​Осман Октай: Играчите, фалирали КТБ, ще последват съдбата на Кюлев и Илия Павлов

До всеки милионер службите слагат вербувана манекенка и силиконова певица

Д-р Тренчев запозна боса на Мултигруп с Доган, щяха да правят банка

От времето на Тато ДКМС подготви 200 бъдещи бизнесмени с червени милиони, казва пред Faktor.bg бившият зам.-председател на ДПС

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай, подозирахте ли за агентурното минало на бащата на Илия Павлов Павел Найденов, както и за снаха му Дарина Павлова, които са били част от структурите на Държавна сигурност?

- Аз мисля, че този факт беше обществена тайна. Историята около тази фамилия е много дълга. Не е случаен фактът, че Илия Павлов първо става зет на ген. Чергеланов, който беше шеф на на военното контраразузнаване. Хората, които са били посредници между политиката и бизнеса по времето на прехода не са били случайни. Самият факт, че Илия Павлов е бил подготвен за такава роля още преди 10-и ноември и след това става бизнесмен с разни кредити е красноречив. Когато комунистическата партия решава за създаването на частен бизнес по Постановление 56, голяма роля по онова време изиграва Централният кооперативен съюз, който е управлявал всички големи заведения и хотели в София. Бащата на Илия Павлов Павел Найденов е бил от ключовите фигури в кооперациите в столицата. Хора като него сложиха ръка на обектите, когато станаха частни, а децата на хора като Найденов бяха подготвяни да ги наследят. Част от тази схема са и Васил Иванов – Лучано, както и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. Павел Найденов, като човек от тази мафия, която превзема бизнеса и имуществото още по времето на социализма на Централния кооперативен съюз в столицата, е подготвял Илия Павлов, който влезе като бизнесмен като т. нар. назначен милионер по проекта на Андрей Луканов.

- Колко бяха „назначените милионери” като Павлов в страната по проекта на Луканов?

- Това бяха около 200 момчета. Хора, които се считаха за по-отракани. Твърди се, че Илия Павлов преди това също е имал връзки с Държавна сигурност, както баща си и съпругата си. Той е бил агент като член от състава на „Олимпийски надежди”, но досието му остана неразкрито. Всички младежи от там знаеха чужди езици и специално подобни спортисти бяха подготвяни от ДС. Неслучайно висаджиите, сикаджиите, Маджо, Маргините и т.н. също са олимпийски надежди. Държавна сигурност ги е готвила всичките, когато участват на спортни събития, да могат да вербуват останалите, да събират информация. В ДКМС са се занимавали основно с това. Неслучайно изгряха звездите на хора като Николай Камов, Александър Томов и т.н. Най-изявените в комсомола, които вече се е предвиждало да заемат ключови позиции, винаги са имали бракове със семейства на генерали. Около подобни проекти, до влиятелните хора е имало подставена жена. Такъв пример са Владимир Грашнов и Лора Виденлиева. Как може да се обясни подобна любов? Първата съпруга на Грашнов е била дъщеря на генерал. Когато обаче започват да се правят мафиотските структури, веднага бащите развеждат децата и слагат до синовете си мутрески, както е случаят при Илия Павлов и Емил Кюлев, например. Подобна е и съдбата на Иво Карамански. Неслучайно в Англия на държавните служители по високите постове им забраняват да имат съпруги или любовници, които са рускини. До всеки един подобен проект стои певица, актриса, манекенка и т.н., която е вербувана. Сега виждаме това явление се повтаря и при Делян Пеевски. Той се развежда с бившата си жена, от която има дете, чийто дядо е член на ВСС от квотата на ДПС. Сега до него е фолк певицата Цветелина Янева. Във всички публични домове, във всички фолк компании, във всички агенции за модели избират контингент от агентки за внедряване.

- Каква е целта да се вербуват млади момичета, които да следят „обектите”?

- Причината е в това, че ако утре даденият обект е убит, както е случаят например с Емил Кюлев, да има лесен начин да бъде продължен бизнесът му от хората, които стоят зад манекенките. Не е минал месец, в който Виктор Вълков или Любен Гоцев да не са се отбили да пият кафе в офиса на Весела Кюлева, съпруга на покойния банкер. Петя Славова е подготвена по същия начин – от сервитьорка – става банкерка. Всички такива схеми и проекти се контролират сега от един човек – Ахмед Доган. Той няма проект, който да съдържа в себе си толкова много активи и капитали.

- Как бившият шеф на Мултигруп се запознава с Ахмед Доган, ДС ли е връзката?

- Ахмед и Павлов се запознават много по-късно след ДС. Илия Павлов се появи в ДПС през 1991 г. Историята за тяхното запознанство, която Павел Найденов разказва по телевизиите, е лъжа. По думите му Илия и Доган се срещнали, докато шефът на Мултигруп раздавал пари в Силистра на хората. Секретарят на д-р Константин Тренчев - Радослав Ненов, стана вицепрезидент на Мултигруп. Двамата искаха от мен и от Доган в районите на ДПС и турците да правим структури на КТ „Подкрепа”. Една вечер Тренчев ме покани с Ахмед Доган в култово заведение зад х-л „Хилтън”. На тази вечеря беше и Радослав Нинов. След малко влезе едно момче с обърната коса като от италианската мафия. Тренчев ни представи Илия Павлов като новия шеф на банката на синдиката „Подкрепа”, която беше решил да създава. Синдикалистът ни предложи ДПС да стане съдружник в банката. В същото време ние управлявахме държавата с премиер Филип Димитров. Оттам нататък Доган се сближи с Павлов. Тренчев, президентът Желю Желев и бъдещият шеф на Мултигруп често ходеха на общи вечери. Тази група, заедно с Димитър Луджев, помогнаха да свалят Филип Димитров от власт, докато Андрей Луканов беше в ареста. След падането на кабинета идва правителството на Беров. Илия тогава превърна Мултигруп в империя, а след това в Пловдив учреди и Г13 – организация на групировки, управлявани от комсомолски първенци. Основните мозъци бяха Васил Божков и Илия Павлов.

