Алекс Алексиев: Ислямска държава е симптом на злокачествената болест Шериат

​Целият екип на президента Обама са твърди левичари, обвиняват Америка за всички международни конфликти

В Белия дом се страхуват да употребят думите „ислям“ и „тероризъм“, говорят за радикален екстремизъм

Ислямът се превръща в съюзник за левите партии в САЩ и Европа, защото само с тях могат да печелят избори, казва пред Faktor.bg известният анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, ваш анализ публикуван на английски преди няколко дни в сайта на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (cbbss.org), чийто председател сте, предизвика голям интерес в САЩ. Защо смятате, че Ислямската държава (ИД) е само симптом на Шериата, който е истинската злокачествена болест на ислямската религия в момента?

- Да, твърдя го, защото това е истината, която трябва да се разбере.

- Какъв беше поводът да напишете този анализ, какво цели той? За много вярващи мюсюлмани тезата ви е провокативна?

- Това е вярно, но се дължи на факта, че болшинството от мюсюлманите не знаят нищо за Шериат, освен неговата ритуална част (ибадат).

Непосредственият повод беше една конференция, организирана от Белия дом под надслов: „Срещу радикалния екстремизъм.“ Самото заглавие показва до каква степен правителството на президента Обама живее в някакъв свят, който няма нищо общо с реалния. Той отказва да употреби думите „ислям“ и „тероризъм“ в същото изречение и продължава да твърди, че радикален ислям и ислямистка идеология не съществуват, а само отделни терористи, които изопачавали мюсюлманската религия. Статията ми цели да покаже, че подобни интерпретации са не само напълно погрешни, а и много вредни за войната срещу ИД и мракобесната шериатска доктрина на Салафистко-джихадисткия ислям. Освен това, тя целеше да направи малък принос в дискусията за същността на Шериата, която се води в страниците на „Американски мислител,“(americanthinker.com), популярен консервативен блог на високо интелектуално ниво, който я публикува. И последно - това ще бъде част от теоретичната глава на изследването на радикалния ислям на Балканите, което ръководеният от мен Център започна отскоро.

- Как е възможно Западният свят да има отговорни ръководители, от ранга на Обама, които вярват в подобни нелепости?

- Този въпрос трябва да зададете на тях, но тъй като ме питате, ще се опитам да дам своя отговор. Има няколко причини според. Първата е невероятното невежество по отношение на ислямската религия и международните отношения въобще във Вашингтон от началото на администрацията на Обама. Нито Обама, нито приближените му имаха какъвто и да е опит и познания в тази област преди да дойдат на власт. Второ, целият му екип се състои от твърди левичари, чийто пръв инстинкт е да обвиняват Америка за всички международни конфликти. Трето, левицата в САЩ, както и в Европа вижда в исляма един потенциален съюзник срещу главния им враг  - капитализмът и САЩ. В Америка, например, мюсюлманските организации, почти без изключение бяха на страната на Обама в двата му избора, а и в Европа вече има много случаи, където социалистически партии трудно могат да спечелят избори без мюсюлманския вот и в градовете, и на национално ниво, какъвто беше случаят с Оланд във Франция. Да не забравяме и политическата коректност, която цари на Запад, отправяща критика дори и на най-флагрантните примери на нарушение на общоприетите права на човека в исляма невъзможна. Само един пример от последните дни. Марго Валстръом, министър на външните работи на Швеция и ортодоксален левичар, си позволи да критикува Саудитска Арабия заради това, че наказват блогър с хиляда камшика. Изведнъж гнева на ислямския свят се струпа върху нея и тя беше обявена за враг на Пророка Мохамед, което значи, че мюсюлманин, който я убие, веднага отива в Рая.

- Как се отразяват тези тенденции на външната политика на САЩ?

- Може сами да си направите заключение от следните факти: В момента отношенията между Египет и САЩ са значително по-лоши, отколкото тези между Египет и Израел, а държавен вестник в Саудитска Арабия открито взе страната на Натаняху в неговия конфликт с Обама.

- Да се върнем към шериата и ИД. Как се обяснява популярността на ИД при всичките безчинства, които правят?

-Това са безчинства за нас неверниците, но в Шериата те са напълно легитимни. Говоря за поробване и изнасилване на жените на неверниците, за разпъване на кръст, за убиване на хомосексуалистите и апостатите и т.н. Ако говорим за популярността на ИД, тя се дължи най-вече на това, че строго изпълнява повелите на Шериата. Шериатът казва, че установяването на халифата е религиозно задължение на вярващите и когато той бъде постигнат, мюсюлманите са длъжни да емигрират там. Това обяснява защо 30 000 джихадисти от цял свят са се стекли в районите контролирани от ИД.

- Обяснете накратко, какво точно включва идеологията на Шериата?

- За радикалните ислямисти, салафити и джихадисти той е „свещен закон Божи,“ за нас останалите той е една радикална доктрина, измислена от хора и кодифицирана от средата на 8 век до края 9 век, с цел да легитимира арабския империализъм, който тогава е в разцвета си. Тя узаконява насилственото разпространение на исляма и откритата дискриминация срещу немюсюлманите и жените. Без да влизам в подробности, Шериатът е перфектен пример на средновековно мракобесие и е в тотален конфликт с правата на религиозни и етнически малцинства, както и с общоприетите норми за правата на човека. Това добре са разбирали ислямските владетели през вековете и затова Шериатът почти никога не е използван като главен закон в мюсюлманските държави и империи, освен от време на време като фамилен закон. Главният закон в Отоманската империя, например, се казва Канун и е в основата си светски закон. Ако трябва да сравним Шериата с пример от европейската история, то инквизицията при католицизма е единственият подходящ пример, но католическата църква отдавна се реформира, а Шериатът остава такъв, какъвто е бил в 10 век и на мюсюлманите им е заповядано да му се подчиняват сляпо (таклид).

- Какви са според вас най-проблематичните последствия от това сляпо подчинение на Шериата във съвременния ислям?

- Те са много, но ще спомена накратко две от тях. Първо, Шериатът е главният виновник за това, че огромното болшинство от терористите по настоящем са мюсюлмани. Това е така, защото идеолозите на съвременния радикален ислям - Абул ала Маудуди и Саид Кутуб, издигнаха вярата в Шериата за главен критерий за това дали един мюсюлманин или държава са вярващи или апостати. А Шериатът съдържа открито подстрекателство за насилие срещу немюсюлмани, което е престъпление според всеки наказателен закон, с който съм запознат. Така, например, изтъкнатият египетски ислямист Омар Абдел-Рахман, известен като „слепия шейх“, беше осъден на доживотен затвор в САЩ точно по този статут (seditious conspiracy).

Другото тежко последствие от пагубното влияние на Шериата е невероятното изоставане на мюсюлманския свят от останалото човечество във всички области на науката и технологията. Един и половина милиарда мюсюлмани имат един единствен нобелов лауреат за физика - пакистанеца Мухамад Абдус Салам, който, като награда, беше обявен за апостат поради това, че принадлежеше на Ахмадииската секта, която радикалните ислямисти не признават за мюсюлманска.