Борисов: Пашата не съм го виждал от 15 години, частното ГДБОП е измишльотина

Бареков и компания ще правят политически проект през есента Нападат ме бизнес кръгове, защото не им дадох да крадат, но никой не поглежда какво натрупаха банкери, депутати, политици Хората повече искат да видят Станишев и Доган в затвора, а не мен и Цветанов, казва ексклузивно за Faktor.bg бившият премиер

 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Борисов, кой ви подведе да подадете оставката на правителството, не беше ли прибързан и емоционален този ход?

- Нe, беше правилен, имаше напрежение, хората искаха нови избори. Сега обаче от дистанцията на времето виждаме, че недоволството не е било за цената на тока, явно организаторите са имали други цели. От една седмица има правителство и се говори за всичко друго, за рокади, за постове, но за цените, заради които гражданите протестираха, никой не споменава. Има обективни неща, които трябва да се отчитат. Просто излъгаха хората, че ще им се случват много хубави неща, за да си дадат гласа за БСП и за „Атака”.

- Дипломати на САЩ  ли ви принудиха да се оттеглите?

- Напротив, нямало е никаква намеса. Просто постъпихме като демократи. Виждате сега какво се случва в Турция, мащабни протести, чудеса стават по улиците на Истанбул, бой, смърт, ранени. А ние не дадохме капка кръв да се пролее, щеше да е най-лошото, което можеше да се случи.

- Едва ли сега някой от опонентите ви го отчита?

- Това вече не е моя вина.

- Анализатори, ориентирани про ГЕРБ виждат в отстраняването ви дългата ръка на Русия и Москва, споделяте ли тази конспирация?

- България и Русия винаги ще са страни, които ще се обичат и ще се уважават. Ние имаме особена обща историческа памет, да не забравяме, че са ни освободили, така че да не смесваме тези дадености с частни и корпоративни интериси. Искат да работят България от руска страна и да печелят милиарди. Тези интереси са нещо коренно различно от дружбата. А интересите на частния бизнес, къде ще успее и къде не - зависи изцяло от сегашното правителство. Но аз лично не вярвам чувствата между българи и руснаци да станат жертва на такива бизнес игри, на народа не му влияят тези работи. Българите обичат руснаците и руснаците българите, но затова е важно всяко правителство да отстоява националните интереси, защото ясно е, че частните компании имат амбициите да спечелят колкото може повече пари, това е разбираемо. Въпросът е колко ще им се позволи.

- Казват, че новото правителство не е коалиционно, не е програмно, а приятелско?

- Хората така са гласували, ако не им бяха дали толкова гласове, нямаше да имат депутати, нямаше да направят кабинет.

- Виждате ли зад Орешарски сянката на олигарси?

- Да оставим времето да покаже. На мен не ми отива да давам оценки сега.

- Защо медиите изведнъж ви предадоха, 4 години преливаха от обич към вас, а само за няколко седмици се обърнаха като фурнаджйски лопати, даже са ожесточени в атаките си?

- Аз не съм ги лъгал. Това им е била явно тактиката. А в Брюксел говореха, че няма медийна свобода, че правителство влияе и контролира медиите, а се оказа, че всичко е било добре подготвен план. Работеха мащабно – социологически агенции, политолози, медии, за да създадат това усещане в обществото и в хората, а накрая ние станахме жертви. Това е истината.

- В ГЕРБ разполагахте с анализатори и медиатори, защо не усетихте този подмолен план, не разбрахте ли лицемерието и демагогията?

- Не, не сме, не го усетихме наистина.

- И за Бареков ли бяхте заблудени, това просто не е за вярване?

- Него лично го усещах, затова от една година почти не съм стъпвал в предаването му. Но аз се чувствам демократ и не мога да кажа на една медия какво да пише и да говори за мен и за партията. Медиите си правят тяхната политика, а хората да преценяват как да им вярват – това е моето разбиране.

- Политиците имате конкретна вина, развращавахте медиите, губейки чувството за реалност когато ви хвалят?

- Ако погледнете реално през последните 6 месеца имам не повече от 3-4 медийни участия. И това ограничение съм го направил съзнателно. Още преди 6-7 месеца усетих и бях убеден, че има сериозни проблеми в медийната среда. Реално нищо не можех да направя, медиите са частни.

- В деня на откриването на парламента загатнахте в кулоарите на НС, че групата около банкера Цветан Василев готвят изненада за есента, каква е тя?

- Става дума, че Бареков и компания ще правят политически проект. Това е нещо, което в края на краищата ще им трябва. Това, което имат в момента, е много крехко. „Атака” са непрогнозируеми. Връзката на ДПС с БСП влияе много на електората им. Така че в последствие съм убеден, че на тях им трябва нещо друго, което да им помага. Вероятно този проект им трябва, за да могат хората да им повярват – да са максимално много разграничени от нас и затова забравят времето, когато бяха много дружелюбни, а сега са много ожесточени.

- Защо ви нападат кръгове от бизнеса?

