​Неджметин Хак: Турците няма да станат московци, Доган е обладан от султански комплекси

Изхвърлянето на Местан доказа, че ДПС е тоталитарна партия, в нея няма нищо демократично

Всичките беди на хората в България идват от Русия

Обръчите на Сокола са един файтон хора – там няма народност, етнос, религия, а само ламтеж за власт и пари, казва пред Faktor.bg учредителят и автор на първата Програмна декларация на ДПС

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Хак, политзатворници твърдят, че вие сте създателят на "Турско националноосвободително движение", върху основата на което е основано ДПС, и автор на първата нелегална Програмна декларация, писана непосредствено след началото на насилствената смяна на имената на турците, но защо години наред се поддържа фалшивият мит, че Доган е идеолога на тази съпротива?

- Вярно е, аз поставих началото на тази организация, написах Програмната декларация, в която ключовите думи бяха „демокрация, достойнство и съпротива без насилие“. Но нали на Доган трябваше да се изгради някакъв имидж на водач и ръководител. Сега си даваме сметка, че освен с нашето мълчаливо съгласие, налагането му е ставало и с действия на ДС и службите, а ние автентичните борци бяхме отстранени и прогонени. Някои от нас принудително бяха изпъдени от България в първите години, след падането на режима на Живков. Трябваше да се разчисти теренът за техните хора, да се овладее организацията от зависими и послушни, а турците да се превърнат в покорна маса. Нека Доган да изкара оригинала на тази Програмна декларация, ако е истинският автор. Та тогава той не можеше да говори и пише правилно на турски, как да я създаде. Обясняваха, че първо я написал на български, а после я превели на турски - измислици. Оригиналът е на турски език, появи се още през 1984 година, тогава Доган никой не го знаеше. След това започнах да правя нелегални структури, стигнах и до Кърджалийско.

- Как се запознахте с Доган?

- Вуйчо ми предложи да се срещна с Доган, похвали го, че е философ, че бил асистент в Софийския университет, писал във френско списание и даже ми го донесе, за да се убедя с очите си.

Семейството на Доган са роднини на вуйчо ми, това е връзката. Аз съм обикновен човек – селски учител, а обкръжението ми е от шофьори и работници. Истината е, че не съм политик, не съм учил за такъв, нямам школи в Москва или другаде. Такива бяха и хората около мен. Но не съм бил и алчен за власт, затова заедно с други нелегали отстъпихме лидерството. Целта беше да стане нещо качествено като организация и тя да представлява интересите на турците. За това му се доверихме, а той наистина в нашите очи имаше образован вид, говореше интересно, дадохме му път в организацията. По-късно с него съм бил в Пазарджишкия затвор, изкарахме почти две години, а на 4 февруари 1990 г. бяхме и сред 23-та официални учредители на ДПС във Варна.

- Защо 26 години по-късно в ДПС не остана нито един от автентичните борци за права, от нелегалите, а само агенти на ДС, комунистически номенклатури и кариеристи?

- Очевадно е, че истинските борци срещу комунизма и тоталитаризма ги няма вече в тази организация. Проблемът е ясен - ако ние сме вътре – той къде ще бъде? Ще има ли там място за него и за тайфата му? Кой от истинските политзатворници и нелегални активисти ще величае неговото име и ще му създава ореол на борец. Това могат да го вършат само другарите му от ДС и неговите медии. Щом Доган е толкова велик, защо не беше сред първите които се противопоставиха на Възродителния процес и тоталитаризма? Появи се доста по-късно, вероятно когато са му позволи да дойде при нас. В първите дни на демокрацията участвахме в учредяването на ДПС, но целта е била присъствието на автентичните дисиденти да легитимира сред турците Доган, а истината е, че първоначално хората не го приемаха. За да се разбере същността на Доган, има една истина – неговото семейство е ДС и той сам го признава. Как тогава този човек ще ни бъде пример? Заради това не вярвам, че може да направи нещо полезно и добро за България. Фалшив е. Проблемът е, че читавите хора от тази страна ги прокудиха, а сега от къде да търсим лидери и водачи, които да милеят за народа и да не се гнусят от него.

- В нелегалните години и в затвора имахте ли съмнение, че Сокола е свързан със службите?

