Явор Дачков: Петното „Борисов” не може да се изчисти от България

Конспирациите с ДС и Русия са оправдание за собствената ни немощ 

 

Да гласуваш за  ГЕРБ втори мандат, означава, че си повреден в главата, престъпник по манталитет или си имал користни цели

 След тези избори всички емблеми на прехода приключиха -  няма ги Първанов, Руменовците, Доган, Костов и десните, казва журналистът

Миналата седмица един дълъг журналист, прославил се като най-видния лакей на провалилата се партия ГЕРБ обяви триумфално, че дава на прокурор бившия премиер Бойко Борисов, заради записите за Мишо Бирата. Този наглец, който сега се прави на герой, провокира разговора с Явор Дачков. Преди три години всъщност той, заедно с Кристина Патрашкова извадиха и пуснаха в публичното пространство открито запис, от който става ясно, как премиерът Борисов злоупотребява с власт и покровителства нелегален бизнес, против интереса на бюджета. Предизвикаха трус, който свали ГЕРБ на земята. 

Разговаряме в двора на къщата на Дядо Вазов в центъра на София и верни на традицията почваме да разплитаме  чорап на родната политика от Русия.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Дачков, насажда се една конспиративна теория, че руснаците, Путин и Москва са спънали Бойко и затова се е провалил, до колко е вярно това внушение?

- Намирам тези твърдения за комични. Разбирам, ако те идваха от хора, които стоят в кръчма и си говорят, но не са изкушени от политиката. Но внушенията да се правят от професионални политолози, политици, социолози  журналисти, които трябва да знаят, че Путин в дневния си ред няма как да вмести България, Бойко Борисов и Костинбродската печатница, е просто несериозно. Целият този заговор за Русия е отвратителен в България, особено когато идва от антируската българска десница. Това са клишета, които са повтаряни от 10, 20, 30 години. Ние все се оправдаваме или с турците, или с руснаците, а левите избиратели - с американците. Не може „Белене” и Москва да оправдаят това, че десницата се провали и взе под 4%. Това означава, че тази десница не е била никога автентична. Ако погледнем от друга страна генеалогията на скандала, ще видим, че той идва от ГЕРБ. Така излиза, че Путин първо е вербувал Борисов, спечелил е чрез него избори и след това го е активирал сам да си провали изборите, за да прецака България. Това са налудничави неща. Всички скандали тръгнаха от самата ГЕРБ – от записите, които правеше Цветанов, а след това  Борисов ръсеше простотии покрай тях. Лъжа е, че Борисов е играл срещу интересите на Русия. Публикуван беше един разговор между Светлана Джамджиева, главен редактор на „Труд” и шефа на „Софарма” Огнян Донев, това са осведомени хора. Там има една изпусната реплика: „Бойко подари енергетиката на руснаците”. Видяхме, че единственият проект, който интересуваше Москва - „Южен поток”, беше прокаран. „Белене” не продължи не защото Борисов го спря, а защото руската страна не искаше той да се развива, нямаше интерес.

- Руската връзка има и българска следа,  че бившата Държавна сигурност създава скандалите на ГЕРБ, Борисов и Цветанов. Възможно ли е тайните комунистически служби да са източника на проблемите на милиционерската партия?

- ДС е същото клише като Русия. Използва се за наивници, или за хора без зряла мисловна дейност. Цветанов е започнал работата си в ДС. Борисов дойде на власт докаран от Бриго Аспарухов и всички други генерали от ДС. Всичките силови структури – СИК, ВИС и т.н., в които Борисов участва след падането на комунизма, са създадени именно от ДС, тоест, той е тяхна рожба. Те не са му попречили, той е част от техния манталитет. Но да не забравяме, че ДС не работи групово. От 23 години няма такава организация в България. Но няма оправдание за тези, които не са ДС и не успяха да изградят разумна алтернативна общност – така наречената десница. Вижте какво се случи в навечерието на изборите  - Сергей Станишев защитаваше ценности, говореше срещу подслушването, срещу нарушаването на човешките права и възстановяването на демокрацията, а Иван Костов ни обещаваше по-добър социален модел и по-високи доходи. Тоест,  всичко беше наобратно, както в началото на 1990 г. Затова ми се струва, че тия приказки за ДС и Русия са оправдание за собствената ни немощ да изградим здрава и независима демократична общност.

