​Вождът: София е „градът на верблюда“, защото има съветско и социалистическо пренареждане

Индианските пера са форма на протест срещу статуквото

Външни „задунайски“ генерал-губернатори се опитват да контролират столицата и България

Имам радикални предложения за топлофикация, за етажната собственост, казва кандидатът за кмет

Николай Гацев е роден през 1969 в София, на "Екзарх Йосиф" - улицата, наричана "Малкия Йерусалим"- с 10 храма - 2 синагоги, една джамия, 5 православни черкви, 2 католически катедрали и 2 протестантски - разположени по цялата й дължина, всичките й околни пресечки и съседни площади.

Средно образование завършва в Националната гимназия за древни езици и култура, служи в Строителни войски, а после следва история и археология в Софийския Университет. Приет е като стипендиант в Атински университет, Гърция, а после защитава и магистратура по право в София. Говори и ползва английски, немски, руски, гръцки, италиански, латински, сръбски, старобългарски и старогръцки.

От 1995-1999 е общински съветник в София и Председател на Комисията по култура, образование и вероизповедания на СОС, шеф на дирекция към ДАМС (2000- 2001). Напуска Агенцията през август 2001, заради атаки от НДСВ и лично от Делян Пеевски. През периода 2002- 2014 е само в частния бизнес, а от 2014 г. е назначен за Главен секретар на Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация" към Министерство на икономиката. Уволнен е преди няколко месеца по заповед на министър Лукарски и настояване на вицепремиера Меглена Пръмова.

Кандидат за кмет на София и водач на листа, с бюлетина № 24.

Интервю на Димитър Иванов

- Г-н Гацев, от Вашата биография личи богат политически опит, но фокусирахте погледа върху себе си, след като на празника на София се появихте с „индиански пера“, нарекоха ви Вожд, каква беше целта?

- „Индианските пера“ са едно средство за приковаване на вниманието. В София живеят много хора, които не одобряват управлението на града и стила на управление на държавата въобще. Тези хора трябва да си отворят очите, когато медиите са услужливо средство на властта. Мога да ви кажа защо това е така – защото до 5% от евро програмите са за медиите, за да рекламират властта. Това са около 200-300 милиона лева годишно дадени целенасочено, за да изкривяват действителността. Така че, перата бяха форма на протест (за 10 лева, б.а.), който да абсурдизира това статукво. Абсурдът е начало на борба срещу една тоталитарна държава, каквато в момента е нашата. Преди повече от 25 години, когато започна подмяната на комунистическата действителност, на авторитаризма и аз активно участвах в тези процеси, всяко едно екстравагантно действие се приемаше като антикомунистическо и така се натрупваше енергия за промяна. За съжаление отново сме стигнали до този момент.

- Каква е вашата оценка на протичащата в момента предизборна кампания и какво ще донесе тя на софиянци ?

- Големият проблем на тези избори е, че всеки представлява това което не е. Не казвам, че няма нови идеи, но начина по който ги представят и тези, които ги представят, изглеждат като хора, които не са това, за което се представят, т.е. те лъжат. Явно тези избори ще са много купени и както се очаква - много манипулирани. Това кара избирателите нищо да не очакват от тях. Ще ви кажа какво е моето основно оръжие срещу резултатите от местните избори. Това са поправки в Закона за референдумите и останалото дълго име, които третират Общите събрания на населението в отделните населени места. Там има нови моменти, които за първи път позволяват да бъдат преразгледани резултатите от вота. Няма да крия, тези промени станаха чрез един мой „индиански номер“ в заспалото Народно събрание, което работи в момента. Успях, чрез мои съмишленици в гражданските организации и подкомисии да прекараме тези възможности в 5-6 члена. Така че, ако човек има добра структура и кауза, може да свали всяка местна власт по законов път. Не знам как ги проспаха, но ГЕРБ ще разбере, че високите резултати на изборите могат да се обърнат срещу управляващите, ако започнат да вършат безобразия или се подиграват с гражданите по законов път.

- Вече изразихте пред медиите много радикални предложения за Софийската топлофикация, за етажната собственост, бихте ли обяснили по-обстойно идеите?

- Те не са радикални и в унисон с вашата дясна аудитория мога да кажа, че са съвсем прагматични и ефективни. За „Топлофикация- София“ предлагам един конверсен топлоизточник, бивш двигател за подводници и самолетоносачи, който представлява високо технологично развитие в енергетиката и може да свали себестойността на топлинната енергия до три пъти. Като имам предвид, че в България се краде, предполагам, че сметките ще се намалят до два пъти. В компанията „Топлофикация-София“АД е нужна и структурна промяна. 100%-та общинска собственост ще поражда корупция вечно. За това предлагам 66% от собствеността да бъде безвъзмездно прехвърлена на битовите потребители. В това има здрава пазарна логика, защото „Топлофикация- София“ АД не е структура на свободния пазар, а нейният пазар е краен и това са потребителите й. Така потребителите ще участват пряко в управлението и контрола на компанията и ще формират собственото си доверие в нея. Общината ще запази контролираща квота, която да гарантира интересите на публичните потребители. Тези акции, които ще получат хората следва да могат и да се търгуват на борсата. Така те ще получат справедливо обезщетение за 25 години крадене в условно пазарни условия.

