Методи Андреев: Станишев е руски проект за България, появи се от небитието

Вигенин вместо да обяснява, че е роднина на крал Артур да прати незабавно протестна нота на руснаците, че ни изнудват

 Няма обяснение как модерният ляв лидер на БСП се съчетава с хора като Младен Червеняков и Румен Гечев

В Москва се пазят досиета на тайни агенти, които 23 години управляват страната ни като сини и червени политици, казва бившият шеф на Комисията по досиетата

Интервю на Стойко Стоянов

-  Г-н Андреев защо руската страна с помощта на БСП и правителството им извиват така настървено ръцете на българите за реанимиране на проекта АЕЦ ”Белене”?

-  Отговорът на този въпрос трябва да започне с припомняне на едно от първите изявления на новия премиер Орешарски, че има вероятност България да загуби арбитражното дело, което водим с Русия за „Белене”. Тоест, да стане ясно на всички – българският премиер публично призна предварително, че страната ни може да загуби това дело. Това е скандално и недопустимо, защото правителството е длъжно по всякакъв начин да доказва, че ние сме правите и изрядните. Реално Орешарски предреши изхода от този процес. Ако подобно изявление бъде направено от Ангела Меркел или друг европейски премиер или американския президент, това означава незабавно да бъде поискана неговата оставка. За малка България това дело е изключително важно и ние по всякакъв начин трябва да докажем, че сме прави и аз вярвам в това. Но след това изявление вече е открит въпросът дали новото правителство ще води до край битката за спечелването му. Такова пораженческо поведение дава основание решението на арбитражния съд да бъде в наша вреда.

- Орешарски внушава - по-добре да рестартираме проекта и да удовлетворим исканията на руснаците, за да не ни осъдят, това ли е изходът?

- Да, това внушение е много ясно, то е насочено за обработка на общественото мнение, но аз се страхувам, че правителството ще използва именно този претекст, за да оправдае продължаването на строежа на АЕЦ „Белене”. Просто Орешарски ни казва: Вместо да плащаме над 2 млрд. неустойки, по-добре да почнем да строим централата. Но проблемът с тази централа има и друга страна. Непрекъснато се внушава на България, че след 20-30 години ще има нужда от много повече електроенергия и едва ли не, ако не  изградим тези нови мощности, ще изпаднем в енергийна криза. Това е голяма и невярна манипулация.

- Случайно ли е, че точно сега, когато дойде правителството на БСП на власт, Русия започва да ни шантажира настъпателно?

- В случая не става дума за правителство на БСП, а за нещо много по-лошо. Това е кабинет на една невъзможна комбинация, най-невъзможната – националисти, заедно с етническа партия и социалисти в едно. В тази посока искам да припомня един малък факт, който българите са забравили вероятно. Когато падна кабинетът на Бойко Борисов вестник „Известия” написа, че в следващия български парламент се очаква да влезнат повече проруски партии. Това предсказание се оказа факт. Групичката на така наречените в социологията „Кънчовци” чертаеха всевъзможни комбинации и властови схеми. Още вечерта на изборния ден категорично казах, че ще имаме правителство на малцинството – БСП и ДПС, подкрепени от „Атака”. И се обосновах – защото и трите партии са част от руските интереси в България. БСП няма защо да я коментираме, тя исторически е свързана още от времето на Коминтерна с руската политика зад граница. ДПС уж е против „Белене” и може и до края да остане на тази позиция, за да бъде по-интересно гласуването за рестартирането на проекта. Но БСП и „Атака” ще имат достатъчно мнозинство, за да се вземе това решение. В ДПС обаче има силни руски интереси по отношение на финансирането на централата. Вижте в парламента, кои са на предна линия в тази партия – Дилян Пеевски. А Пеевски за коя банка работи –  Корпоративна на Цветан Василев. А тази банка с кой си взаимодейства – с Руската външнотърговска банка, чийто български клон се управлява от Милен Велчев. И само  месец преди изборите руснаците купиха 10% от Корпоративна. Тоест, виждаме руската експанзия, Москва получи политическото представителство, на което бяха заложили на тези избори. И не изчакаха дори и седмица, за да предявят претенциите си, защото знаят, че този тюрлюгювеч, който се получи в парламента няма да е траен и бързат да си решат проблемите. Още в първия ден след създаването на кабинета „Орешарски” вестниците „Росийская газета” и „Комерсант” обявиха, че в България правителството на малцинството се очаква да рестартира три проекта от Големия шлем – говорят вече и за Бургас-Александропулис, за който има отрицателен референдум и ОВОС.

- Каква е достойната позиция на българската страна за руската провокация за „Белене”?