- Защо уж автентични десни политолози, социолози и журналисти, като Матросовци сега фанатично бранят Борисов и ГЕРБ?

- Обяснявам поведението им първо с манталитета им. Точно този манталитет прогони техните избиратели. Второ, някои от тях имат интереси, свързани с проекти  бяха на добра хранилка при правителството на ГЕРБ и продължават да са, а другите са с определено желание за уреждане на пост и служба. Но във всеки случай, каквито и да са им мотивите, глупостта им не е оправдана по никакъв начин. Начинът, по който бранят Борисов и властта му, е нечестен заради хората, които излязоха на улицата и протестираха.

- При повечето от скандалите гербаджиите са си големия проблем, от какво се генерира тази патология?

- Единственото обяснение е с нарцистичната психология на Борисов, който не признава своя грешка и своя загуба. Знам, че той много се ядосва когато губи на тенис и затова всички падат от него, той е като малко дете. От друга страна, да не забравяме наглостта в манталитета на българите въобще. В България много рядко можеш да чуеш някой да се извини, да каже човешки: „Съжалявам!”, да си признае, че е сбъркал. Този маниер непрекъснато да сме прави просто ни изяжда главата. Та нима такова поведение не изяде главата на Иван Костов? Той не излезна веднъж да каже: „Сбърках, че гласувах за правителството на ГЕРБ”. Не трябва да забравяме, че ГЕРБ беше избрано с гласовете на Синята коалиция, „Атака” и РЗС. Сега Борисов се жалва, че БСП щели да правят правителство на малцинството, а той не беше ли преди 4 г. в същата позиция, но направи кабинет. Да не забравяме, че тези, които три години преди да се състави кабинет на ГЕРБ, искаха да дават Борисов на прокурор, след като излезна за него статия в американско списание.  От трибуната на парламента Веско Методиев от ДСБ, прочете една яростна декларация срещу Борисов за срастването му с мафията и организираната престъпност. Три години по-късно Веско Методиев и Иван Костов гласуваха този човек да бъде премиер. Няма нужда от коментар – това им изяде главите на всички.

- Последните 6 месеца скандалите и разкритията бяха грандиозни, но как да си обясним този мазохистичен манталитет на българите и то на младата част от обществото да гласува, и да избере отново ГЕРБ, деградират ли ценностите?

- От една страна, обяснението е наистина с манталитета, харесват си Борисов, както си харесват чалгата. Но от друга страна, всичко ставаше в абсолютно информационно затъмнение. Попитах хора за какво става дума в разговора за Мишо Бирата, или в последния скандален запис от Банкя. Никой не можа да ми каже. Големите телевизии абсолютно скриха скандала от Банкя, профанизираха го. Националната телевизия в централните си новини даже не пусна части от този разговори, нито като текст, нито като аудио запис. Циничните реплики на Борисов, злоупотребата му с власт не се чуха от никой, просто говореха, че има скандал и някакви записи, и подслушани разговори. Така че през медиите се постига една голяма степен на притъпяване, те профанизираха и скриха остротата на скандалите. Затова аз си обяснявам това гласуване на последните избори с глупост и ниска култура, но и с безпросветно историческо забавяне в една част от българското население. Но от друга страна и с липсата на адекватни медии, които да бъдат защитник на това гражданско  общество, защото това беше тяхната роля, която те абсолютно предадоха и минаха от другата страна на барикадата.

- След тези избори чувствате ли се победител, преди три години вие с Кристина Патрашкова извадихте първия грандиозен скандал - записите за Мишо Бирата, тогава ви заклеймяваха и оплюваха хора, които днес се представят като борци против ГЕРБ?