По отношение на закона за етажната собственост, считам, че е антиконституционен закон, защото ограничава владеенето на собствеността на гражданите. Начинът на взимане на решения в него категорично трябва а се промени. Друг тежък проблем е собствеността на парцелите под етажната собственост. Широко рекламираното саниране ще превърне собствениците в длъжници. Като имаме предвид, че тези сгради не получиха конструктивни подобрения и имат ограничен живот, ако си представим възможността от природно бедствие, а само един глупак го изключва, се вижда, че в един момент жителите на София могат да получат вместо многоетажни жилища безполезна купчина бетон и желязо. Това може да стане причина за социален трус в огромен мащаб. Ето защо пледирам собствениците да получат собственост и на парцелите върху, които са изградени сградите, което ще им позволи да извършат и по-ефективно благоустройството и на междублоковите пространства. Считам, че въпросът за бежанците и циганските гета е също тревожен, но ще го изложа отделно.

- Какво не достига във визията за развитие на столицата, за да може София да бъде гордост не само на софиянци, а и на всички българи?

- Във визията отсъства познанието на софиянци за нея. През последните 50 – 60 години градът много се е разраснал и това е причината - притокът на много хора - ги е лишил от възможността да размишляват върху структурата на града. Това може да го постигне само кореняк софиянец, който го чувства. София като класически изграден град си има своя „вишеградна“ система, а един нов софиянец няма как да усети тази естествена „вишеградна“ система (защото тя се е позагубила като силует от изградените наоколо нови сгради). Това е „хълмът на властта“ – очертан от пространството между старата и новата сграда на Народното събрание, там е царският дворец, централната банка, парламент, правителство, президент. „Хълмът на властта“ е сравнително добре обособен в София, макар сега да е малко изтикан от безразборното строителство. При комунизма това е умишлено, за да се заличи споменът за миналото. Това уж прави разликата между другите класически градове в Европа и нашия, каквато реално няма. Това е първата среда, която сме загубили и заменили с някакви планове за нови „ситита“, едното е около НДК, а другото в „Младост“, а има и планове за нови „ситита“ – Горни Богров, Кремиковци и т.н.

Твърдите, че това е деформация за развитието на града. А как оценявате развитието в южна посока, вместо в северна?

- Абсолютно. Сега луксозните квартали Бояна, Драгалевци, Лозенец и др., не дават тези възможности, които имат южните склонове на Стара планина. Там има повече дни слънцегреене и дават друга енергия на жителите. До колкото ми е известно няколко олигарси са изкупили там терени, евтино, и очакват подобно развитие. Това не е толкова лошо. В една олигархична държава обикновено хората с пари печелят. Така и градът ще има по-малка издръжка. Всъщност тази не добра посока е дадена от преди повече от половин век, от мегаломанията на комунистите по изграждането на „Кремиковци“. Техните велможи обявиха Бояна като центъра на лукса и благополучието. Това е било привлекателно за Тодор Живков и неговата клика. Няма ги „вишеграда“ и рационалните решения. Вместо планината да се развива като парк, там се строят луксозни сгради в усойното подхълмие. Това е градът, както го нарича Радичков - „градът на верблюда…“. Отново има съветско и социалистическо пренареждане на красивото и подмяна на рационалното.

Какво ще пожелаете на читателите на Faktor.bg, това е една силно политически ангажирана аудитория ?

- На тази аудитория ще пожелая никога да не избира кметове, съветници и депутати, които е видно, че се преструват на това което не са. Българите не са глупав народ, софиянци още по-малко. Те бързо разбират за отделния кандидат какво точно не е той. Ето, например, ще ви кажа за за реформатора г-н Вили Лилков - какво не е той. Познавам го от 20 години, и той е все в управлението на Столична община. Питам го какво промени, че сега се изправя и заявява, че знае истинските решения. Единственото му качество е, че може винаги да обединява интересите на „ВИС-2“ и на „СИК“.. Същата е г-жа Фандъкова. Те двамата са като политически холограми. Гледаш ги, че има нещо, а като замахнеш – няма нищо там - даже не можеш да им се ядосаш- толкова са безлични.

- А левите? Мирчев, Кадиев и другите?

- Те са съвсем несериозни. Участват за да подкрепят холограмите. Мирчев даже си е сменил името, за да не напомня за баща му - идеолога на бай Тошо- Стоян Михайлов. Георги Кадиев е, например, малкото АЗ на Георги Първанов- това и децата го знаят, както и съдружието на жена му с „Фронтиера“. Там просто няма нищо. Тук поне холограмите са изпипани. Аз разбирам защо е така. София се управлява от някакви външни „задунайски“ генерал-губернатори. Чувам някакви имена – едните говорят за генерал Решетников, а другите за генерал Малофеев или олигарха Малофеев, за Якулин и т.н.. Да ви кажа честно съм готов да поканя другарите Решетников и Малофеев или Якулин на диспут, защото няма какво да дискутирам с техните холограми. Можем да проведем диспута и на руски, ако те искат- и на английски - аз нямам проблем. И нека с тях се разберем за визията им за София, а може би и за България. Въобще не съм русофоб, знам и съм чел много за Русия, но такова подмолно влияние не желая в моята България.

Искам да пожелая на вашата публика, тя има нужда от нас, и знайте:

ТЕ СЕ ПРОВАЛИХА, НИЕ ЩЕ УСПЕЕМ ! НЕКА ДА ИМ СВЕТНЕ НА БЪЛГАРИТЕ!

В галерия: Младият седесар Гацев, на първи митинг срещу БКП, през декември 1989г.