​Алексиев: ДПС служи на ислямистите в Анкара, но държи службите за сигурност в България

Стартира международно изследване на радикалния ислям на Балканите

Турският държавен директорат за религия Диянет (Diyanet) е с недопустимо силно влияние в мюфтийството и партията на Местан

Обама в момента е като саката патка‘(lame duck), т.е. политик, който все още е на власт, но без много истинска власт, казва пред Faktor.bg известният анализатор

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Алексиев, бяхте в края на януари в България, стартирате мащабно изследване за радикалния ислям, каква е целта му?

- Посещението ми беше свързано най-вече с няколко инициативи на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (CBBSS)q на който съм председател. Една от главните цели бе да стартираме с колеги едно доста обширно изследване на радикалния ислям на Балканите. В момента преговарям с един престижен американски институт, който се надявам да спонсорира проекта заедно с нас. Това ще гарантира по голям международен резонанс на проучването.

- Какви са най-пресните ви констатации за ислямизма на Балканите?

- Ситуацията не е особено добра, и това е причината за нашето изследване. До сега само от западните Балкани повече от 1000 радикали са отишли на джихад в Сирия с Ислямска Държава (ИД), стотина са убити и най-малко още толкова са се върнали в родните си места, но вече като закоравели терористи. Шефовете на ИД изглежда гледат на региона като отлична база за рекрутиране, ако се съди по това, че тяхното пропагандно издание Дабик (Dabiq) освен на англииски, френски и немски, в момента излиза и на албански език. Друг признак за това колко тревожна е ситуацията е решението на американското министерство на правосъдието да изпрати 70 опитни прокурори да помагат на колегите си в Западните Балкани.

- До каква степен е поразена България от идеологията на радикалния ислям?

- България не е изключение, тук също има радикални ислямисти както арестуваните пропагандисти на ИД в Пазарджик. За сега те не са чак толкова много и като че ли са съсредоточени предимно в циганските и помашки селища, но трябва да се внимава. Друго опасно развитие е все по-голямото влияние на турския държавен директорат за религия Диянет (Diyanet) в мюфтийството и ДПС. За една суверенна държава като България, да остави чужденци да ръководят второто по големина вероизповедание в страната е недопустимо.

- Защо опасните течения проникват у нас чрез ромите, помаците и ДПС?

- Не е тайна, че ДПС де факто управлява България от доста години. Същойна, че те бяха креатура на Държавна сигурност и комунистите с първоначална цел да се разцепи анти-комунистическият вот и нашите мюсюлмани да не гласуват за СДС. Това беше една изключително успешна стратегия, въпреки че ченгетата, които контролираха ДПС от самото начало бяха между най-активните душмани на мюсюлманите по времето на културния геноцид наречен „Възродителен процес”, на който те бяха подложени. През последните години обаче, ДПС все по силно започна да се обвързва и да служи на Ислямистите в Анкара и в момента вече действат като тяхна пета колона в България. С други думи, те се превърнаха в открито анти-българска партия, макар и да имат сума ти продажни българи, мафиоти на преден план. Най-тревожното според мен е силното им вляние в органите на сигурноста до ден днешен. Да си спомним само това че те почти успяха да наложат Пеевски за шеф на ДАНС. Преди две - три години аз имах възможноста да изнеса няколко лекции за опасноста от ислямизма пред специалистите от ДАНС, и трябва да ви кажа, че те ми направиха много добро впечатление като професионалисти. Вярвам, че тези агенти продължават да са на ниво, но не мога да кажа същото за ръководството на Агенцията, което доколкото знам все още е подопечно на ДПС. ГЕРБ трябва колкото се може по-бързо да го смени, ако иска да има ефективно контра-разузнаване което защищава националните интереси на България.

От друга гледна точка, в сравнение с всички други страни на Балканите с изключение на Словения, радикалният ислям е най-слабо развит у нас и ние се явяваме своего рода бариера на проникването му в Европа от юг. Нашите политици би трябвало постоянно да обесняват това на западните си колеги и да се опитат да извлекът съответните политически и икономически дивиденти.

- Как случващото се в нашия регион се отразява на геополитическите трусове в Европа, Близкият Изток и Евразия?

