Арх. Георги Янев: Главният прокурор ме изпя на мафията, как тогава да има битка с нея

При Борисов мизата на рушвета скочи по-високо от Станишев

БСП, ДПС и ГЕРБ искат властта, но са за стадиона, а не за затвора

Искам второ турско робство, турците ще ни научат на ред, а българинът разбира от сопа, казва човекът, обявил война на корупцията при Тройната коалиция

Георги Янев е единственият гражданин, разкрил корупцията по високите етажи на властта. Нарекоха го храбрият архитект, а МВР му подари кортик за чест и доблест. След неговите разкрития последваха оставки, а ЕК спря фондовете за България. Вместо пример за гражданско поведение, институциите го превърнаха в мишена за мафията. Днес Янев е подарил ножа на приятел, а за себе си е оставил луксозната кутия – символ на празната от съдържание битка с престъпността.

 Интервю на Стойко Стоянов

-Г-н Янев, за последните 8 г. вие останахте единственият, който конкретно назова корумпираните чиновници, защо българинът  се страхува и не иска да е страна в тази битка срещу мафията?

-  Не съм водил битка, просто извадих факти, които доказват, нещо което всички го знаят, но мълчат и не говорят за него. Хората псуват по кръчмите бюрократите , но ние сме виновни за жалкото състояние, в което сме се поставили. В момента има протести за гражданско общество, а то отдавна трябваше да е узряло, да е създадено. Да се замислим, в едно семейство половината работят в някаква администрацията, а другата половина как да са настроени срещу действията и практиките на същата тази администрация. Ами те са си навързани като свински черва. Аз реших да проговоря за тези зависимости, за тази мафия, но явно съм бил луд. Робското себеусещане в българина не е изчезнало. Той продължава да мисли, че като отиде в някоя държавна институция, трябва да си плати, за да му свършат работа. А тя администрацията така е направена, че да корумпира. Извиват ти  ръцете, че да се съгласиш да си платиш и даже да им бъдеш благодарен, това е абсурда, в който живеем.

- Протестите по улиците на България не са ли доказателство, че хората се пробуждат срещу този абсурд?

- Демокрацията е ялова и тя не може да е фактор за пробуждане. Какви 23 г.  непрекъснато повтаряме, а не искаме да си отговорим  през колко от тях сме били демократично управлявани? Все някакви кукловоди, коалиции, групировки. Имаше един единствен премиер, който се опита да изведе държавата и хората от блатото, да стъпим на европейски стандарти и ценности, а докараха мадридски крадец да ни баламосва 800 дни.

- Говорите за Иван Костов, но в негово лице народният гняв не припознава сега, както през 1997 г. политика, който може да изведе страната от кризата.

- Така е, защото този човек и управлението му бяха методично сатанизирани. Но по-големият проблем е друг - за 23 г. бе постигната тотална чалгализация. Израстна поколение на чалгата с абсолютно промити мозъци, то живее в 21 век, но не е чело класиката на 20 век. Тези деца, които днес са на протестите, са откърмени с ценностите на бухалките, мутрите,  скъпите коли, наркотиците и парцалчетата. Те са им важни, а при тази ситуация как да искаме  да оценят Костов, дори да се опитат да проумеят това, което им говори и предлага сега.

Някой замислял ли се е една 20-годишна девойка, ако роди дете с коя песен ще го приспива, знае ли поне една молитва да му каже преди лягане? Това са страшните въпроси, които чакат отговор, а не крясъците на улицата. Изкоренено беше познанието и жаждата към него, а от този вакуум се роди безпътно и бездуховно общество.

- Улицата може ли да възпроизведе нов ред, нова политическа система, която иска?

- Улицата от 1990 - 1997 г. няма нищо обща с улицата от 2013 г.. Тези млади хора нямат идея, нямат обяснение защо ни е зле. Липсва им мисловната база, тя е загубена, затрита. В учебника на дъщеря ми по руски език открих куп правописни грешки, чуйте как говорят политиците, така нареченият елит - опростачването на нацията е превърнато в съзнателна цел. Връщане към стаден формат, това е бъдещето ни.

- Корупцията ли свали ГЕРБ от власт?

- ГЕРБ се самосвалиха от власт, никой друг освен тях няма заслуга за това. В тази партия имаше двама трима нормални. Тройната коалиция бяха крадливи, но умни и учени папагали, хитреци. А споменът за гербаджиите е събирателният образ на Лъчо Мозъка, гледаш им кадрите и умираш от смях. Калинките лъснаха наяве при ГЕРБ, защото станаха масова практика. Имаше ги и при другите управления, но все пак се смесваха и с по-качествени професионалисти. Борисов има своя теория за материала, но моята е много проста - ГЕРБ са от лош материал. Нормален човек не би отишъл в тази партия, те нямат платформа, нямат идея. Излязоха преди четири години с лозунга: „Ще разбием корупцията!” А днес има ли вкаран дори един в затвора заради корупция? Това са митове, че Борисов освободил еврофондовете, Европейската комисия просто ни ги пусна, за да можем да дишаме все пак. Идеологията на партията, която падна от власт, е популизмът, а тя е по-лоша от комунизма.