- Ако сме държава с достойнството и държим на националното си самочувствие, трябваше незабавно да пратим протестна нота на Светското посолство, пардон – на руското в София и да заявим, че не можем да мълчим на този открит рекет. „Росатом” имат право да си пазят своите интереси, но нямат основание публично да заявяват своите намерения и да притискат България. И вместо Кристиян Вигенин да обяснява как бил роднина на крал Артур, защото имало един рицар, който носел неговата фамилия, да вземе да се държи като мъж, защото има съмнения, че има такива качества. Да тропне по масата на руснаците и да им каже да спрат да извиват ръцете на България, ние сме суверена държава, член на ЕС, а не някаква си губерния.

- Тази игра с „Белене” не е ли заради Станишев - да излезе сух и чист, и да не му се търси отговорност, че без договор е похарчил в проекта незаконно над 1,5 млрд. лв.?

- В България се видя, че правосъдие няма. Събрани и изнесени бяха достатъчно данни за щети и трябваше на бившия премиер на тройната коалиция да му се образува едно истинско дело, но явно прокуратурата няма такова желание. По-скоро трябва да търсим обяснение за случващото се в друга посока. До преди няколко години истинските имена на лидера на БСП бяха – Сергей Димитриевич Станишев. Той беше руски гражданин. Затова винаги съм поставял въпроса – от къде е сигурно, че името на Станишев не е сериозно вплетено в интересите на руската външна политика? Да не би някой да си е помислил, че едни мощни служби, каквито са ГРУ и ФСБ, които са едни от най-силните в света, биха пропуснали шанса едно семейство като Станишеви, с такива властови позиции, в една близка до Русия страна да остане извън полезрението  в интерес на Москва. Тук става просто въпрос за една много тежка фамилна обремененост, която Сергей най-добре знае каква е. За съжаление цялата руска пета колона в момента, барабар с енергийната мафия са тръгнали да извършват най-голямото престъпление в държавата, след индустриализацията по времето на комунизма – съживяването на „Белене”. Най-страшното е, че днес никой не ни дава гаранция, че тази руска ядрена технология след 20 години ще бъде конкурентноспособна. Експерти вече говорят за технология, различна от руската, за реактори от четвърто поколение, при които отпадъкът е водород. А ние отиваме към допотопни руски технологии, които са опасни, неефективни, а за България са финансово непосилни.

- Обвързаността на Станишев с руските тайни служби само съмнение ли е или имате и някаква достоверна информация в тази посока?

- Говоря за  фамилията Станишеви и това са само мои съмнения, на база на опита и познанията ми за действието на специалните служби. Пак повтарям – Москва не може да изпусне от полезрението си такова семейство. Това не е нещо ново, лица от  много български фамилии са били агенти на Кремъл.

-  По тази логика внезапната поява на Сергей Димитриевич Станишев в политика на България, без нито един работен ден, може ли да е част от руски сценарий?

- Смятам, че не е изключен такъв руски сценарий. Станишев изплува от нищото именно в период, когато така нареченото генералско движение в БСП бе изключително силно. А хората от това движение имат стари традиции в дружбата със Съветския съюз и особено с тайните служби, и с руската олигархия. Тези кръгове в БСП винаги са били влиятелни. Никой от партията на социалистите не дава отговор защо така ненадейно беше реанимиран сега Младен Червеняков – една от най-различимите и емблематични фигури в генералското движение. Хора като Червеняков имат способността и потенциала да направят сериозни разработки, на каквито всъщност бяхме свидетели в предизборния период. Как така модерният ляв Станишев се съчетава с хора, като Младен Червеняков, Румен Гечев, кой  реанимира лица от времето на Жан Виденов в политическия живот днес? В същото време БСП елиминира Румен Овчаров и Румен Петков – тези неща не са случайни. Зад това стои план, но никой сега не пита къде отидоха хората от улиците, които протестираха за цените на тока. Защо сега никой не негодува как Еленко Божков стана член на ДЕКВР, вижте го с кой е свързан от енергийната мафия, но никой не се възмущава от това. Напротив, приема се като нещо нормално. Просто енергийната мафия на БСП постави свой представител в държавния регулатор. Случва се нещо по-страшно даже – вече не се назначават на важни постове просто хора на БСП, а на българската олигархия и енергийна мафия.

- До колко Орешарски е зависим от тези кръгове?

