​Офицери от френското разузнаване: „Ислямска държава“ се опитва да сплаши Европа, за да оцелее

Терористите започват да губят позиции, все по-често ще устройват атентати като в Париж, за да си осигурят политическо съществувание и външна подкрепа, казват пред сп. „Атлантико“ бившите офицери от френското разузнавене Ален Шуе и Ален Родие


- Какъв извод трябва да се направи от терористичните атаки? Какво казват те за стратегията на „Ислямска държава“ на Запад? Какаво се опитват да постигнат?

Ален Шуе: Операциите на руските войски в Сирия и кюрдските отряди в Ирак сериозно отслабиха позициите на ИД и другите ислямистки групи. Товаа принуждава салафитските лидери да преразгледат своята стратегия, за да демонстрира възможностите им да създават проблеми по целия свят. Парижките терорирситчни атаки са продължение на взривяването на руския самолет и на терористичните напаадения проитв шиитите в Бейрут и Багдад.

Без съмнение става дума само за прелюдия към други терористични атаки в западните старни-членове на коалицията. ИД ще се постарае да засили напрежението и ненавистта между мюсюлманските общности в Европа и страните, на чиято територия живеят.

Ален Родие: Случилото се потвърждаава теорията за промяна в стратегията на ИД. Преди те съсредоточаваха всичките си усилия във войната в Ирак и Сирия, а също така и в синайската, либийската, афганистанската и нигерийската „провинции“. Повратен момент стана взривяването на руския Airbus в Египет и на ливанската „Хизбулла“ в Бейрут. Това са тревожни новини, защото в бъдеще, най-вероятно, трябва да очакваме нови терористични атаки по целия свят. ИД иска да съществува за сметка на опрерации, които хвърлят в ужас „неверниците“.

Във всеки случай Франция води война с радикалните ислямистки организации ИД и Ал Кайда, и нашите съграждани трябва да са наясно с това. Това ще се отрази на ежедневието на хората, ще има икономически последици. Ние станахме мишена на този удар и нашият отговор трябва да съответства на това: трябва поне временно да сложим настрани типично политическите дрязги. И, накрая, трябва да се прояви твърдост, както британците по време на нацистките бомбардировки през 1941 година.

-  ИД заяви, че това е само „началото на бурята“. Това обявяване на войнаа ли е?

Ален Шуе: В това твърдение има доста силен акцент върху риториката. Представителите на ИД, естествено, няма да кажат: Ударихме ви, стига толкова. В стремежа си да въодушеви поддръжниците си и да привлече на своя страни слабите умове ИД ще се стреми да поддържа терористичния натиск. Това е много по-лесно, отколкото да се провеждат ответни военни операции и много по-ефективно от плановете за въздействие върху мюсюлманския свят.

Да, войната е обявена, но това се случи не днес, а отсавна. Тя започна още когато ние решихме да се примирим и дори да подкрепим съществуването на въоръжените салафитски групи, и ще продължи докато не ги отстраним с решителни действия, привличайки нашите партньори от арабските и мюсюлманските страни.

Ален Родие: Трябва да отбележим, че на сирийско-иракския фронт ИД беше сполетяна от редишца поражения. Но въпреки това, не би било правилно да кажем, че те аха-аха и ще изгубят войната. Но ИД вече не усеща вкуса на победата. Това вече е важно, защото се отразява на това обожание, което ИД предизвикваше у някои хора, след създаването и през юни 2014 година.

ИД много силно зависи от притока на чуждестранни бойци-доброволци, които, по различни оценки са между 30 хиляди до 50 хиляди души. За това вълната на терора извън пределите на Сирия и Ирак му позволява да оцелее.

- Казвате, че позициите на ИД в Сирия са отслабени. Може ли да се опитат да ударят Европа с помощта на миграционните потоци?

Ален Шуе: Засега „Ислямска държава“ не е ползвала миграционните потоци, защото там съществуват много рискове за тях. Но сега ИД губи все повече позиции и усеща заплаха. Затова те може да задействаат всички средства, за да осигурят съществуването си и всичко ще става все по-сложно.

Б.Р. Ален Шуе е офицер от френското разузнаване в оставка. Ален Родие също е бивш офицер от разузнаването, заместник-директор на Френския център за разузнавателни изследвания. Специалист по ислямски тероризъм.

Превод: Faktor.bg