- Истината е много проста - това не ни интересуваше тогава, знаехме, че сред нас има и много, които са служили на режима на комунистите, че са предавали свои. Но болката от сменените имена беше толкова голяма, обидата беше толкова тежка, че изобщо не се интересувахме кой какъв е бил, а за какво ще се бори и какво иска да постигнем. Проблемът дойде след демокрацията, когато Доган продължи да работи за службите и за интересите им. Тогава се разделихме, тогава се разделиха и пътищата му с другите учредители. Всяка лъжа си има край. Преди три години отношенията между нас приключиха окончателно. Казах му директно, че малцинствените права трябва да се поставят като приоритет. Той ми отговори доста обидно – не съм знаел как се управлява държава. Не знам него къде са го учили как се управлява държава, а и какъв е ефектът от неговото управление. В България всеки политик си има негова държава и си я управлява щом е на власт, така действа и Доган. Костов си имаше своя държава, Станишев, своя… Действат така, сякаш целят пълното унищожаване на България, а мен ме боли за Родината. Признавам, изкуших се, отидох в Турция, но се върнах. Тук мога да живея, въпреки, че съм почти на 70 години и не съм видял нито един бял ден.

- Защо думата „демокрация“ изчезна от речника на Доган през последните години?

- Поначало в България думата „демокрация“ е табу, никой не иска да я изговаря. Много среди и кръгове не искат хората да я използват. Страхуват се, ако гражданите се научат на демокрация какво ще стане със задкулисните им игри с бъдещето им. Години наред при комунизма нямаше никаква демокрация, но сега – уж я има на думи, а реално не се прилага, политиците бягат от нея, страхуват се. Диктатурата им е по-изгодна и по-лесна. В България демокрацията не е забранена от вчера и от днеска, целта е хора, които са един файтон, да продължат да си пазят господството и да определят съдбата на милиони. Това важи за всички политици, но особено за Доган. Той преди често използваше тази дума, а сега се прави, че все едно я няма, но знае цената на отсъствието й.

- Кръстихте партията „Права и свободи“, но българските турци и до днес са просто едно феодална група, машина за гласуване, която се командва от Сараите?

- В основата на идеята за създаването на тази партия беше да е напълно демократична, тоест от народа и за народа, но нищо такова не се случи. ДПС я има благодарение на хората, за да им се върне достойнството и свободите, които режимът на Живков им отне, опитвайки се да ги преименува и претопи с насилие. Но днес като основател казвам, че ДПС в никакъв случай не е демократична, не стигна до тези идеи, нищо от тях не се реализира.

- Изненадан ли сте от скандалното отстраняване на Лютви Местан от председателския пост, какъв знак дава Доган с действията си?

- Знакът е, че това е супер тоталитарна партия. Всичко се решава с едноличен акт. Доган се вживява в ролята на султан, а е много малък реално, но се държи като такъв демонстративно, показва каква ще бъде съдбата на всеки, който мисли различно от него. Това поведение в ДПС не е нещо ново, там така се действа още от 1990 г. Отсичането главата на Местан се очакваше отдавна, имаше такива симптоми, но все пак смятах, че това ще стане по-цивилизовано, организирано на конференция на партията, която го е избрала.

- Как приемате заявките на Доган да се преориентираме политически към Русия?

- Българските турци години наред бяха далече от политиката и продължават да са затворени и изолирани от нея. Целта им беше първо физическо, а сега и икономическо оцеляване. За обикновения турчин няма възможност за равен старт и изява, въпреки, че се говори, че ДПС е все във властта. Но ДПС не трябва да се бърка с турците и мюсюлманите, защото във властта са един файтон играчи, те станаха милионери, запазвайки страха у хората, вместо да го освободят от него. За това казвам, че обикновения турчин е далече от реалната политика. Но все пак има и доста самоосъзнали се, които имат своя позиция и по важни геополитически теми. Първо обаче трябва да е ясно, че турската интелигенция не е в редиците на ДПС, в тази партия нямат интерес интелигенцията да е сред тях, страхуват се от нея, защото това са мислещи и отговорни хора. Ядрото в ДПС действа така, че интелигенцията да бъде изолирана, освен ако не е зависима. Обкръжението на Доган знае, че неукият човек е лесно манипулируем и ръководен. Последният акт със свалянето на Местан доказва за пореден път този стил на действие. Турската интелигенция независимо от призивите на Доган не приема пътя към Русия, който той е готов да бъде наложен дори и със сила. Та години наред всичките беди и на българи и на турци и на България като държава идват от Русия. Излизат все повече факти, сведения и документи за това, проговарят секретни архиви, от които се вижда каква е била руската „любов“ към България. За Русия ние сме опитното поле. Това се отнася дори и за Възродителния процес. Ако бяха успели тук престъпните им замисли, после всичко щеше да продължи в съветските републики. Никога не съм се залъгвал, че Живков сам и без благословията на Москва ще тръгне да сменя имената на турците. Та той нямаше самостоятелна политика за много по-обикновени и невинни неща, та ще посмее да направи такъв зловещ експеримент. Българските номенклатурчици винаги са се опирали на съветските и руските другари.

