​Васил Филипов: Ако се стигне до гражданска война с оръжие и кръв, вината ще носи БСП

Путиновата държава винаги е била със задни мисли към България.

Путиновата държава винаги е била със задни мисли към България.

Много от хората с необезпечените кредити от КТБ още са във властта

Ще има виновници за погрома на държавата, които ще изядат дървото или ятагана на дръвника накрая, иначе ни чака вътрешен терор, казва пред Faktor.bg енергийният експерт и бивш шеф на "Булгаргаз"

Интервю на Васил Василев

- Г-н Филипов, ще успее ли Русия след анексирането на Крим да си намери място на световната карта начело с Владимир Путин?

- Русия се лута и иска да възстанови стария си статус, който й беше „присъден” от демократичната общност на Запада. Лошото в случая е, че водена от инстинкта, от всяко действие , да реализира повече ползи, тя успя да противопостави по-голяма част от света спрямо себе си, т.е. с един изстрел искаше да убие няколко заека. Руската държава иска едновременно да присъства доминиращо от световния енергиен пазар и да си осигурява високи доходи. Днес федерацията е зле. Не е вярно твърдението, че има 140 млн. души население, които трябва да обслужват толкова големи територии. Хората във федерацията са не повече от 120 млн. и намаляват , тъй като руснаците, както и българите се изнасят навън за да търсят реализация и стойностна оценка.

- Защо Кремъл изгуби търпение към България и пренасочи „Южен поток“ към Турция?

- Русия има все още относително стабилен енергиен пазар. Путиновата държава винаги е била със задни мисли към нас. Аз реагирах много прямо, когато бяха обявени намеренията да се строи проектът „Южен поток“. Той беше предложен, за да бъде изнудвана Украйна, тъй като Русия и до днес има силен апетит да получи на концесия украинските газопроводи, които са много големи. Аз поддържах връзка с хора от Киев, които са на високо ниво, според тях „Южен поток“ е блъф, тъй като технологично и финансово руснаците нямат ресурса да финансират проекта. Русия винаги е била непочтена спрямо България в енергийно отношение. Тя и днес продължава да си търси наши кадри, които са учили и живели в Москва, за да представляват след това техните интереси в България. Нашата държава така и не намери сили да потърси сметка на тези хора, които с подписите си загробват страната ни, когато под някаква форма влязат във власт и лобират за Кремъл.

- Трябва ли да съжаляваме, че Турция, а не страната ни ще правят бизнес с газа в Европа?

- Не, в никакъв случай не трябва да съжаляваме за това. В случая става въпрос за най-обикновено транзитиране на газ, а не за бизнес. Ние и сега вършим това срещу най-ниското заплащане в Европа. Т.нар. проект „Турски поток” също няма да бъде направен. Русия навлиза в тежка икономическа криза, каквато се мъчи да излъже, че не изживява. Всички осведомени хора знаем, че в Русия има въведена купонна система и храната не достига.“Братушките„бързат да се довъоръжават,а в същото време никой не знае защо? Съгласен съм тя да присъства на енергийния пазар, но не и да изнудва другите държави по този начин. Газът, който ни се продава, е с много по-висока цена от останалите страни. Именно затова не храня никакво уважение към руската политика и държава. Тя трябва да приеме факта, че сме равноправни партньори и член на Европейския съюз. ЕС трябва да ограничи до минимум възможността Русия да шари и на тъмно да договаря различни и неизгодни за купувачите цени и условия за продажби. Те трябва да стават на външната граница на съюза . Русия няма място между нас в ЕС, тъй като се намират такива политици като Румен Овчаров и разни други, обвързани с Москва, които подписват договори в интерес на Русия и са против държавите ни. Русия трябва да бъде спряна на границата на ЕС, на Украйна и на България… Тя не трябва да продава горива на вътрешния ни пазар чрез разни вербувани шпиони, които водят задкулисни игри и заробват страната ни с договори. 

- Оглежда ли се Кремъл за нови агенти като „Атака” и АБВ, които да сменят БСП в България?

