​Марио Давид: ДСБ да осъзнаят отговорността си за съставяне на правителство с Борисов

Дори и да се тръгне към нови избори ГЕРБ пак ще бъде победител, но през това загубено време никой няма да направи дори и за 1 евро инвестиции, казва пред Faktor.bg вице-президентът на ЕНП

Интервю на Коста Попов

- Г-н Давид, как приема ЕНП убедителната победа на ГЕРБ?

- ЕНП е много щастлива и горда с резултата, който Бойко Борисов и партията му получиха в неделя. Пристигнах специално в София, за да му предам това и да го поздравя лично с това добро представяне. Желая му късмет в новите важни цели, които трябва да си постави и да реши. А първата цел на Борисов е следващите седмици да състави правителство и да го оглави, а след това трябва да постигне един успешен мандат.

- Но бъдещият парламент е доста раздробен и няма партия с мнозинство за самостоятелно правителство, какъв е изходът – избори до дупка или ГЕРБ трябва да поеме отговорността и да състави кабинет?

- Мисля, че българският народ ясно изрази позиция на тези избори. Първо, хората с вота си показаха отрицателно отношение към предишното правителство и че желаят промяна и реформи. Думата на избирателите трябва да бъде уважена от всички политически играчи. Представете си, че след 6 или 8 месеца отново имате избори – вярвате ли, че дори и едно евро някой ще инвестира в България през целия този неясен период. Без предвидимост, без стабилност, няма чуждестранни инвестиции, нови работни места. За това всички политически играчи трябва да покажат отговорност - било като членове на една нова коалиция, било като опозиция.

- Борисов трябва ли да се нагърби със съставяне на правителство и с премиерския пост?

- Миналата неделя народът го натовари с това бреме и с тази отговорност. Естествено, че Борисов искаше да има пълно мнозинство със своята партия, но все пак трябва да признаем, че резултатът от 33%, който получи, е просто фантастичен, както и да го погледнете.

- Нормално ли е тогава ДСБ, която е част от семейството на ЕНП, да поставя условия на победителя и да минира с неясни претенции съставянето на дясноцентристко управление?

- Мисля, че това са първите вълни от отзвучаването на изборните емоции. Но що се отнася до отговорността към ситуацията в страната, съм убеден, че в най-скоро време всички партии от ЕНП ще бъдат заедно, ще бъдат обединени. Това е въпрос на отговорност, гражданите на България няма да им позволят да се държат безотговорно.

- Как ЕНП приема вероятността заради ДСБ да не се състави дясно правителство?

- Ще разсъждавам от името на ЕНП, а не като европейски гражданин. Загрижен съм и съм обезпокоен от перспективите за бъдещето на България. Най-доброто нещо, което може да се случи на Бойко Борисов и на ГЕРБ, говоря от гледна точка на изборния резултат, е да се покаже на българския народ, че другите политически играчи не искат да дадат своя принос към стабилността на страната. Така че, ако след няколко месеца отново се стигне до избори, ГЕРБ и Борисов пак ще имат мнозинство, но ще бъде твърде зле за страната. Защото през цялото това време ще има само нестабилност, без чуждестранни инвестиции. При всички случая за известно време ще бъдат спрени и средствата, които получавате от европейските фондове.

- Ще се срещнете ли днес с представители на Реформаторския блок или с ДСБ, какво бихте ги посъветвали?

- Няма да имам възможност за такава среща, но преди да отпътувам ще им се обадя по телефона от София. Със сигурност ще им кажа, че съставянето на кабинет е въпрос на отговорност. Но вярвам, че те не се нуждаят от този разговор, защото сами оценят какво трябва да бъде поведението им.