​Георги Марков: Борисов иска да направи чудо - коалиция с анти-ГЕРБ коалицията, а тя ще ликвидира ГЕРБ

Този парламент не е в състояние да извърши никаква реформа, казва пред Faktor.bg бившият конституционен съдия

Да следваме реформите на Виктор Орбан - банките заграбили пари от унгарските граждани ще върнат сумата от 3 милиарда евро на милион и двеста хиляди унгарци.

На 25-тата годишнина от промените е очевидно, че България няма да скъса с посткомунизма

Интервю на Анелия Димитрова

- Господин Марков, очевидна е невъзможността да бъде съставено дясно-центристко или широко коалиционно правителство? Къде се крие отказът за компромис и постигане на съгласие между играчите в парламента?

- Аз съм изключително впечатлен от поведението на Бойко Борисов. Винаги съм твърдял, че той е демократ по сърце, невероятно дружелюбен, либерално настроен. За съжаление, и съм му го казвал, понякога до наивност. В името на България той се опита от невъзможното да направи възможно, а именно-в рамките на един очевидно обречен парламент да постигне някакво национално съгласие.

Борисов не само не е злопаметен, той е до такава степен широко скроен, че ме изуми, че седна на една маса с БСП и ДПС. Някои казват: Той прояви европейски подход. Големият въпрос е - заслужават ли европейски подход двете партии в основата на Костинбродската афера?

Костинбродските аферисти само преди една година искаха не просто да победят „служебно” Борисов, а искаха той и Цветанов да бъдат изправени до стената и да няма ГЕРБ. Тези партии една година по-късно не са се променили. Те не са се извинили на ГЕРБ и, по-специално на Борисов и Цветанов, че нарушиха тежко Конституцията и направиха най-безсрамната политическа сцена за 25 годишния преход.

Въпреки това Борисов седна с тях в името на България и, за да се опита да ги убеди, да се даде широка подкрепа на едно правителство оглавявано от него. Това е мое виждане, което не ангажира нито ГЕРБ, нито Борисов, но да не прави повече жестове. Тъй като има една опасност да се прекрачи възможната граница на жестовете и да бъдат засегнати десните избиратели. Мен ме спират хора, които ми казват: „Стига с тези компромиси и жестове, те нищо не са разбрали”.

- А какво трябва да разберат БСП и ДПС?

- Че Бойко Борисов девет пъти подред ги побеждава, а последния път толкова убедително, че побеждава двете партии взети заедно.

Българските социалисти за пръв път в новата ни история слязоха на 7% от 100% имащи право на глас български избиратели.

България в момента има един безнадежден парламент, защото първо - за него за пръв път не гласуваха повече от половината български избиратели. И второ-в него има не само осем парламентарни групи, а близо 40 партии, защото по-голямата част по същество представляват партийни коалиции.

В името на България, казах го и при откриването на кампанията на ГЕРБ, може да се направи правителство, но в името на България може и да не се прави, когато то бъде безнадеждно, ГЕРБ ще бъде провален умишлено и на следващите -пак предсрочни избори-България вече няма да има никаква алтернатива.

- Нарекохте този парламент „обречен и безнадежден”. Това ли е причината Реформаторският блок и Патриотичният фронт, потенциалните партньори на ГЕРБ, да отказват да направят компромис и да участват в управлението?

- Според мен, не трябва да си много умен (а при реформаторите и „патриотите” има умни хора), за да разбереш, че този парламент е обречен. Не искам да съм лош пророк, но че той е обречен ще се види още тази седмица.

Досега сякаш имаше един европейски тон, европейско поведение, но в момента, в който се появят камерите и микрофоните на телевизиите ще започне нечуван и невиждан цирк.

Те усещат, че този парламент е обречен и искат да притиснат Борисов да поеме цялата отговорност, за да ликвидират ГЕРБ.

Ако ГЕРБ бъде отслабен или ликвидиран, както Симеон Втори на времето в подобна безнадеждна коалиция, която стана нарицателно, на следващите избори ще ни управлява мафията чрез марионетни правителства от типа „Орешарски”.

В момента има само една политическа сила, която трайно печели доверието на над един милион български граждани, тази политическа сила е ГЕРБ, и в името на България е длъжна да оцелее, защото България и през каквито и кризи да мине е държава и няма да бъде закрита.

Много по-лошо от предсрочните избори са избори с провален ГЕРБ поради умишления му провал от останалите партии, които имат само една точка в своите устави. Тя е неписана-да ги няма ГЕРБ и Борисов. Те имат комплекс от Борисов и тези неща трябва да се казват ясно и точно. Но едно е пожеланието в политиката, друго са реалностите.

Реалностите са, че в България Борисов иска да направи чудо и да направи коалиция с анти-ГЕРБ коалицията. Всички останали партии играха анти-ГЕРБ преди изборите.

