​Силвия Великова: Янкулов направи лоша услуга на ДПС, кой преди местни избори пуска радио на турски

БНР се вкарва в безсмислен националистически скандал, казусът прилича на този с Пеевски – ще се помни

Ръководството на радиото не управлява, а се опива да ни владее като частна собственост

За СЕМ оцеляването на директора е равно на собственото им оцеляване, защото иначе ще се компрометират, казва пред Faktor.bg протестиращата журналистка

Интервю на Косара Белниколова

- Г-жо Великова, какво се случва в момента в БНР, до къде стигна протестът, който предприехте с колеги?

- В момента има тотално затишие и нищо не се случва – няма развитие около нашите искания. Въпреки това ние продължаваме да протестираме, макар и в много редуциран състав. Тези, които сме на работа летните месеци, продължаваме да се събираме сутрин пред радиото и да настояваме, че това ръководство управлява некомпетентно. Надяваме се това да бъде констатирано от СЕМ и да се търси начин този мандат да се прекъсне предсрочно.

Имаше псевдо опити да се даде заявка, че се търси диалог и че се правят промени. Започнаха някакви мерки от страна на ръководството, които, обаче, за нас са закъснели, защото до края на мандата остават 7-8 месеца и изглежда нелепо сега да правиш неща, които си имал време да направиш повече от две години в спокойна обстановка.

- За какви мерки по-точно говорите?

- Става дума за атестации, анализ на структурите и оптимизиране. Но това, което ескалира протеста, беше, че вместо да се направи оптимизация на структурите и да се оптимизират тези, които са в повече и не са достатъчно натоварени, ръководството тръгна да посяга на доходите. Ние много пъти повтаряхме, че тази оптимизация, която беше зададена през Министерство на финансите за 10-процентните средства за перо „персонал” нямаха за цел да намалят доходите на хората, а бяха дадени за да се освободи радиото от „мъртви души”. Няма спор, че когато в една институция работят 1400 души, не всички от тях са особено полезни за структурата. Не казвам, че някои хора трябва да бъдат изхвърлени на улицата, но има достатъчно демократични начини по които да се види кой, колко и как работи. В ситуация, в която, радиото се цифровизира и ние си вършим почти всичко сами, трябва да се прецени от кого и до каква степен има нужда. Вместо това – по социалистическия начин – по-добре на работа, отколкото диференция, се стигна до решението да се посегне на хонорарите на журналистите на практика работят много повече от чиновническото работно време и са на линия денонощно. За жалост не очакваме всички да разбират спецификата на журналистическата работа. Но преди всичко ни сме медия и хората, които правят медията, заслужават да получават повече, а не да бъдат сочени с пръст и конфронтирани с останалите. Всъщност това беше и причината, поради която първоначално протестът заради лошо управленско решение, се преформулира в протест за оставка, защото това ръководство тръгна по най-лесния и популистки начин – да разделя хората и да ги конфронтира.

- В момента усеща ли се разделение между колегите и отделните предавания вътре в радиото?

- За съжаление това усещане го има и може да го усетиш през съвсем човешките си отношения. Има хора, които не ни поздравяват и си обръщат главите, които ни коментират в момента, в който отминем, които ни сочат с пръст, че сме тези, които са виновни за финансовите проблеми на радиото и които оспорват това, което ние получаваме за труда си. Разделението е такова, че независимо дали директорът г-н Янкулов и екипът му ще си отидат сега или след няколко месеца, то много трудно ще се лекува. За това разделение основна заслуга има той, защото успя да изправи едни срещу други хора, които от години са работили заедно и по никакъв начин не са виждали един в друг конкурент. Разделението не само продължава, но и е много по-очевидно и между програмите и между професиите.

- Провежда ли се атестиране на служите в подобна неприятна обстановка?

