​Отец Христофор Събев: КГБ и българските служби са живи, те владеят изцяло църквата

Отчета-агенти и учениците им създават антихристи от днешните деца

Къде е Синодът, който не може да обясни защо човек не трябва да се самоубива

Ако бях приел да стана агент и доносник през 1988 г., можеше да съм новият патриарх, казва пред Faktor.bg дисидентът

Интервю на Васил Василев

- Отец Събев, трябва ли да има лустрация сред божиите служители, работили за Държавна сигурност? Не създават ли именно тези обвързаности недоверието на голяма част от хората към Светия синод?

- Според 30-о правило от Апостолските правила, епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него. Агент Симеонов (патриарх Неофит – б.а.) също попада в тази група свещеници. Сега се представя като нещо незначително и като миловидно дори, че той не бил правел нищо. Но нали си служил и на Държавна сигурност? След закриването й и осветяването на агентите това се неглижира и миналото сякаш е изтрито. Държавна сигурност никога няма да те остави в кошарата без да те окепази и да не те държи с компромати. Повечето духовници от агентите са били гейове. За висш клирик, неофициално се говори, че има снимка с розова рокля на парти. Никога не съм искал да съм в мъжки манастир заради гейовете. Неслучайно Содом и Гомор са били унищожени. Предпочетох да отида при бабичките в Арбанаси 6 години, където с чудотворна икона лекувахме деца и помагахме на възрастни. Ние тези хора няма да ги бием, а да се покаят с пост и молитва към Бога. Сигурно ще е трудно, защото дяволът ги държи. Сред първите вербувани е покойният патриарх Кирил, който е лежал в пловдивския затвор. Давали са на циганите да се гаврят с него – яздели са го на конче, карали са го да играе голи хора, използвали са го като жена, поне така твърди проф. Иван Денев в книгите си. След това Максим и т.н. През 1986 г. завърших първенец на випуска по богословие. Предложиха ми да ме направят владика, ако мина под код и стана агент, но аз казах, че който служи на двама господари е лакей. Ако бях приел, можех да съм и патриарх вместо Неофит, който е само година по-голям от мен. Много като Неофит и Максим обаче не търсиха Бога, а кариерата и се предадоха на службите.

- Каква е била схемата, чрез която са заемали висши постове в синода владиците?

- Преди 1990 г. имаше Комитет по въпросите на Българската православна църква към Външно министерство, оглавявано от Петър Младенов. От там взимаха 8 000 лв. симония, за да те ръкоположат. След това са ги заставяли да ходят по цял свят да шпионират и да правят общи молитви с еретици, което според 45-о правило на Апостолските правила е недопустимо: Епископ, презвитер или дякон, който само се е молил с еретици, нека се отлъчи; а ако им позволи да вършат нещо като свещенослужители в църквата, да бъде низвергнат.

- Това означава ли, че ако трябва да се спази 30-о правило, всички бивши агенти на службите по времето на социализма, начело с Неофит, трябва да бъдат отлъчени и заменени?

- С тях ли да сме? Не можем, но властта на Русия, и от началото на Прехода досега решава всичко в Българската православна църква. Неслучайно по заповед на руснаците не отидохме на Всеправославен събор на остров Крит. Самото българско правителство смекчи тонът към Русия, макар че и двете със САЩ за мен са империи. Жалкото е, че много хора все още продължават да плачат за Тодор Живков, но – прост народ – слаба държава. Заради цялата тази агентура в църквата и заради комарджията Симеон II интелигентните хора избягаха от държавата. Той си взе имотите, горите, все едно Евгения Живкова да си иска резиденциите, които УБО строеше за Тодор Живков. Самият „цар” е агент на руските разузнавателни служби ГРУ. Де факто комунистите го докараха в България, за да ги легитимира. Олигарсите, които го натресоха пък станаха милионери, а народът – беден. В 36-то Народно събрание бях председател на Комисията по вероизповеданията. Изгониха ме, защото исках да има средна класа. Предложих да се отпуснат 10 млрд. лв. ниско лихвен кредит за малките предприятия, но депутатите гласуваха против и ме отстраниха от СДС, защото баща ми бил комунист.

- Вие преди да станете противник на комунистите, бил ли сте техен поддръжник?

- Не, никога. Какво значение има, че баща ми е бил комунист. Мен са ми намалявали поведението като ученик, уволнявали са ме от работа, арестували са ме, гонили са ме. Макар и с намалено поведение, имах привилегията да вляза във Втора немска гимназия като син на комунист, но се отказах. Докато чичото на Филип Димитров беше партизанин и той изкара Английската гимназия, където не се влизаше току-така. И много други примери има за това. Стефан Савов(председател на парламента и лидер на Демократическата партия, б.р.) е бил вербуван също, превеждал е Че Гевара. Баща му рязал партизански глави, а в същото време Савов си взима изпити по право. За да следваш право навремето, трябваше да имаш препоръка от Окръжния комитет на партията. Затова и повечето от юристите ни са такива – защото са комунистически възпитаници. Аз съм уволняван от „Комбината за битови услуги” във Велико Търново за това, че ходя на църква. Не съм ползвал нищо от бившия комунистически режим. Бях изведен с кърпа на главата през април 1989 г. от полк. Иван Трифонов от ловешката милиция. Това се случи до село Стояново, Джамбазовата колиба. Искаха да ме вербуват, но видяха, че не ме е страх, а тях ги беше. Най-висшето нещо е молитвата, която дори не трябва да се плаща, както е практиката в Българската православна църква. Аз разговарям с Бога, как ще ми плащат пари за това, като за мен е привилегия. Сега за причастие взимат пари, за светена вода - жалка работа. Така разврати Държавна сигурност свещениците и техните последователи.

