​Кандидат-президентът Владимир Кузов: Ако Путин нападне България, пръв скачам срещу него

Само хомосексуалист на „Дондуков” 2 може да обедини българския народ

Можем да станем страна №1 за решаването на световните конфликти

Съдът ще си е свършил работата, когато видим престъпни политици зад решетките, казва пред Faktor.bg кандидат-президентът и бивш депутат от „Атака”

Интервю на Васил Василев

- Г-н Кузов, защо решихте да се включите в президентската надпревара и какви реални шансове си давате в битката за „Дондуков” 2?

- Мотивът ми дойде от хората, на които им е омръзнало политическата класа 26 години да ги краде, да е богата, а останалите все повече да обедняват. Инициативният комитет от Варна, който ме предложи, ни вдъхна с кандидатът ми за вицепрезидент Борислав Ноев желание за промяна и да се включим в тази надпревара. Преди да бъда предложен, до този момент въобще не съм мислил за „Дондуков” 2. Аз се занимавам с право и имах идеи да помогна българският съд да излезе от оковите на корупцията и на политическото влияние. От висотата на президентската институция човек има възможност да въздейства над съдебната система и да я направи такава, каквато трябва да бъде – ефективна, безпристрастна и обективна.

- Смятате ли обаче, че обществото е узряло и толерантно за президент-хомосексуалист?

- Обществото е дорасло за много неща. Това, че се извършват медийни манипулации и се говори, че няма такава възможност – не е така. За хората е важно човекът, който ще застане на този пост, да се държи като обединител на нацията и да изведе България на по-високо равнище. Как може друг човек да е обединител освен мен, който всъщност в избора ще обедини всички хора – с различна сексуална ориентация, със заболявания, отритнати от обществото, мислещите, немислещите, бедните и богатите. Изборът на такъв човек, като мен, се явява цивилизационен, дори исторически. За първи път в новата историята на света ще имаме такъв държавен глава. Това от своя страна поставя България на световната карта. Светът дундурка, глези и налива пари в нашите комшии гърците, защото ни е дарила с демокрацията от Древна Елада. Защо България да не бъде поставена като №1 на световната карта като най-демократичното и човеколюбивото общество? По този начин ние можем да се превърнем в лидер при решаването дори на световни конфликти.

- Говорите за хомосексуалисти, но гейовете в парламента, не се разкриват. Как тогава да очакваме от обикновените хора да са толерантни?

- Убеден съм, че има хомосексуалисти, както във всеки парламент е. Те крият, че са гейове, защото ги е страх от това, че крадат, лъжат, не работят в интерес на обществото и ги е страх, защото обществото допълнително ще ги линчува. Истината е, че ако тези хора са точни и коректни и работят в полза на гражданите, никой няма да се интересува кой с кого си ляга. Те не искат да наливат допълнително масло в огъня.

- Какво ще включва предизборната ви програма, за да ви повярват хората и да гласуват за вас?

- В интервю пред ваши колеги казах, че първото нещо, което ще направя, е да опростя дълговете на граждани, на болници, на спортни клубове и на културни институции. Те казаха, че не мога да го направя. Още същия ден президентът Росен Плевнелиев опрости над 700 000 лв. задължения на граждани. Ще опростя всички задължения със задна дата. Истинският ЦСКА например спокойно можеше да е с опростени дългове и да играе в „А” група, тъй като е отбор на европейско и световно ниво. Другото нещо, което ще направя, е да премахна т.нар. събирачи на дългове, които тормозят българите. Като юрист твърдя, че те са полулегални. Това ще се случи с референдум, както и за гей браковете. Те явно ще се случат все някога в България. Защо това да не стане по-скоро и да покажем, че ние сме дорасли за тях. Трябва да се отърсим и изборът на такъв човек като мен за президент ще отдалечи България от неоосманистите, които има Ердоган в Турция. Ще покажем, че нямаме нищо общо с Ориента и с тази османска Турция, която се възражда. Ще покажем, че ние сме онези хора, които носим по-скоро в себе си европейското и мултикултуралното развитие със съответната идентичност. Ще трябва да покажем на Турция, че тя няма право да има претенции към населението в България, било то християнско или мюсюлманско. Няма такава опасност.

- Как ще коментирате екстрадицията на Бююн в Турция обаче?

  • -Аз съм категорично против през 2016 г. България да се чувства васал, тъй като през 1878 г. една малка част от Източна Румелия е останала под владението на Османската империя. Впоследствие и тя се е освободила. Днес България е автономна и не считам, че трябва да има нещо общо с Турция освен граница. Поведението на правителството беше некоординирано, допуснаха се вътрешно правни грешки. Това поставя въпроса, дали това правителство трябва да продължи да управлява, тъй като може да ни вкара до военни действия. Категорично съм против да се изпълняват исканията на самозабравилия се диктатор Ердоган. Турция няма да откаже да приеме бежанците отново, защото е част от света. В противен случай ще се изолира от света и ще стане държава от типа на Либия по времето на Кадафи. Ако е така, нека Турция го заяви и артикулира ясно, че не иска да е част от останалия свят. Тогава нашите гранични части просто трябва да доизградят оградата с южната ни съседка и да не се допускат лица, освен онези, които могат да влизат в България по съответните правни норми. Ако това нещо се случи, нещата се променят.

- Как си представяте опрощаването на дълговете на граждани и фирми?