- Аз не се чувствам победите, просто си върша работата и смятам, че всеки трябва да прави това.  Това, че сега много медии и журналисти се обръщат говори зле за тях, но още по-зле говори за техните читатели и безкритична публика, която приема безкритично това обръщане. Спомнете си Яне Янев, той не можеше да стъпи в ТВ7, но когато обърна палачинката и започна да защитава Борисов, не могат да го изгонят от студиото им. А този човек в действителност има малко над 1% подкрепа и доверие, това се видя от вота. Така че в тези избори няма победители и победени, всички сме победени. Такъв срам, такова пропадане, мутра да стане премиер и да овладее съдебната система, институциите, да разсипе бизнеса, да вулгаризира публичните отношения и да командори цялата държава, докато играе карти с просташкия си манталитет е непростимо. Това петно е неизчистимо от България и то се случи 20 г. , след като държавата започна да се цивилизова. Това не мога да го приема. Не мога вече да приема и разговора комунисти – антикомунисти, защото този дебат не съществува, а и най-големите комунисти си бяха Борисов и Цветанов. Даже зловещото е, че те действаха като ранни комунисти, милиционери от 50-те г. на миналия век. Ако времето беше друго и нямаше демокрация, и Европейски съюз, тези хора щяха да ни разстрелват без съд и присъда. Това трябва да се знае, но  така наречените демократи не го разбират. Сега говоря в някакъв смисъл положителни неща за левицата и Станишев, защото това се оказа единствената партия, която успя да съхрани някакъв демократичен модел и да защитава някакви демократични ценности. Трябва да свикнем и с друго, че една партия е силна, когато има избиратели зад себе си. БСП има зад себе си реални избиратели, докато другите - вдясно се лутат от 10 години. 

- Има ли надежда, че след тези избори патологията в политиката да е победена?

- Да, но е много трудно. Имаше цял съюз срещу гламавия български народ, който гласува за ГЕРБ. Казвам го без никакви скрупули  защото за да гласуваш за тази партия втори мандат, означава, че наистина си повреден в главата, или си престъпник по манталитет, или си имал користни цели, за да го направиш. Няма никакво друго оправдание за това. И заради тази гламавост се бяха съюзили от американски и европейски посолства, до президенти и всякакви институции, макар да знаеха, че управлението на Борисов е патология, но ни караха да вярваме в нея.

- Настъпи ли краят на изживяващите се като автентични десни?

- Да, за Костов задължително, какво ще стане от техните партии вече няма никакво значение. Клише е, че те са автентичната десница, те просто са останали едни лидери, които са сами и зад тях няма последователи. Автентичната десница е при избирателите. След като нямат представителство в парламента, значи няма и такава автентична десница. Абсурдно е да говориш за лидери, които от избор на избор отпъждат все повече избиратели от себе си, че са автентични. Това означава, че не знаеш елементарни правила на политическия живот и машина.

- Защо, наричате Иван Костов политически мошеник?

- Той просто е най-големият мошеник. Излъга много хора. През 1997 г. взе властта в екстремна ситуация. България беше преживяла катастрофа и най-важното - беше преживяла огромна драма на несправедливостта. Банковият фалит  окраде всички българи. Тогава Костов излезна и  поиска съд за всички, довели страната до национална катастрофа. И друго каза на хората: „Ние няма да ви предадем, няма да ви излъжем!”  Но докато е говорел на хората тези неща, се е срещал с Николай Добрев и е договарял прехода, споразумявал е кое как да стане и то с комунистите, които днес много мрази, договарял се е как да не ги закача. Тоест, елитите се пазеха помежду си. Играеха игра на врагове и предадоха хората. Затова казвам, че е най-големият мошеник, защото имаше най-голяма обществена подкрепа, от всички дошли до сега на власт. СДС взе тогава пълната власт, назначи си и главен прокурор и пропиляха всичко. И това се случи не заради заговор срещу СДС, а сами си пропиляха шанса. Костов даде единствената частна телевизия на човек от ДС, не отвори досиетата, скри досието на Георги Първанов и заради това е най-големият мошеник. Нито Доган, нито Първанов са се представяли пред електората си като това, което не са. Те просто са едни цинични политици, а Костов през цялото време подвеждаше – говореше за морал, за ценности, за демокрация, а правеше точно обратното и се спасяваше поединично.

