​Джуди Халваджиян: Няма да мълчим за паравоенните, присвояват си задълженията на държавата

„Нощни вълци“ показаха, че нямаме гражданско общество

Основната ни драма като нация е, че никога нямаме обща позиция за проблемите

През есента "Господари на ефира" стартира със Зуека и Рачков, казва пред Faktor.bg продуцентът

Джуди Халваджиян е роден в София на 20 октомври 1974 г. Заминава за Италия само 14-годишен. Дълги години живее на Апенините, където завършва "Кино и телевизионно продуцентство", но се завръща в България, за да приложи наученото на практика. Заедно с брат си Магърдич Халваджиян и Асен Чанков създава продуцентска къща "Глобал Вижън". През 2003 г. стартира "Господари на ефира", което бързо става едно от най-гледаните предавания в българския ефир, ако не най-гледаното. Той е негов продуцент и до ден днешен.

Пред Faktor.bg Джуди Халваджиян коментира опасностите да бъде подкопана българската държавност.

Интервю на Светослав Пинтев

- Джуди, какво от дневния ред на обществото привлече напоследък вниманието ти като продуцент с най-голяма сила? По какво каза на хората си да работят в последните дни преди ваканцията?

- Ние работим по всичко, което се случва в държавата, така или иначе. Обърнахме особено внимание на онзи случай, при който бяха замесени деца в посрещането на руските рокери „Нощни вълци” с хляб и сол. Оказа се, че тези децата въобще не са знаели, че трябва да участват в такова нещо. Потърси ни един от родителите, който не е имал представа къде е била дъщеря му в този момент, какво са правили, излъчихме интервюто с него. Човекът се възмущава с пълно право. Аз се чудя какви са тези другите родители, които се примиряват с това положение и си мълчат. Нали сме уникална държава.... Много грубо и грозно е да се използват децата по този начин.

Вие отразихте подобаващо „посещението“ на рокерите на Путин „Нощни вълци”, които минаха като на парад пред България и предизвикаха една нестихваща дискусия, касаеща повече посрещачите им. Какво мислиш за тяхното нашествие у нас?

- Те се опитват, където могат да влязат, да сондират под всякаква форма. Пробват дали ще им мине номера. Аз така смятам, че те сондират-кои ги харесват, кои не ги харесват, ако могат да прокарат някакви неща, лекичко, без да се натрапват прекалено. Както видяхме, те не са желани на повечето места. Ние направихме един блок, в който показахме как ги посрещат в Чехия, в други страни. Не ги обичат, не ги искат. При нас няма как да е точно така, знаем я нашата история, знаем, че има доста русофили в тази държава.

Тези рокери са казвали: „Ние сме част от армията на Русия, армията на Путин.

- Да, абсолютно. Затова има държави, които са категорични, че не искат те да стъпват там и да правят пропагандните си номера. Има и държави като България. Няма и как държавата да е изцяло против, защото тук е пълно с русофили. Това не значи, че онова, което правят е ОК, разбира се.

Покрай това се видя, че укрепват паравоенните формирования у нас, за които с теб и друг път сме си говорили. Те се активираха при посещението на „вълците“ в България, станаха агресивни, нападнаха брутално протестиращи...

- Точно това е. Рокерите сондират, пробват по-малко, за да видят дали ще прокарат, къде повече къде по-малко, своите идеи, дали някой ще ги подкрепи, а те ги посрещат с хляб и сол.... Въпросът е как една държава ги приема. Ние, както винаги, не знаем какво трябва да направим, ако трябва да съм честен. Ние сме и с едните, ние сме и с другите, винаги сме си такива. Едните са проамерикански настроени, другите проруски. Разбираш ли, трагедията е, че гражданската позиция на обществото не е единна, тя е далеч-далеч от тази в развитите европейски държави. Ние, ако имахме гражданско общество, отдавна много наши политици щяха да са спрели да си развяват байрака и да си правят каквото поискат.

Т.нар. ловци на бежанци са нещо абсолютно недопустимо. Не може всеки да хваща някакво оръжие, да вади свински опашки, за да връзва хората и да си мисли, че ще решава съдбата им. След това дори да се прави на голям герой. От къде накъде някой ще си позволява да си присвоява задълженията на държавата.

Това, което се случва е доста страшничко в контекста на хибридната война, която се води.

- Все още не ми се ще да го наричам война, надявам се, че няма да стане такава в истинския смисъл на думата. Ние никога не сме имали обединена, обща позиция за много проблеми у нас. Това е основната драма в нашата държавица.

След ваканцията имаш ли намерение да развиете тази тема в „Господари на ефира”.

- Ако има някакво развитие по темата, разбира се. Ние винаги се намесваме там, където смятаме, че има проблем. Излизаме във ваканция съвсем скоро, но през септември, ако продължават да се случват някакви такива неща, нямаме никакво намерение да си мълчим.

Дай да си говорим за нещо смешно, нали сте шоу. А обсъждаме само проблеми, рокери-атитатори, такива глупости. Кажи нещо смешно...

- Аз се смея с президентските избори, да ти кажа честно, защото се разиграва един пореден цирк. Ще си пазим кандидатите до последния момент, за да не им излязат кирливите ризи. Просто ще умра от смях с политическата ни класа.

Има го и това, че извади ли се на светло един кандидат за президент, веднага започват да го заливат с кофи помия, което обяснява защо никой не бърза да обяви своя. Пускат в боя всичко-вярно, невярно, само да се очерни противника. Това не е ли основателна причина?

- Вярно, невярно, ама има начин измисленото да го докажат, че е лъжа, когато са чисти. Просто така трябва. Ако един човек го оплюват, има си различни начини да се обясни, че той няма нищо общо с това, в което го обвиняват. Да се крием до последно и после да ми кажете един месец преди изборите кой ще е кандидат ли? Ами аз няма да ви гласувам.

Мислиш ли вече за някакви удари през следващия сезон!

- Още е рано, наесен ще му мислим. Сега вече се стягаме да почиваме, да се отърсят от умората всички, защото имахме един много тежък, но много добър иначе сезон. Хората сега ще си починат, ще се заредят, ще се родят нови идеи. От средата на септември, живот и здраве, ще сме готови за нови подвизи.

С коя двойка водещи ще стартираш тогава?

- Със Зуека и Рачков, то се знае. Последните години двамата винаги откриват сезона. И те имат три месеца след „Капките”, за да си починат добре. Да можем през септември да продължим с нови сили, да не оставаме на мошениците да си правят всичко, което поискат.