​Нидал Алгафари: Съдбите на Доган и Местан са в ръцете на имамите и ходжите

ДПС ще използва всички възможни машинации, за да саботира ДОСТ

Слави Трифонов е изключително амбициозен, няма да се спре пред нищо, ако иска да е партиец

Идеите на Първанов стигат само до раздаването на постове, с тайния си финансов живот не може да стане обединител на социалистите, каза пред Faktor.bg политическият пиар

Интервю на Васил Василев

- Г-н Алгафари, каква ще е съдбата на ДПС след създаването на новата формация на Лютви Местан и след забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да стъпват в Анкара?

- Не мога да коментирам забраната за Делян Пеевски и Ахмед Доган да стъпват в Турция, тъй като не съм прочел официална информация. Хората в ДПС ще направят всичко възможно, за да не успее партията ДОСТ на Лютви Местан. Това означава машинации чрез всички държавни и общински институции, в които ДПС има влияние, както и чрез медиите. Ахмед Доган ще използва всички възможности, за да не допусне ДОСТ да надделее над ДПС. Битката ще е епична, силна и интересна, но не може да се предвиди кой ще е победителят все още. Лютви Местан също ще се възползва от всички шансове, за да поникне нещо от онова, което е посадил. Ако ДПС постави Местан на колене, победата им може да бъде пирова и да доведе до друг разпад. Ако Лютви Местан обаче започне да прави нов модел на ДПС в този му вид, ще е обречен на неуспех. За самия Местан не е по силите да премахне сам Движението за права и свободи от политическата карта на България.

- Кои ще са факторите, които ще определят коя от двете партии ще надделее на политическата сцена?

- ДПС и ДОСТ ще мерят силите си по-скоро на терен – по села и паланки. Това мерене на сили ще премине не през количествено привличане на хора, а през качествено. Т.е., и Местан, и Доган ще търсят около себе си хора, които имат влияние над българските мюсюлмани. Затова важно и за двамата е на чия страна ще застанат мюфтиите и ходжите и неформалните лидери в смесените райони.

- С какво ще се различава формацията на Местан от ДПС, имайки предвид дългата му политическа биография в движението?

- Партията на Лютви Местан ще се опита да бъде малко по-крайна спрямо българските мюсюлмани и турци. Самият Местан е изключително ерудиран и опитен политик с достатъчно представяне в Турция, където е основата на българските мюсюлмани. Затова мисля, че той ще има по-добро бъдеще от останалите, които се отцепиха от ДПС. Разликата между Касим Дал, който също се раздели с Доган, и Местан е, че последният едноличен лидер на ДПС беше дълго време на върха на пирамидата. Местан би бил добър обединител на отлюспените.

- Прозирате ли заявка за участие в политиката на Слави Трифонов с подписите за референдума, които събра?

- Целите на Слави Трифонов и на екипа му не са ми ясни, тъй като се заявяват някакви намерения само за националпатриотизъм и реорганизиране на цялата държавата. Слави, доколкото го познавам, е изключително амбициозен и няма да се спре пред нещо, което му се изпречи на пътя. Със сигурност това, което е направил през всичките години, Бойко Борисов не може да го постигне, както и обратното. Не е невъзможно, но Слави трудно може да направи най-мощната партия, която премиерът оглавява днес. Бойко Борисов има силен екип около себе си и именно заради това мачка всички на изборите. Със сигурност хората до него правят най-доброто в ситуацията, в която се намира.

- Какво се случва с опозицията в България и защо тя като че ли е като призрак, който броди в парламента?

- Това е един процес на липсата на каузи, който е започнал много отдавна и вече взел своя връх. За съжаление тези, които би трябвало да са опозиция на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, не могат да накарат хората да повярват в тях. За съжаление БСП ги вкарва в кратки периоди да събират подписи и да правят референдуми, но за съжаление тяхното правителство начело с Пламен Орешарски не го осъществи. След това започнаха да се борят с плоския данък, а докато те можеха да го премахнат, не го направиха. Загубиха се т.нар. оратори, които е имало по време на БКП и преди това. Те са излизали пред заводите и пред предприятията, за да убеждават хората в идеите си. Сега подобни хора няма. Те предпочитат да се скрият и да изчакат проблемите да отминат и да видят накъде ще отиде вълната, за да се ориентират по нея. Много е трудно днес да слезеш от черния мерцедес и да си окаляш обувките, качен върху едно буре пред хората.

- Как ще коментирате поведението на Георги Първанов в политиката, който според някои анализатори рекетира правителството с избора на Ирина Бокова за главен секретар на ООН?

- Георги Първанов е от онези търпеливи играчи, които могат да изчакват накъде ще духне вятърът и да се присламчат, за да не ги брули. Той се опитва да обедини левите идеи, но не показва каузи на хората, а само как машинално да се постигне консолидиране на социалистите у нас. Неговите предложения стигат само до там, как да се раздават постовете в държавата, за да няма сърдити след това. Това, което излезе за него и за семейството му във финансовия им живот, надали би му помогнало да стане обединител на социалистите.