Андрей Пионтковски: Путин е заложник на Кадиров, полезният гяур за чеченците (+18)

Президентът на Русия дойде на власт като обеща да „издави в клозета“ терористите и чеченските сетпаратисти, а им плаща откуп, казва политологът в интервю за Newsader

- Господин Пионтковски, не Ви ли се струва, че стоим на прага на сериозен разлом в стройните, някога, кремълски редици?

- Да, това е много ясно. Отношенията на Путин с целия спектър на неговото разширено „политбюро“ се изострят.

За всички е видимо, че Русия е феодално-мафиотска държава, в която отсъства частната собственост, всяко имущество се дарява и отнема от сюзерена, а самите политици са и действащи бизнесмени. В този смисъл е некоректно да говорим за корупция, защото тя предполага наличието на два субекта - придприемач, даващ подкуп на чиновника. В Русия това е едно и също лице, започвайки с президента.

- Действията на „кадировците“ също ли са реакция на надвисващата катастрофа?

- Има нарастващо напрежение между Путин и една друга част от неговото обкръжение - силоваците, които винаги са били смятани за негова основна опора. Това се случва на фона на проблемите на Кадиров. Работата е там, че на силоваците никога не им е допадал путиновият проект „Кадиров“. Те смятат, че Путин ги е лишил от победа в Чечня, като сключи сделка с Кадиров и де-факто му предостави независимост, за която не можеха да мечтаят нито Дудаев, нито Масхадов.

Силоваците дълго чакаха удобен момент, за да започнат кампания по отстраняването на Кадиров и накрая се възползваха от убийството на Немцов. Предполагам, че и самите те имат пръст в това престъпление, доколкото без тях ликвидирането на политик от такова ниво на Червения площад би било невъзможно. Най-вероятно на ръководителя на Чеченската република са му подсказали тази възможност, като са му обяснили, че „това ще се хареса на татенцето“, но после незабавно заловиха непосредствените убийци, от които нишките водят непосредствено към Кадиров.

В резултат Путин се оказа в капан: той беше принуден да покрие разследването за убийството на Немцов, като ги принуди да се ограничат до някакъв непонятен шофьор, като го посочи за главния поръчител. ФСС понесоха поражение, защото Путин не им даде Кадиров.

Но пък последните медийни изяви на кадировците рязко настроиват против тях цялото руско общество, независимо, че заплахите са насочени само към либералите. Това е от полза на силоваците, които отново могат да поискат от Путин да отстрани Кадиров, опирайки се вече на широката обществена подкрепа.

Очевидно е, че в спектакъла, който ни разиграват, Кадиров вече е показан не само като лидер на независима държава, но и като субект, претендиращ да решава проблеми извън тази държава, тоест като външен агресор. В крайна сметка Путин се оказа в ролята на единственият, който защитава, меко казано, не особено обичания от руския народ чеченски ръководител. Един от лидерите на опозицята, Навални, вече обвини публично Кадиров в намерението да формализира отделянето на Чечня от Русия и да създаде ислямска държава.

Изводът за Путин е следния: той неочаквано изгуби безусловната подкрепа едновременно от две страни - от една страна финансовия блок и от друга - силоваците. Това е напълно нова ситуация, при която трябва да очакваме нетрадиционно развитие на политическите събития през 2016 година.

- Излиза, че заплашителните послания на чеченските представители не са спецоперация на Путин, а провокирана от неговите елитарни опоненти - акция на Кадиров, който превръща руския президент в заложник?

- Или просто самоубийствена глупост на кадировци...Кадиров разбира, че Путин е негов заложник, защото да признае Кадиров за свой враг за Путин означава да загуби основата на своята легитимност. Той дойде на власт като обеща да „издави в клозета“ терористите и чеченските сетпаратисти, а сега изведнъж става ясно, че не той е спечелил, а е загубил, тъй като е предал Чечня на врага и му плаща откуп.

Но чеченският лидер прави голяма грешка, като преувеличава възможностите на Путин да удържа ситуацията под контрол, доколкото патронът му е в крайно уязвимо положение на фона на изолацията не само отвън, но изолация, която се формира и вътре в страната, още повече на фона на мащабната икономическа разруха. Със своите безумни изявления Кадиров не само не помага на боса си, но засилва неговата изолация, като противопоставя Путин не само на силоваците, но и на цялото руско общество.

Затова и мога да опиша една такава конспирологична хипотеза - ФСС е внедрило в обкръжението на Кадиров агент, който подтиква чеченците към форсиране на споменатите заплахи: те играят против Путин и, засилвайки антикадировските аргументи на силоваците, подкопават фундамента под самото чеченско ръководство.

- Къде води тази игра?

- Към изключително сериозни последици. Най-лошото - Трета чеченска война. Що се отнася до мен, отдавна съм казал-съществуването на руския и чеченския етнос в една държава е невъзможно. За мен това стана ясно след убийството на Политковска. Тя беше светица: това, което тя правеше за чеченците беше невероятно. Но-именно чеченци я убиха. За това знаеше цялото чеченско общество, но това не му пречеше да укрива престъпниците, които дълго време живяха на територията на републиката. След това, което сме правили там в продължение на няколко столетия, те ненавиждат всички руснаци. За тях ние всички сме еднакви – Политковска, Немцов или Путин. Просто Путин сега е полезен гяур за тях (гяур е презрително название за всички, които не изповядват исляма).

В тази ситуация са възможни два варианта: или нова война против чеченците, която може да се превърне в опит за геноцид над този многострадален народ или пълно отделяне на Чечня от Русия и превръщането и в независима държава. Аз настоявам за втория вариант. Сегашното положение е позорно за унижаваната от Кадиров Русия, а и е смъртно опасно за самата Чечня, над която във всеки момент може да надвисне Дамоклевият меч на поредното „възстановяване на конституционния ред“.

- Тоест, желанието за трета чеченска война означава желание на една от кремълските кули да отстрани Путин, така ли?

- Ако тойпродължи да прикрива Кадиров-да. Те от самото начало бяха против сегашното руско-чеченско статукво. Докато Путин беше достатъчно силен - с парите от нефта и в лъчите на обществената слава-силовото обкръжение беше готово да търпи това. Сега, когато позициите на Путин рязко отслабнаха, те са готови да го пожертват, за да „закрият“ проекта „Кадиров“.

- От думите Ви следва, че кремълският монолит се е разпаднал на смъртно връждуващи групировки, където оцеляването на едната означава пропадане в бездната на другата. Нима това няма да доведе до крах на целия сега действащ режим?

- Не непременно. Силоваците може да се договорят за смяна на бренда, като пожертват ненужния вече гяур.

Б.Р. Паралелно с интервюто на Андрей Пионтковски, украински медии разпространиха зловещи видео материали, на които ясно се вижда как героят на Русия Кадиров реже глави на руски войници.  Не се препоръчват за лица под 18 г.

Виж смразяващите кадри: http://divannaya-sotnya.com.ua/Erich_Hartmann/kadyrov-geroy-rossii-rezhet-golovy-russkim-soldatam-18.html

В галерия: Снимки от обезглавяването на руските войници

Превод:Faktor.bg