- Твърдите, че Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция са изгонили интелигентните хора от България. Трябва ли  да ги съдим като предали се от страх и загубили вярата в Бога?

- В никакъв случай не бива да се допуска подобно нещо. Още от турско робство е имало гурбетчии, които са носили пари тук. Все едно да съдим Ботев и Левски, че са емигрирали. В момента най-добрите страни за живеене са Швейцария и Швеция. За мен най-добрата форма на управление е не монархията и републиката, а теокрацията.

- Как си обяснявате обаче, че много малко са хората, които емигрират в Русия, а в същото време таково силно русофилство тресе България?

- „Нощните вълци” на Владимир Путин, които дойдоха у нас бяха лакмус за това, да се покаже колко „българи” милеят за руското робство. Това не е толкова важно, а само един театър. Опасното е друго – КГБ и Държавна сигурност са живи и командват църквата чрез хората на антихристите в расо, които все още имат огромна власт в държавата. Те са фалшиви християни. Когато един народ е лишен от духовно ръководство, той ще бъде в плен на дявола. Защо никой от църквата не излезе и не каже нищо за самоубийството и убийството? Как могат да го обяснят, когато самите те не са вярващи хора? През 1990 г. отец Пламен Станчев се опита да се запали, за да се махане петолъчката от Партийния дом. Не може свещеник да лансира идеята за самоубийството.

- Виждате обаче, че на фона на всичко това по света постоянно стават атентати. Там също ли църквата носи вина?

- Европа не си върши добре работата и Англия неслучайно избяга от Европейския съюз. Англичаните имат много емигранти, но те са будисти, индуиси и християни – хора от техните колонии. Именно затова те не искат мюсюлмани, много от които са пълни откачалки. Човек, когато се самоубива, извършва убийство, няма време за покаяние и отива на най-лошото място – в ада. Това го казва Августин Блажени в книгата си „За Божия град”. Ако се върнем пак у нас, синодът трябваше да го обясни защо самоубийството е такъв голям грях? Защото няма време за покаяние. Един убиец, както до кръста на Исус Христос е убивал хора, е имал време да се покае. Той не се е самоубил, а са го убили. Ако тук изстрадаш като християнин 10 години, то там, в ада, те очаква милиони години ужасът, от който бягаш, ако си сложил сам край на живота си. Ние имаме толкова много мъченици, които са дали пример, че не трябва да се примиряваме с лошото и да следваме лоши примери. Как да стане обаче обратното, като имаме агент патриарх и един митрополит, който се разследва дали е взимал и е давал симония.

- Ако са грях фойерверките на Дионисий на Гергьовден, колко дълго трябва да го изкупуваме?

- Това е най-малкото зло, което стана. Дионисий започна да изобличава агентите на Държавна сигурност в църквата. Неговият съперник е Пловдивският митрополит Николай. Да ги оставим един други да се атакуват. Проблемът е друг. Един гей, който е вербуван от Държавна сигурност, защото е хомосексуалист и го държат с компромат, той какви свои чада ще възпроизведе? Затова клирът продължава да възпроизвежда същите като тях, вербувани от социализма, после техните ученици имат свои ученици и всичко продължава постарому. Не се случи катарзисът и лустрацията в църквата. Апостолите са били гонени и избивани в Рим и са ставали мъченици, а тези отчета агенти на ДС са се превили и са станали антихристи.

- Поддържате ли контакти с руски църкви, които не са подчинени на Москва и възможна ли е според тях въобще промяна на кагебейското статукво в божиите дела там и у нас?

- Имаше една група от руснаци, които се отделиха от болшевишката руска църква, но отказахме да сме заедно, след като един от епископите им Мартин анатемоса украинския президент. Отказахме единение с тях, защото църквата няма място в политиката. Нашата работа не е да анатемосваме президентите. Много нули правят пак нула. Аз искам да се събирам не с количество, а с качество. Освен това, все по-често виждаме свещеници по телевизиите в едно студио с врачки и баячки. Това е грях. Ако църквата е истинска и не се е предала на КГБ, има достатъчно сила да се пребори с внушенията на Дявола. Да не говорим, че масово и отчетата започват да служат след 2-3 чаши твърд алкохол, което също е грях. Мен Държавна сигурност ме е разработвала като „Фанатик”, защото бях враг на агентите. През 1973 г. ме арестуваха заради клевета. Тогава аз подписах декларация, че няма да се занимавам с политика. А каква политика може да бъде излизането на шествие с икони. До 1988 г. бях научен работник, и на Мусала съм изкарал 2 години, дори са ме подозирали, че правя нещо секретно срещу държавата. Изследвах космически лъчи, което не може да е секретна област. Това е смешно и само един необразован човек може да помисли, че космическите лъчи могат да се засекретят. Кажете го на някой научен работник и ще ви се изсмее.

- Какво е бъдещето на Българската православна църква?

- Господ подлага всички на изпитание. Когато всичко е розово и всички са му верни, е лесно. Когато има обаче море от предатели, както от 12 апостоли 1 е бил предател, сега е точно обратното. Полека лека църквата напълно ще мине към Сатаната. Когато всичко това се напълни, ще се спука с помощта на Господ. Но до Второто пришествие злото ще ескалира все повече и повече в целия свят. Ще се опитат да направят хората роботи – да знаят къде са и какво правят. Те няма да имат собствена воля, а ще бъдат управлявани с импулси. Навръх управлението си Соломон всяка година е събирал 666 златни таланта злато извън търговията си. 23 тона Соломон е събирал извън търговията си. Това е и еврейската политика, която ще я приложат в целия свят. Хората, за да оцеляват, ще приемат робството на дявола.