Сергей, иди си без кръв

От „Мистър Клийн” и „Мистър Бийн”, си на път да се превърнеш в „Мистър Трагедия”

 

Клоьо Парамов, Лондон

Сергей, иди си без кръв! Не хитрувай, времето ти изтече. Шокиран съм от новинарските съобщения, че тази сутрин сте струпали пред парламента толкова много полиция и жандармерия, сякаш се готвите за война. Това, което правите е абсурдно, зловещо и жалко, издава страхът ви, а той е опасен за обществото.

От началото на 2000 г. до сега успя да излъжеше всички, които се допряха до теб. И като политик, и като човек сам влезе в голям капан, но сега въвличаш ритуално и България в него. Не хитрувай, не шмекерувай, ситуацията е твърде сложна и необратима. Ти започна, ти провокира, ти манипулира, ти пропагандира този  хъс на наглостта, която ни докара до днешната голяма омраза в цялото общество. Преди 13 години тръгна като месия от „Позитано” 20, а ни докара до прага на гражданска война.

Сергей иди си без кръв!

През февруари тази година пое по пътя към нищото, търсейки някакъв прелом, а докара ситуацията да истински взлом. Но в политика компромиси няма, започна с безчестие,  и твоята голяма корист тепърва ще изпитваме всички –  българи и турци, цигани и власи, арменци и араби, та даже и онези, които са ни на гости. Зимните  протести тръгнаха с лъжи, но  не стигнахте далече. Напротив, създадохте прецедент, който две седмици вече ви задушава. Със своите аркадаши искахте тази ситуация и я показахте на българите, внушавайки му, че преходът е вреден, алогичен и антагонистичен. Но защо не отговорите, кой го направи такъв – ти и онези, онези и ти,  разрешихте им всичко, заради парите им, без да зачитате нито България, нито хората. Затова днес сме до ръба.

Сергей иди си без кръв!

Ти попиля идеята и силата да се преобрази БСП, да и се даде нов стил на социалдемократически и европейски стандарт. С помощта на онези, от кабинетите на баща ти умори партията с глупава реживковизация. Не можеш нито с Марковски, нито с Мартин Заимов, нито с Евгения, нито с другите да се изравниш с епохата след Живков. Тя ви е име, съдържание и спомен за топлата манджа, с която УБО и ЦК на БКП ви отхрани и отгледа по вили и резиденции. Но това не е най-важното и можем да го преглътнем. Проблемът е, че  днес не си в състояние и нямаш капка свян да оцениш реално твоите плямпала, които те доведоха до тук. И Стойчев и Райчев, и Дайнов и Асланов са кауза пердута.  Ликвидирахте лявата идея в България, за която толкова хора заложиха десетилетия име, достойнство и перспектива. Така вместо очаквания модерен  европейски лидер, ти Сергей възпроизведе идеята за диктатора. И докато Райчев, Стойчев и Дайнов ти врачуваха, те възтържествуваха, че наново ще управляват България, а ти отиде съвсем другаде. Днес чрез Орешарски, а утре и чрез ПЕС ще се опитваш да търсиш своя образ и подобие. 

Сергей иди си без кръв!

Георги Първанов сгреши когато те избра за свой наследник. Той искаше друга сила, но и Шрьодер помогна много за това ти да застанеш начело на БСП. Подведе обществото като се представи за контрапункт на морала на Първанов, а сега с групата от наемници, както ви определя Първанов тласкаш БСП към гражданска война. Това е голям риск, който не си в състояние да контролираш. Не искаш да чуеш гласът на улицата – ти не си в състояние, а и не ти вярват, че можеш да изведеш държавата тежката криза, в която сам я набута.

 През 2008 г.  предрекох, че въпреки че   Джордж Буш те нарече „Мистър Клийн”, ще се превърнеш в Мистър Бийн. Два месеца по-късно еврокомисията ти спря финансирането за България и комедията, в която протича животът ти, стана реалност. Днес онази комедия, струваща на България 1 млрд. евро е на път да се превърне в национална трагедия, каквато не си гледал даже в Лондноските театри, които обичаш да посещаваш.

Преди 18 години народът каза на Виденов: „Жан иди си с мир!” Но това предупреждение вече не важи. Ти прекрачи критичната граница, а след нея нещата стават непоправими. Затова Сергей единственото послание към теб:

Иди си без кръв!