​Осман Октай: ДПС е сковано от страх, прилича на Северна Корея, забравете за реформи

ДОСТ се превръща в кошмара на Доган

Всички са уплашени, че ще бъдат употребени и ще последват съдбата на Местан

Невъзможно е от зависим от Кремъл Соколът да се превърне в проевропеец и пронатовец, казва пред Faktor.bg бившият зам.-председател на ДПС

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Октай, след руската мина, която изхвърли Лютви Местан от лидерския пост в ДПС, какви са шансовете Доган да извади нов и силен играч на предстоящата в неделя конференция?

- Доган трудно ще намери следващ интелигентен, образован, умерен и комуникативен лидер, който да постави на важния пост, за да има ДПС лице на приемлив обществен партньор за управление. След грубата разправа с Местан, едва ли уважаващ себе си, достоен човек ще посмее и да помисли да се ангажира с ръководството на тази партия. Всеки се страхува, че ще го последва съдбата на Местан. В периода след изгонването на Местан реално Доган не можа да наложи такъв лидер и се спря на така наречения триумвират. Това временно ръководство обаче е компромис и привържениците на партията не гледаха сериозно на него. Неслучайно на всички областни конференции на ДПС партийци и депутати не номинираха друго лице за председателското място, за да не дразнят Доган. Организациите в страната от страх определят Сокола като несменяем, незаменим лидер на партията.

- Защо гледат на Доган като на Ким Ир Сен – вожда Слънце?

- Сковани са от страх, това е истината. Регионалните конференции преминаха поробени от страх, прехвърлиха цялата отговорност на Доган, за да не си измива после ръцете с друга жертва. Партийците от ДПС са осъзнали комплексите му и искат той да се ангажира с партията, но Ахмед търси да се скрие отново зад някого. Предлагането на Доган като незаменим на всички общински конференции не е обожествяване, а страх, от страх правят тези грешки. В редиците на ДПС страхът идва и от новата формация ДОСТ, тя се очертава като силна конкуренция. Единственият шанс за Доган сега е да намери посредствен партиец, да го наложи като лидер и употреби.

- Има очакване за сериозни реформи в ДПС?

- Единственият шанс за реформи в тази партия ще настъпи, ако го няма Доган. Да се оттегли от партията, да освободи крепостните от феодалната зависимост. Ако партията не се спаси от страха, няма шанс за бъдеще. В сянката на Доган, след разправата с Местан партията вече няма нищо общо с идеите за европейски права и свободи. Повече прилича на диктаторска територия като Северна Корея. При диктатура и страх няма как да се случат реформи. Ако Ахмед е загрижен за партията и колективното тяло - както обича да казва, трябва да обслужва избирателите си, а не ченгетата, задкулисието и мафията. Трябва да се оттегли реално на тази конференция и да даде свобода и въздух на делегатите сами да решават бъдещето на партита. Но това се отнася само за лидери демократи. Но както в Северна Корея това няма да се случи, така и в ДПС, което е овладяно от авторитарен диктатор. Тази нетърпима ситуация обаче превръща ДОСТ в много силна алтернатива. Формацията на Местан става кошмара на Доган. Много кадри от ДПС ще припознаят новата партия и ще избягат от сянката и страха. Доган ще се опитва с всякакви средства да спре тези процеси, защото това е неговият край. Без партия и Сараите, без службите, които го обгрижват – той не може да оцелее.

- Силно се говори, че Карадайъ ще поеме ДПС?

- Не е изключено, Ахмед не може да намери нормален, интелигентен и приемлив политик, няма кой да му вярва. Ще търси посредствени и послушни, зависими хора. Знам конкретни имена, сериозни политици, които са му отказали да бъдат лидери на ДПС. Мустафа Карадайъ го познавам, кариерата му започна от моя кабинет в ДПС, дълго беше в моя организационен екип, той няма достатъчен капацитет за тази работа. Такъв посредствен и назначен лидер само ще ускори края на движението. Когато работехме заедно, съм казвал на Доган, че трябва да подготвим кадри, които да ни заместят и да продължат да утвърждават партията. Но той винаги е реагирал бурно: „Аз съм създал тази партия, аз ще я унищожа, в чужди ръце няма да я оставя“. Сега явно е дошъл моментът и успешно я унищожава.

- Възможно ли е Доган отново да поеме партията?

- Не, категорично не. Той е наясно, че е дразнител в обществото. Тези, които го употребяват от бившата Държавна сигурност и задкулисието, неслучайно му скроиха измисления атентат преди време, за да го скрият от публичност. Дори и с диалогичния Местан ДПС не успя да се отвори към обществото и да стане приемлива формация. С дразнителя Доган – това е невъзможно. Сянката му е достатъчно голяма, за да остане върху партията печатът, че е на задкулисието и мафията.

- Но 26 години представят Сокола като голям философ, визионер и политик, и играч?

- Познавам го много добре, този човек няма в действителност нищо общо с публичния образ, който определени пиари, медии и ченгета му градяха години наред. Дори след отстраняването на Местан, същите тези глашатаи се опитаха да го изкарат "новия Левски, патриот, родолюбец и спасител на България". Но му направиха мечешка услуга. Вместо да измият образа на Доган, рекламираха проекта на Местан. Всеки скандал инспириран край Местан работи само в негова полза, а не за ДПС. Всяко хвалебствие и реклама за Доган от дискредитирани пиари го превръща в още по-омразен за обществото. Загубена кауза ще останат и всички опити на самия Доган и пиарите му да го представят отново като еврепейски политик. Невъзможно е от зависим от Русия и Москва лидер да го превърнат в проевропеец и пронатовец.

- Как ще се развие драмата ДПС – Турция ?

- Пиарите на Ахмед плашат обществото, че ДОСТ е заплаха за националната сигурност. Но докато Анкара и Ердоган подкрепяха модела „Доган“ години наред, обслужващите го в България обръчи бяха доволни и мълчаха. Подкрепата на Ердоган увеличи през годините мандатите на ДПС от 17-19 до 38, тоест от 300 хил. гласа до 600 хил. Нещо повече, Доган лично командирова Местан в Анкара преди последните парламентарни избори. Тогава аз единствен реагирах остро, че това е груба намеса в нашия изборен процес, но всички мълчаха и приеха посещението като нещо нормално. Днес, след промосковската позиция на Доган Анкара му обърна гръб, всички които преди консумираха властта на Доган чрез модела Доган и се радваха на подкрепата на Ердоган сега надигнаха вой и обявиха Турция за вражеска държава, а Местан - за опасен агент. Защо Лютви тогава не беше заплаха, каква е разликата? Лъжите и лицемерието на Доган са видими и след тази конференция много от избирателите ще му обърнат леден гръб.

- Пеевски уж си отива, но напускали ДПС и Доган?

- Винаги съм казвал, че посредниците са, за да бъдат употребявани. Те си отиват по един или друг начин, някои си тръгнаха и с куршум в челото. Пеевски обслужи всички кадри във властта и сега, след разкостването на КТБ всички ще са доволни той да изчезне. Така напуснаха политическото пространство и бивши лидери, свързани със задкулисието. Така ще си отиде и Доган - като посредник, независимо че днес се радва, че се отървава от Пеевски.