​Вили Лилков: Русия плати протестите срещу шистовия газ, и Биг Брадър игра в черната кампания

Държавата трябва да реанимира Северозапада

Противоречията в Реформаторския блок вече се изглаждат

Единствения смисъл от участието ни в управлението е да стимулираме ГЕРБ към конструктивни решения, казва пред Faktor.bg депутатът от десницата

Проф. Вили Лилков e роден на 6 април 1955 г. във Видин. Завършил е ядрена физика в СУ “Св. Климент Охридски”, доктор е по неутронна физика и професор в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Женен, има три деца. Бил е дълги години член на Столичния общински съвет, председател на групата съветници на ДСБ, а също и зам.-председател на СОС. Председател е на столичната организация на ДСБ, депутат от 43-то Народно събрание.

Интервю на Огнян Стоенелов

- Г-н Лилков, наскоро заявихте, че коалиционната формула е успешна, но „Реформаторският блок отстрани изглежда като коалиция, която е изгубила вота, защото лидерите си говорят чрез ГЕРБ”. Действа ли тази ситуация и към настоящия момент?

- Това мое изказване беше в контекста на избирането на областни и заместник областни управители, когато в Реформаторския блок не се постигна единно мнение по издигнатите кандидатури. Тогава отделни партии настояваха за собствени номинации и заявиха, че ще предоставят решението на Бойко Борисов той да прецени кой да бъде областен и кой заместник областен.

- ДСБ се пребори и неин представител пое ръководството на Видинска област...

- Да това беше единствената безспорна кандидатура, не беше дублирана от други партии в коалицията, тъй като самите партии във Видин се разбраха помежду си и ГЕРБ прие без възражения това предложение. Така споровете около номинациите внесоха известно напрежение в Реформаторския блок, но с течение на времето напрежението спадна...

- Сякаш става все по-трудно блокът да прокара идеите си за реформи, при ограниченото представителство, с което разполагате? Финансовия министър Велислав Горанов заяви, че няма да се съобразяват с хора, които са една шепа в парламента?

- Според мен той пропуска нещо много важно. Както е известно ГЕРБ вече не разполага със необходимите 120 народни представители. Сега те са в много по-различна ситуации от времето, когато бяха еднолично на власт. Трябва да се съобразяват с нас, защото такива са реалностите.

- Но при гласуването на инфарктните промени в пенсионното осигуряване, ГЕРБ изненадващо бяха подпрени от ДПС, и вашата подкрепа се оказа излишна?

- Това, което ГЕРБ приеха по отношение на частните пенсионни фондове не само, че не е реформа, а е отказ от цялостната политика в тази област, която е водена от 15 години към укрепване на втори и трети стълб на пенсионното осигуряване. Тоест, не се говори за реформа, а за връщане назад. А смисълът на участието на Реформаторския блок в управлението е да стимулира мнозинството към повече смелост и желание за реформи. Няма друг смисъл...

- Окончателно приключен ли е проектът „Южен Поток” за България, както твърди Русия, или има начин той да бъде частично преформатиран?

- Според мен този проект вече е окончателно приключен – поне в досегашния му вид, като се има пред вече, че е неизгоден и за Русия. Преди време заявих, че не трябва да се слушат Румен Овчаров и глашатаите на Москва, защото тогава не беше ясно какво има черно на бяло по този проект. Дори премиерът Бойко Борисов не беше чел договора. След като се отвори документа и се направи експертна оценка, се оказа, че първите дивиденти от проекта щяхме да ги получим едва след 20 години. Второ - изчислените ползи за България бяха нереалистични. При сто процента пълняемост на тръбата да изчислиш някакви минимални изгоди, това е просто абсурдно. А едва ли щеше да се постигне повече от 50 на сто пълняемост на тръбата. Дори самите социалисти признаха, че така заложена, формула за възвращаемост и дивиденти от Южен Поток са нереалистични.

Освен това, този договор, както знаем, се оказа в разрез с европейското законодателство.

- Достоверна ли е според вас информацията, че Русия е финансирала протестите срещу добив на шистовия газ в България, за да не разработваме собствените си находища и да бъде вечно зависими?

- Да, ако се съди по медийните публикации, има сериозни съмнения, че руската страна е подкрепяла протестите срещу добива на шистов газ. Но при спазване на техническите изисквания една такава технология е също толкова безопасна, колкото и другите методи за добив. А и според специалистите България има потенциал в това отношение. Нещо повече имаше изразено становище от учените в тази област, но чисто медийно се наложи друго впечатление. Дори се стигна дотам актьори и участници в „Биг Брадър" да се изказват професионално за шистовия газ”. Това е смешно.

- Имате ли вече визия как „най-бедният в Европа” район – Северозападна България, откъдето сте родом, да се отлепи от социалното и икономическо дъно? Имаше предложение да се назначи министър на Северозапада.

- Идеята е интересна, дори предложението беше направено в рамките на кампанията на Реформаторския блок. Но по-скоро трябва да се помисли за това, във всяко министерство да се изработи целенасочена програма за спасяването на този регион.

Според мен няма как Северозападна България със собствени сили да се изправи на крака. За този регион е необходима специална програма за неговото спасяване. Трябва се изградят мощни транспортни връзки към останалата част на страната. Районът е изтощен откъм кадри, откъм инвестиции. Държавата трябва да се намеси за създаване на работни места. Затова съм доволен, че в програмата за управление на правителството е отделено специално внимание на района.

- От трибуната на парламента предложихте да се въведат преференциални такси за преминаване по Дунав мост 2 от местното население. Има ли развитие?

- Говорих с министър Ивайло Московски, той заяви, че работят по въпроса изобщо за намаляване таксата за Дунав мост 2, тъй като тя при Видин за леки автомобили е два пъти по-висока от тази при Русе. Той обеща също да работят и по идеята за преференциални такси за преминаващите по моста коли на фирми и граждани, регистрирани на територията на областта, така ще се увеличи стокообменът между района на Калафат и Видин. Сега съм подготвил няколко въпроса във връзка с това, че НЕК дължи на „Видахим” 19 млн. лв., -тъй като НЕК не заплаща произведената енергия от ТЕЦ-а към предприятието, то може да спре и хората да останат без работа. Смятам да инициирам среща на депутатите от този регион, за да умуваме с какво можем да помогнем още за спасяването на региона.