- Възможно ли е политически и практически да бъде съставено правителство излъчено от парламентарните сили, което да управлява в рамките на една година и да реши най-критичните проблеми на държавата?

- Разбира се, че такова правителство не може да реши болните проблеми.

Тук искам да кажа следното: В България началото на новото хилядолетие започна с разбиването на така наречения „двуполюсен модел” и това предизвика възторг сред ляво настроените коментатори, журналисти, социолози и политолози. Възторгът идва главно от това,че СДС тръгна към гибел и се унищожаваше десницата в България. Но се видя, че на практика този модел унищожи и левицата.

При 40 партии, при по-малко от половината гласували български граждани е ясно, че добро управление е мисия невъзможна. Ние сме парламентарна страна, за да има силен кабинет, силен политически кабинет трябва да има силен парламент. Защото по сега действащата българска Конституция с 62 гласа може да се избере правителство. За да функционира един парламент, да има истинска законодателна реформа, например съдебна, каквато искат Реформаторите, всеки ден трябва да има осигурен кворум от 121 души.

Българските граждани трябва да са наясно - този парламент не е в състояние да извърши никаква реформа, а пък за кардинални да не говорим, защото няма квалифицирано мнозинство от две трети за конституционни промени и свикване на Велико народно събрание.

Може да състави някакъв експертен кабинет, който да изкара зимата, но аз мисля, че той в никакъв случай не трябва да бъде с мандата на ГЕРБ. Всички от останалите парламентарно представени партии и коалиции се хвалят, че имат експерти, че са големи патриоти, че обичат България. Ами да направят те такова правителство и да оправят през зимата каквото могат.

- Каква е Вашата прогноза - ще има ли правителство и как ще бъде съставено?

- Моята прогноза е, че някакво правителство ще има под натиска на Европа, но то не може да направи нищо за България, тъй като ще бъде блокирано от парламента и догодина ще има парламентарни и местни избори едновременно.

Това, което този парламент трябва веднага да започне да прави бърза промяна в Избирателния кодекс, така че 120 от народните представители да се избират мажоритарно. Това е последната надежда, малко от малко, да се върне вярата на хората, че знаят кого избират, а не да се питаме КОЙ ни управлява и да знаят, че избират личности. Да не говорим, че тази избирателна система 120:120 и в правната теория и в политическата практика е призната като най-справедлива, защото тя „примирява” предимствата и недостатъците на пропорционалната и мажоритарната системи.

Разбира се, трябва да решат въпроса с банковата криза, защото, за мен, е комично да се говори, че българското банково законодателство било добро. То е толкова обидно лошо, че трябва да се потърси сметка от БСП и ДПС защо през 2009 година, когато просто трябваше да препишат европейските директиви те пишат в закона Параграф 1А от допълнителните разпоредби, че възприемат европейската директива и същевременно не възприемат основното правило, че защитени са банковите влогове, тогава, когато се платят до 20 дни от затваряне на банката, а не след 220 дни.

Рухна митът, че и в тази сфера в България нещо е наред.

Ние сме пробита държава във всички сфери на обществения живот, с нефункционираща демокрация, която разчита единствено и само на ЕС, нещо дълбоко погрешно, защото ЕС може да помага, но нито може да дойде да ни хване бандитите, нито може да ни замести институциите, нито може да си внесем съдии и прокурори от Евросъюза.

Да не говорим, че самият ЕС в момента за съжаление, не се ползва с доверие сред гражданите на Европа и това го показаха последните евроизбори с крайно ниската избирателна активност.

Там имаме една сюрия високоплатени чиновници, чийто дух е много кух и много далече от европейските граждани.

- Казахте, че правителство ще има, под натиск от Европа. Дясно-центристко ли ще бъде то по своя състав?

- Мисля, че ако Борисов направи правителство на малцинството, желая му успех, но това ще бъде самоубийствен ход. Той трябва да има осигурени над 130 депутати, за да прави каквото и да било правителство. Нещо, за което не съм оптимист, че ще стане.

Нека се върнем на основното. Много ясно е какво е необходимо на България. Но не може да не виждаме какви политици какви партии (както България без цензура) и с какви средства влязоха в парламента. Това са реалностите.

Борисов се опитва да прави от невъзможното, възможно, но компромисите трябва да имат определен предел. Защото след това ще започне да губи избирателите си. Спомняте ли си на времето какво каза Симеон Сакскобургготски: „Няма да правя коалиция със социалистите”. Направи я и в момента от 2 милиона и 200 хиляди в момента има две нули и пише мемоари, които никой няма да прочете.

- Можем ли да направим аналогия с реформите, които правителството на Виктор Орбан в Унгария направи в две сфери - банковата и енергийната, който са крайно належащи и спешни и за България? Приложими ли са за нашата ситуация?

