​Осман Октай: Заради сблъсъка Путин - Примаков, Кремъл сменя нервно играчите у нас

БСП са обречени и зависими от Доган, ако искат да се върнат на власт, могат само чрез неговия модел

Президентът участва в задкулисието със служебния си кабинет

Кого ще честват западните посланици на 3-и март при президента, в присъствието на Путин – българите или руснаците, пита бившият зам.-председател на ДПС

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай, как тълкувате предизборните послания на новото партньорство между НПСД и ДОСТ за демокрация без сараите на Доган? Означава ли, че ДПС е била партия-институция в държавата?

- От 15 години повтарям темата за модела „Доган”. Сега той е наречен „Сарайски модел”, а в обществото се прочу като модела „Кой”. За съжаление, през годините лидерите Касим Дал и Лютви Местан, може би заради наивност, работеха за тази партия. ДПС и Ахмед Доган се превърнаха в най-силния модел през 2001 г. Те обслужваха „Кой” и станаха нарицателно за задкулисния модел. Радвам се, че бившият председател на ДПС Лютви Местан, за когото вярвах, че ще се обедини с Касим Дал, направи коалиция за тези избори. Очаквам и признанията им на моите тези, които отричаха с Дал за Ахмед Доган преди години. Радвам се, че освен мен вече, има и други говорители срещу явлението „Доган” и ДПС, които употребяват мюсюлманското малцинство за интересите на мафията.

- Кои партии имат днес интерес за коалиции с формацията на Сокола?

- Почти всички политически формации имат допирни точки със задкулисието на Ахмед Доган. Това доведе до неговото прословуто изявление, че той управлява управляващите. Това доведе и до неговото изолиране от медийното пространство. Превърна се в тайнствения играч от Сараите. Партиите не работят в пространството на ДПС и винаги разчитат на Доган в полза на задкулисието. БСП има основна роля в развитието на ДПС. От самото създаване на движението, то бе превърнато в параван, който трябваше да прикрие всички престъпления на комунизма от 1944 г. насам, смяната на имената, лагерите и всички безумия на социалистите. Чрез партньорството на ДПС от 1991 г., БСП превърна Доган в защита на престъпленията си. БСП, която само си смени името, а не нравите на БКП, за 27 години превърна Сокола в патерица за управление. Днес съм изненадан от разни изказвания от „Позитано” 20, с които твърдят, че си били научили урока от управлението с ДПС. Социалистите си издялаха патерица през годините, без която вече не могат. БСП са обречени и зависими от Доган, ако искат да се върнат на власт. Те трябва да спазват неговия модел. Самият факт, че това обединение на ДОСТ и НПСД се направи, показва, че мюсюлманите в България ще имат алтернатива. Ако те разгърнат това сътрудничество и с влиянието на имамите, имат шанс да нанесат много сериозен удар на Ахмед Доган.

- Обвиняват новата коалиция за зависимост от Ердоган. Ще има ли намеса на Турция в обединението НПСД и ДОСТ?

- От идването на Ердоган на власт, ДПС започна да получава силна подкрепа от изселническите организации в Турция. Движението достигна резултати от 45-90 хил. гласове. Тогава за това задкулисие и зависимости нямаше проблем. Доган потриваше доволно ръце и се стараеше да увеличава гласовете си от Турция. Анкара винаги подкрепяше ДПС. Около сваления руски самолет и напрежението между Доган и Местан се отне подкрепата към партията. Сокола просто застана зад Путин и не подкрепи Турция. Това доведе до напрежението в ДПС. Анкара предпочете друга подкрепа, но не и на Доган.

- Русия ли е връзката, която е занитила БСП с ДПС?

- В момента в България има конфликт по темата проруски крила. Съществува и проблем в Москва с „крилата” на Евгений Примаков, които разполагат с целия олигархичен и икономически ресурс, с който се опитват да рекетират Владимир Путин. Затова се появи и конфликтът между Решетников и Корнелия Нинова. Схемата е доста сериозна и ще има преструктуриране на позициите на администрацията на руския президент по отношение на обслужващите го в България. От досега обслужващите го играчи, Русия е изключително разочарована. Ахмед Доган може да е само един от тези разочаровали Кремъл. В България е възможно всички т.нар. „русофили” да обслужват не Путин, а амбициите на Примаков за влияние. Това ще доведе до сблъсък на московско-путиновото влияние в страната ни. Ще има конфликт в България на двете крила. Неслучайно Владимир Путин изтегли цялото Руско посолство от държавата. Неслучайно ген. Решетников направи челен сблъсък с Корнелия Нинова и със Светлана Шаренкова. Че коя е Светлана Шаренкова, че той да я споменава в интервютата си? Тя е никоя, че Решетников да й казва името, но е много ярък посредник на „библиотекарите” в лицето на Димитър Иванов и връзките им с „Позитано”20. Затова Решетников си позволи да използва и това незначително име за неговия ранг. Когато Корнелия Нинова му се обиждаше и го обвиняваше, че е корумпирана, неслучайно Путин и администрацията му публикуваха срещата с Решетников и наследника му Кремъл.

