​Проф. Пламен Павлов: Превръщаме се в платформа на Путин заради парите, които се наливат от Кремъл

Вместо да дрънка оръжия и да плаши света с унищожение, Русия да се върне в семейството на цивилизованите народи

Партията на Волен Сидеров е корпоративна и е фабрика на неистински идеи

Лютви Местан, преди да съди Луковмарш, да обясни защо мълчат за арменския геноцид, казва пред Faktor.bg известният историк и родолюбец

Интервю на Васил Василев

- Проф. Павлов, реалистични ли са внушенията, че има мобилизация на България срещу Русия?

- За каква мобилизация се говори? Неприемливо е Русия да праща свои войски в Украйна. Не казвам, че одобрявам и политиката, която се води в Киев. България просто трябва да защитава своя собствен интерес, а не да се занимава и да слуша Русия или Украйна. Но трябва да отбележим, че става дума за посегателство над една страна, на която й се отнемат територии. Ние не можем да нямаме забележки към Уркайна, но не трябва и да забравяме, че в момента се правят спекулации с бесарабските българи там. Някои политици чак сега се сетиха, че имаме българи в чужбина и не бяха чували за тях. Говоря ви за ДПС и БСП. Сега изведнъж хукнаха да спасяват българите в чужбина. България трябва да се интересува от нашите сънародници, както се случва в Полша, Чехия, Унгария и Румъния. Всичко е въпрос на добра воля българите да получат лични карти с ускорена процедура.

- Раздели ли кризата в Украйна българите на русофили и русофоби?

- В една държава, която уважава себе си, не може да има „фили” или „фоби”. Аз самият съм поклонник на руската култура, на руската опера и музика. Имам много приятели, които са руснаци, както и украинци. Ние не трябва да отъждествяваме Русия с Путин и неговите олигарси тук. Аз съм против войната, която руснаците водят срещу Украйна. Най-лошото за страната ни е, че медиите се превръщат в платформа на Путин. В нашите издания се цитират руските агенции, а не на по-неутралните среди в Европа. Питам се, защо нямаме наши журналисти в Киев и Одеса, а ползваме руските информационните средства?

- Какво съзирате зад медийната пропаганда, за която говорите?

- В медиите у нас има много голяма руска зависимост заради многото пари, които се наливат от Кремъл. Това обаче е предателство на националния интерес, тъй като нямаме една обективна гледна точка, която да отчита нашите интереси и да защити човешките ни ценности.

- Опасен ли е енергийният пакт между Русия и Турция за страната ни?

- Заплаха е много силна дума. Нека да не стресираме обществото ни за пореден път. И без това то 25 години живее в страхове. Русия и Турция имат някаква игра, която е за сметка на българските интереси. Дълбоко непочтено е руският президент Владимир Путин да коментира България в Анкара. Това той можеше да го направи и в Москва, както и пред български медии. Макар и със закъснение, се радвам, че най-после имаше отговор от българска страна за недостойното говорене на Путин и стана ясно, че страната ни не трябва да е зависима от Русия. Путин достойно трябва да признае, че страната му няма пари за каквито и да е проетки, дори за Южен поток. Русия има приоритети, а проблемът й със САЩ в никакъв случай не е наш. Когато една държава е в дълбока криза и търси пътя си към бъдещето, превърнала се е в една огромна газстанция, най-лесно е да прехвърлиш вината на друг. В България имаме много подходяща поговорка: „Не гледай сламката в чуждите очи, а гредата в своите”. Аз лично бих се радвал да видя Русия в семейството на цивилизованите общества, вместо да дрънка оръжия и да плаши света с унищожение.

- Може ли да се повтори у нас сценарият от Гърция - крайно левите да вземат властта, Атака се представя за българската СИРИЗА?

- Национализмът, който е произлязъл от шовинизъм в Гърция, е ксенофобия. Българският национализъм е далеч по-европейски. В нашето национално утвърждаване пред света няма заплаха за другите, особено за членовете на ЕС. Що се касае за формации като „Атака”, те също не могат да бъдат толкова опасни. Партията на Волен Сидеров е корпоративна и е фабрика на неистински идеи. В „Атака” има достатъчно честни хора, които милеят за България, но официалната й политика е неприемлива.

- Казвате, че нашият национализъм е европейски, но защо половината родни партии се уплашиха от Луковмарш и поискаха да бъде забранен?

- Генерал Луков е човек, около когото са се събирали националисти. Не знам какво толкова имат против комунистите и ДПС срещу Луковия марш? Тази година се навършват 100 години от Арменския холокост. Защо г-н Лютви Местан, преди да съди Луковмарш, не обясни за геноцида? Защо не се замислим за избитите след 9-и септември и последствията от него, например?