​Taтяна Дончева: Ако се пресекат обръчите на Доган, ще се прочисти и моделът КОЙ

Лицето от елита на БСП, което е взимало по 40 бона месечно от КТБ силно ще изненада медиите


Изборът на Михаил Миков е благословен от задкулисието и ако не е неговата компромисност той не може да заеме този пост

В новия парламент са се събрали под лозунга „ Да минем бариерата”, казва пред Faktor.bg лидерът на извънпарламентарната опозиция

Интервю на Ива Оприкова

- Г-жо Дончева, постигнахте обнадеждаващ резултат на изборите, но „Движение 21” не успя да влезе в парламента. Какви цели си поставяте, ще участвате ли в местните и президентски избори?

- „Движение 21” направи дебют, който се отчита от голямата част от политическите набюдатели и политически ангажираната публика като голяма изненада. Резултатът от 1.2 % и позицията на първа извън парламентарна сила дава добри възможности и за следващи стъпки, които са в посока на институициализиране на формацията, попълване на структурите във всички областни центрове. Набирането на хора в движението не е никак проста работа, защото ние сме обявили, че сме нова формация и даваме шанс на хора, които не са ангажирани в настоящите политически партии и които са изявени професионалисти в своята област. Хората в местните структури трябва да имат афинитет към партийното строителство, но не в традиционния му смисъл. Нашата цел не е да произвеждаме нови партийни активисти, които попадайки в списъка на партията да разчитат на държавна служба. В местните и централни органи трябва да попадат хора професионално изградени, които имат съответната експертиза. Подбора на хора е онова, което ни отличава от всички. До края на декември ще се попълнят всички структури в страната. В нашата партия няма утвърдени партийни организатори, включително и аз нямам стаж като партиен лидер и приемам организацията като предизвикателство. Старая се да извлека максимума на хората, които са около мен и да ги пробвам в различни амплоа и в различни роли. Абсолютно задължително „Движение 21” ще участва и в местните, и в президентските избори. Сега си подреждаме къщичката, проблемите ни са битови, уреждане на офиси, издръжки, структури. В началото на януари предвиждаме конгрес, който да обнови ръководството. Сега формираме няколко екипа, които работят по определен управленски продукт и с това искаме да привлечем и други хора, които работят в тези области-без да робуваме кой е ляв, кой е десен. Мислим, че в днешната ситуация в България трябва да се комбинират позиции и решения , макар и принадлежащи на различни части в политическия ни спектър. В българския парламент се получи един микс от формации, които веднъж са вътрешно противоречиви, а втори път и коалиционно противоречиви. И ще работят заедно, заради обстоятелството, че желаят да запазят мястото си в парламента.

- БСП е с нов лидер, който обещава промяна. При какви обстоятелства „Движение 21” би влязло в обединена левица, за която все повече се говори?

- Много отдавна съм се убедила, че идеята за обединена левица е само на думи. Перспективата на една формация била тя самостоятелна партия или коалиция идва от идеите, които изповядва и от лицата, които я представляват и на които да даде изпълнението на програмите си. Когато отборът е слаб ти може да се обединяваш колкото си искаш. Ярък пример за това е БСП - днес. Те приеха кой ли не –бащата на Сесил Каратанчева, Цветелин Кънчев, внука на Георги Димитров. В какво качество ги приеха тези хора за лица, на които да разчитат? Едните говориха как България трябва незабавно да напусне ЕС и да скъса договорите, едните бяха русофили до степен да изваждат базите на НАТО в Ново село, другите бяха атлантически ориентирани и подкрепят санкциите. Това не може да бъде единство. Това в махалата му викат кодушмак - събрали се едни хора, които искат да се докопат до властта и да вземат едни 5 лева днес, а за утре няма значение. „Предприемачите” в политиката трябва да знаят, че пари има, но трябва да се направи така, че държавата да завърти колелото, бизнесът да се съживи, трябва да се набележат 2-3 големи проекта и тогава няма обидно да се бият за 5 лева.

- В столетницата все пак настъпват промени макар и минимални - Миков изчисти част от сивите кардинали.....

