​Иво Инджев: Сред журналистите още властва всеобщият страх от Георги Първанов

Фалитът на Тошо Тошев обезцени свободата на словото

Путин вече е направил своя Крим на Балканите

След епохата на Бареков стана срамно да кажеш, че си журналист

Интервю на Васил Василев

- Г-н Инджев, как си обяснявате факта, че синът на Георги Първанов, само на 28 години, е събрал пари да си купи луксозен хотел?

- Не бих могъл да кажа нищо конкретно. Ако имах информация, щях да я обявя. Аз обаче съм написал книгата „Президентът на РБ”, където съм описал схемите за налагане на влияние в България от Георги Първанов. Важни в случая са схемите, а не конкретиката, която е работа на институциите, които не мисля, че и в този случай ще се намесят. Нещата, които съм написал, никой не ги провери, дори самият Първанов - да ме опровергае, ако лъжа. Напротив – той си продължава да говори благо от телевизионните екрани и да управлява държавата под друга форма. Аз съм посочил своите факти. Единственото нещо, което е по-жълто е информацията за връзката на Първанов с Мариана Попова, която е била навестена от офицери на НСО, сред които и Алексей Петров най-вероятно, за да бъде респектирана и да я заплашват да мълчи. Тогава певицата даде едно и също интервю пред всички медии, в което отричаше за връзката си с Първанов. Семейството на този човек имаше пълен медиен комфорт по време на 10-годишното му управление. Синът му е възпитаван вероятно по същия начин, така че нищо не трябва да ни учудва за това, дали е възможно парите за хотела му да не са чисти, но към този момент ние няма как да докажем това. Само искам да ви припомня как въпросният младеж Владимир се беше похвалил във Фейсбук с пушката на баща си, а цената на оръжието се равняваше на няколко годишни президентски заплати.

- Какво се случи със снимката на Владимир Първанов тогава?

- Службите светкавично я изтриха от профила му. Аз исках да я публикувам и помолих от вестник „168 часа” да ми я дадат, но те ми казаха, че я били загубил. Искрено се надявам да е така и да не са се изплашили колегите, тъй като тогава имаше медиен натиск и дори заплаха за уволнението на главния редактор на вестника. Също, както и мен ме накараха да си тръгна от БТВ малко по-късно. Споменавам тази на пръв поглед дребна случка, за да напомня какъв е нравът на Георги Първанов, който се хвалеше, че е първият човек в света, който е опитомил вълк, който лъжеше за миналото си, за историята с мезонетите. Т.е., това е човек, който е способен на всичко. Най-същественото за мен е всеобщият страх на журналистите от Георги Първанов – да го питат и да го разследват, както правят с други политици. Това именно показва всемогъществото на тази фигура, която е силно подценявана заради бавното си и меко говорене и мигането със сини очички като душа човек. В случая с мезонетите съм сигурен, че информацията, която аз изнесох, е била пусната по имейлите на много други колеги. Същия ден Румен Петков прати полицейска кола да пази имотите, а Първанов прати декларация срещу мен в БТВ. Защо тогава никой не отиде и не прати една камера и един репортер да снимат патрулката и да проверят на място вярно ли е, че имотите са на президента?

- Пред същата тази телевизия обаче Георги Първанов потвърди информацията, че синът му строи хотел. Защо при вашия случай трябваше да напуснете БТВ, а сега пострадали журналисти няма?

- Георги Първанов вече не е на тази позиция, на която беше. При моя случай аз бях принуден да напусна. Това беше една демонстрация и сплашване на колегите. Страх, който се е напластявал във времето и днес наблюдаваме селекция от колеги, които прекрасно владеят изкуството на автоцензурата. Те прекрасно знаят кого какво да не питат. Именно затова сме на 106-о място по свобода на словото в света.

- Как ще се отрази случаят с хотела върху рейтинга на Първанов и на АБВ преди местните избори?

