​Методи Андреев: Цветане, съди прокурори и съдии, които се гавреха с тебе!

Ако Янева проговори за опраскването на Цветанов, ще влезе в затвора

Думата „модел” трябва да се замени с „мафията” КОЙ?

Докладът на Европейската комисия показва, че основният проблем в правосъдието е работата на прокуратурата, казва пред Faktor.bg народният представител от ГЕРБ

Интервю на Васил Василев

- Г-н Андреев, Румяна Ченалова направи шокиращи разкрития, че Сотир Цацаров е заставил бившия шеф на Софийски градски Владимира Янева да опраска Цветан Цветанов. Смятате ли, че е възможно по този начин да се решават делата в Темида?

- Всички граждани сме се досещали за това, което казва Румяна Ченалова. Тя просто го заявява публично. Ченалова е в такава ситуация, че малко трудно би могла да злоупотребява с фактологията. Тя не може да си измисли нещо, което не е чула и не е била убедена, че е така. Проблемът е в това, че никой в България не може да установи дали това, което казва тя, е истина, или не. Тук говорим за едно обвинение, но преди то да влезе в съдебна зала и да прерасне в дело, трябва да мине по специален път на проверка и доказване. Това няма кой да го направи в България. Факт, който обезкуражава хората, че нещо добро може да се случи и има върховенство на закона. Процесът срещу Цветан Цветанов е единственият в българската история, който се води срещу политик, дръзнал да удари устоите на организираната престъпност и на мафията. Когато го разкарваха от съд в съд, той беше с няколко престижни награди. Стана почетен член на карабинерите в Италия, беше награден със сребърен кръст на Министерството на вътрешните работи на Испания, който се дава само на хора, които са нанесли много сериозни удари на тежката организирана престъпност. Той получи награда и от една много влиятелна еврейска организация „Хабат” за позицията му по атентата в „Сарафово”. Когато на Цветанов му отнемаха паспорта, той беше добре приет в Бавария, както и в САЩ на молитвената закуска заедно с президента Барак Обама. На нея не може да отиде човек, за когото има и най-малкото съмнение, че е свързан по някакъв начин с тайни структури и криминална тежка престъпност. Процесът срещу Цветан Цветанов е най-голямото обвинение спрямо сегашната ни политическа действителност и спрямо съдебната ни система. Той само доказва, че в България се работи по политическа целесъобразност, а не от гледна точка на закона. Това е отбелязано и в доклада на Европейската комисия. Може да не се харесва на прокуратурата, но в него се казва, че тя трябва да бъде реформирана много по-задълбочено. Констатацията е ключова, защото говори, че прокуратурата ни не работи достатъчно добре и не е достатъчно сериозно развита. Ключовите цели в тази насока трябва да бъдат в по-слабо изразена йерархичност и укрепване на общественото доверие към държавното обвинение като цяло. „Фундаментът на справедливостта е доверието”, гласи латинската сентенция, която всички магистрати, включително и Сотир Цацаров, са изучавали в университета. Докато тя не се спазва, няма как да има доверие на хората в правораздавателната система.

- Ченалова твърди, че политици и други обществени фактори се държат чрез дела и така се превръщат в зависими от прокуратурата. Това част ли е модела КОЙ?

- Спрямо мен също беше направен подобен опит, когато застанах с името си и подкрепих идеите на „Правосъдие за всеки”. Срещу мен главният прокурор беше започнал преписка, за това, че аз съм оказвал принуда. Тя не е дала никакъв резултат и няма мое виновно поведение. Беше прекратена с отказ за образуване на досъдебно производство. Сотир Цацаров е пратил искане до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, на която съм зам.-председател, да бъде разгледано моето положение по отношение на това, дали не съм нарушил принципите на етичност. Всичко това беше направено по изключително скандален начин с помпозност и да се отрази от съответните медии. Най-вероятно другата седмица в комисията ще ме опраскат и мен, тъй като в нея има една чисто политическа ангажирана група от народни представители. Тяхното решение не е важно за мен, защото аз знам, че не съм нарушител. Затова вече не можем да говорим за модела КОЙ?, а за мафията КОЙ?.

- Трябва ли Ченалова да продължи да говори за задкулисието в съдебната система, има ли опасност за живота, трябва ли да стане защитен свидетел?