- Не вярвам на тези измислици, а ги считам за разкази с неочакван край. Никаква промяна не виждат очите ми в БСП. Изборът на Михаил Миков е благословен от задкулисието и ако не е неговата компромисност той не би могъл да заеме този пост. Какъв сив кардинал е Ангел Найденов? Той е просто една фигура, която се явява конкурент на Михаил Миков и поради тази причина е отстранен. Евгений Узунов и Димитър Дъбов вече омръзнаха на широката публика и са сменени защото отегчават публиката и са неефективни. Но с какво ги замени Михаил Миков? Със Славчо от Перник, племенник на Ненко Темелков. С какво е известен Станислав Владимиров, че намери място във висшето ръководство на БСП. Славчо се вписва в концепцията на Мишо Миков, който сам си казва, че не предвижда реформи в партията.

- БСП се тресе от скандали, пловдивският олигарх Георги Гергов твърди, че ВИП кадъра на партията консултира Цветан Василев редом до Иван Костов за 40 хил. лева месечно?

- Няма съмнение, че този който е извършвал консултански договори с КТБ не е сред коментираните лица, а обявяването му ще предизвика голяма изненада в медиите. Евгений Узунов и Димитър Дъбов не са консултирали банкера. Бившият лидер на БСП и съпругата му Моника може да си имат сметки и отношения с банката, но също няма за какво да консултират Цветан Василев. Лицето, което се е възползвало силно ще изненада медиите.

- Има ли влияние Сергей Станишев върху процесите в столетницата? Дърпа ли конците в партията макар и отдалеч?

- Сергей Станишев никога нищо не е дърпал-нито в миналото, нито сега. Той просто не може. Моника дърпаше конците в партията. Станишев беше много удобен за задкулисните играчи дълги години, които не осъзнаваха докъде ще се докара БСП. Воплите на Георги Гергов от миналата седмица силно ме разчустваха - как той инвестирал като Енгелс в Маркс и искал резултати. Нито Гергов е Енгелс, нито този в който инвестира ще бъде Маркс. В БСП има маса талантливи хора, които ръководството с големи усилия ги разгонва и затова са на този хал. Но това е логично в контекста на естествения отбор. Когато отборът е слаб в класирането си на по ниски позиции. Новият лидер Михаил Миков не се различава по кадрово разбиране от стария лидер Сергей Станишев. И двамата си харесват едни и същи хора –Антон Кутев, колкото и извратено да звучи, „специалистът” по национална сигурност Атанас Мерджанов. Не знам какво му харесва Михаил Миков, но симпатиите му явно са силни. Атанас Мерджанов може да съвместява два поста-в парламентарната група, и в партията, но Ангел Найденов не може. За каква промяна може да говорим? Няма промяна, всички са си по местата.

- Като бивш депутат как оценявате новия парламент? Какъв срок на годност му давате?

- Генералният проблем на новия парламент е, че той е микс от вътрешно противоречиви формации. Там нито една от 8-те партии няма изчистен профил, с ясни приоритети и принципи. Те са се събрали в по-голямата си част под лозунга „ Да минем бариерата” и в името на подскока се събират на едно място всевъзможни, несъвместими хора. Как Велизар Енчев да съжителства с Поли Карастоянова, с Краси Каракачанов или Слави Бинев. Всички са различни, с различни принципи в различно време. Повечето от новите депутати са там, за да осребрят нещо от властта. Вижте какво става сега? Излиза Велизар Енчев и обявява, че няма да гласува, защото това противоречи на принципите му. Те му викат : Много Важно. Не ни губи времето. В БСП същата ситуация –всякакви хора събрани вътре, не е ясно поради какви заслуги. При реформаторите имаме очевидно тежки конфликти, които са непреодолими. Те се подозират в грозни номера един спрямо друг, там липсва елементарно доверие на една коалиция. Затова те гледат да получат някакви властови позиции и чрез тях да се развиват по отделно. Няма принципи. СДС-тата в рамките на ресурса на Божидар Лукарски, ДСБ-в рамките на здравеопазването на Москов, България на гражданите в рамките на ресурса на Кунева, който в позицията на вицепремиер без портфейл изглежда пародия. Само ГЕРБ, ДПС и „Атака” са с чист профил. Голям проблем на новия парламент е и законодателната експертиза. ГЕРБ като управляващо мнозинство не може да се запомни с кой знае какви достижения. Там всичко движеше Искра Фидосова. И сега и преди те нямат ресурс да извършат нещо в законодателната област. ГЕРБ вадят законопроекти, които не са минали преди 2 парламента, но не отчитат движението, времето, промяната. Изборите свършиха на 5 октомври, за месец и половина освен преговорите за съставяне на кабинет нищо друго не може да отличим.

- Вашата програма се доближаваше в частта си за реформа в съдебната система до тази на РБ? Вярвате ли в амбициозните им намерения да я осъществят?

