​Олег Панфилов: Свидетели сме на края на Русия, ако Путин не си отиде, ще го убият

Всички надежди за възстановяване на СССР рухнаха

В Кремъл много се разстроиха, загубиха няколко български проекта - АЕЦ, газопровода, но така започна да намалява броят на „рубладжиите” и да се увеличават хората, които смятат, че България трябва да има самостоятелна политика

Москва едва ли ще се реши на голяма война, но ще има провокации, защото Русия е построена върху малки войни и всякакви гадости, които измислят техните генерали, казва в ексклузивно интервю за Faktor.bg известният учен, дисидент и журналист, професор в Държавния университет „Илия Чавчавадзе“ (Грузия)

Интервю на Анелия Димитрова

Господин Панфилов, какво се случва в Кремъл сега? Защо някои анализатори започнаха да говорят, че Путин си отива или, че тези, които са го поставили на поста му в Кремъл ще го свалят от властта?

- Мисля, че това е обичайната история за човека, който действително беше „назначен” за президент на Русия. Той никога не е имал опит в публичната политика, никога не е бил известен като политик и затова в първите години, след като се появи в Кремъл политтехнолозите се опитаха да му създадат образ, както скулптурът работи - лице, тяло…Точно така започнаха да изграждат и на Путин образ на новия президент. Отначало беше увлечението му по джудото, летя със самолети, целуваше тигрица…

Но в крайна сметка трябва да кажем, че той не е способен да бъде публичен политик, макар че пропагандата много се стараеше. Затова и през първата му година като президент беше създаден този документ - Доктрина за информационната сигурност, Путин го подписа през 2000 година. Това е документ, който възстановява традициите на съветската пропаганда и Кремъл взе под контрол всички национални телевизии и започна тотална цензура, започнаха да унищожават всички независими вестници, радиа, медии. Останалите 3-4% от населението могат да слушат „Ехото на Москва”, да четат няколко либерални вестника и всичко останало е подчинено на пропагандата и цензурата.

Но въпреки всичко, образът на Путин не се получаваше. От него не излезе нито Сталин, нито Брежнев, нито Андропов, никой. Той се оказа много сив човек, без някакви ярки външни признаци, постъпки или умни думи. Както се оказа, Путин по-добре владее криминалния жаргон, отколкото политическата терминология. Лексиконът му е твърде беден за публичен политик.

И освен това, всички негови постъпки през тези 15 години - войната в Чечня, Грузия, Дагестан, сега в Украйна, практически разрушиха всички мечти на хората, които го доведоха на власт, това са генералите от КГБ и армията. Тези, които силно мечтаеха за възстановяването на някаква територия, напомняща СССР. Всички техни надежди рухнаха и затова Путин трябва да си отиде, или сам, или ще го убият, както това се случва в диктаторските страни, в резултат на някакъв преврат.

Аз мисля, че всички тези генерали прекрасно разбират, че Барак Обама няма да се предаде, няма да отстъпи и ще доведе нещата до край. Тоест, сега Русия се превръща в икономически просяк, страна, която разрушава сама себе си. Затова и трябва да се избавят от Путин, но проблемът е там, че тези генерали съвършено не са наясно, не знаят, какво може да се направи с това, което ще остане от Русия-най-вероятно нищо.

Затова мисля, че Русия сега е в политическа и икономическа задънена улица.

Когато се говори, че Путин ще бъде отстранен по един или друг начин, не се коментира - а какво ще се случи след това? Къде са хората с демократични възгледи, опозицията? Изглежда така, сякаш в Русия няма никаква алтернатива?

- В Русия няма алтернатива и аз отдавна се съмнявам, че в Русия съществуват хора с демократични убеждения. Аз съм имал възможността да общувам с различни личности, и с Борис Немцов, и с Касянов, и с тези хора, които представляват либералната опозиция. Много силно се съмнявам, че те са способни да създадат демократична държава, защото вътре в тях всичките си стои „имперското бръмбърче”. Практически те са с имперски възгледи. Това се видя през 2008 година, когато Русия започна войната в Грузия и практически всички политици, започвайки с Немцов и завършвайки с Навални, говореха, че Грузия трябва да бъде наказана и всички поддържаха Путин.

Половината, дори мисля, че почти всички, подкрепиха и завземането на Крим. Включително и Маша Гайдар, която сега работи като съветник на Михаил Саакашвили в Одеса. Тоест, това не са съвременни хора, те си живеят със съветското възпитание, хора, които напълно не си представят каква трябва да бъде в бъдеще Русия.

Слушайки Ви, започвам да се питам, какво наистина ще се случи след Путин? Когато Съветският съюз се разпадна без кръвопролития всички въздъхнаха с облекчение и дори с въодушевление за бъдещето на Русия. А сега сякаш става страшно…

- Знаете ли, искам да направя един паралел с българската съвременна история. Опитът на Тодор Живков да превърне турското население в българи е горе-долу същото, което руските царе са правили в продължение на последните 300 години. От хора с различен расов и етнически произход те „правеха” руско население. Затова, смятам, че руската нация е нещо изкуствено, което няма в себе си обща култура. Освен това, Русия е изкуствена страна, която и до сега не може, вече 300 години, от времето на Петър Първи, да направи от себе си някаква нормална държава.