- Няма да се отрази по никакъв начин, защото нито медиите, нито институциите ще се заемат с този случай и да го разплетат, както през всичките тези години. И аз се питам защо? Каква е тази могъща сила, която стои зад този човек. Тук не говорим за някаква отделна ръка, а за мрежа от зависимости, които са навързани помежду си. Онези, които са се опитали да се противопоставят, са отстранявани, докато в Русия направо ги отстрелват. У нас те притискат и те оставят без работа. Да не говорим за отношението на тези хора към останалите. Георги Първанов ме беше нарекъл безобиден журналист, защото с нищо не съм го бил обидил. Не може човек, който тогава държеше всички лостове на властта да се подиграва с един журналист, който заради него си загуби работата. Нямаше да се разчуе и за случая с горящия влак от София за Кардам, когато Първанов ловуваше в Симитли, ако всички местни хора, които бяха зарязани на студа в гората и не бяха казали истината. Пет дни по-късно говорителката на тогавашния президент обяви от негово име, че действително е бил в Симитли, но не бил ловувал, макар че по-късно излезе информация колко магарета са били клани за стръв на вълците в гората. За да може да ловува отстрелващият вълци, който инак твърди, че ги обича и отглежда. Вестник „24 часа”, който тогава обслужваше президента, направи репортаж за въпросната вълчица. Някои медии опитват да създадат образа на Първанов като партийна писарушка, но неговото любимо занимание като президент беше да се среща с шефове на служби на четири очи. Една журналистка – Светлана Шаренкова, беше написала имейл, в който се казва, че тя е направила Първанов лице на Русия в България. Този човек има три големи проекта, които не осъществи. Аз не виждам дали в у нас има по-провален политик на едро.

- Ще повярва ли някой на хора като Тошо Тошев и Валерия Велева след фалита на „Преса” и „Тема” и разкритата връзка на вестниците с КТБ?

- Фалитът на двата вестника за пореден път показа обезценяването на свободата на словото в България, което се превърна в обслужващ инструмент на властта. Това днес се случи с печата, но е на път да се повтори и в друг тип медии, ако нещо не се промени. За хора като Тошо Тошев и Валерия Велева не е важно да им вярва някой, а да се усвояват едни пари, да се правят пропагандни бомбардировки и колкото хора успеят да хванат на въдицата, толкова по-добре за тях. Аз питам: защо Валерия Велева беше на екрана на БНТ в едно съботно предаване всяка събота една година? С какви качества тя е заслужила това право, при положение, че е единственият български журналист, който е посочен от политик, макар и без да е поименно, като корумпиран? Спаси я само това, че Ахмед Доган не е харесван от хората и нейната дума тогава натежа. Както виждате, жива и здрава е, дефилира си, Вежди Рашидов й дава 1200 евро командировъчни, за да си представя книгата в Париж, при положени, че останалите акредитирани журналисти взимат дребни стотинки. За това говорим в държавата ни. Такива хора като нея не само, че нямат проблеми, а ги и носят на ръце, както те носят баница на победителя на изборите. По-важното е как нашите съюзници приемат да се правят шмекерии зад гърба им. Те отвращават хората от медиите и от политиката. В днешно време стана срамно да кажеш, че си журналист след епохата на Бареков, който не по-различен от Тошо Тошев, но е по-млад, напорист и нагъл.

- Къде тогава остава свободното слово?

- Единственото свободно пространство остана интернет. И тук обаче започна инвазия срещу това. Масово започнаха да се купуват сайтове или да се създават нови, които са на принципа на контрапротестите. Путин дори стигна до там, че според него интернет е измислено от ЦРУ. Затова твърдя, че хибридната война между Запада и Русия не е измислица. Това е държавата не на свободата, а на забраните. Първо на Путин му пречеха, организациите, след това йогата, сега и певците са на път да бъдат цензурирани в Кремъл. Цяло чудо е, че още не са спрели руснаците да пътуват.

- Има ли опасност Путин да превърне Балканите в новия Крим?

- Той няма нужда да го прави, защото Крим на Балканите вече съществува. Елате в Камчия и ще видите цял руски анклав под формата на туристически комплекс, до който българин миналата година не можеше да припари. Тази година е по- различно, защото руската рубла се срина и ги няма туристическите им групи. Отделно те почиват на застроена върху резерват територия. Всеки българин знае колко е трудно да се направи подобна промяна на статута на такъв терен. Това е най-голямата имотна далавера в историята на България. Представете си само колко подкупи са хвърчали по магистрати и по институции. Навсякъде в Камчия надписите са на руски. Предполагам, че може да са ги сложили за българите, които мият тоалетни, да научат езика. Дори табелките на продавачките са на руски. Попитах една жена, дали не носи бадж на чужд език, за да не я помислят за нещо друго. В Росенец също има руски частен анклав собственост на „Лукойл” Всичко това е известно на европейските ни партньори, които решават дали да ни пуснат в Шенген.

- Как ще се отърве Русия от този президент?

- Руската нация ще се отърве от Владимир Путин, защото закова Русия на дъската на световния позор. Това не го е постигала в най-мракобесните си времена дори съветската държава, която се беше обградила със сателити. Путин няма съюзници и руснаците ще проумеят един ден, че това не е никак хубаво. Той похарчи стотици милиарди, които принадлежат на народа му, за оръжие, вместо за технологическо развитие, за инфраструктура и социални придобивки. За това престъпление един ден руснаците няма да му простят.