Александър Маринов: Ако Борисов подаде пръстче на ДПС, ще му отхапят ръката

Първанов и Станишев биха Луканов и Виденов в съсипването на БСП

Две червени правителства участваха в грабежа на българите, а това не се прощава

Столетницата не е разкрачена между САЩ, Европа и Русия, защото е незначима, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Маринов, какво се случва в БСП в навечерието на местните избори и има ли партията сили да се вдигне за вота отново?

- Това, което се случва в момента в БСП е следствие от предходните години в партията, особено след 2001 г. В момента ставаме свидетели на логичното пропадане на „столетницата”. БСП очевидно не се намира в добра кондиция, което дори не подлежи на дискусия. Отдавна в България не е имало по-слаба опозиция. БСП няма облик и няма позиция, както и останалите опозиционни партии. Не е ясно какво защитава и какви тези иска БСП да изрази пред обществото. Това се дължи на цената, която плати за своето обезличаване. Тя беше превърната в дясна партия, която не носи своите леви разбирания, които са немислими за една лява формация. Неслучайно традиционните подкрепящи хора от БСП се отдръпнаха от нея, тъй като тя не защитава интересите им.

- Кой носи основната вина за провала през последните години на „столетницата”?

- Политиката на Сергей Станишев като лидер на БСП водеше дясна фразеология, а в същото време провеждаше дясна политика, която обслужваше една малка върхушка. Днес избирателите, които му бяха предани, не прощават. БСП е в най-голямата си електорална дупка, в каквато не е била никога. Дори и в най-тежките си периоди в историята си.

- Има ли персонално отговорни за падението на БСП, която е в нокдаун?

- Разбира се, трябва да има персонална отговорност. Партиите имат свои ръководители и личности, които да поемат ангажимента за това. Отговорността за краха на БСП от страна на Сергей Станишев е безспорна. Това не се отнася само за БСП, тъй като всички формации на прехода имат своите отговорни лидери, които ги провалиха. Партиите не са ЕООД, а колективни органи, които имат своите отговорности и имат задължението да са превенции срещу частни и корпоративни интереси. Къде обаче през всичките тези години бяха отговорните органи в БСП? В България няма в момента нито една партия, която да разполага с колективен функциониращ ръководен орган – нито в ДПС, нито в ГЕРБ, нито в която и да е формация. Това е една от причината за пороците в българската политика. Имаме едни тесни групи от хора около лидерите на партиите, които прокарват решения в своя изгода. Ръководните органи безучастно ги ратифицират. Разбирам, Станишев, виновен е, но къде бяха хората около него и цялото ръководство, което ратифицираше договори в своя полза и полза на своите опекуни? Защо те не са поели своята отговорност при всички решения?

- Какво е вашето обяснение - защо, въпреки неуспехите в лявото пространство, няма реална реформа?

- БСП страда от болестта, от която страдат всички български партии и политици. Сега левицата е зле, както преди 10 години СДС се намираше в същата ситуация. Не след дълго ГЕРБ може да последва тяхната съдба, ако действа като тях и преболедува същата болест. Всичко опира до това, политиците не служат на хората за това, за което те са ги избрали. Става въпрос за незащитаването на интересите на хората, които са ги избрали. БСП отдавна на практика не прави нищо, за да защити избирателите си и няма физиономия. БСП умишлено е такава, за да приема всякакви решения, за да защитава всякакви решения като плоския данък и да обслужва интересите не на избирателите си, а на кръговете, които обслужва. В края на краищата, ако трябва да сме честни, всички, които членуват в своите партии, са виновни, защото са длъжни да защитят интересите на избирателите, както и БСП, но те не го правят. В момента БСП е просто в епицентъра и във фокуса на вниманието на медиите, тъй като преживява своята агония.

- Преди това СДС преживя същата съдба, както и левицата в момента. Бяха ли създадени двете партии след падането на Живков, за да бъдат използвани за параван на прехода, а след което да бъдат ликвидирани?

- И СДС, и БСП бяха мощни добре функциониращи партии. Всяка от тях е имала своите провали и възходи. Най-малкото те имаха доверието на милиони хора. Важното в случая е какво се е случило за отнемането на доверието им. Аз съм убеден, че ако една партия или политик са спечелили доверието на своите избиратели, никой не може да го разруши. Може би отвън противниците от СДС и от БСП са имали някакви планове, но ако вие сте тези, за които се представяте и правите това, което сте обещали, няма кой да ви разруши. БСП и СДС предадоха своите избиратели и започнаха да работят за други интереси. Именно заради това станаха и уязвими партии с компроматите и интригите си. Това ще се случи с всяка една партия, която не изпълнява обещанията си.

- Защо БСП не успя да се преструктурира в социалдемократическа партия, а „отиде” под опашката на Русия?

