​Стефан Гамизов: От 2001 г. руското енергийно лоби в България e по-силно от държавата

Хората на Кремъл у нас ще спечелят от присъдата на арбитража за Белене

Контраразузнаването да разследва, дали по времето на Орешарски страната ни не е саботирала арбитража, за да загубим делото с Москва

Да се провери какво е правил бившият шеф на БЕХ Жаклен Коен, който е човек на Георги Първанов, казва пред Faktor.bg експертът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Гамизов, какво доведе до агонията с АЕЦ „Белене” и до окончателната й смърт с един ненужен реактор, и нови дългове от над 1 млрд лв.?

- Преди да започне сагата „Белене” 2 имаше „Белене” 1 по времето на социализма. Тогава на територията на Белене се съхраняваха реактори, които бяха произведени в Чехия. Първите реактори, под предлог, че няма да бъдат използвани, бяха продадени далеч под стойността си. Въпросните съоръжения работят сега в Русия. Загубите от тази сделка са в размер на стотици милиони евро. Решението да бъдат продадени реакторите, които се съхраняваха на площадката в Белене, доведе до екзотичната идея да бъдат разрушени съоръженията, които бяха приготвени за въпросната ядрена технология. Това доведе до допълнителни харчове от около 300 млн. лв. Сагата „Белене” 2 и организирането на строителство на АЕЦ започна с лъжа от самото начало с факта, че тя ще бъде достроявана със съществуващото оборудване. Така и никой не се появи с оферта освен „Шкода”, която е производител на оригиналното оборудване. Руската страна доведе до още по-екзотичното решение – да продадем старото оборудване и да купим по-ново, тъй като в Москва имали подобно. Изборът на технология за строителство на АЕЦ „Белене” за втори път беше манипулиран така, че да не бъдат допуснати никакви други световни компании. Поводът за това пък се превърна във възможност съществуващото оборудване да бъде продадено на много по-ниска стойност на Русия с огромни загуби за страната ни. Аз лично го приемам като безстопанственост в размери, които са немислими. Проектът „Белене” 2 беше замислен от двама царски съветници под въздействието на големите руски лобисти на ядрената енергетика у нас.

- Кои са лобистите, за които споменавате?

- Тези лобисти може да ги видите в „Булатом” в момента. Двамата наивни царски съветници, вероятно са мислели, че като се захванат с руските лобисти, ще успеят в България да се изгради реактор, тип „Канду“. Спомням си на една среща с един от тях го предупредих, че създаването на въпросната работна група през 2001 г. няма да бъде нищо друго освен удобен повод да бъде рестартиран един безсмислен проект, да бъде отхвърлена каквато и да е идея за западна технология и финансиране с руска ядрена технология. Тогава той ми се изсмя, но всичко, което му казах, се сбъдна. Беше организиран имитиран конкурс за технологии, в който бяха поканени да участват компаниите за дострояване на централата със съществуващото оборудване. Съответно всички западни компании отказаха, но това не попречи на българската страна да продаде оборудването и да започне проекта на зелена поляна. Най-логичното беше да бъде обявена нова тръжна процедура, но в крайна сметка с хритост бяха измамени всички. Българските граждани не са наясно, че оборудването за Белене, което сега трябва да плащаме беше поръчвано без договор, а само срещу издаване на фактура, без да се знае каква е цената. Никой не е чувал за договори, а само за протоколи. Строителството на една АЕЦ започва с договор, в който се описват всички възможни сценарии при строителството на едно такова съоръжение. У нас бяха поръчвани реактори въз основата на някакво споразумение. За това, ако хората се питат защо ни осъдиха, международната арбитражна практика не е нужно да имаш договор, за да бъдеш санкциониран.

- Георги Първанов обвини последните шестима премиери. Кой трябва да понесе вината за това, че страната ни е осъдена да плати половин милиард евро на Русия?