- Аз също искам да знам дали в момента се провежда такова атестиране, защото нито аз, нито колегите ми, сме наясно. По принцип правилата за атестиране са публични и ясни, знае се кой дава оценка на работата ти по няколко канала. Тук ние не знаем какво се случва, освен, че беше сключен договор с фирма, която трябваше да анализира структурите в радиото. Твърди се, че тя е правила някакви анкети, попълвани основно от началници или избрани от ръководството хора, които са отговаряли на въпроси, свързани със спецификата на нашия труд. Но кой ще преценява кой и какво и как работим не мога да кажа. Това отново е свързано с големия проблем за начина на управление. Ръководството не управлява, а се опива да ни владее като частна собственост, на която не дължат обяснения. Предприемат се решения, подобни на регионално радио Кърджали.

- Като споменахте тази нова идея – как ще коментирате казуса, разгоряха се много страсти?

- За това решение научихме по същия начин – на парче. Но тук е интересно, че г-н Янкулов го е обещал още при избирането му на този пост. Явно доста време му е трябвало да реализира тази идея. Но въпреки че много време му е трябвало, пак не го е направил като хората и виждате, че в момента радиото се вкарва в абсолютно безсмислен националистичен скандал, който можеше да бъде избегнат, ако всичко беше направено по правилата.

- Има ли сделка с ДПС за откриване на подобна радиостанция?

- Не знам дали има сделка, но не надценявам г-н Янкулов и не смятам, че има силни политически позиции. Видяхме снимката с кмета на Кърджали Хасан Азис и подаръците (виж в галерия, б.а.). Доколкото забелязвам това ръководство обича да подарява разни работи, тъй като и в обществените му поръчки има протоколни подаръци. Мисля, че това по-скоро беше снимка за помпане на имиджа на самия Янкулов, отколкото да става дума за ДПС. Това е личното ми мнение. Не мисля, че той има капацитет да разчита на политическа подкрепа.

Важно е да се отбележи, че той беше избран в момент на междувластие – в момент между оставката на ГЕРБ и предсрочните избори през 2013-та. Сигурна съм, че в този избор нямаше политическа намеса, защото в момента нямаше някой силен политически играч, който да лобира за свой кандидат. Както самият Лозанов е признавал многократно – Янкулов е бил най-добрият от сравнително лошите кандидати. Ако е имало сделка, той щеше да я осъществи и според мен, ако е имало такава сделка, е много глупаво да я прави в настоящия момент. Сега той „нахрани” националистите, направи лоша услуга на ДПС и не виждам това какво му носи в момента като бонус. Според мен това е било лична инициатива , която отново се обърна срещу него, защото е направена нескопосано. От една страна казваш, че разчиташ на законния орган СЕМ да реши за лиценза, от друга – подписваш договори за наем и показваш, че едва ли не, всичко е решено и остава сам да нанесеш радиото, което не е точно така. Силно се съмнявам в капацитета на това ръководство да има дори политическа подкрепа.

- Оправдано ли е създаване на тази радиостанция само за определен район?

- Не мога да отговоря конкретно, защото не съм аз генерален директор. Предполагам това нещо може да бъде направено смислено и без да се конфронтира. Вероятно има логика в заключенията, че този район на практика е оставен без покритие и изолиран, въпреки че там се чува „Хоризонт”, т.е тези хора не остават неинформирани. Опитвам се да си представя как би изглеждала там една тричасова програма. Например при БНТ има новини на турски, които повтарят българските и са пет минути. Какво би се съдържало в тази тричасова програма, кои ще са събеседниците, темите, музиката – не знам. Истината е , че ние нищо не знаем и четем коментари за това намерение и версии, които се сменят с всяка медийна изява на генералния директор. Нахвърляни идеи, които са в духа на неговата концепция , „съшити” клишета с някакви негови представи за това какво е да ръководиш национално радио. За съжаление, реализирана по този начин, идеята отново създава напрежение и разделение, което явно г-н Янкулов го владее добре. Toй прави стъпка след стъпка, за да създаде усещането, че нещо прави, за да ни опровергае твърденията, че не е добър управленец, че бездейства и че три години не е изпълнявал концепцията си. Сега той се забърза да прави някакви неща, които се правят прибързано, затова се получават по този начин.

