​Антоний Гълъбов: Местните избори ще са ключ за политическото оцеляване на кабинета

Няма ситуация за парламентарни избори, правителството се стабилизира

ДПС ще се намества във властта чрез подкрепа, а не чрез противопоставяне,

Проектът на Бареков се провали, в него няма кой да инвестира, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Косара Белниколова

- Г-н Гълъбов, Европа продължават да е в шок от терористичния акт във Франция, как ще рефлектира той върху обществения климат в България?

- Убийството на карикатуристите няма да се отрази директно върху България и страни като нашата. Причината е, че имаме по-различна среда. На първо място става дума за феномен, който е характерен за Западна Европа – млади мюсюлмани, които са родени в страни като Великобритания и Франция. В известен смисъл атентатът също беше подпомаган от местни млади мюсюлмани, които са радикализирани, преминали през специално военно обучение в структурите на „Ал Кайда” или на сродни съпътстващи терористични организации.

Ние нямаме такъв индивидуален профил на изпълнители. Рисковете пред България са свързани с миграционния натиск, но и с липсата на достатъчно разгърната среда, която би могла да реагира на подобен тип опасности. Говоря за това, че до голяма степен крайграничните ни райони са в състояние на доста дълбока деградация. Има твърде много места, на които има възможност да бъдат подготвени различни по своя характер действия, които са нежелани, неприемливи или представляват риск. При нас проблемът е по-скоро при транзита; при преминаващи подобни групи или отделни хора. Това е по-сериозният риск за България и той трябва да бъде дефиниран много ясно.

- Може ли да се отприщи напрежение между различни религиозни общности и то да бъде използвано като политически аргумент?

- Такова напрежение възниква и се разгръща в Западна Европа. В българските условия искрено се надявам, че на нашите политически партии няма да им хрумне да го транслират директно, въпреки че вече чухме изказвания, които са еднопосочни на позицията на Френския национален фронт в Европейския парламент. Визирам г-н Джамбазки. Опитът за директно пренасяне на тази позиция в България е неадекватен, защото той би могъл да донесе временни дивиденти на отделни политически формации, но не отговаря на истинския характер на случващото се.

- Във вътрешно – политически план, според вас възможен ли е вариантът избори 2 в 1 през тази година както настоява лидерът на ДПС Лютви Местан?

- Не очаквам да има парламентарни избори, заедно с местните. Политическата ситуация в България се определя от сложната структура на управляващото мнозинство. Очаквам, че правителството ще се стабилизира и независимо от недобрата конюнктура ще успее да завърши успешно годината.

- Кои са основните реформи, които трябва да направи тази трудно скрепена коалиция, за да не се самосвали и да не предизвика обществено недоволство?

- Няма съмнение, че трябва да се действа паралелно в няколко посоки, което е проблем. На първо място административна реформа и стабилизиращи мерки в съдебната власт. Нужно е да има мерки за осигуряване на европейските средства. Тази година е последната, в която имаме възможност да реализираме средствата от предишния планов период и да започнат новите оперативни програми. Дори само тези три насоки са достатъчно голямо предизвикателство. В секторно отношение имаме образование и здравеопазване, където предстоят да се гледат важни закони. Това е наистина натоварен дневен ред, свързан с реформи. Надявам се, че заради този натиск вътрешните колебания в коалицията могат да бъдат изчистени.

- Има ли опити ДПС да бъде вклинено в новата власт?

- Влиянието на ДПС върху дневния ред на управлението ще се реализира чрез подкрепа, а не чрез противопоставяне. Досега е ясно, че законопроектите, които ДПС подкрепят, предизвикват напрежение в управляващата коалиция. ДПС ще се опита да участва в управлението в позицията си на партия извън властта.

- Да очакваме ли ли задълбочаване на напрежението между ДПС, Патриотите и Атака?

- Това напрежение ще стои на дневен ред, защото тези формации са представени в Парламента. Тук включвам и част от коалицията ББЦ. Но не очаквам конфликтът да надхвърли границите на парламентарния дебат. Но съм сигурност с наближаването на местните избори ще има желание тези противопоставяния да бъдат направени по-видими.

- Каква е вашата прогноза за местните избори, ще бъдат ли важен индикатор за властовия ресурс на партиите?

- Тези избори са много важни, защото от това как ще се представят партиите на тях зависи как ще се продължи. Според мен ще се бяга от възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Ако БСП не увеличи подкрепата си, това най-вероятно ще доведе до смяна на ръководството й. От друга страна ГЕРБ са силно мотивирани да получат добър резултат. За ДПС също е много важно представянето им. При Реформаторския блок е много трудно при тази конструкция на коалицията да постигне добър резултат на местните избори. Тези избори са много важен тест за цялата партийна система.

- Предизвестен ли беше още на старта краят на „феномена“ Бареков?

- Разбира се, че беше предизвестен. Опитите за създаване на подобни формирования ще продължават, защото чрез тях и през тях се управляват други процеси. Ясно е, че проектът ББЦ се провали и че няма кой вече да инвестира в него. Съвсем друг въпрос е доколко мандатът на евродепутата ще е достатъчен на г-н Бареков, за да може да присъства осезаемо в политическия живот на страната. Според мен по-скоро няма да успее и ще има съдбата на други евродепутати, които са загубили партийна подкрепа. Не бих се изненадал преди местните избори да имаме нови експерименти в тази посока. Най-често целта е разпиляване на гласове или паралелни цели – превъртане на пари или трансформиране на влияние.