- Когато за втори път спечели изборите през 2010 година, след като имаше пълен мандат от 98-ма до 2002-ра, Орбан заяви, че за Унгария ще бъде национална кауза понижаването на цените на тока, газта, сметта, така наречените-режийни. И обяви с две думи „Край на колониализма. Няма западните монополи да трупат печалби на гърба на унгарския народ”. Резултатите от четири годишното управление са, че бяха намалени с над 20% цените на тока, газта и сметта, а тази година обяви ново 5% намаление.

Това, което Орбан каза беше: Ако западните монополи не са съгласни, ние сме готови да изкупим техните дялове, защото унгарското правителство и унгарският народ смятат, че приватизацията в сферата на комуналните услуги по времето на комунистите и либералите е била прекомерна. Той каза: „Ако трябва със сила ще намаля цените на режийните”.

Сега всяко унгарско семейство получава сметките си за ток, вода и т.н. , на която пише каква е била цената при комунистите и в жълто, цвета на ФИДЕС, какво плащат сега. Поради тази причина той постави отново световен рекорд – два пъти подред получава 68% от мандатите в унгарския парламент, който пак Орбан намали от 386 на 200 депутати.

Мерките, за които говорим не му попречиха да привлече чуждестранни инвеститори и днес в Унгария има заводи на „Мерцедес”, на „Ауди”, „Сузуки”, „Опел”. Орбан отвори унгарската икономика на Изток, за миналата година Унгария е реализирала 82 милиарда евро износ. Само с Русия износът е 12 милиарда долара. Отваряне на Изток беше приоритет на икономическата политика на правителството на Орбан през тези години.

А за банките Орбан беше много ясен: Край на ерата на банките. Няма повече да бъдат сключвани договори с унгарски граждани, които са очевидно несправедливи и от позицията на силата. Орбан, който е юрист каза: Основен източник на правото е справедливостта.

Не е справедливо, както по времето на правителството на комунистите и либералите, които са напаст Божия, според унгарския народ, да се сключват договори в чужда валута и промяната на курса да е за сметка на гражданите.

Парламентът прие серия от закони, прокарани и пред Конституционния съд, чрез които в близките години банките заграбили пари от унгарските граждани ще върнат сумата от 3 милиарда евро на милион и двеста хиляди унгарци.

Видях с очите си и видях как масово хиляди унгарци, млади семейства се стекоха пред парламента, за да приветстват това решение.

Орбан смята, че в Унгария повече не може да има над 50% чуждестранни банки и те ще бъдат контролирани при сключване на договорите, включително и забраната за кредити в чужда валута.

Присъствах на националния празник на Унгария на един внушителен митинг, на който говори Виктор Орбан. И знаете ли как започна митинга? С една невероятна песен по стихове на Петьофи: „Унгарски Боже! Ние ти се кълнем, че роби няма да умрем”.

Унгарският народ е невероятно героичен и свободолюбив. Това е единствената нация в Европа, която след края на Втората световна война въстана и с голи ръце се би със съветските танкове и беше предадена от Запада. Самият Орбан беше един от първите, който през 89-та се обяви за това, съветските танкове да напуснат Унгария. Затова днес унгарците са много чувствителни съм западните критики, в това число и на Съединените щати, които през последните години проявяват двоен стандарт.

Те мълчаха, когато социалистът Дюрчани каза, че не всеки ден, а сутрин, обед и вечер е лъгал своя „шибан” народ. Тогава унгарците излязоха на улицата. Националната телевизия отказа да ги допусне да прочетат декларация, те запалиха телевизията, а малко по-късно откраднаха танк от един музей и тръгнаха да свалят комунистическо-либералното правителство.

Тогава Виктор Орбан каза: Аз няма да оглавя путч. Няма да взема властта по този начин.

Запада мълчеше и поощряваше случващото се тогава в Унгария.

- Какво още постигна за пет години реформаторското правителство на Орбан?

- Изплати 3 милиарда дълг на МВФ, свали безработицата на 7%, най-ниската инфлация от 40 години насам, изключително поощряване на детските надбавки за унгарските семейства, направи изключително нисък дефицита и в момента Евростат е длъжен да признае, че показателите на унгарската икономика са по добри от средните за ЕС.

А господин Барозу, най-големият критик на Виктор Орбан преди четири години само преди 40 дни беше в Будапеща, нахлупи син калпак, стана доктор хонорис кауза на Икономически институт и каза: „Браво Виктор, браво приятелю, за успехите, които постигна”.

- Може ли България да следва пътя на Орбан?

- Категорично да, но ако имаш такова мнозинство от две трети. Унгарският народ реши да скъса с посткомунизма. На тези избори, независимо от съкрушителната победа на ГЕРБ над социалистите, на 25-тата годишнина от промените, стана очевидно, че България няма да скъса с посткомунизма.