- Той е напълно наясно какво му е предназначението. Безспорно е добър икономист и професионалист. Но брат му е ченге, произхожда от червен род, но въпреки това в един период стана зам.-председател на СДС. Още тогава беше принуден да се откаже от състезанието за кмет на София, поради разкрити връзки с Васил Божков, виден български бизнесмен, олигарх. По-късно, след като попадна в пирамидата на БСП и стана министър в кабинета на Станишев влезе в конфликт със зам -министъра си Георги Кадиев, който напусна финансовото ведомство. Имаха конфликт и той беше заради политиката, която Орешарски искаше да води по отношение на хазартния бизнес. Тоест, връзката на Орешарски с Васил Божков е видна, освен това политологът Антон Тодоров извади невероятни разкрития за общи фирми на сегашния премиер с ковчежника на ДПС Максим Димов и с кредитния милионер Георги Агафонов. Всичко това случайно ли? Припомням тези неща, за да се види, че Орешарски е човек на икономически кръгове, които стоят зад прехода в България. Той е личност, която защитава корпоративни интереси и е съвсем наясно защо е дошъл на власт.

- На фона на тези партизански назначения, как да си обясним, че финансовият министър е поискал оставката първо на шефа на Агенцията за финансов контрол Теменужка Петкова. Отстраняването й не е ли отмъщението на Станишев срещу хората, които извадиха далаверата „Хохегер” и похарчените незаконно милиони за „Белене”?

- Ясно е, че новият финансов министър е човек, който няма воля да налага политика и ще изпълнява сляпо това, което му налага премиерът, а той ще задава като дневен ред това, което му диктуват кръговете зад него. Затова една от първите на прицел е Теменужка Петкова. Тя беше една от тези, която правеше на дреб Румен Овчаров и най-добре знае, какво е ставало с проекта „Белене”. Нейно е изказването, че целият проект е една огромна далавера. Нормално е, когато енергийната мафия в България е на власт, експерти като Петкова да бъдат „помолени” да напуснат поста. Но сега има опасност документите, които е събрала да изчезнат. Така престъпленията ще бъдат заметени, вместо да бъдат поети от прокуратурата. Подобни неща са се случвали вече – преди приватизацията на „Булбанк” една нощ изгоря една стая с документи, където се пазеха досиетата на външнотърговските дружества.

-  Защо модерният Станишев допусна рекомунизация – реабилитиране на агентите на ДС във външно министерство и в парламента, назначаване на партийни калинки от най-ретроградната порода?

- Обяснението ми е единствено с руската връзка. Ако той действително е модерен човек, не би допуснал правителството да стартира с такава политика и да се държи така верноподанически към Москва. Логичното обяснение е да е свързан с руските служби.

- В  това правителство има ли  агенти на ДС?

- Трудно ми е да кажа. Вече да си бивш агент не е модерно. Сега има толкова много икономически зависимости, че те са по-опасни от принадлежността към службите на Живков. Но най-вероятно ще има агенти, но вярвам, че комисията ще ги разкрие.

-  А в парламента дали са се промъкнали скрити агенти на комунистическите служби?

- Със сигурност има, но някои от тях никога няма да излязат и в това е ценността на тези хора. На тях им е гарантирано, че зависимостта няма да бъде изконсумирана. Ще дам един жокер - вече споменах в интервюто някои имена, които смятам, че са скрити агенти. Сега излизат документи, че Живков и почти цялото му Политбюро след Априлския пленум са били назначени с протекциите на тогавашните съветски служби, поради една проста причина – документи за тяхната съпричастност към агентурата на Гешев и царската полиция се е пазела в Москва. Така руснаците са държали на къс синджир цялото обкръжение на Живков и във всеки един момент са можели  всеки да бъде пратен в небитието. И тази зависимост е важала десетилетия наред. А защо да не допуснем, че в навечерието на падането на режима на БКП, от едно летище близо до София един военен самолет не е излетял за СССР пълен с  архивни материали. Аз  не се съмнявам, че архивните досиета на скритите агенти, които 23 години управляват България като сини и червени политици, са в Москва. Затова нашият преход не беше успешен и държавата ни се превърна в страна на олигарсите. Затова демокрацията у нас, по подобие на Русия има такова уродливо лице. Сигурен съм, че ще бъда упрекнат, че развивам теория на конспирациите, но ще ви посоча факт, който може да бъде показателен и за нас. Когато бяха шеф на        Комисията по досиетата, посетихме квартирата на Щази в Германия. Показаха ни кабинета на Ерих Мийлке, върховният шеф на службата. Зад стола, на който е сядал, има една огромна стоманена каса. Когато я отварят след падането на Берлинската стена, намират вътре две папки – личното и работното досие на Ерик Хонекер, първи секретар на ЦК на Германската комунистическа партия, но като агент на Гестапо. По негово донесение са убивани антифашисти. Това е истината и нека всеки я тълкува по своята съвест спрямо българската действителност.