- По никакъв начин не харесвам „двете каки”. Те са представителна извадка за една значителна част от хората, които имат правото да решават съдбите на българските граждани. Тази представителна извадка не говори добре за съдебната система. Има и достойни хора, които работят в нея и искат да се откъснат от този имидж, но не става само с желание. То ще се случи само чрез гражданското общество, за да не попадат в подобна ситуация, в каквато бяхме с Цветанов. В никакъв случай „двете каки” не трябва да бъдат фаворизирани и да се смята тяхната информация за чиста и неопетнена. Проблемът е, че това, което твърди Ченалова, няма кой да го провери. Заслепен от позицията, която заема, Сотир Цацаров не желае да има свой заместник, който да може да разследва обвинения спрямо него. Затова главният прокурор в Румъния Лаура Кьовеши беше номинирана за европеец на 2016 г. от сп. „Рийдър Дайджест”, а нито един български магистрат, камоли Сотир Цацарова нямат шанс за подобна номинация. Що се отнася до това, дали животът на Ченалова е застрашен след нещата, които каза, има си служби и органи, които трябва да се занимават със случая и да преценят дали трябва да има статута на защитен свидетел.

- Владимира Янева ще наруши ли закона на омертата, ще проговори ли за поръчката срещу Цветанов от Цацаров?

- След като Владимира Янева вече има условна присъда, тя е зависима и мълчи, тъй като следващата присъда вече ще й бъде ефективна. Ние можем да разчитаме в този случай единствено на съвестта на „двете каки”, защото в България няма достатъчно авторитетен и независим орган, на който да се има доверие и който да раздаде справедливост. Европейската комисия разполага с информацията, че няма орган, който да провери Сотир Цацаров и затова в последния доклад се препоръчва независим анализ на прокуратурата. Премиерът Бойко Борисов поиска подобна външна намеса, тъй като силите на хората в България, които искат да има независимо правосъдие, са по-малко от онези, които искат да се запази статуквото и безнаказаността.

- ВКС оправда окончателно Цветан Цветанов, но много хора смятат, че това е станало, защото той е политик с власт. Какъв е вашият прочит за съдебната му одисея?

- Цветанов не е оправдан заради това, че е политик и председател на парламентарната група на най-голямата партия в парламента. Вижда се защо е бил подведен под отговорност, ако приемем, че това, което казва Ченалова е вярно. Въпреки че има много доказателства в тази посока. Прокуратурата до последно протестираше срещу оправдателната присъда на Цветанов. За разлика от други вътрешни министри, които се договаряха с организираната престъпност в култови заведения в София, той влезе в открит сблъсък с мафията. Сега аз бих му казал следното: „Цветане, всички тези прокурори и съдии, които те разкарваха толкова години, вземи и ги съди”. Няма нищо лошо, когато една държава не е застанала зад човека, който е искал тя да стане правова, да потърси възмездие от хората в институциите й, за това, че е бил сочен за най-големия проблем. Не може магистратите единствено да се крият зад своя имунитет и да обясняват как решавали делата по съвест. Ние живеем в демократична държава, в която духът на Вишински е жив в прокуратурата, защото тя е построена по модела на чл. 129 от Руската конституция – единна и строго йерархична структура, подчинена на главния прокурор, а не той да изпълнява и оказва контрол по законосъобразност и да изпълнява методическо ръководство. Това положение както ние, така и Европа не може да го търпи.

- Какви знаци ни дава докладът на ЕК, който като че ли заглъхна заради вътрешни скандали?

- Европейската комисия е дала дори много мека оценка на реалната ситуация на съдебната система у нас. Тя повече поощрява плахите ни опити да направим промяна на системата. Отношението на ЕК е благоприятно към онова, което с много усилия се опитваме да постигнем. В доклада обаче ясно се посочва кой е основният проблем – българската прокуратура и корупцията. Ние отхвърлихме закона за корупцията на първо четене в парламента, което означава, че не се приема политиката за борба с нея. Обективно комисията можеше да отбележи личния принос за борба с контрабандата на премиера Бойко Борисов и на шефа на митниците Ваньо Танов. В същото време е пропуснала да посочи проблема с картелите в България, които са част от корупционните схеми. Големият въпрос е – има ли картел у нас за различни стоки и продукти, като например при горивата. Защо в България цените вървят само нагоре? Надявам се на следващ етап от Европейската комисия да бъдат поставени и тези проблеми.

- Изчерпан ли е този парламент, могат ли скандалите да срутят кабинета? Как трябва правителството да излезе от тежката ситуация?

- За да има смяна в парламента, трябва да има ясно очертана алтернатива, която да предлага друг поглед на това, което се случва в политиката на страната. На този етап такава алтернатива няма. И да приключи преждевременно работата си това Народно събрание, следващото ще бъде същото. В този ред на мисли е изключително голяма отговорността на премиера и на мнозинството. Това са хората и политиците, които носят огромната отговорност пред българските граждани. Стабилност върху статуквото не се харесва от българските граждани. Имаме скрит монопол в медиите и картели в различни сфери на бизнеса. Държавата е слаба, за да се пребори със свои собствени сили и затова е изключително важно законът да получи върховенство. Това означава и реформи, за да не потъне държавата ни финансово.