​Методи Андреев: Основната задача на руските резиденти в парламента е да има корупция и финансова нестабилност

Влезе ли Местан във властта, с това Народно събрание е приключено, хората няма да го понесат

Патриотичният фронт изпадна в изключително неблагоприятната ситуация – да се обясняват с Делян Пеевски наедно

Винаги е съществувала битка - кой да е кръстникът на Путиновата имперска политика у нас, казва пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ

Интервю на Васил Василев

- Г-Андреев, кои парламентарни групи се страхуват от закона за антикорупция, който беше внесен от Министерски съвет в пленарната зала по предложение на Меглена Кунева, но не беше приет?

- Стана ясно кой се страхува. Единствено дясно-центристкото ядро подкрепи законопроекта в парламента и прояви политическа воля. Всички останали партии казаха, че България не трябва да води истинска битка с корупцията. БСП се оказа флагманът на лобистите за продължаването на корупционните практики, тъй като те гласуваха ясно против законопроекта. Техните безсмислени витиевати фрази, че законът е лош още на първо четене, показаха само, че не оценяват политиката, която той трябва да изпълнява. Беше нормално БСП да гласува срещу проект, който ще намали корупцията в страната. Не е тайна обаче, че всички подобни порочни практики започват от групировки, свързани със „столетницата”. ДПС гласуваха „въздържали се” в свой стил и по този начин отхвърлиха също опита за борба с корупцията, тъй като тази партия също стои зад корпоративни схеми. Това е формация, която е дружество и в момента показа за пореден път, че е такава, защото ДПС можеше да има и друго поведение, да подкрепи закона на първо четене и след това да докаже с аргументи, че той не е европейски, както твърдят. Тя се определя като евроатлантическа, а в същото време на практика гласува срещу ценностите на Европа.

- Как си обяснявате, че АБВ и Патриотичният фронт, които са част от управляващите също бламираха законопроекта?

- Искам само да припомня, че излезе информация за синовете на Георги Първанов – агент Гоце, които са си построили хотел за милиони. В АБВ може и да има честни хора с амбиция и образование, но те изпълниха волята на своя лидер. Най-голяма изненада за мен беше реакцията на Патриотичния фронт, които не подкрепиха законопроекта. Аз изпитвам известни симпатии към тях, защото много от предложенията, които правим в парламента, съвпадат или се доближават. В случая те гласуваха повече на инат, отколкото по убеждение, защото не одобряват зачитането на т.нар. анонимни сигнали и поради това, че не са премахнати от законопроекта. Може и да не го харесват, и може би имат някакво основание за това, но този закон, внесен веднъж от Министерския съвет, можеше да бъде променен между първо и второ четене в пленарната зала. Резултатът е ясен – европейските медии ще кажат и ще напишат, че в България беше бламиран най-сериозният закон, с който трябваше да започне битката с корупцията, която застрашава вече и националната сигурност. Тези партии, които не подкрепиха закона за борба с корупцията, са явни лобисти на корупционните практики и групировки в България. Аз не мога да кажа, че те самите са корумпирани, но става ясно, че са лобисти.

- Защо „Атака”, която от 10 години се изявява уж като флагман срещу корупцията в България, сега не подкрепи собствените си идеи?

- С отношението си към антикорупционния закон падна маската на най-яркия Путинов резидент в българския парламент – Волен Сидеров. Той е човекът, който няма собствено лице, който по времето на своето политическо представителство в Народното събрание много пъти променяше вижданията си и бе способен да прави всякакви изказвания. Как иначе може да си обясним човек, който говори против корупцията и е против приватизационни сделки, да излиза и да казва, че законът е фашистки? Мен лично ме нарече Методи Мюлер и нацист. Представяте ли си до къде сме стигнали? Волен Сидеров има от какво да се притеснява. Той трябва да обяснява как за толкова кратко време стана мултибогаташ, след като беше гол като пушка и ходеше като просяк по софийските улици. Лидерът на „Атака” много добре осъзнава, че ако подобни въпроси му се зададат, няма как да им отговори адекватно. Нека да каже колко пари и в коя банка ги е внесъл, изпълнявайки руските разпоредби. Това е цялостната политика на руските подводници, които обслужват Путиновия империализъм. Колкото България е по-проядена от корупция, толкова повече се засилват възможностите за проникването на руските интереси у нас. За никого не е тайна, че Кремъл използва силата на парите, за да постига своите цели. Дори при хотела на сина на Първанов се прокрадна хипотезата, че е финансиран чрез реклама на Южен поток. Колкото по-корумпирана е държавата ни, толкова тя по-сигурно се намира в ръцете на Путиновия империализъм. Точно това иска и защитава Волен Сидеров – слаба и корумпирана България и политическа класа, което е манна небесна за Москва. Михаил Миков пък твърди, че законът за борба с корупцията и политиката, която предложихме от дясно-центристките партии, била рекет и диктатура.

