​Георги Димитров: Слънцето изгрява по „Путински проспект”, минава по „Руски” и залязва по „Европа”

Ако ни нападнат извънземни БСП ще се коалира с ГЕРБ

Първо социализмът трябва да победи в столетницата, а след това в България

Червено–синя коалиция щеше да е пореден съюз на богатите срещу бедните, казва пред Faktor.bg. внукът на "вожда и учителя на българския народ"

Внукът на "сина на работническата класа" е нестандартен социалист, който не се числи към групата на червените принцове. Слуша IRONMAIDEN, защитник е на домашната ракия и ориенталския тютюн и твърдо вярва в девиза на дядо си, че дружбата ни със СССР - Русия е „като слънцето и водата за всяко живо същество”

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Димитров, БСП претърпя най-голямата си загуба от 25 години. Защо столетницата удари дъното и кой е виновен за това?

- БСП има системен проблем. На първо място това е епидемията на неолибералния капитализъм, която се стовари върху цялата политическа система, в частност върху нейните елити веднага след промените. Пеевски и другите скандали са по-скоро последица, а не причина. Плюс украинският централистичен принцип на налагане на решения, листи и други, плюс болния лидерски тип политика и погазване на колективизма в партийния живот. Класовите различия доведоха и до вътрешнопартийно неравенство. Ако за ГЕРБ и други десни това се приема, за една левица е катастрофа. В резултат на тези и други фактори БСП не се възприема от хората като лява партия, казано с най-голям омекотител. Партията се нуждае от основен ремонт.

- Възможни ли са радикални промени в БСП? Ще реши ли оставката на някои членове от ИБ проблемите в партията?

- Радикална промяна означава смяна на системата в БСП - колективизация на самата партия. Това означава пълна мандатност – до 8 години, премахването на съвместителството на постовете. Принципът един социалист на 5 ръководни поста задръства политическото развитие на поне четирима други. Промяна означава и децентрализация на субсидията към районите и низовите структури, които изнасят битките. Означава пряк общопартиен избор на кандидатите за президент, за кметове и други, референдуми по важни въпроси. В София например имаме перфектен кандидат за кмет, при това автентичен социалист, в лицето на Борис Цветков от нашата листа. Промяна е и премахването на така наречените квоти – граждани, жени, девойки, плодове, зеленчуци и т.н. На тяхно място трябва да има представители на работническата класа в по-широкия смисъл на това понятие, която класа е ядро и емблема на всяка лява сила. С една дума, нуждаем се първо от победа на социализма в БСП. На последните конгреси се прие курсът към „ляв радикален реформизъм”. Време е някой да го изпълни.

- Участвахте в изборите под номер 10 в софийската листа на 24 МИР. Колко човека гласуваха за вас и какъв е техния профил? Кой ви повярва?

- В 24 МИР играх ляво крило на ръба на засадата. По окончателните резултати от действителния вот, където са броени преференции – имам точно 100 души. Поне 90 от тях са гласове външни за БСП, на недоволни, главно отляво, но и от всички други посоки. Познавам хората по домова книга, лично съм говорил с повечето от тях. Не съм бъркал със серкмето в гарантираните червеноперки. Освен атакисти, имам няколко особено ценни трофейни гласа – хора на реформаторския блок и от ГЕРБ. А и един от ДПС – член на комисия. Привлякох ги с IRONMAIDEN и с червените линии за защита на домашната ракия и ориенталския тютюн. Склонен съм да им вярвам.

- Като кандидат-депутат обещахте, че ако някога участвате в управлението ще вкарате в затвора 500-600 семейства, които са загробили България с кражбите си. Кои са народните врагове и има ли сред тях „партийни другари”?

- Не съм съдия за да мога да вкарвам и да изваждам. Но където и да отида, отношението към така наречената забележете хем политическа, хем класа, преведено като олигархия, граничи с ярост. Особено към приватизаторите на тока и водата. А кой от коя партия е бил, не ме интересува. Но всъщност необходимите промени в България са сто пъти по-важни от някакъв 5 минутен кеф от разплатата.

- Протестирате срещу фракинга, срещу зелената енергия,срещу вдигане цената на тока. Искате национализация на ЕРП-та. Не се ли покриват повече идеите ви с националистите, отколкото със социалистите?

- По-скоро националистите възприеха някои социалистически идеи вместо БСП. Пък и национализации в западна Европа колкото щеш. Последно в някои градове на Германия забележете, си взеха електриката обратно в публичния сектор.

- Не е ли много изкривена лявата идеология? Хората като че ли не вярват, че социалисти с дебели банкови сметки могат да работят с чиста душа за повишаване на доходите?

- Както добре отбелязахте, не е изкривена лявата идеология, а правилото на дебелите банкови сметки.

- Социалисти твърдят, че заради задкулисното управление на Моника Станишева и кадруването й в БСП и кабинета Орешарски напуснаха много верни членове на партията. Има ли пресечна точка между АБВ , Движение 21 на Татяна Дончева и БСП? Може ли да се обединят отново заедно?

- С хората от АБВ сме другари от дълги години. Даже нямаме усещането, че сме от различни партии. Мене лично Георги Първанов ме е приемал в БСП. Но, както казах, управлението зад пердето на някаква партийна монархия, подобна на Борисовата, е по-скоро последица от капитализма в партията през последните 25 години.

- Вариантът за коалиция „германски тип” БСП и ГЕРБ се провали, но столетницата не е готова за нови избори. Има ли вероятност БСП да гласува правителство с премиер Бойко Борисов, за да не изпадне държавата в колапс или поради други „тънки” сметки?

- Нямаме си германци. А ако ни нападнат извънземни, разбира се че ще се коалираме с Бойко. Казано сериозно обаче, голяма червено–синя коалиция щеше да е пореден съюз на богатите срещу бедните.

- Отношенията България и Русия са под критичния минимум. Вие като внук на Георги Димитров, считате ли днес, че „дружбата ни с Русия е като слънцето и водата за всяко живо същество”?

- Абсолютно, дружбата ни с Русия е особено необходима за тези живи същества, които се отопляват благодарение на руския газ през зимата. И за онези, чиято икономика и особено износ, зависят от това.

- Поискахте „Цариградско шосе” да се казва „Владимир Путин”, както и руският президент да е водач на листа в БСП. Какво точно харесвате в него и има ли социалист днес в БСП, който да взима решение с твърда ръка като Путин?

- Представяте ли си каква красота! Слънцето изгрява на „Путински проспект” между Дружба и Младост, после лъщи по естественото си продължение - булевард „Руски” и се отразява в прозорците на Фандъкова на улица „Московска”...И залязва по булевард Европа. А Путин начело на една или две листи щеше да е интересен преференциален експеримент.

- Ще има ли предсрочни избори и ще участвате ли пак?

- Предсрочни избори със сигурно ще има. Даже се опасявам да не ни хванат преди основния ремонт на БСП. В тях ще участвам, ако другарите от работническия район Искър или други ме издигнат.