​Ричард Гоуън: Ако България остане с Бокова, много европейски столици и САЩ ще са разочаровани

Дейността на Кристалина Георгиева, като комисар по хуманитарната помощ я поставя в много добра позиция да се конкурира с Гутериш

Ричард Гоуън е експерт от Центъра за международно сътрудничество в Ню Йорк. Той специализира във въпроси, свързани с ООН. Неговите мнения се цитират от водещи световни медии като БиБиСи, СиЕнЕн, Таймс, Политико и главни национални медии в Западна Европа.

Интервю на Соня Каникова,излъчено по БНР

- Как виждате картината след последното, четвърто поред гласуване на 9 септември? Кои са кандидатите с най-добри шансове?

- Явен победител в четвъртото гласуване е Антониу Гутериш, бившият министър председател на Португалия. От самото начало той е начело във всички гласувания. Смятам, че във всяка друга нормално протичаща политическа надпревара Гутериш на този етап би бил провъзгласен за несъмнен победител. Не е ясно обаче дали Русия ще го приеме. Освен това изглежда, че поне един нов кандидат, Кристалина Георгиева, може да се включи в надпреварата.

- Какви биха били нейните шансове? България вече има кандидат, Ирина Бокова. Какви са перспективите пред Бокова?

- Мисля, че въпреки проведената от Ирина Бокова много щателна кампания, изглежда, че за нея няма отворен път към победата. Тя получи само седем насърчителни гласа в последното гласуване, докато Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа. Разбираме, че Русия лобира много силно за Бокова, която е техен фаворит, но изглежда че САЩ, Великобритания и други западни държави са силно против нея. Боя се, че дори ако оставим настрана въпроса дали Георгиева ще влезе в надпреварата, шансовете на Бокова да спечели така или иначе са твърде слаби. На практика това се отнася и до всички други кандидати освен Гутериш, и може би един или двама други, включително Мирослав Лайчак от Словакия, който в момента се представя много добре.

- Какво ще стане ако Кристалина Георгиева се включи като кандидат?

- Ако Георгиева се включи, това ще промени много неща. Вече почти година знаем, че Георгиева е потенциален кандидат. Тя има много добри квалификации от Европейския съюз и Световната банка и те говорят в нейна полза. Според мен много от дипломатите, които в момента фаворизират Гутериш, ще се почувстват раздвоени, защото ще видят в Георгиева също е много силен кандидат. Това, че тя е жена и е от Източна Европа, също е в нейна полза. Така че Георгиева според мен ще има голям ефект върху тази надпревара.

- Какви пречки може да има пред нея?

- Не знаем дали Русия ще я приеме. Има много слухове и задкулисни дискусии по този въпрос. Мисля обаче, че ако тя се включи, много хора ще си кажат, че сега имаме Гутериш срещу Георгиева като водещи кандидати.

- А ако стане така, че България е представена от двама кандидати?

- Честно казано, ще изглежда много странно. От самото начало ситуацията е странна. Въпреки че Бокова спечели битката да стане кандидат на България в началото на тази година наблюдаващите ООН, винаги са имали очакване, че Георгиева може да се включи. Това е една трудна ситуация, защото и двете кандидатки, независимо коя от тях предпочита човек, са тежка категория. И двете има много добри политически връзки, въпреки че връзките им са с много различни световни фракции. Разбира се, такъв избор е изключително труден за правителството на България. Каквото и решение да вземат, някой на световната сцена ще остане обиден. Ако България застане зад Георгиева, тогава мисля Русия няма да е доволна. От друга страна, ако България остане с Бокова, тогава много европейски столици и най-вероятно САЩ ще са разочаровани. Така че за България настина няма идеален избор в тази ситуация.

- Очаква ли се да се включат и други нови кандидати?

- Има други потенциални кандидати, които наблюдават надпреварата и преценяват дали да се включат в последния момент. Говори се все повече за потенциална кандидатура на Сигрид Каaг от Холандия, която работеше за ООН в Близкия изток. Тя е изключително впечатляваща личност, участваше в усилията да бъдат унищожени арсеналите с химически оръжия в Сирия. Тя би била добър кандидат. Говори се много за нея, но никой не знае дали ще се кандидатира. Убеден съм, че има и други потенциални кандидати, които изчакват. Реалността е, че ако Георгиева се включи в надпреварата, с или без България, ще се следи как тя се представя, как изглежда в сравнение с Гутериш, и повечето други кандидати ще изчакат докато картината се проясни. В момента картината изобщо не е ясна.

- Последен въпрос: ако Георгиева се включи, това ще върне ли предпочитанията към Източна Европа? Първоначално имаше силна воля за генерален секретар от Източна Европа, но в крайна сметка до тук доминира Антониу Гутериш, един западноевропеец.

- Ако погледнем всички резултати от четирите гласувания, въпреки че Гутериш е винаги начело, повечето от другите водещи кандидати, включително Мирослав Лайчак, Вук Йеремич от Сърбия, както и Бокова, са от Източна Европа. Сред повечето дипломати в ООН разбирането, че по традиция е ред на Източна Европа, не се е променило. И това може да е положителен фактор за някой като Лайчак, или за Георгиева. Гутериш е начело, защото той се представи отлично в различните публични изслушвания в ООН. Той направи много силно впечатление на много дипломати. Много от ръководителите на ООН също смятат, че той би бил много добър избор, най-вече защото има отлични постижения като ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Гутериш е много труден за побеждаване водещ кандидат. Трябва да кажа обаче, че квалификациите на Георгиева, особено нейната работа като комисар по хуманитарната помощ, ще я поставят в много добра позиция да се конкурира с Гутериш. Фактът, че тя е от Източна Европа, е нейно предимство. Не искам да прогнозирам какъв би бил резултатът от едно съперничество между Георгиева и Гутериш. И двамата са добри кандидати.