- Кого ще ощети подобен отказ за приемане на закона?

- Преди всичко ще бъдат ощетени гласоподавателите на партиите в Народното събрание, които отказаха да приемат закона за антикорупция. БСП твърди, че е лява партия и представлява интересите на най-бедните хора у нас. Именно бароните и олигарсите на „столетницата” обаче крадат най-много от джоба на хората. БСП с гласовете си не защитиха онеправданите леви избиратели, а тези на своята олигархия, на бароните и на политиците си, които забогатяха необяснимо бързо в продължение на своите мандати. В случая с АБВ ситуацията е абсолютно същата. Избирателите на ДПС пък са може би най-бедните и най-отрудените за сметка на своите лидери в парламента и групировката КОЙ, които също гласуваха да има корупция.

- Възможно ли е в крайна сметка да се постигне консенсус и предложението да бъде прието при втори опит?

- Разбира се, че е възможно. Законът ще бъде приет. Но аз съжалявам за Патриотичния фронт, който трябва да се черви заедно с ДПС, които бяха в необяснима симбиоза в пленарната зала по време на обсъждането и гласуването на закона. Това ще тежи на тяхната съвест, защото никой не ги накара да изпаднат в изключително неблагоприятната за тях ситуация – да се обясняват с Лютви Местан и Делян Пеевски наедно.

- Възможно ли е това да е знак за новата комбинация на управляваща коалиция, за която Местан намекна?

- Подобна коалиция няма да има. Това са спекулации на пеевската пропаганда. ДПС иска да покаже, че е значим политически субект дори когато е в опозиция. Колкото повече от Реформаторския блок се правят на интересни и не подкрепят инициативи на ГЕРБ, толкова повече ДПС успява да се промъкне в политическата ниша и да подкрепи някое наше предложение, създавайки впечатление, че едва ли не без тях не може да съществува управление. Самите реформатори започнаха да осъзнават този факт. Министър Петър Москов много правилно каза на Радан Кънев, че трябва взаимно да си подкрепяме политическите инициативи. Самият Бойко Борисов пък заяви, че на предстоящите местни избори резултатите ще покажат колко силно е ядрото на управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Той не раздели двете формации и дори ги сложи в общо цяло. Всичко останало са спекулации, защото няма как да се случи коалиция с ДПС. Този парламент беше избран след граждански протести, които искаха дясно-центристко правителство. Влезе ли партията на Местан във властта, с това Народно събрание е приключено, защото хората няма да го понесат. С отстраняването на модела КОЙ ДПС може да се опита да изгради своя нов облик, но с подобно гласуване за закона за антикорупция, то само доказва, че вълкът козината си мени, но нрава не и не е нито най-европейската, нито проатлантическа партия. В пленарната зала не трябваше да има опозиция и управляващи – или си съгласен с корупцията, или не, а не да гласуваш, както ДПС и Патриотичният фронт „въздържал се”.

- Кой освен Русия има интерес страната ни да бъде икономически нестабилна и корумпирана?

- Русия е основната заинтересована държава, която цели България да е слаба и икономически нестабилна. Никога не трябва да забравяме за „големия шлем” на Георги Първанов, както и за политиката, която води Волен Сидеров. Става дума за руски пари, които влизат в партийни каси, в джобовете на политици и на партийни лидери. Путинската външна политика е насочена именно към това да има слаби държави. Русия в неговото лице има специално разработена система за създаване на група държави, които да бъдат буферна зона между интересите на Москва и тези на Западния свят. Подобни страни трябва да са нестабилни, корумпирани и със слабо управление. Самият Путин ще си има големи проблеми с народа си заради политиката на конфронтация, която води със Запада, заради анексирането на Крим и като цяло за войната в Украйна. Руснаците скоро ще разберат, че той не ги води към благоденствие, а към разорение.

- Заговори се за създаването на нова русофилска партия от бивши функционери на БСП и АБВ. Каква ще бъде нейната политическа роля?

- Путин не е глупав човек. Той използва определени политически субекти, които изхабява, след което създава нови. Последният му провал беше с провъзгласилата се за българска Сириза - неосъщественият проект на Велизар Енчев, която не гласува срещу корупцията, въпреки че Волен Сидеров най-много питаше Борисов какво става с Лукойл. Нали именно корумпираните институции са част от далаверите в държавата? Според мен в момента се води битка между пропутиновите политици, кой да вземе основните руски дялове у нас. Това най-ясно се забелязваше в битката между Румен Овчаров и Румен Петков навремето. Винаги е съществувала битка кой да е кръстникът на Путиновата имперска политика у нас.