- Опасно ли е, че този път новият месия не изгря от средите на политиците, а от прокуратурата?

- Това е опасно. Но ако Борисов беше останал на власт, мисля, че Цацаров нямаше да се държи по този начин. Прояви някаква адекватност, когато беше разхлабена политическата примка. Това наистина не е малко, поздравяваме го, но не можем да бъдем фенове на един шофьор, който вместо да блъсне автобуса в някоя сграда и да убие хора, кара по правилата, спира на пешеходна пътека. Цацаров не може да бъде новият герой, никой не може да бъде новият герой.  Една демокрация се изгражда с общите усилия на всички. Никой няма нито физическите, нито духовните, нито интелектуалните възможности да влачи един народ зад себе си и да му показва на къде да върви. Това са стари представи и те нямат нищо общо с модерния свят.

- Ще издаяни ли Цацаров в тази битка?

- Не знам, искам да видя какво ще се случи. Трябва да се завърши със съд над Борисов и Цветанов, за да има прецедент за последното управление. Същото се отнасяше и за Борисов, когато дойде на власт. Дадохме му цял доклад с далавери на тройната коалиция, но той не предприе нищо. Можеше да бъде различен, но се разбра, че това е било невъзможно, защото и той е  част от същата схема и система. Затова бих приветствал Цацаров, ако успее да прочисти първо прокуратурата, защото там има мутри от времето на Филчев, да успее да внесе читави обвинения, които да издържат в съда и да видим най-после премиер или министър зад решетките. Има за какво да им се повдигнат обвинения.

- Каква ще е съдбата на Борисов и Цветанов?

- Мисля, че Цветанов поне може да посети следствения арест, защото България остана единствената страна, в която това не се е случило. България трябва да даде някакъв курбан и мисля, че това ще е Цветанов, той си го заслужава, мина всякакви граници. Но се надявам това да се  отнася и за Борисов, за да бъде наказан този престъпен манталитет, с който се упражнява властта, за да могат и тези, които са гласували за него, да имат обеца на ухото и повече да не съучастват в престъпление.

- Водите от една година дело срещу Борисов в съда, но за това не се говори, защо го засекретиха?

- Да, водя такова дело. То се движи много професионално от съдебния състав, изясняват се фактите.  То всъщонсот е част от историята с Мишо Бирата. Борисов оспори, че записът е автентичен и то в парламента. Не мога да коментирам този процес, но ще искам той повече да не бъде секретен, защото Борисов вече не е премиер, а обикновен гражданин. Това засекретяване не беше нужно , а противопоказно, защото когато се съди човек от публичната власт, всичко трябва да е открито. Надявам се, да се стигне до истината и да се разбере, че записът не е подправян, а е автентичен. Надявам се Борисов да получи някаква санкция. Заведох това дело, за да покажа, че само приказки не са достатъчни, а ако всички действаме като граждани - политиците нямаше да се разпищолят по този начин.

- Каква ще е съдбата на този парламент?

- До колкото познавам манталитета на българските депутати, много от ГЕРБ ще се прилеят към новото мнозинство. Някои ще го направят доброволно, други ще бъдат купени. Предвиждам разпад на ГЕРБ и стабилно правителство на Орешарски, което може да изкара целия си мандат.

- Ще оставят ли апаратчиците от „Позитано” Орешарски да си свърши работата?

- Тези апартчици вече ги няма там и това е много интересно. Румен Овчаров, Румен Петков и Първанов не са фактори в тази партия. Там вече няма апартчици от стария тип от началото на прехода. С тези избори българската политика тотално се промени, но хората и политолозите не го усетиха – няма го Първанов, Руменоците, няма го Иван Костов, Доган, десните, всички емблеми на прехода приключиха. Това дава шанс цялата политическа система да се прегрупира и да се изгради нова дясна коалиция или партия, за каквато има ресурс. Надявам се България да се нормализира, защото тя претърпя огромната си криза с феномена „Борисов”. Но да не бързаме с оптимизма, защото може и да е по-лошо.