​Антони Тренчев: Не каня Бареков на детектор на лъжата, машината ще гръмне

Българите не приемат политиците за честни

Логично е партии с обща принадлежност към ЕНП да мислят за коалиция

Ако следващото правителство не работи за интересите на страната – отново ще има протести, казва пред Faktor.bg човекът, който иска да излови лъжците в политиката

Кандидатът за депутат Антони Тренчев, който е номер 4 в листата на 24 МИР от Реформаторския блок, предизвиква всички съперници за бъдещия парламент с идеята да се подложат на детектор на лъжата. Предизвикателството е да отговорят на въпроса: „Изкарахте ли пари от политиката?“ Засега мераклии няма, но младият политик вярва, че полиграфът има място в българската политика.

Интервю на Косара Белниколова

- Г-н Тренчев, от къде дойде идеята за прилагане на детектора на лъжата на политици?

- Роди се спонтанно, не мога да кажа точно откъде дойде. Това по някакъв начин е и провокация, която се връзва добре с протестите, с провокирането, с гражданската активност и заявката, че така не може да продължава повече. Въпреки че има хора, които не го приемат напълно сериозно, идеята може да стане. Напълно е възможно тази идея да влезе в закон и депутатите да са задължени ежегодно да отговарят на въпроса дали са откраднали пари.

- Това не е ли унизително? Би трябвало управниците, които всички ние избираме, да са най-достойните, а не приравнени с престъпници?

- Има я и тази гледна точка. Но в България се намираме в дълбока криза на доверието. От срещите ми с хората по време на кампанията, не мога да кажа, че някой приема политиците за честни. Подозрението е огромно. Вероятно има и свестни хора – нека ги отсеем. Това е един начин. Ако знаеш, че политическото ти бъдеще зависи от резултата на детектора, това би било превенция да не си позволяващ някои неща, които са допускали политици от миналото.

- Превенцията не трябва ли да е по време на избори?

- За жалост много хора казват, че няма да гласуват и не вярват на никого. Може би това е един начин да върнем доверието. Естествено нещата не трябва да свършат с детектора – това е един метод за отчет на работа. Реалната промяна в политиката ще дойде с реформи – в образованието, съдебна система, младежката безработица.

- Как ще процедирате, ако детекторът хване някой политик в лъжа?

- В началото тези, които ще се подложат на полиграфа, подписват декларация, че ми дават правото, аз да оповестя резултата В някои щати в САЩ детекторът на лъжата се допуска, дори в България, при определени ситуации, може да бъде използван. Противно на това, което се показва във филмите, полиграфът не може да бъде излъган – мерят се физиологически показатели, които са отвъд нашия контрол, колкото и да медитираш и да се подготвяш преди това – не може да го заблудиш. Вероятно и затова много от хората, които поканих, не се отзоваха. Поканил съм поименно Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан Михаил Миков, Мая Манолова. Мислихме да каним и Николай Бареков, но от техническият отдел ни предупредиха, че може да гръмне техниката. Поканени и са всички други кандидат-депутати. Аз също ще се включа, но понеже не съм бил още в управлението, въпросът ще е дали съм участвал в корупционни схеми. За другите въпросът ще е: „Отклонявали ли сте държавни средства”?

- Ще се намерят ли ентусиасти за този тест или това е прекалена провокация за нашите географски ширини?

- Има провокативен елемент, но това е хубаво, защото събужда хората. За другите не знам, но от Реформаторския блок ще има представители. За момента нямам нито положителен, нито отрицателен отговор. Експериментъ не е правено до момента никъде, поне по мои данни. Само Светльо Витков го е използвал, но само сред своите съпартийци.

- Ако бъдете избран в парламента, какво ще инициирате?

- На мнение съм, че всеки трябва да работи в посоката, в която е компетентен. Имам няколко идеи, свързани с младите хора – всичко започва с образованието. През учебниците, начините за преподаване, стажове, профилиране, конкретни и практични умения, взаимодействие с бизнеса.

- Лесно ли се допускат младите в политиката?

- На първо място самите млади трябва да прояват повече активност. Няма кой да те покани да седнеш на стола му. Първата стъпка е да имаш хъс и да ти се занимава, след това идва една голяма битка. С преференцията има шанс.

- Опасно ли е раздробяването в дясното пространство. Дори и в Реформаторския блок има сътресения? На какво се дължи това?

- За съжаление, исторически дясното пространство е допуснало някои грешки. Надявам се във формацията да сме се поучили от тези грешки. Постепенно, без да бързаме и да отблъскваме хора, да вървим към единен субект лидер и да заговорим на един глас. За мен това е бъдещето, всяко връщане назад не е продуктивно.

- Но грешките се виждат дори в настоящата кампания, защо никой не се е поучил?

- Няма как, когато се съберат пет партии със самочувствие, история и успехи, за по-малко от една година да се превърнат в единен субект. Ясно е, че ще има центробежни сили, различни мнения, противопоставяне. Образно казано: това че майка ви се кара с баща ви, не значи, че тя го мрази и иска да го прокуди от себе си. Напротив – повишаваме тон когато обичаме някого и ни е грижа.

- Но когато има семейни скандали е редно те да си останат в къщата?

- Когато скандалът е много разярен и съседите разбират, случва се. Относно Блока – единни сме, вървим напред и ще бъдем фактор в следващия парламент.

- Как приемате идеята за бъдеща коалиция с ГЕРБ?

- Смятам, че ако се стигне до коалиция с когото и да е, това трябва да се случва пред зоркото око на обществото. Да е ясно защо се събираме, кои са нашите приоритети и ако някой не е удовлетворен – защо. Всичко това трябва да е достъпно в интернет. Не трябва да се събираме механично, защото не достигат мандати или за министерски постове, а заради общи политики.

- Има ли още протестен потенциал в обществото?

- Със сигурност мога да кажа, че заради гражданското недоволство, в момента сме в ситуация на предсрочни избори. Протестите бяха нещо вдъхновяващо. Години наред се обясняваше как българите са аполитични и пасивни. Оказа се, че не е така и имаме позиция. Надявам се и вярвам, че ако следващото правителство, което и да е то, не работи за интересите на страната, отново ще има протести.

- Подкрепяте ли референдума за промяна в Изборния кодекс?

- Категорично съм за задължителното гласуване, това ще реши доста проблеми на обществото и ще направи задачата на някои партии да останат във властта, доста по-трудна. Електронното гласуване също е много добра идея, но трябва да се изпипат техническите въпроси, там не може да се запази анонимността на вота, поне както е в момента. Важно е хората, които гласуват, задължително да могат да четат.

- Какъв ще е резултатът, ако детекторът на лъжата се приложи на забърканите в скандала с КТБ?

- Безобразно и безотговорно е депозитите в банка, която на практика от три месеца не работи, да не бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, а отговорните институции да се измъкват по терлици с аргумента, че юридически не са задължени да се изплатят депозитите, тъй като формално банката не е във фалит.

Нека Прокуратурата се самосезира, да вземе моята идея и да я приложи на практика.