- Нападат ме, защото не им дадох да крадат. Ще ви дам пример само с два проекта -  съдебна палата във Варна и в София. Едната  е за 170 млн., а другата за 100 - и ето ти хубав бизнес. 10% печалба да сложиш - и ето ти 20-30 млн. чисти пари. И им бяха подписани тези обекти.

- Кой искаше да ги строи, кой им подписа?

- Направете си  журналистическо разследване и ще видите кой. Предишната тройна коалиция преди да си тръгне от властта на кого разписа. Даже във Варна, ако не се лъжа направиха и първа копка. Но проверете коя е фирмата и ще установите, че обектите им ги даде последната тройна коалиция, и вижте какви са били цените. Само това да беше станало им стигаше.

- Предупредихте, че след изборите ще помислите за ремонт в партията, започнахте ли го вече?

- Партията се представи добре на изборите. На този етап ремонт не се налага. Ние сме първата политическа сила. Имаме с 13 депутати повече от вторите, но не знам с какъв морал, с какво самочувствие от новата тройна коалиция излизат и говорят от името на народа и ни дават оценка.

- Оставете оценките, те искат заедно с Цветанов да ви видят в затвора, притеснявате ли се?

- Глупости! Много им се иска, но дойде време, когато контрабандистите да наричат честните хора контрабандисти, когато престъпниците обвиняват полицаите. Но аз вярвам в инстинкта на народа и пак повтарям - той неслучайно ни нареди на първо място. А ако се направи една анкета, колко от българите искат да видят Станишев или Доган в затвора, какъв ще е резултатът?

- Искаха от сърце и душа да ги видят в затвора, но ГЕРБ само се заканвахте и нищо не направихте?

- Така се получи, защото не партиите, а прокурорите обвиняват. Сега има нов главен прокурор и вече нещата се случват бързо. Но аз искрено се надявам, че като приключат със сегашните си задачи, ще се заемат и с изчезналите документи на Станишев от Министерски съвет, и с аферата „Хохегер”, и с продажбите на ток, и с парите за „Цанков камък”, и с още много други неща, които хората наистина чакаха ние да свършим. Но за съжаление не се случи. Не можехме да бъдем по-настоятелни и затова аз сега се учудвам, че държавното обвинение позволява на някои лица да говорят от негово име – кой щял да влиза в затвора, кой щял да има работа с прокурорите! Това не е работа на политиците, това е намеса в съдебната система. Но в порядъка на критичност трябва да кажа, че и ние това правихме в лицето на нашия министър Цветанов. И той обвиняваше преди да има присъди. Но си мисля, че в това отношение сегашната ситуация му е добър урок.

- Вие с Цветанов и Румен Николов – Пашата ли стоите зад така нареченото частно ГДБОП,  което е подслушвало, следило политици и се е занимавало с мокри поръчки и оказване на натиск?

- Пашата не съм го чувал и виждал повече от 20 години, поне 15 г. със сигурност. Но тази измишльотина е факт и тя се говори много упорито. Ясно е, че това е поръчка, че са впрегнати огромни усилия и ресурс да  орезилят имиджа ни на хора, които проведоха най-добрите операции сред престъпния свят. Целта им е да ни ударят имиджа и до някъде успяват. Но това е разбираемо да се случи при цялата медийна империя, която имат, от всеки екран, от всяко радио, от всеки вестник ни атакуват. Хората виждат и чуват това и до някъде целта им е успешна. Но въпреки тези внушения, един милион и сто хил. българи  гласуваха за нас.

- Каква беше ролята на Цветелина Бориславова във вашето управление, тя ли ви дърпаше конците за важните решения?

- От пет-шест години не сме заедно, не живея с тази жена. Няма нищо лично и интимно, което да ни свързва, а от там нататък не мога  да повлияя на измишльотините, на цялата тази техника и инструментариум, който се използва, за да се внушават на хората тези небивалици.

- А виждате ли ролята на Моника Йосифова като ментор на кабинета „Орешарски”?

- Оставам на хората да си направят изводите. Средата е толкова замърсена, че каквото и да приказваш - няма смисъл.

- От поведението ви се усеща някаква обида, че хора, които се представяха за близки до вас и ГЕРБ ви изоставиха демонстративно?

- Не, не съм обиден, но съм изумен от злобата на определен кръг хора, които само добро са виждали от мен. Но аз все пак вярвам, че обществото си дава ясна сметка за това, което създадохме в България. Вижте южната дъга на София, магистралите, хората знаят кой ги е направил, а тези които приказват  срещу нас, само са откраднали. Това, което съм свършил, се вижда. Като застанете на единия край на България ще видите един фантастичен мост към румънския бряг, който беше провален проект преди 4 години. Ако не бяхме правили нищо, от времето на тройната коалиция до сега щяха да стоят три-четири колонки и то на сушата забити. Но за радост ние сме ги снимали, когато започвахме строителството и сега всеки може да сравнява.

- Не разбрахте ли, че всичко това не се яде, хората искаха и по-високи доходи?