- Аз не мисля, че БСП е под опашката на Русия. Тя не е най-проруската партия. Какво означава една формация да е социалдемократическа? Тя трябва да изразява мнението на членовете и симпатизантите си. Има много хора в БСП, които изпитват симпатии към Русия. Има и такива, които са русофоби. Има и други, които имат бизнес интереси и играят в някакви схеми, които са им удобни. Сегашната враждебна реторика към Русия е опасна, защото атовете се ритат, но накрая го отнасят магаретата в цялата война между про и анти руските настроения. Последното ръководство на партията в опитите си да се заиграва със своите проевропейски началници отиде доста по-далече. В тази връзка не е нужно да се превръща БСП в по католици от папата.

- Но тя реално не можа да се превърне в модерна лява партия...

- В случая не са важни етикетите, а каква политика правиш. Това, което прави БСП, са извън всички правила на социалдемокрацията. В момента говорим за неолиберална партия. Ако направим справка, ще видим, че къде, къде по-крайно десни партии не смеят дори да поставят въпроса за въвеждането на плоския данък. БСП направи това, за което си плати. В политиката няма парадокси и всъщност ставаше въпрос за обслужване на интереси.

- До каква степен „спомогна” фаталната целувка на Местан и Станишев за провала на БСП?

- БСП винаги трябва да се пази от сближаване с ДПС и трябва да се поддържат само нормални отношения, тъй като попадне ли плен на тази целувка, не се очаква нищо добро за левицата. Тази целувка беше изгодна на политически и икономически лица. Тази изгода беше неизбежна, защото БСП беше слугиня на ДПС в последното правителство.

- Кои лица имате предвид?

- Сергей Станишев, Георги Първанов и т.н. Политическите и икономическите връзки, които бяха създадени, имаха своята цена. ДПС са много добри във формулирането на цената и в упоритостта тя да бъде заплатена. В момента има такава игра между Борисов и ДПС. Хората на Местан искат да заемат мястото на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но тази игра е опасна и може да струва много скъпо на ГЕРБ. Ако днес Борисов подаде пръстче на ДПС, утре ще му отиде ръката. ГЕРБ нямат този опит в подобни игри, докато ДПС ги знае. Затова трябва да се внимава какво се говори в политиката и да се мерят силните думи.

- Ще доведе ли роенето в столетницата до нова лява формация? Николай Малинов заяви, че БСП отива към САЩ, например?

- Това винаги е била основната позиция на България. Нашите политици винаги са се подмазвали на Москва или на Вашингтон, или на Берлин, или на Брюксел. Подобно поведение ни носи единствено бели, тъй като страната ни е следена внимателно. Нито с Вашингтон, нито с Москва играе БСП.

- Означава ли това, че партията на Миков е разкрачена между двете сили?

- БСП въобще не е на това ниво в момента и дори не мисли за това. Тя е партия, която е вкопчена е това да мисли за своето оцеляване. На „Позитано” 20 няма политика на такова равнище, имайки предвид лошото й състояние и нулевият интерес към нея отвън. Преди 5-10 години БСП беше незаобиколима, а сега всичко може да се случи и без нея.

- Има ли нов ляв проект, който да измества позициите на БСП пред Кремъл?

- Аз не виждам такъв, а и той не е нужен. Въпросът е, че българското общество има нужда от нов ляв проект. Рано или късно той ще се случи. Това ще стане, когато нова политическа сила не е лява само на думите си, а и с политиката си. Всяка политика има своята цена, било то лява, или дясна. Въпросът е да се каже каква е цената и кой ще я плаща. В България има много повече леви хора, които обаче не припознават БСП. Има много хора, които дори не виждат живота в такава светлина, а искат да са представени и защитени. В целия свят възникват нови формации, от които хората се нуждаят, за да се постигне балансът. Ако това не стане, стигаме до болестна ситуация. Как ще се случи и кой ще го направи у нас, не знам, защото не съм пророк, но потребността е видима.

- Андрей Луканов и Жан Виденов ли поставиха сапуна под краката на социалистическата партия?

- Бяха трудни времена, но БСП се възстанови и беше в добра форма. Те обаче не докараха БСП до необратима форма. Това, което се случи през 1996-1997 г. е нищо и не може да се сравнява с онова, което после „постигна” ръководството на БСП.

- Георги Първанов и Сергей Станишев ли имате предвид?

- Разбира се. Катастрофата им беше видима, както за цялата държава, така и за БСП. Никой днес не си дава сметка как бяха ограбени българите през последните 15 години – ежедневно и ежегодно, отнемайки им всякакви социални услуги. В този грабеж БСП участва в две правителства и той беше много по-пагубен от 1996-1997 година.

- Има ли бъдеще Михаил Миков като лидер на „столетницата”?

- Не познавам в детайли това, което се случва в БСП. Има много други детайли, които ме вълнуват в България и по света. Според мен Миков пропусна ценно време, за да промени БСП, а не само да прави заявки. Тя трябваше да прави реална и честна политика. За да започнеш да правиш нещо ново, трябва да си признаеш старите грешки, което Миков не го направи. Ако партията си го харесва, нека го остави като лидер. Той поне не прави толкова бели като Станишев.