​Турският журналист Мюмюн Топчу: Хора на превратаджията Гюлен пробиха и в България

Движението, което се опита да осъществи метеж, вече се нарича Терористична организация FETÖ

Модно е в Турция да се обявиш срещу Ердоган и неговата партия, но нито една друга политическа сила не успява по демократичен начин да ги свали от власт

Тъжно е, че в жертви се превърнаха и много невинни, казва пред Faktor.bg анализаторът от Бурса

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Топчу, Турция изживява тежки моменти, има ли опасност за демокрацията в страната и установяване на някаква форма на авторитарен режим, както отбелязват някои световни наблюдатели?

- Преди дни сутринта прочетох в една тукашна медия, че в турската армия е доста висок броят на офицерите и войниците, членове и симпатизанти на Фетуллах Гюлен. По едно съвпадение, още същата нощ започна ниското прелитане на военните самолети над Анкара. И на всеки познавач на днешната турска политическа реалност не бе трудно да разбере, че това е един опит за преврат на воините на имамина Гюлен, които представляваха армията на така наречената „Турска паралелна държава“.

„Джемаат“ (общността, б.а.) на Гюлен е многобройна, тя навлезе в почти всички важни държавни институции, като армията, полицията, разузнаването, съдебната система и държавните учреждения. Действително през годините съумяха да създадат една паралелна управленска система. Това религиозно движение се появи още преди Таип Ердоган да влезе в политиката.

Както се знае, демокрацията в Турция има стародавни традиции и всеки опит за създаване на авторитарен режим е обречен на провал. В подобни трудни моменти турският народ винаги съумява да се сплоти, без разлика на религии и етнически признак.

Показателен е фактът, че на съботното извънредно заседание на Меджлиса в Анкара всички политически партии се подписаха под обща декларация, заклеймяваща всеки опит за налагането на една евентуална военна доктрина.

- Според световни медии вече има списък с 2700 съдии за уволнение, 2800 арестувани военни, 1440 ранени, 265 загинали. Има ли опасност да пострадат и невинни, а опитът за преврат да се използва като възможност за разчистване на сметки с политически неудобните?

- Йерархическият сан в Движението на Гюлен, както изтъкнах, е имаминът. В крайна сметка те са религиозна формация и целта им е да премахнат светско-религиозния модел в страната. Във всяка административна област си имат назначени главни имами. Такива има и на всички нива в различните държавни институции. Те са много силни и в съдебната и правоохранителната система на страната. Тези 2700 съдии и прокурори също са част от прословутото Движение. Разбира се, в техните ръце никой не би оставил да съдят днешните превратаджии.

Тъжното в случая е, че пострадаха и много невинни хора. При стълкновенията с военните загинаха много турски граждани. Обикновените войници са също невинни жертви, защото са изведени от казармите под предлог, че отиват да противодействат на терористични атаки в различни невралгични точки. Просто са били излъгани и манипулирани от командирите си.

От няколко години насам, управляващата партия без туй разчиства сметките си с политически неудобни от Движението на Гюлен. Повечето от тях избягаха в чужбина. Сред тях е нашумялата Зекерия Юз, бивш прокурор която е с изселнически корени от Кърджалийско.

- Всички партии, включително и кюрдската осъдиха преврата и се разграничиха от извършителите, какъв знак е това?

- Добър знак за демокрацията в Турция. Никой не си пожелава някакъв евентуален военен режим. При предишните военни преврати в Турция дълбоко бяха накърнени демократичните устои на държавата и бяха нужни да изминат доста години, за да заздравеят раните. В крайна сметка в Турция е на власт законно избрано правителство чрез избори и никой няма право да го свали по незаконен начин.

- Стана ли вече ясно, дали това бе истински опит за преврат, защото имаше твърдения, че е някакъв сценарий?

- Беше истински опит за преврат. Всички участници в опита за метеж са от Движението на Гюлен, което вече се нарича Терористична организация FETÖ. Друг е въпросът, че те не бяха подкрепени от голяма част от армията. Тези злонамерени военни биха бомбардирали и двореца на предидента Ердоган, но от четири дени преди преврата той беше на почивка и не се знаеше къде точно се намира. Откриха, че е в резиденцията в Мармарис, но хеликоптерите им закъсняха. Вероятно са имали план да го убият.

- Кои всъщност са превратаджиите, сигурно ли е, че са свързани с Фетуллах Гюлен, той отрича?

- Няма никакъв спор, кои са превратаджиите. Тук в Турция всички ги разпознаха. Фетуллах Гюлен може всичко да говори. Навярно всички предполагат под чие опекунство се намира.

- Провал ли е за специалните служби, че не са разкрили метежниците?

- Провалът навярно главно се отнася за военното разузнаване. Полицията и специалните подразделения действаха много успешно през тази дълга и гореща нощ на преврата.

- Какви според вас са били целите и исканията им?

- Онези, които насочиха оръжията си срещу собствения си народ и бомбардираха неговото Народно събрание, едва ли биха установили някаква по-демократична политическа система в страната. Тяхната съкровена мечта бе да върнат в Турция своя покровител Фетуллах Гюлен, както се завърна Аятолах Хомейни в Иран. Днес е модно в Турция да се обявиш срещу Таип Ердоган и неговата партия. Но нито една друга политическа партия не успява по демократичен начин да ги свали от власт. Аз бих препоръчал на Гюленистите да си учредят своя политическа партия и чрез избори да дойдат на власт. Чрез дрънкане на оръжия, това едва ли ще стане…

- И преди години военните са взимали властта в Турция, каква е разликата?

- Разликата е твърде голяма! Преди цялата армия се е включвала в подобни преврати, а сега само една малка част от нея взе участие.

- Поставени ли са на изпитание отношенията между Турция и САЩ, затворено е небето над военната им база?

- През последните години отношенията с американците винаги са били обтегнати. Различията са налице, но при закрити врати двете държави се разбират добре. Ето, че Обама веднага подкрепи законно избраното правителство, но същевременно все още отказват да екстрадират от страната Фетуллах Гюлен. При подобна военна интервенция всяка една държава би затворила вратите си за външния свят.

- А как ще се отрази превратът на диалога с Кремъл?

- Любопитно е, че турците винаги много добре са се разбирали и с руснаците. Неслучайно на паметника в Таксим личат барелефите на двама руски комунистически генерали. А Жириновски и и Путин са „работили“ при изграждането на алуминиевата фабрика близо до Измир...

- Ще има ли отражение този опит за преврат в България?

- Бойко Борисов и посланик Гьокче заедно пиха кафе. Една силна и могъща Турция винаги е в изгода на България. На аз искам да дам гласност на едно друго твърде деликатно положение. Още в началото на деветдесетте години на 20-ти век по един твърде мистериозен начин Гюленистите навлязоха и в България, и все още нямат намерение да я напускат. Какъв интерес имат от присъствието си в България? Това може да разберете и от българския вариант на вестник "Zaman". Там ще прочетете за воините герои на имаминът Гюлен. Трябва да е ясно, че в България хората на Гюлен са в средите на мюсюлманските духовни училища. Под тяхното опекунство в България са много имами и религиозни училища. Българската версия на "Zaman" се използва постоянно за критика срещу управляващите в Турция, но без да става ясно на каква основа и принципи правят това. Така създават врагове на Турция и турците във вашата страна. Духът на "Zaman" и пропагандата, която се лее от него, са далеч от демокрацията и светския характер. Важно е българските специални служби също да бъдат бдителни и да не подценяват действията на привържениците на Гюлен.