- Ами, както виждате, новото правителство от първия ден, както е започнало да говори, но не вижда този проблем. Обясняват светлото комунистическо бъдеще, връщат пушенето. Когато забранихме тютюневия дим на обществени места, направихме един много европейски ход и ако те отменят закона, това е връщане назад. Но те ще го направят, защото са много зависими. Но да се върна на въпроса – там, където прокарахме магистрали и пътища, край тях никнат административни, финансови сгради, цели квартали. Това е ангажиране на работна ръка, така че това, което сме направили на пръв поглед не се яде, както казват някои, но отваря перспективи за бизнес, а от там и нови работни места и доходи.

- Смущава ли ви рекомунизацията, която поде новото мнозинство?

- Особено във външно министерство, ако върнат агентите на ДС по дипломатическите мисии, ще бъде много „приятно” за публиката в Европа.

- Станишев се прави на модерен европейски лидер, защо допуска този процес?

- Това не зависи от него.

- Кой тогава му дърпа конците в България?

- Коалиционните партньори. Той има всичко на всичко двама министри – Вигенин и Ангел Найденов.

- Със Симеон Дянков чувате ли се, или сте му сърдит?

- В понеделник ми се обади от Щатите. Следи активно как се развива кризата в Европа и за съжаление всеки ден някоя държава изпада от кредитните рейтинги.

- Съжалявате ли, че му позволихте да води такава политика по доходите?

- Вижте, честно трябва да се каже, в държавата нямаше пари да се увеличават доходите. Моята логика е била правилна – инвестиции, инфраструктура, и след тях - инвестиции и развитие на икономиката. Без инфраструктура, няма как да станат нещата. Да ги видим сега от къде ще вдигнат доходите. Ето, цяла седмица слушам, новият финансов министър усуква: „Сега не, от догодина ще видим”. Стигнаха даже до глупостта да се оправдават, че имали да изплащат 800 млн. заем взет от нас.

- Това не са ли парите за земеделие, Брюксел им ги върна?

- Да, така е, но правят хората на малоумни. Всички си спомнят, че февруари месец земеделците дойдоха при мене и поискаха да им се разплатим. Обяснихме тогава, че единственият начин това да стане, е да вземем вътрешен заем, платихме им над 860 млн. и след това Европейската комисия ни възстанови всичките пари до стотинка. Сиреч, те са влезли отново в хазната. И сега, когато изтече 6-месечният срок на заема, тези пари от Брюксел просто ще си ги върнат на кредиторите. И ако не ме лъже паметта, държавата ще загуби най-много 3-4 млн. лева лихви. Но решихме тогава проблема със зърнопроизводителите и хората са доволни, че можаха да инвестират в сеитба, провели са мелиорации, пръскали са, торили са и сега чакат реколта. Но вместо истината, предпочитат да пускат измишльотини, измишльотини,  измишльотеиини.

- Ще подадете ли ръка на десните, които останаха извън парламента?

- Както казах на Орешарски, така ще отговоря и на партиите отвън – няма по-лошо от непоисканата помощ. Ако някой иска, знае къде да ме намери. В парламента съм всеки ден, насила подкрепа на никого не мога да дам. Политиката за мене е европейското развитие на България и демократизация, а не рекомунизация, реваншизъм, омраза.

- Да не се отказвате от политиката?

- Аз съм доволен, че народът в най-тежката криза ни отреди първото място и за първи път в историята след комунизма партия печели за втори път изборите. Това е достатъчно висока оценка. Много хора разчитат на нас и с техния глас ние трябва да отстояваме  интересите им. Ако се откажа, това би било предателство. Ще минем през всички изпитания и нещата ще се докажат.

Разбирате ли, подбират се теми – една по една, по една се раздухват, вкарват се някакви шпионски и конспиративни неща, като с изчезналите документи уж за самолетните пътувания – летял, не летял. Но днеска едно, утре друго. После излиза един истински контрабандист и казва: „Тези са контрабандистите”. Това се пуска по телевизиите и иди после се оправдавай. Никой журналист обаче не отива при шефа на митниците Танов, за да покаже как са вървели приходите по години.

- Вие ли сте вече най-богатият човек в България, казват, че сте прибрали бизнеса на много хора?

- Това са глупости, как да се обяснявам. Аз съм си в Банкя, в къщата, в която съм се родил. Просто нямам думи как да обясня тези безумни внушения. Но истината е, че на други хора им намериха в Кипър сметки, които им изгоряха – не на мене. Но всичко това веднага се премълча. Публикувайте ги медиите тези имена и милионите, и милиардите, които са натрупали. Тези хора 23 години са грабили държавата. Отидете медиите да видите къщите на някои банкери, да не им казвам имената, дето сега правят медийни проекти. Снимайте им къщите, да ги видят хората къде живеят, да ги сметнат в пари и да разберат какво са натрупали. И това не са само банкери,  но и депутати, политици. Да се видят какви са им заплатите в момента и да ги сравнят с моята.