- Мисля, че е време народът ни да преосмисли поведението, мястото и отговорността на партиите, които прокарват руските интереси у нас. „Атака” и АБВ искали да направят някакво блаженство за българите. Как, по какъв начин? Твърденията им обаче не се реализират. В АБВ особено, начело с лидера им, работят като руски шпиони. Подобни партии, които работят срещу интересите на държавата, трябва да бъдат преследвани от Държавното обвинение, защото народът ни бе ограбен, докато бяха на власт. БСП също влиза в това число, тъй като е формация, чиято цел е единствено да граби и преразпределя. В същото време всички Главни прокурори през целия преход стояха като бостански плашила и само замитаха далаверите на властващите. Аз се питам, каква друга дейност са осъществявали те, в името на какво и на кого и срещу колко? Паралелно с това прогонваме нашият генетичен фонд навън и обедняваме прогресивно заради едни негодници във властта, имунизирани дори ?! 

- Остави ли Европейският съюз в окончателна изолация Русия?

- Русия не може да набира никаква скорост вече, защото няма какво да предложи повече. Тя е в изолация и в тотален икономически срив. Кремъл има единствено енергийни залежи, които обаче вече не са й достатъчни, за да върви напред. Кремъл, със своята окупаторска и хищническа доктрина, ще изпадне не само в икономическа, но и в политическа изолация. Малко са държавите, които вярват на Москва, а да не кажем дори, че вече са се свършили. За съжаление, полезните й изкопаеми са далече в Сибир и тя трябваше да развива индустрия, а не да кове оръжие и „крои шапки“ на останалите.

- Какво имаше предвид Мартин Димитров от РБ, когато призова Цветан Василев да разкаже за връзката на български политици с КТБ и Кремъл?

- Тази банка беше създадена още през 1988 г.- 50/50 българо-руска собственост. Така бе до 1994 г, а след това до продажбата й през 2000 г. бе само българска. След това в нея постепенно започват да се промъкват руските капитали и кадри, които създават схеми за източване на банката. Те я източват до такава степен, че нейният уставен капитал е една малка част от това, което са раздали като кредити на свързани фирми, които след това биват закрити. Т.е., днес не може да се хване краят, кои са последните получатели на необезпечените кредити. Всичко това е правено от хора, свързани с Москва. И днес истината не е сложена умишлено на масата и се отлага във времето. Единственото, за което можем да сме сигурни е, че нашата държава тепърва много ще страда заради това, че държавните ни органи умишлено не искат да влязат в проблема с КТБ и не го анализират. Това се прави именно поради факта, че много от хората с необезпечените кредити още са във властта.Допускам и, че много от проверяващите са със съмнителна компетентност, което се наблюдава ежедневно и навсякъде. 

- Има ли опасност за сигурността на държавата заради кризата с КТБ и други банки?

- Някои хора се шегуват с гражданския мир и не защото мизерията и гладът настъпват, а защото гладът винаги е бил по-силен от страха. Ще има виновници за това и те неизбежно ще изядат дървото или ятагана на дръвника накрая. Нашите политици трябва да си правят добре сметката, защото иначе ни чака вътрешен терор. Държавата е опоскана и циганите дори вече няма какво да крадат, а обират и убиват възрастните хора. Страната ни отива към стълпотворение. Не се знае обаче този път кой кого ще изяде – циганите – българите, или обратното. Предстоят ни тежки вътрешно държавни конфликти между движещите се етноси до една година. В България липсва принципът на личната отговорност и на справедливостта, а те трябва да са основни и водещи винаги, и навсякъде. Всички си мислят, че са светци , а и никой не им търси отговорност. Ние трябва да търсим външна помощ – материална и методологична, но с отговорността за изправяне на нашата държава, а не за да поддържаме потребление с пари, които следващите поколения ще връщат с лихвите.

- Вие говорите за революция. Възможно ли е тя да се случи с оръжие и кръв?

- Възможно е. Сред българското население има над 2 млн. единици огнестрелно оръжие. Не ми се мисли какво ще стане, ако и българите извадят пушките в защита от цигански набези, защото тогава не знам кой ще ги спре. Ние нямаме толкова голяма полиция и армия, която може да спре народа. Хората просто ще излязат да се борят за прехраната и оцеляването си и именно от там ще стане белята. Затова тогава основната вина ще носи БКП с всичките си метастазии на прехода, писали конституцията и налагали обществения ред на прехода! Времето ще покаже!