​Методи Андреев: В листите на АБВ и ДПС вони на корупция, кметове са се превърнали в олигарси

Бареков не може да извърши операция „чисти ръце”, защото е в корупционна схема с олигарха Ковачки

Кметът на Първомай е забъркан в кражбата на 1 млн. лв., прокуратурата не го разследва

Октоподът на Доган трябва да изчезне завинаги от властта, а не да почива един мандат, казва пред Faktro.bg бившия шеф на Комисията по досиетата

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Андреев, почти след 18 години се завръщате на предизборния терен като кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ. Какво се е променило в Пловдивска област в отношенията 'власт - граждани'?

- През тези 18 години всичко се е променило и то в доста негативен план. Когато през периода 1997-2001 г. бях депутат от ОДС, пловдивска област беше ясна – имаше СДС и БСП. Това бяха основните политически сили и много по-лесно можеше да се вземе решение и да се откроят различията. Сега ситуацията е много по-сложна. Намесили са се странични фактори, лични отношения, бизнес и задкулисни интереси, които превръщат политиката в сложно за работа поле. На много места в общините ясно се виждат изградени олигархични структури, свързани с местния бизнес, с общинската власт. За да се сложат нещата в ред, за да има дисциплиниращ ефект възнамеряваме да предизвикаме с колегите от политическа партия ГЕРБ одит на всички общини, които имат дефицити в бюджетите. Да се установи поради каква причина са се появили, защо общинските бюджети не са били управлявани по начин, по който да няма дефицити. Този одит трябва да обхване период за 5 години назад, така ще се даде една обективна оценка, как общинските съвети и кметовете по места са се справили с управлението на местните финанси.

- Има ли обвързаност на тези олигархични структури с партии, които са играчи в настоящата кампания?

- Има два много фрапиращи случаи. Но преди да посоча лошите примери, искам да похваля двама селски кмета. Единият е на Домлян – Мано Манов – типичен възрожденски човек. В такива малки селца пари няма, но човекът със свои средства е направил реконструкция на редица общински сгради. И най-важното е възстановил селското читалище и дейността му, като е събирал пари от селската ракиджийница. Това е пример за възрожденско отношение към задълженията на кмета. Другият е кметът на село Дъбене Вълко Шойлеков – четири мандата управлява. Той не е от никоя политическа сила, но хората го подкрепят и му вярват. Това са добри примери – с малко пари постигат големи цели, които си поставят. Но има и фрапиращи случаи като в град Баня. През 2005 г. е реализирана една спорна сделка от общината. Тогава около 2000 декара общинска земя, с прилежащи към нея басейн, спортна зала, почивен комплекс и други съоръжения, се вкарват като част от капитала на ново дружество. В сделката участват фирми на олигарха Ковачки. Целта е била бизнесменът да даде около 12-13 млн. лв. за възстановяването на комплекса и базата. Не е тайна, че за осъществяването на тази сделка тогава е лобирал сегашния лидер на ББЦ Николай Бареков, който по настоящем е коалиционен партньор с Ковачки и партията му Лидер. Реално тогава Бареков е бил бизнес партньор на олигарха. Потресаващ обаче е резултатът от тяхното начинание. Може да се опише с една единствена дума – разруха. Нищо от големият им замисъл не се е случило. Сега преобладаващата част от собствеността на юридическото лице, което държи тази собственост, е в полза на фирмите на Ковачки, а не на общината. 30% на 70% са дяловете в полза на олигарха. Хората се чудят как да си върнат собствеността. На всичко отгоре около 1 млн. лв. са годишно загубите за кметството от това сдружение, но то е принудено и да отделя пари за охрана на терените и обектите. Разбрах, че наскоро е започнало прокурорско разследване срещу неизвестен извършител за неправомерно разходвани средства от общината. Ангажирал съм се лично, заедно с колеги от ГЕРБ да помогнем тази спортна сделка да се развали, общината да си върне собствеността, а виновните - да бъдат наказани.

- В това справедливо начинание съюзник ще ви бъде и самият Бареков – обещава акция „чисти ръце”?

 - Разбирам иронията, но това е политическият парадокс – човекът, който обещава „чисти ръце”, има за коалиционен партньор бизнесмен като Ковачки. Този олигарх е пример за това как не трябва да се управляват частни дружества. Вижда се, че работниците му винаги са на ръба на оцеляването. Такава е и сега ситуацията със заплатите на миньорите, но истината е, че този крупен работодател просто използва работниците си като ресурс, с който да търгува по време на избори и да чака облаги от всяка власт. Затова сега не можем да повярваме, че НЕК му е виновен за проблемите в мините. Затова казвам, че когато Ковачки ти е политически партньор, а ти си участвал в негови провалени сделки, като тази в град Баня, не можеш да претендираш за "чисти ръце". Ръцете на Бареков не са чисти. Хората в района му се смеят и не му вярват.

- Има ли в политическите листи кметове олигарси?