- Не, те нямат нито амбициозни намерения , нито имат истинско желание да се заровят в тази работа. Ако някой нарисува една програма за промяна на съдебната система ще трябва някой да седне и да ушие и гоблена. Без промени в Конституцията работата няма да стане, а никой не говори за такива. За да се осъществят те трябва да седнеш и да уговаряш другите политически сили. Ако няма ресурс трябва да пригодиш програмата на модули, така че максимално да уплътниш сегашното законодателство с нови идеи. Бойко Борисов в настоящия момент не иска конфликт с главния прокурор, независимо от случая с Костинброд. Лидерът на ГЕРБ си е вероломен играч. Той изглежда мъжкар на пръв поглед, но обмисля нещата. Образът на миротворец, с който се налага е режисиран от Народния театър. Христо Мутафчиев му дава изглежда частни уроци. В настоящия момент той няма да каже ясно промяна на Конституцията се налага. А без неговото категорично съгласие няма как да се завърти рулетката на преговори - с научните среди, с адвокатурата, с ключови съдии и пр...Той би могъл да направи добро впечатление като подход към съдебната система, но не е назрял момента.

- По-добър ли ще е този кабинет от кабинета на Пламен Орешарски?

- Не е проблем, че този кабинет е разнороден. В България е имало подобни правителства: колкото и да презираме кабинетът на Любен Беров и да казваме, че е управлявано от задкулисието той беше личност, самостоятелна величина. Много ми се иска в българския политически живот да изкарат такава фигура на мъдър човек. При Беров всеки четвъртък се събираха на кафе 5-ма професори-Христина Вучева , Стоян Александров, Венци Антонов, Чавдар Кънчев, Емил Хърсев, които обсъждаха кризата, ембаргото. Трябва да имаш мъдри съветници, различни от подчинените ти в кабинета, за да вървиш напред. Няма такъв творчески устрем нито сега, нито в предишните правителства. Силните кабинети са от хора с чувство за мисъл, а не от известни политици. Това правителство може да просъществува и една година, а може да изкара и мандата.

- Ако бяхте на власт как щяхте да решите казуса с КТБ?

- Първо бих назначила допълнителни консултанти, за да установят действителното състояние на банката. За мен е притеснително да се използва методика, която не се прилага при нито една друга банка. Тя прави нещата несъпоставими. Не може да мерят температурата на едните по Целзий, а на другите по Фаренхайт и да правим анализи. Това е некоректно за всички и за българската икономика най-вече. За мен водещо би било спасяването на онези икономически ефекти, които ще произтекат от затварянето на банката върху общините, болниците, фирмите, защото това засяга стотици хиляди хора. Не бих посегнала на пари от държавния бюджет за допълнително подпиране на Фонда за гарантиране на влоговете.

- ДПС предложиха наказателна отговорност за виновните. Иван Искров ли ще плати сметката с оставката си?

- Задължителна е оставката на Иван Искров, така е в белите държави. Плащането на сметката е отговорност все пак и за да се плати докрай, казусът КТБ трябва да бъде разследван и някой наистина да я поеме –и тя да не бъде само морална. От години говоря, че „обръчите на Доган” трябва да бъдат пресечени.

- Ще прочистят ли модела КОЙ в крайна сметка? Вярвате ли, че това ще се случи?

- Не, не вярвам, не виждам признаци нито на местно ниво, нито на централно. Какво като нямат министри? Има десетки, стотици Агенции в които те са пуснали пипала и те трябва да се разбутат. Не виждам поне засега такава воля. За момента Борисов не дава точен изказ за модела, но това не означава, че няма желание да отреже клона на ДПС.

- Като юрист как гледате на казуса с екстрадирането на Цветан Василев - главния герой на сагата КТБ?

- Независимо дали сръбската държава е поела ангажимент към банкера екстрадация ще има. Ако Европа се намеси Белград няма да издържи докрай. Аз мисля, че донякъде той си решава докога да стои в Сърбия. В него бушува битката за бъдещето, а не толкова страх за личната сигурност. В България той има имоти, които трябва да защити, дълготрайни активи, които трябва да спаси. Колко е заделял в чужбина ? Това е лична дилема да си бил номер 1 в държавата, а в един момент да те смятат за презрян никак не е лесно. Има много игри, на кого са собственост имотите, ако са минали през няколко офшорки на кого ще се прехвърлят. Ще се проточи във времето и ще спадне интереса.