- Благословията на Кремъл ли задължава все още Ахмед Доган да бъде пазен от НСО?

- Ако дойдат политически формации, а не това служебно правителство, които да направят правителство без модела на Ахмед Доган, биха имали волята да се дистанцират от Сокола. Той не може повече да се разглежда като „държавна ценност” за охрана. В миналото Народно събрание, въпреки приемането на закона за НСО, а дори и при комунизма не е било така, заложиха на факта, че трябвало да се пазят граждани, които са ценни за държавата. Питам се, с какво, освен със задкулисието, Доган представлява интерес за службите? Каква ценност е той? Доган е развеждащ кадрите на модела „Кой” и на игрите под масата чрез своите Сараи. Като почнем от правосъдната система, ключови съдии и членове на ВСС, банкери.

- Вие говорите за модела „Кой”. Каква сила има все още в държавата самият Делян Пеевски?

- Тези в България, които са известни, като Пеевски, Искровци и Цветан Василевци, са посредници в обслужването на модела „Кой”. Колкото и да очакват възмездие българските граждани, няма да го получат. Тези хора изпълняват ролята на този задкулисен модел.

- Цецка Цачева заяви, че в новия кабинет има хора на Пламен Орешарски и на Сергей Станишев. Виждате ли и вие „призраците” от миналото в служебното правителство?

- След избирането на Румен Радев, всички видяхме, че той е натоварен с много голяма отговорност с посланието си за промяна. Хората от дясно, центъра и ляво така решиха. Той трябва да се пребори с омразния модел. С назначаването на служебния кабинет, Радев разочарова хората. Стари посредници от времето на НДСВ-ДПС и обслужващи на държавно ниво, бяха върнати. Вместо Радев да оправдае очакванията за промяна и да каже „стоп” на лошите кадри, той ги връща. Самият президент е включен в посредничеството на задкулисието със служебния си кабинет, който назначи.

- Служебният премиер Огнян Герджиков обеща да не прави чистки. Той обаче маха 13 областни управители, за да осигури честни избори. Означава ли, че вотът за президент и референдумът са били фалшиви?

- За съжаление, няма политически формации, които да не са подвластни на това задкулисие, за което ви казах. Убеден съм, че Огнян Герджиков, като бивш председател на парламента и бивш синдик на банка, ще разбере какво прави. Зад министрите се скриха хора, които са от времето на „тройната коалиция” и на Пламен Орешарски. Съглашателството на ДПС и на БСП идва с идването на Симеон Сакскобургготски и фалшивия проект НДСВ през 2001 г. Неслучайно аз и Доган се разделихме точно тогава. Обвиних го, а това сложи и край на нашето политическо сътрудничество. Казах му че ДПС и Царя правят управление в полза на мафията! Всички кадри, които се излъчиха след 2001 г., се проектират от олигарсите, които са посредници на задкулисието. Ако излезеш от тази схема, умираш като Илия Павлов, Емил Кюлев, Косьо Самоковеца, Доктора, висаджиите и т.н. Толкова много хора бяха избити по времето на онова управление през 2001 г. и през следващите години.

- Кои са новите посредници на олигарсите в държавата?

- Милиционери на ДС продължават да управляват чрез зависимости на хората от апарата. Всичко, което се случва – разграбването на банки, кредитните милионери, показните убийства, седи в „оперативни разработки”. Ченалова е само капка в морето при обслужванията на съда. Има още много като нея. Хората, които обслужиха криминалния преход, сега са удобни със зависимостите си. Цветан Василев от Белград дори го каза, че те не са зависими само от парите.

- За кого е удобно да бъдат скрити фактите от прехода?

- Аз достатъчно съм написал в своята книга, която издадох наскоро за процесите от 1990 г. Неслучайно ви споменах за координираните и финансираните хора в държавата, някои от които не са между живите. Неслучайно споменавам и Примаков. В Москва вече има два паралелни центъра. Бившият шеф на КГБ Примаков превърна зависимостите в частен проект, за да се възползва от официалната руска администрация, която е раздразнена от рекета. Путин и неговите кадри са разочаровани, че са осветени техни хора в България, мислейки, че ще останат скрити. Това са политици като Георги Първанов, Волен Сидеров и Ахмед Доган. Разочаровани са, че те развяваха знамената на Русия у нас, не бяха разбрани от българското общество, и създадоха антируски настроения в натовска България.

- Къде остава тогава Владимир Путин на фона на войната, която се води срещу него?

- Владимир Путин се опитва да контролира Балканите с дискретно влияние над българското общество, както и над нашите съседи. Неговата цел е да ни използва за проводник с Европейския съюз.

- ДПС беше част от ОДС. Как си обяснявате роенето в дясното пространство? До какво ще доведе постоянното създаване на „сини” формации?