- Първо трябва да се види кой възроди това безумие АЕЦ „Белене” – да се строи централа, която не ни е нужна и повлича след себе си продажба на оборудване, разходите за разрушаването и т.н. За това носят вина всички, които са били на ръководните постове в енергетиката от 2001 г. насам до този момент. В това число влизат и всички хора, които саботираха прекратяването на проекта и организираха сериозна съпротива. Те направиха така, че да могат да саботират бъдещото арбитражно дело. Защо арбитражът беше преместен от Париж в Женева? Причината е много проста – в Париж руснаците щяха да загубят, а в Женева беше много малко вероятно това да се случи. Причината не е, че арбитражите са непочтени на двете места. В Париж решенията са ориентирани по-скоро към интересите на обществото и държавите, а в Женева са по-скоро прокорпоративни. Големият въпрос е кой се съгласи това дело да бъде прехвърлено от Париж в Женева по времето на правителството на Пламен Орешарски през 2013 г.? Кой саботира защитата ни на арбитражния съд? През 2013 г. адвокатската компания, която ни защитава, написа едно писмо до Министерството на енергетиката, в което се опита да привлече вниманието му, че тя не може да защитава българските интереси, ако не ни бъде оказана нужната документална помощ. По времето на сегашния кабинет енергетиката се управлява от човек, чието име публично се свързва с Георги Първанов. До съвсем скоро шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) беше Жаклен Коен. Също публична тайна е, че той е креатура на АБВ. Неговото оставане на поста се дължеше изцяло на факта, че партията на Георги Първанов бе част от властта. Много внимателно трябва да се провери какво е правил Жаклен Коен като шеф на БЕХ и дали е помагал този арбитраж да бъде спечелен от българската страна или обратното. Не казвам, че е правил нито едното, нито другото, но просто трябва да се провери.

- Кой трябва да разследва случая с АЕЦ „Белене”?

- В България имам един любим лаф – да се провери от компетентните органи. Нека те да проверят цялата преписка между адвокатите, арбитража, дали навреме са предавани документи. През годините при тези арбитражни дела за огромни суми пари има много добре организирани групи от хора и методи как да се направи така, че един арбитраж да бъде загубен, за да може след това да се плащат едни пари. Загубата от това е автоматична печалба за голяма група, която печели адвокати, хора, които са участвали в проекта, без да има нищо построено, ще спечели и предприятието в Русия от оборудването, без да са го монтирали. Всичко това е бизнес, който не е много законен. Ако компетентните органи открият действия за умишлен саботаж на арбитражното дело за Белене, въпросният проект се превръща в незаконно деяние. От 2001 г. досега лобистката група на ядрената енергетика в България е много по-силна от държавата. Тя си налага волята върху всяко правителство. Някои правителства са оставяли да не им дадат всичко, но не могат да не им дадат почти всичко. Големият въпрос е, как една лобистка група, която се върти в държавната енергетика да е по-силна от държавата, да си прави каквото си иска и да няма значение кой е президент, премиер или какъв е парламентът. През последните 5-6 години има някакви проблясъци, в енергийното министерство са се появявали някои почтени хора, но те винаги са били спирани от по-голяма група депутати или хора в министерството, които служат на лобистите. Каквото и да си говорим, България е осъдена на над 500 млн. евро плюс лихвите. От тези пари ще получи освен руската страна, и лобистите у нас. Тази група е била част от офертата на българска фирма, воювала е и е победила българската държава, тъй като е имала инфраструктура сред чиновниците и успява да спечели заедно с Русия. Това е работа на контраразузнаването. Ако някоя група от хора заедно с държава, която в момента е във враждебни отношения с България, извършва действия на наша територия и водят до отслабването ни, трябва да се заемат компетентните органи, които следят за действия, насочени срещу държавността. От 2001 г. страната ни слугиносва на тази група от лобисти в ядрената енергетика. Те са непоклатими в тази сфера. Аз съм виждал как тези хора стоят над България, че всички сме на тяхно подчинение, че са недосегаеми и ще правят каквото си поискат.