​Цецка Цачева: В най-бедния регион на ЕС никой не може да излъже хората с популизъм

ГЕРБ предвижда ресурс от минимум 1 млрд. лв. годишна инвестиция за преодоляване на междурегионалните различия

Всеки купен глас е финансиран от наркотици, сива икономика, източване на ДДС от държавата

Време е да бъдем единни, време е да направим България стабилна, казва пред Faktor.bg бившият председател на парламента и кандидат-депутат от ГЕРБ

Интервю на Мая Георгиева

- Госпожо Цачева, как се прави предизборна кампания в Северозападна България, където се намира Плевенският избирателен район?

- Вероятно имате предвид, че това е най-бедният регион на Европейския съюз, най-бързо обезлюдяващ, с висока безработица и ниски доходи. Проблемите са наслагани от много години, но хората в областта ни познават и мен, и колегите ми от листата - всички сме били не веднъж във всяко населено място в областта. Затова ни посрещат и с хляб и сол, но и с много парливи въпроси. Тук с популистки обещания не върви. В градове като Никопол и Белене лъжите за хиляди работни места на нашите опоненти се посрещат с насмешка.

- Какво казвате тогава на избирателите, има ли решение и бъдеще за Северозападна България?

- Само с целенасочена политика за преодоляване на хроничната икономическа изостаналост. В програмата на ГЕРБ предвиждаме ресурс от минимум 1 млрд лв. годишна инвестиция за преодоляване на междурегионалните различия. Инфраструктурата е от особена важност. Магистрала „Хемус” е условие, без което не може, но е нужна подкрепа и за ремонт на второкласната и третокласната пътна мрежа.

- Вие колко работни места обещавате – опонентите ви се надпреварват с цифрите?

- Вие повярвахте ли за новите 250 000 работни места обещавани от БСП, вярвате ли за 1 милион работни места, които щедро раздава новият политик тия дни, да не би да повярвахте и за пенсиите от 500 лева? А опорните точки за АЕЦ „Белене”, които нагло и днес се тиражират? Но хората вече не се лъжат. Те разбират какво е състоянието на региона. Знаят, че от бизнеса зависят работните места, а ангажимент на държавата е да създаде благоприятните условия за бизнес. Разчитат на средствата от еврофондовете, защото резултатът от реализирани вече проекти е видим.

Онова, което ме изненада в тази кампания е, че въпросите за работните места и доходите като че ли отстъпват на въпросите, отнасящи се до сигурността. Хората са пропищели от набезите върху имуществото им , пък и върху личността им. Особено в селата. Негодуват от средствата, давани като социални помощи. Жена в шивашко предприятие сподели, че цял ден работи, а вечер пред входа я посрещат черпещи се комшии, които разчитат само на помощи, почти колкото месечната й заплата. Необходимо е преосмисляне на социалната политика. Помощите не водят до преодоляване на бедността. Грамотността и обучението в труд е решаващо за включването на голяма група хора в социалния живот на държавата.

- В публикуваната от МВР карта за купуването на гласове присъстваше и град Левски от 15-ти МИР. Опасявате ли се, че вота може да бъде опорочен в този район?

- По-голямо опорочаване на вота, от това което се случи преди една година в деня за размисъл, не ми е известно. Най- нечуваната злоупотреба с общественото мнение стана факт на 11 май 2013 година. Бяхме въвлечени в грандиозна манипулация, насочена изцяло срещу ГЕРБ. Надявам се никога повече да няма спекулации и афери като „Костинброд”, но не изключвам и сега да има провокации. Що се отнася до купуването на гласове, в срещите ни хората споделят, че и на тези избори няма да се мине без това. Вече двадесет и пет години не успяваме да изрежем този тумор. Обяснявам им, че освен работата на компетентните органи, високата избирателна активност на 5 октомври може да обезсмисли купения вот. Всеки купен глас е финансиран от наркотици, сива икономика, източване на ДДС от държавата. Ако достойните българските граждани не искат да бъдат обяздени от тези, които си продават гласовете, нека да бъдат активни. Да гласуват. Моята лична молба е, обаче, да се гласува разумно, за да не се разпиляват гласовете. 28% от гласувалите плевенчани в областта на изборите през 2013 г. са дали гласа си за партии извън народното събрание и в крайна сметка са останали непредставени в парламента.

- За какво ще настоявате вие лично в 43-то Народно събрание?

- Няма място за лични пристрастия на отделен народен представител. Ще настоявам да се изпълнява програмата на ГЕРБ, защото в нея са отговорите на въпросите на хората и средствата, с които да се постигне набелязаното. Разбира се, че като жена и майка темата за образованието и реализацията на младите хора ми е много близка. Очаквам образователната система да подготвя млади хора с конкретни умения и занаят, за да се гарантира реализацията им в живота. И още – преодоляване на противопоставянето между институциите. Това е условие за спадане на политическото напрежение, понякога безпринципно и на лична основа. Когато институциите не се зачитат, как да очакваме хората да имат доверие в държавата ни ?

- Темата за следизборните коалиции продължава да вълнува обществото, каква е вашата позиция?

- На този вот е заложена съдбата на страната ни. Гражданите, със своя избор, ще подредят политическите сили. Хората са уморени и очакват стабилност. Това се реализира с категорично мнозинство в народното събрание, надявам се да го постигнем. Диалогът между парламентарно представените сили е задължителен, но съгласие - само въз основа на принципи, от които няма да отстъпим. За нас от ГЕРБ това е програмата ни, която следва пътя на европейското развитие. Следвахме тази посока досега, ще вървим към нея и занапред. Дано народът ни е мъдър на 5 октомври и не повторим патовата ситуация от предходния парламент. Желая го с цялото си сърце.

- Като казвате сърце – как ви се отразява кампанията?

- Не е лесно денят ти да е разпределен по часове за срещи в различни населени места и граждани с различни интереси и очаквания. Но това е родният ми край. Познавам много от хората, знаят, че не съм ги лъгала. Не бягам от критиката, честно обяснявам трудни решения, които се е налагало да взимам. Уважение се печели с искреност и лична отговорност. Един от често срещаните проблеми в отношенията между хората е, че когато нещо се случва не както искаме, неизменно сме склонни да търсим отговорността извън себе си. А бъдещето ни зависи от всеки от нас. Ето защо бих искала всички ние на 5 октомври без страх, с чисти сърца да гласуваме на изборите за 43-то Народно събрание. Ако не го направим ще е трагично да търсим вина в другите. Време е да бъдем единни, време е да направим България стабилна.