Аз не съм кръвожаден, както мнозина политически експерти, които смятат, че Русия трябва да се разруши и от нея трябва да бъдат създадени няколко страни, но за съжаление, друг изход няма.

Има някакви, повече или по-малко, сформирани понятия като „сибиряк”, „уралец”, или жител на Далечния Изток и само по себе си, първата територия, която трябва да бъде отделена от Русия е Северен Кавказ. Там винаги е имало война в продължение на 250 години и кавказците винаги са се съпротивлявали срещу руската окупация. Все още има шансове да се опита да стане независим Татарстан, който сам по себе си е богат на нефт и газ. Татарите вече имаха такава възможност в началото на 90-те години.

Така че, аз не виждам никаква идея, която би могла да съхрани тази огромна, изкуствена територия с названието „Русия”, в която живеят над 150 народа, които нищо не ги обединява. Опитайте се да си представите какво може да обединява чукчите и чеченците? Абсолютно нищо!

Затова ли беше създадена идеологията на „рашизма”? За да създаде някакво обединение, да предотврати разпада?

- Точно. За Путин, имам предвид всички тези генерали от КГБ, те, разбира се, са разбрали, че след СССР, след комунистическата партия, няма никаква идеология, която да обединява хората. И затова беше измислен рашизмът. За опасността от него, говореше още първият президент на Чечня, Джохар Дудаев, който го наричаше „русизъм”, но това е едно и също.

И така беше измислена идеология, която има основа, защото ако си спомним историята на завземането на тази територия, от която после е създадена Русия, това изкуствено увеличаване на народа с названието „руски”, то произхожда от асимилацията на народите, които са живели в различни региони. Това са чуваши, хантимаси и т.н. И затова ако погледнете фамилиите на някои от най-известните руснаци, то те са с татарски фамилии-Аксаков, Булгаков, Кутузов…Тоест, те са потомци на татари, но наречени руснаци.

В този случай трябва винаги да помним, че етнонимът „руский”, това е единственият етноним, който обозначава не съществително, а прилагателно.

Вие сте българка, вие сте съществително. А „руский” е прилагателно, това означава, че той принадлежи на някого.

Това е изкуственост, която никога не може да доведе до някаква национална идея. Руснаците обичат да се сравняват с американците, но американците имат своя идея - свободата. А руснаците имат друга идея - несвободата, която не позволява никакъв прогрес. В това е техният проблем.

Затова ли на Путин, на „идеолозите” в Кремъл им беше нужен Крим?

- Да, Крим им беше нужен, защото разбраха, че се губи идеологическата основа, трябваше им някаква идея, с която да обединяват хората. Точно така, както Хитлер обединяваше немците с идеята за Судетите, където живеят немци. По същия начин Путин измисли историята, че Крим е руска територия . А хората, които живеят на територията на Русия никога не са имали примера на политическите свободи, те живееха в огромен концлагер наречен СССР, те нямат желанието да четат и анализират самостоятелно, да научат какво е бил Крим преди да го завземе Екатерина Велика. На тях им харесва, когато им казват: Вие сте велики, вие сте силни, вие можете да победите всички, ние имаме най-голямата армия и т.н.

Но армията се оказа най-слабата и друга идеологическа основа за обединение на хората липсва, освен завземането на чужди територии. Затова и Путин се реши на анексията на Крим.

Но когато режимът се намира в такава задънена улица - какво да очакваме? Възможни ли са провокации, ескалация на военните действия в Донбас?

- Всичко може да се случи. Не мисля, че Путин е способен да води някаква „голяма” война. Армията не е в такова състояние, за дълга война. Даже войната в Грузия, за Путин се превърна в голяма беля. Грузинците свалиха 12 самолета за петте дена на войната. Такова нещо не се е случвало никога с руската армия.

Така, че Путин едва ли ще се реши на голяма война, но някакви провокации може да се очакват, защото Русия, както вътрешно, така и външно е построена върху провокации, малки войни и всякакви гадости, които измислят техните генерали.

Но ако икономиката е рухнала, армията е слаба, а Русия е изолирана в международен план - какво могат да направят те? Какъв е изходът?

- Да четат историята на Византийската империя, или на Римската, или на Александър Македонски… Те са длъжни да разберат, че тяхната империя, рано или късно ще рухне. И колкото по-дълго отказват да приемат това, толкова по-зле за тях. Защото те би трябвало да са наясно с последствията-когато се разрушава империя се разрушава твърде много-икономика, политика, семейства, територии и т.н.

Да поговорим за тази чудовищна пропаганда, произвеждана всяка минута, всяка секунда… На какво разчитат? Че благодарение на нея руският народ ще се вдигне да защитава Путин, както защитаваше Елцин по време на преврата на КГБ?