- Това ли са хората, които контролираха и банковата система тогава?

- Тогава всеки холдинг от Г13 си създаде банки. По действащия тогава закон за БНБ тя финансираше всяка новосъздадена банка под формата на заеми от 100 до 300 млн. лв. Емил Хърсев също беше част от борда на БНБ по това време, а Иван Искров – шеф на ДСК. Тези хора от Г13, които оцеляха от всичките 200 души преди 1989 г., наляха парите, които получиха от БНБ във фирмите.

- Защо обаче хора като Добромир Гущеров и Георги Агафонов от Г13, например, оцеляха, а беше ликвидиран именно Илия Павлов?

- Илия Павлов беше вече взел всички ключови обекти на Балкантурист от времето на комунизма. Когато настъпи банковата криза при Жан Виденов, дойде Иван Костов, който обяви война на Мултигруп и в офисите на компаниите на Павлов влязоха баретите. Комсомолците от 200 до Г13 се редуцираха до седем души в клуб „Възраждане. Там влязоха Васил Божков, Емил Кюлев, Илия Павлов, Добромир Гущеров, Тошо Тошев и Радосвет Радев. Те бяха в основата Ахмед Доган да напусне ОДС след падането на Виденов. Искаха чрез Сокола да управляват Костов, тъй като не очакваха, че ОДС ще спечели повече от 120 мандата без ДПС. Тогава през 1997 г. се сложи началото на Обединение за национално спасение, в което участваше Доган, Димитър Луджев, Венцеслав Димитров, Стоян Денчев и т.н. Лично тогава те отидоха в Мадрид при Симеон Сакскобургготски, който се подписа на техен плакат и го обявиха за свой патрон. Още тогава започна офанзивата срещу Иван Костов. Всички виждаха, че БСП е слаба и няма да спечели изборите през 2001 г. и ОДС отново ще спечелят. Илия Павлов и Сокола се опитаха да направят преврат на Иван Костов. Когато обаче той ги разкри, уволни министри. Тогава стана и разривът му с Христо Бисеров, тъй като групировките бяха проникнали до подобни близки до Командира хора. Останалите също лъснаха – Богомил Бонев, Александър Божков, Стефан Софиянски, Евгений Бакърджие и пр. Затова, за да не стане отново Иван Костов премиер през 2001 г., на 6-и април беше доведен царят. Но за да не стане нова грешка и да не спечели повече от 120 мандата и за да могат да го контролират, бяха направени дублиращи партии на НДСВ, които откраднаха между 5-10 мандата на Симеон.

- Каква беше причината за раздора в клуб „Възраждане”?

- Като направиха правителството НДСВ и ДПС през 2001 г., постепенно Ахмед Доган и Илия Павлов превзеха цялата власт. Останалите членове като Радосвет Радев, Добромир Гущеров, Тошо Тошев, Васил Божков и т.н. отидоха обидени към страната на новоизбрания президент Георги Първанов. Негово предимство като държавен глава и неговата власт беше, че назначава шефовете на службите. Това доведе до отстрелването на Илия Павлов, който си мислеше, че контролира всичко в държавата и стана арогантен. Вторият след него беше Фатик, който беше другият силен човек на Доган и контролираше криминалните елементи в ДПС. По-късно хората на Доган си върнаха, като ликвидираха Емил Кюлев. Гущеров остана жив, защото играеше неутрално, както и Васил Божков. Тошо Тошев пък си получи индулгенция от тази война, когато номинираха с негова подкрепа Ахмед за орден „Стара планина“. Парите на всички тези хора са от фалиралите банки.

- Същата ли беше съдбата и на КТБ?

- Абсолютно същата съдба имаше и КТБ. Аз, примерно, имам фирма. Тегля кредит за милиони и ги прехвърлям в куха фирма, регистрирана на името на някой циганин от улицата. После той ми прехвърля милионите с междуфирмен договор. След това банката не може да вземе от просяка нищо, а моите милиони си остават. Затова разни хора като Йордан Цонев и други хора около Делян Пеевски казват, че те нямат кредити, защото ако са теглили, е било от името на друг. По този начин хора като Петьо Блъсков, 24 часа, Тошо Тошев и всички други са взели пари. Те са прави в случая и казват – ние нямаме милиони от КТБ, а от фирми.

- Има ли реална опасност за живота на новите играчи заради банковия фалит?

- Аз съм абсолютно убеден, че животът им е застрашен и те в един момент може да последват съдбата на Илия Павлов и на Емил Кюлев. Фирмите, които изгоряха около КТБ ще искат от портфейлите на Мама и Пеевски това, което са загубили. Година преди да се случи опитът за убийство на Ахмед Доган казах, че той ще си ходи по три начина – ако го ликвидират, ако го пенсионират или, ако го пратят да си харчи парите някъде. Тогава по-вероятно ми се стори да бъде пенсиониран, защото, ако го ликвидират, няма как Лютви Местан да контролира задкулисието и мафията. Точно това и се прави в момента – държат Ахмед в сараите и го пазят, за да може да е зад гърба на Местан, за да се поддържа единството на ДПС.