Относно радиостанцията в Кърджали – знаете колко дълго вървя дискусията за новините на турски по БНТ. Това е много чувствителна тема и за двете страни и подобно нещо не се поднася така още повече в навечерието на местни избори.

- Именно заради изборите, хората предполагат, че има договаряне?

- Именно така изглежда отстрани. Нали си представяте, ако септември СЕМ даде този лиценз, това ще стане част от предизборната кампания. Освен ако, както вече се чува, регулаторът не намери възможност да отложи решението за след изборите, за да не се спекулира с темата. Но каквото и да се случва, то прилича на казуса с Пеевски. Някакви хора го предложиха и три дни той беше шеф на ДАНС. Оттам нататък каквото и да се говори – че е подал оставка, че не подал, че е искал или не е искал – този избор се помни. Така че независимо как ще се развие тази история с радио Кърджали – независимо дали ще умре или модифицира или подобри – факт, че ние към този момент имахме този скандал. Всички националистически партии искат оставката на Янкулов и тежко го обвиняват в политически пристрастия. ДПС мълчат, не се знае какво мислят по въпроса. Но той го е направил пиарски, за да демонстрира, че има подкрепа ( отново се връщам към снимката с кмета на Кърджали). Тази снимка искаше да каже на протестиращите „какви сте вие, аз съм легитимен”. Преди време дори стана ясно, че е ходил в Парламента, за да търси подкрепа. Фактът, че нашият протест се неглижира показва, че има начини тази тема да бъде затъмнена.

- Защо СЕМ и Парламентът не заемат по твърда позиция за исканията Ви?

- Очакването, което беше на всички, но аз очаквам да сме го опровергали, че протестът ще затихне заради летните месеци и отпускарския сезон. Наистина се надявам, че през септември, когато сме повече, ще покажем, че отстояваме исканията си. Всичко, което се случи през тези месец показва, че този човек няма капацитет да управлява радиото. Опитът на СЕМ да разрешат кризата по някакъв начин, който се състоеше в диалози, не проработи, защото къде бяха през последните години? Регулаторът нито един път не направи забележка на Янкулов или не го санкционира. За тях в момента оцеляването на директора е равно на собственото им оцеляване, защото иначе ще се компрометират. Парламентарната комисия прехвърля топката на СЕМ. Влизаме в затворен кръг, в който се оказва, че един избран шеф няма как да бъде контролиран, защото законът го пази. Още от самото начало имаше опити от жълти издания да бъдем компрометираме, че протестираме за пари, в резултат на безпредметен диалог стана ясно, че единственото, което искаме е оставка на целия управителен съвет. Имаше много гафове през тези години – най-пресните са радио Кърджали и частната фирма, от която се купува музика пак от нашия джоб. Фирма на човек, който е свързан с конкурент на БНР.

- Кризата отразява ли се на рейтинга на радиото?

-За жалост и тази информация не ни се предоставя, въпреки че в концепцията на директора влизаха регулярни социологически проучвания. Самите ние получаваме рейтингите апокрифно, но повечето са ненадеждни. В рамките на два месеца ни се каза, че сме много зле и много добре. Имаше много хубави неща, заложени в концепцията му, но почти нищо не се прави, имаше засилване на действия около нашия протест, но реално резултати няма. Имам нужда от генерален директор, който си дава сметка, че ръководи обществено радио, а не частно и да знае реалните потребности на аудиторията. Той да си създаде екип, който е компетентен, а не е дошъл да си избива комплекси и който смята, че радиото е мисия. Аз лично не очаквам компромисен вариант в решаването на кризата. Ние искаме Янкулов да освободи радиото от себе си, другият вариант е да се освободи от нас.