- В модела ОДС, ДПС трябваше да изчезне като етническа партия и да бъде регистрирана като българска формация. Това доведе до изхвърлянето на над 2000 основатели на движението. Затова се стигна и до мафиотския модел на „Кой”, който сега виждате. ДПС превърна малцинствата в затворени и изолирани анклави с рекет. При българските мюсюлмани след 27 години още не е дошла свободата на 10-и ноември. 1989 г. Надявам се Касим Дал и Лютви Местан да направят алтернатива, която да доведе до отслабването на ДПС и на задкулисието в следващия парламент.

- Защо обаче се правят толкова много нови десни формации? Това няма ли тотално да разбие десницата и да обърка десния избирател?

- Десните за 27 години минаха през много катаклизми. Никога в България не можа да се развие десен и автентичен проект, независимо от задкулисието. Затова страдат у нас тези принципи. Хората се извратиха и по-старите имат носталгия вече по Тодор Живков. „Реформаторският блок” е пример за роенето на десни формации. Закачиха лидерите на министерски постове, и лъсна цялата им „дясна” същност. Реформаторите предадоха всички, за да имат постове. Радан Кънев напусна управлението и мина в опозиция, но другият важен фактор Иван Костов в лицето на „опозицията” казва „стойте там”. Зам.-министрите останаха, защото лабораторията на Командира продължава да работи. Тези фалшиви действия се наказват от избирателите. Затова пак няма да има автентично представителство на десните избиратели, които биха очаквали възмездие чрез реформи.

- Продължава ли Иван Костов, който се оттегли от ДСБ, да бъде фактор в политиката?

- Сега стана модерно. След оттеглянето на Ахмед Доган, всички започнаха да стават „почетни председатели”. И Първанов, и Костов, всички са „почетни лидери”. С подставени лица, те продължават да контролират положението на задкулисието и политическото поведение на формациите.

- Татяна Дончева и Румен Петков, които се ненавиждаха, влязоха в едно телевизионно студио и дори станаха партньори. Какъв знак е това за левите?

- Това е същата работа, като при десните. Приличат на Петър Стоянов, който не се харесва на обществото. Още се опитват чрез различни политически проекти да се впишат в картата. Вместо да си гледат пенсиите, те продължават, както Стоянов, да падат на ниско ниво и да се опитват да дърпат конци. Защо му беше на Георги Първанов да стартира АБВ и мижитуркането в парламента? По този начин и Стоянов, и Първанов унищожават биографиите си и авторитета на президентската институция. Неслучайно толкова много хора подкрепиха Румен Радев, защото е далеч от политическата „кухня”. В България гражданите избират временни явления, които могат да ги оправят за 800 дни. Очакваха, че Царя няма да е зависим, идвайки отвън. Даде се пълно доверие на Иван Костов преди това, очаквайки да подреди държавата. Когато обаче българските граждани са недоволни през годините, те наказват. Тези загуби на президентските избори дадоха шанс на Бойко Борисов да преосмисли с какво е разочаровал избирателите си, които му дадоха 2 пъти шанс да накаже лошите. Надявам се, да не стига до случая с Румъния и да осъзнае с какво точно е засегнал избирателите си. Днес виждам, че всички са излезли на пазара и обещават майка си и баща си като на циганска сватба. Но с това вече не може да заблудиш българския избирател. Напротив, само ще обидиш интелигенцията.

- Има ли място Владимир Путин на 3-и март в България, след като Георги Първанов го покани?

- Това е поредното употребяване на Владимир Путин. Тези неща дразнят руския президент. Путин няма нужда да бъде осветляван за дейността си в България и за влиянието му тук. Руските власти и служби обичат да работят тайно, без да са разкрити. Дори когато са отказали на Тодор Живков да станем 16-а република, от ЦК на КПСС са имали тайната цел да ни използват като таен дестабилизатор в Европа. Ако някой наш човек „изгърми”, после Русия няма нищо общо. Така са работели и продължават да го правят. Ние сме били маша за улавяне на горещи картофи. Днес по същия модел искат да работят руските служби за влияние у нас – без да са осветлени. Искат България и да е троянският кон в ЕС, но ако може да не се разчува за Първанов, Доган, Сидеров, Димитър Иванов и пр. Те не можаха да запазят тайната. Първанов се осветли, което не беше нужно на Москва. Затова никой не иска да се вижда с него. Тези хора само употребяват русофилските емоции пред българския избирател. Когато България се превръща в ключова врата на Балканите, нито Русия, нито САЩ иска да демонстрират кои са хората им в страната по такъв показен начин, както направи Първанов. Не може руските агенти да се разкриват в натовските щабове. Датата 3-и март, когато е подписан Санстефанския мирен договор не е най-добрата за българското Освобождение. Има исторически дати като 6-и и 22-и септември, където е защитена независимостта на страната. 3-и март ни поставя всяка година на колене пред Москва и показва, че сме маши на руснаците. Представете си, че всички западни посланици отиват при президента на 3-и март. Какво и кого ще честват те? Българите, или руснаците в присъствието на Путин?