- Съвсем директно. Да погледнем какво разместване на геополитическите пластове наблюдаваме през последните седмици. Първо, след терористичните събития в Париж, европейските управляващи се събудиха, или по-точно, събудиха ги, както един български политик ме коригира. Надявам се, че това най-накрая ще накара тези хора да проумеят, че радикалният ислям води война срещу цивилизования свят не само в Близкия Изток, Пакистан, Нигерия и т.н. но вече и в самата Европа. В това отношение най-интересно е какво става в САЩ. Барак Обама от самото начало проповядваше, че радикален ислям не съществуват, а съществуват само отделни терористи, с които лесно може да се справим. Това абсолютно погрешно тълкуване на реалноста доведе до там, че той и неговото правителство подкрепяха открито ислямистки сили като Ердоган и Мюсюлманско братство и допринесоха не малко за безспорните успехи на ислямистите в последните години. Стигна се дотам, че Белият дом сега се опитва да докаже, че талибаните не са терористична организация след като те наскоро екзекутираха 142 деца в Пакистан. През последните три дни шефът на военното разузнаване (DIA) и трима висши генерали открито обвиниха правителството в липсата на стратегия срещу джихадистите.

За щастие, Обама в момента е това, което в Америка наричат‚ саката патка‘(lame duck), т.е. политик, който все още е на власт, но без много истинска власт. А неговите противници републиканците, които контролират и двете камери на Конгреса нямат никакви илюзии относно ислямистите. Аз ви гарантирам, че борбата с радикалния ислям ще бъде основна тема на президентската кампания 2016, която вече започна, и че политиката на Вашингтон в това отношение ще се измени коренно.

- Какво въздействие ще окажат върху България очакваните промени във Вашингтон?

- Влиянието на тези промени ще бъде за нас положително, тъй като и Конгресът и бъдещият президент надали ще продължат да си затварят очите пред недемократичните приоми и анти-западна политика на Ердоган. А при положение, че ислямистка Турция бъде постепено изолирана от Европа и Америка, което според мен е неминуемо, нашето местоположение на границата между ислямизма и демокрацията става все по стратегическо, както от гледна точка на ЕС така и на НАТО. Единственият въпрос е дали ще успеем да изиграем картите си така, че да извлечем максимални дивиденти от тези благоприятни обстоятелства.

- Политиката на днешна Русия може ли да се окаже заплаха за сигурността на България?

- Събитията, протичащи в Русия също са положителни за България по мое мнение. Путин отново си вкара автогол като позволи на неговия лакей Кадиров да организира грандиозен митинг на солидарност с ислямистите в Грозни и да говори на всеуслушание, че атентатите срещу Шарли Ебдо били работа на западните разузнавателни служби. Това заиграване на Москва с ислямистите е доста опасна игра, която все повече убеждава Запада, че Путин наистина живее на друга планета. В резултат на което предложеното премахване на някои от санкциите срещу Русия беше единодушно отхвърлено от ЕС. Или вземете темата с енергетиката. След дългогодишни усилия да използва Газпром и доставките на газ като политическо оръжие срещу Украйна, както и масираната, но неуспешна кампания за Южен Поток, Кремъл в момента се мъчи да убеди европейските си клиенти да инвестират в абсолютно безперспективния „Турски Поток.“ Междувременно, Украйна, която внасяше 95% от нуждите си от газ от Русия през 2013, тази година ще задоволи 60% от потреблението си посредством реверсивни доставки от Европа. Докато миналата година Русия получаваше средно $352 за 1000 кубически метра газ от Европа, тази година се очаква цената да бъде между $200 и $250. И така, благодарение на гениалните маневри на г-н Путин, България без да си помръдне пръста има отличен шанс да стане енергийно независима.

- Промени се политическата ситуация при южните ни съседи, Ципрас и Сириза победиха в Гърция, какви са рисковете за нас от тази лява вълна?

- Гърция е специален случай на държава, която от 1982 година живее на чужда сметка и смята, че това може да продължи безконечно. Гръцката производителност на труда никога не е била дори половината от средната за еврозоната, докато заплати и пенсии в много случаи бяха по-високи от тези в Германия, която плащаше за всичко това. Това беше постигнато с помоща на институционализирана лъжа и мошеничество от страна на всички правителства в Атина от последните години. Погледнете какво иска Ципрас от Европа - да продължат да субсидират гърците без последните да имат каквато и да е отговорност или да поемат някакви задължения. И тези, които трябва да субсидират безотговорните гърци включват източно европейци, които са значително по бедни от тях. Това разбира се не безпокои г-н Ципрас, който е един комунист и смята, че някой му дължи нещо. Но, както казват българите, не е луд този, който изяжда целият зелник, а този който му го дава. И ако след 240 милиарда евро хвърлени на въздуха, Европа отново клекне пред абсолютно неоправдани искания на Гърците, тя не заслужава да съществува.