- Не, не. Ако искате да разберете какво представлява руската пропаганда днес, трябва просто да погледнете историята на съветската пропаганда. Един от първите декрети, които подписва Ленин е „Декрет за печата”, с който той въвежда цензурата и пропагандата. Впрочем,в този документ от 1918 година пише, че прекратяването на цензурата и пропагандата ще се случи тогава, когато се подобри ситуацията в страната. Но тя не се подобри до 1991 година, защото болшевиките веднага започнаха да лъжат.

И пропагандата им беше нужна, за да им повярват хората, макар и за сравнително кратко време.

Има една част от историята на СССР, на съветския социализъм, на която малко се обръща внимание, понякога пишат статии или книжки. Това е фактът, че на територията на СССР практически всяка година е имало въстания на хора, които са се борили против съветската власт. Аз не говоря за Западна Украйна, Беларус или балтийските страни, които са воювали с комунистите до края на 50-те години. Но това се е случвало в Сибир, в Грузия…Съветският съюз постоянно се е клател, има огромно количество факти за това. И за да го удържат да не се разпадне веднага, пропагандата е трябвало да лъже хората. Тя затова е и нужна.

И Путин, възстановявайки традициите на съветската пропаганда през 2000 година, разчиташе на това, че ще съумее за известно време да излъже хората. А сега положението е както са казвали руските класици: „Драго ни е сами да се лъжем”, защото способност за аналитично мислене руснаците почти нямат.

А как в тази пропаганда се вписва фактът, че в руските медии се ширят свободно расизъм и антисемитизъм?

- Вижте, има два образа в пропагандата, които бяха създадени още в началото на съветската власт. Първият е образът на външния враг, това винаги е бил Западът. Понякога, в зависимост от политиката на съветска Русия това са били японците, китайците, турците… И винаги е съществувал и образът на вътрешния враг. Това не винаги е бил антисемитизмът, защото, както знаете, голяма част от ръководителите на СССР са били евреи. Но антисемитизмът е развит по времето на Сталин чак до неговия финал през 1952 година, когато е така нареченото „Лекарско дело”. По принцип, антисемитизмът е постоянна, любима игра на руснаците, които винаги търсят виновниците за своите беди - икономически и политически, но извън себе си.

В средата на 90-те години мина на втори план и на преден план излязоха антикавказките настроения, на първо място чеченците. След това и грузинците станаха врагове, украинците, с които уж винаги са били свързани последните триста години, руснаците обичаха да пеят украински песни, и борш да си хапват и да ходят в бродирани ризи, но пропагандата много бързо ги превърна във врагове и „фашисти”.

А защо тази пропаганда е насочена и към България? През последните години за българите се пише само в негативен и презрителен контекст - ние сме представяни като предатели, алчни, мизерни, неблагодарни хорица?

- Това е много лесно да се обясни. В Кремъл много се разстроиха, след като загубиха няколко проекта - атомната централа, газопровода. Във връзка с това пък, започна да намалява броят на хората, които вие наричате „рубладжии” и да се увеличават хората, които смятат, че България трябва да има самостоятелна политика, станахте член на ЕС, на НАТО, а Кремъл винаги се е дразнел от това.

Кремъл не търпи никакви самостоятелни действия. Затова и България стана враг, както стана и с Грузия, Украйна, Молдова, както всички други страни, които решиха да живеят самостоятелно и да не обръщат внимание на мнението или „опорните точки” на Кремъл.

Същото се случи и през 80-те години с Чехия, Полша и Унгария. Така че, за България вече е била готова схемата. Как може да ненавиждаш страна, която винаги си наричал „братска” - ами заради това, че България е решила да води самостоятелна вътрешна и външна политика.

Каква прогноза може да бъде направена на близкото бъдеще - какво ще се случи в Русия?

- Аз не мога да направя прогноза за времето, в което ще се случат нещата. Разбира се, би било по-добре, ако стане колкото е възможно по-бързо, защото нали знаете, вонящият труп е неприятен и трябва бързо да бъде закопан.

Убеден съм в това, че американците ще доведат нещата до край. Колко бързо ще стане това, не мога да кажа. Имам пред вид санкциите, разрушаването на руската икономика, по-точно, това което е оставало от нея, международната изолация и опитът по този начин да се повлияе върху вътрешната ситуация в Русия. Скоро ще настъпи дефицит на продукти, може да се очакват някакви вълнения, вече има признаци за това, така че вътре в страната нещо ще се случи.

Аз смятам, че това ще бъде нерегулируема ситуация. Но съм сигурен в едно - ние наблюдаваме края на Русия.

На Русия, а не на този Кремъл или на този лидер?

- Ако Русия в този вид загине, ще загине и Кремъл. Ако Русия започне да се разпада на отделни територии, може би дори започне да се превръща във федеративна държава, истински федеративна, със самостоятелна политика за Далечния Изток, Сибир, Урал, до децентрализация на властта, то Кремъл няма да притежава тези властови лостове и тези диктаторски механизми, които притежава до сега.