- При управлението на ГЕРБ скочи ли мизата на искания рушвет по държавните администрации?

-  Преди 6 години, при правителството на Станишев, на мен ми поискаха 50 хил. лв., за да мине един ПУП за 200 декара. Сега се говори, че мизата е много по-висока. В Националния институт за паметници на културата входът е 50 хил., другото е от там нагоре. Това са запазени територии, в които действат железни правила. При другите управления искаха пари, но поне те изслушваха. Преди три години отидох в министерството на строителството и регионалното развитие. Поисках среща с Лиляна Павлова, беше зам. министър. Имах идея и проект за бедните райони в страната. Но ми отказаха среща, поискаха ми в писмен вид да обясня, каква е целта на разговора, а те щели да преценят.  ГЕРБ не слушат, те слухтят. Аз съм пробит и като ме видят се плашат, бягат като дявол от тамян.

- Как приключи съдебната сага с вишите чиновници от Пътния фонд, които бяха арестувани в момент на взимане на подкуп от вас?

- Те се потопиха, измиха ги и настана тишина и безвремие. Човекът, който ме изнудваше за пари и прибра пачките – Лилов, се отърва с 1 г. условно на последна инстанция. А другият Владимиров, с който съм нямал уговорки, но Лилов го посочи като човек, който щял да свърши работата, го осъдиха на 3 г. ефективно. Това е абсурдно, цинично и зловещо, затова казвам  - това не е държава, а просто територия.

- Имало ли е в корупционната схема по-горни нива от Лилов и Владимиров?

- Как да е нямало, а Батко какво е? Веселин Георгиев си подаде оставката като шеф на фонда след този скандал, да обяснят защо. Много бързо пуснаха завесата, а нивата сигурно стигат и по-нагоре в министерството, но се покриха. Тези хора участват в нещо като ложа – влезнеш ли веднъж в нея - няма излизане. Там цветът няма значение, влизаш и почваш да се подчиняваш на техните вътрешни правила. Ако се направи един регистър, например, на администрацията в София, ще лъсне, че това са едни и същи лица, някои пазят постове от преди 23 г. Нови не се допускат, ако влезнат, то те са проверени и стават част  от престъпната ложа.

-  Сега Станишев и ДПС искат отново властта в държавата, имат ли морално право за нов кредит на доверие?

- Те са  просто за стадиона, а не за затвора. Чувствам се безкрайно омерзен, няма движение, няма никакъв порив да вървим напред. При тези хора е несериозно да говорим за морал, той просто е изрязан. Но тази оценка се отнася и до ГЕРБ.

- Вие бяхте и трябваше да останете защитен свидетел, а човекът, който ви изпя, сега е член на Конституционния съд, какъв знак в битката срещу корупцията е това?

- Казват, че добрият комунист е мъртвият. Но не ме е предал Румен Петков, който тогава беше вътрешен министър. Много  го плюят този политик, той беше пич и остана точен и коректен към мен. МВР работеха перфектно. Знам, че не  обичат Петков, но това е истината. В действителност ме изпя Борис Велчев, главният прокурор. Той е за прокурор, но сега е с по-голям имунитет и от преди. Кого обвини Велчев за 7 г.? Само местим пешките, трябваше да се ревизира работата му, да се даде оценка, а той се измъкна на по-сигурно и сухо място. Какъв конституционалист е той, никой не задава този въпрос. Хората са загубили вяра, че може да има битка с корупцията, след като главният прокурор те  предава.

- От няколко  години водите съдебна сага с държавното обвинение и Темида, до къде стигна тя?

-  Съдя съда и прокуратурата за пропуснати финансови и морални ползи и щети. Задържаха ми повече от две години парите, които трябваше да бъдат предадени като подкуп, били веществено доказателство.  Създадоха ми маса проблеми, защото държавата, вместо да ме защити, ме освети пред мафията. По страшното обаче е, че 20 съдебни състава си дадоха отводи от това дело. Реално това е отказ от правосъдие, но не съм пречупен, водя принципна битка.

- Наричате страната „Територията България”, къде потъва сега тази земя, какво е бъдещето й?

- Потъва в безвремие, но потъва потенциалът на нацията. Отворете някой сайт за работа и ще видите, че се търсят масажистки, сервитьори, маникюристки и т.н. Малко останаха тук мислещите, всичко читаво избяга навън. От тези, които протестират сега, е интересно да се види колко са гласували за ГЕРБ и защо чак сега се сещат какво им се случва. Те се мятат от един месия към друг. Да отворят книгите и да четат, познанието е спасението, но то няма да се случи. Затова напоследък колкото и да е депресиращо и гадно казвам: По-добре да ни върнат при турците. Искам второ турско  робство. Ходя до южната съседка и виждам какво се случва, как се развива тази страна, бум на икономиката, няма криза, има морал, религия, правила, а при нас само разпад. Турците поне ще ни научат на ред, а българинът разбира от сопа.