- С няколко шефове на банки съм говорил, които са ми казвали, че това е глътка въздух за гражданите и за самите банки. Не говоря само за осигурителния институт. Тук става дума и за ипотечни дългове и кредити, които не могат да бъдат изплащани, защото те на първо място са застраховани и банките са взели пари. С наличието на длъжник, който не ги обслужва, той влиза в един централен кредитен регистър и банките дори да искат, не могат да му дават кредит. А банката продава пари. Когато няма на кого да ги продава, поне според доста от банкерите, с които съм разговарял, банките са навити на тази мярка, за да могат хората да си поемат въздух, а от друга страна като имат повод да теглят кредити, да правят сметка според възможностите си. Всичко това няма да затлачи икономиката, а ще я възроди.

- Като обединител на нацията, как виждате постигането на толерантност между различните етноси у нас и интеграцията на ромите в обществото?

- Това е двустранен процес, който не само българите трябва да преодолеят, а и нашите събратя да се научат, че полагането на труд, а не само консумиране на благата е в основата за намаляване на етническия проблем. Колкото и да се опитваме да си крием главите като щрауси в пясъка, това напрежение съществува. Живеейки в общности, нашите събратя се възползват от възможността да използват определен тип блага. Причината не е в нас българите, а в политиците. Те не искат да създадат условия тези наши събратя да живеят по правилата, които са общи за всички, и по този начин да разберат, че са част от българското общество, а да ги използват за избори. Когато наближи вот, политиците отиват и започват да ги ухажват и си плащат за гласовете им, от които най-много прибират тарторите, които командват всички в махалите. В това отношение за политиците е комфортно да си платят 20 лв. за глас и да продължат да си усвоява държавните пари.

- Вие се заканихте да помилвате всички престъпници от „корумпирания съд”? Как ще докажете кое дело е корумпирано, и кое не? Няма ли да настъпи пълна анархия в страната, ако бъдат пуснати погрешка и истинските пандизчии?

- Ако в затворите е пълно с политици, които са виновни, значи всичко е добре и всеки, който е извършил престъпление, е в затвора. Но ние не вярваме, че този съд е компетентен, некорумпиран и издава присъди, които почиват на обективните факти и доказателства. Хората, които считат, че делата им са разгледани по корумпиран начин, следва да бъдат преразгледани и помилвани. Всички виждаме двойния аршин, с който действа съдът – за милиони няма закони, за кокошка – няма прошка. Не трябва да се допуска двоен аршин.

- Плаши ли ви фактът, че бяхте осъден за педофилия и това ще се използва срещу вас в кампанията ви?

- Мнозина хора са били осъдени, след което са имали блестящи политически кариери. Защо да се плаша? Напротив. Това е доказателство, че аз не съм част от политическата класа и че нещата, които искам да направя са с една едничка цел – да е по-добра България и да остана в историята. Това е абсолютна гаранция. Никой не може да ме обвини в заигравки с политическите сили или кандидати, защото са част от задкулисието. При мен такива неща няма и всичко е точно. Възможността да се упражняват, да си измислят несъществуващи факти, които да ме уязвяват, не е проблем. Нека го правят.

- Бяхте се заканили, че ще търсите убежище в Русия като най-сигурната страна в света. Все още ли имате подобни намерения, имайки предвид последните световни политически трусове?

- Не само се заканих, а направих стъпки. От там казаха, че няма проблем, тъй като те знаеха, че процесът срещу мен е бил от политически характер. Това обаче трябваше да се случи само ако се откажа от българското си гражданство като Жерар Депардийо, например. Аз съм българин, роден съм тук, никога няма да се откажа от българския корен и тук ще умра.

- Ако обаче един ден Владимир Путин реши да нападне България, както го направи с Украйна, как бихте реагирали като държавен глава?

- Аз съм преди всичко българин. Ако има и най-малко съмнение, че някоя държава иска да нападне моята родина и моите съграждани, ще бъда на тяхна страна. Аз ще бъда на първата линия, която ще защитава народа си. Надявам се, че и останалите полици биха го сторили, независимо за коя страна става въпрос, било то Русия или Турция.

- Появи се явлението брекзит, което обезпокои целостта на ЕС. Трябва ли България да напусне съюза, а защо не и НАТО и да избере за съюзник Русия, например?

- Към настоящия момент страната ни няма друга форма на защита освен от НАТО. В алианса членуват държави от голямото демократично семейство в света и не вярвам те да ни откажат помощ. Да сме членове на НАТО е по-скоро привилегия и смятам, че не трябва да я пропускаме. Отдавна се говори за това, какво би станало, ако Турция предприеме някакви военни мерки срещу България с огромната си армия. Аз смятам, че именно този пакт, този договор няма да позволи това да се случи. В същото време Русия също може да се включи в една защита на страната ни от южната ни съседка, защото с руската федерация и народ сме тясно свързани от гледна точка на нашата религия и история. Винаги във времето сме имали добри отношения на събратя.

- Как ще коментирате думите на президента Росен Плевнелиев, че Кремъл води хибридна война срещу България?

- За мен това е доста смешно твърдение, тъй като видяхме как отношенията между Русия и Турция за отрицателно време се оправиха с едно извинение на Ердоган към Путин за сваления руски самолет. Русия не води войни. Тя има други начини, по които го прави. До голяма степен ги печели, както при Освобождението на България. Русия иска да е в добри отношения с България, дори да помага в някои отношения като енергоресурси. В политическите си възгледи ние сме член на Европейския съюз. Кремъл иска едно нормално политическо и славянско партньорство.

- Т.е. Русия не иска да излизаме от Европейския съюз и да не спазваме правилата, които сме приели?

- България не бива да излиза от Европейския съюз, но трябва да бъде равнопоставена в него. Възможността на страната ни да получава не само финансиране, достъп до европейските и световните пазари е слабо застъпена от сегашните управляващи. Това е проблем, който се решава от тях, а не от обществото. Ако не могат да се справят, е редно да си отидат.