- Доган не е ли част от налагането на този страх, за който говорите?

- Част е от тази система, която пази правата на номенклатурата. За това говоря за файтона хора – там няма нито народност, нито етнос, нито религия, а само общи амбиции за власт, пари и богатеене, въпреки правата и свободите на хората.

- Познавате Доган, защо направи този завой към Кремъл, зависим ли е от руските служби?

- Има различни версии, говори се за връзки с КГБ, но аз не съм запознат с истинското битие на този човек. Той винаги твърди, че визира нещата отдалече. Сега медиите го хвалят, че отново е голям стратег и визионер, но това е само пропаганда, за да запази властта си, а така да гарантира и облагите, които номенклатурата продължава да извлича, ползвайки услугите на машината за гласуване ДПС. Сега лесно визира бъдеща преориентация, но да каже какво направиха когато бяха на власт, когато реално можеха да решат проблемите на хората си? Борбата на турците даже не е толкова политическа, колкото за достойнство и насъщния. Комунистите ни ползваха за роби, но и сега е същото – турчина не го приемат никъде на работа, принуден е да имигрира, за да осигури насъщния на децата си. Какво правят нашите момчета по Испания, Холандия, Германия, на този въпрос трябва да отговорят от ДПС и от другите партии.

- Но в смесените райони бизнесът и парите са в обръчите на Доган, всички държавни и европейски поръчки и проекти минават през тях, реално хляб няма и за българите?

- Да така е, парите и поръчките са в определени феодали на ДПС, но проблемът е къде е държавата, кой позволява това да се случва за сметка на хиляди и милиони?

- Българските турци приемат ли като добър модел управлението на Путин?

- Това е абсурдно, как ще го приемат. Много от тях и самият аз отрекохме този стил още в годините на комунизма. Още в годините на Живков, при онази желязна система, аз съм се изправил срещу нея независимо дали е съветска или българска. Навремето беше диктатура, а и сега в Русия нищо не се е променило. Диктатурата си остана на власт в Русия. Демокрацията приляга на власт, която слуша народа си, а в момента всичко се налага силово. Какво прави Доган – налага нещо, за което не е питал никого, не го е обсъдил. Но истината е, че това се случва, защото Доган никога не се е интересувал от народа. Целият проблем е до възпитанието, а този политик не идва от народа.

- Вярвате ли в пропагандата, че Местан се е продал на Турция и работи срещу българските интереси, а Доган е патриотът?

- Много е пресилено това обвинение, а освен това е и гадно и долно. Погледнете реално – какво може да направи Местан, та той няма никаква реална власт до държавните дела и решения. Заливат ни с една пропаганда, без да казват нищо конкретно и ясно. Само внушения, които очернят Местан и нищо повече, това е реалната ситуация. Целият цирк обаче се разиграва, за да се потули случващото се в ДПС. Когато Доган говори пред елита на партията, той не иска тяхното мнение, а директно издава присъди и заповеди. Но това е тайфата му, тя няма собствено мнение и слуша само какво ще каже босът и какво ще нареди.

- Българските турци ще станат ли московци?

- Не може да станат, хората знаят от къде им идваха бедите, които преживяха. Но нямам обяснение, защо всички се водят по акъла на един файтон хора. Тяхната цел е да печелят, а явно от Русия идват интересите им. За да се реализират техните интереси, на нас се насажда омраза, карат ни да се мразим и подозираме, за да са те силни и всевластни.