- Има и най-фрапиращият пример е листата на АБВ. Става дума за кмета на град Първомай, той е втори в листата на Първанов. Трети мандат е кмет, безспорно притежава харизматични качества. Казват, че познава всички граждани, демонстрира, че е народен човек, но в същото време върши неща, които в никакъв случай не са в полза на народа. Ето няколко странни сделки на кмета Папазов. Обявява се обществена поръчка за 400 хил. лв. за изграждане на спортна площадка върху 300 кв. м. Явяват се две фирми на конкурса, печели една от тях. Но другата смята, че е ощетена и обжалва. По закона за обществените поръчка, след като има обжалване трябва да бъде спряно сключването на договор с победителя и изпълнението на поръчката, докато не се произнесе съдът. Само че г-н Папазов не мисли така, той е над закона. Фирмата, определена като победител веднага започва изпълнението на обекта, превеждат и се парите и когато фирмата, обжалваща обществената поръчка, печели делото в съда - обектът се оказва готов. В същото време никаква реакция – нито от кмета, нито от прокуратурата, до която е изпратена жалба. Прокурор Стефани Черешарова просто замотава жалбата и така скандалът приключва. А в случая става дума за ясно нарушение на закона, но все пак случаят е по-дребен.

Ръждясалите и стари конструкци, за които кметът на Първомай е похарчил един млн. лв.

Истински скандална е историята със село Градина. Кметът решава да създаде алтернативен източник за отопление и осветление, които да се използват от селската детска градина, както и от други потребители. Става дума за една модерна технология, известна като деференциален хелиостатен оптико генератор, с мощност 250 киловата. Известен е още като ХОК генератор. Цялото му изграждане с конструкцията възлиза на почти един млн. лв. Само че какво се случва – правят се няколко анекса в основния договор, удължава се строителството до 5 години в полза на изпълнителя. Когато идва време да се пусне в експлоатация, се оказва, че няма монтиран никакъв ХОК генератор, а са направени няколко фотоволтаични панели, няколко колектора за нагряване на вода, като тези съоръжения по мнение на специалисти не надхвърлят като цена 20 хил. лв.. Тоест, става дума за една напълно изменена обществена поръчка, но и кражба на над 95% от сумата. Парите са осигурени по програма. Сигнализирана е прокуратурата, но от там идва странният отговор, че община Първомай не е ощетена, тъй като парите не се на кметството. По-скандалното обаче е, че тази детска градина, която е трябвало да се отоплява по модерен начин, сега се грее с въглища. Миналата година кметът на Първомай и председателят на общинския съвет подарили на градината по един климатик да се топлят. Оказва се, че скъпото съоръжение никога не е било пуснато в експлоатация, но парите са усвоени. Даже монтираните слънчеви колектори са на стари ръждясали конструкции. За този кмет има и други сигнали – че ползва парите от таксата за битови отпадъци за други дейности, а в същото време отказва да изпълни решение и да създаде общинско предприятие за чистота. И за тази му далавера е изпратен сигнал до Държавна инспекция финансов контрол, че неправомерно се изразходват средства от бюджета. Но от там идва отговор през октомври 2013 г., че ще реагират съобразно административния си капацитет, тоест, имаме много работа и може да не ви обърнем внимание, както всъщност се е и случило. Ако бъда избран за народен представител, ще поискам незабавна проверка и пълен одит на община Първомай, тези безобразия не могат да бъдат премълчавани.

- Как си обяснявате факта, че кмет, забъркан в толкова корупционни сделки, се оказва на челно място в листата на левия реформатор Първанов?

- Ще ви отговоря малко иронично – хвани първия и удари втория. Имам в предвид, че водач на листата на АБВ в пловдивско е ген. Валентин Петров, известен в Пловдив като Вальо Лимонадата. Нима сме забравили скандалите при управлението на Станишев за тежка корупция по върховете на МВР. Говореше се 1,200 млрд. невнесен акциз от една голяма алкохолна фирма, която е покровителствана от шефове на МВР тогава. Още тогава бяха подслушани разговори, от които ставаше ясно, че хора от МВР са получавали по 25 хил. лв. месечно, за да прикриват нарушенията на тази алкохолна фирма. За това казвам – хванете първия и ударете втория.

- Защо реформаторът Първанов се е ангажирал с подобни компрометирани лица?

- В АБВ нещата и на по-високо ниво не са чисти. Водачът им за европейските избори, който беше и евродепутат и външен министър - Ивайло Калфин, е забъркан във финансова пирамида. Става дума за международна финансова пирамида – NCS. Във връзка с тази афера, в която са участвали и двама немски граждани, има арестувани и осъдени. Става дума за Роналд Чихи и Фьодор Чихи, те са братя. Във връзка с дейността си с тази пирамида те са получили присъди. Но много интересен е партньорът им в България. От Държавен вестник, бр. 20, от 8 март 1996 г. е обнародвано създаването на NCS – Тракия. Така се е казвал българският клон на пирамидата, с изпълнителен директор Йвайло Калфин. Това са новите хора в АБВ, но да не забравяме, кой е и самият Първанов – агент Гоце, човек свързан с олигархията и задкулисието по време на двата си мандата като президент. Но АБВ не е единственият проблем в района. ДПС се оказва също страшна язва и особено с агресивните й практики за купуване на гласове и контролиране на циганските райони в областта.

- Как действа октоподът на Доган?

- По време на обиколките си из областта установих, че ДПС контролира тотално цели села и райони. Водач на листата там е небезизвестният екоминистър от правителството на Станишев Джевдет Чакъров. Например, в село Христо Даново, кметът е на ДПС, но е българин. След посещението си в района водачът на листата е оставил на циганската махала пари да си честват сватби, кръщенки, рождени дни, и цяла седмица там е имало веселие, музики и песни, разказват хората. Но това е само един пример как става купуването на гласове. Става дума не за изолиран, а за национален проблем. Реално по корупционен начин се сформира група от депутати в парламента, с купени гласове. Още по-страшното е, че парите за тази търговия също идват от сивия и престъпен бизнес. А се знае, че където ДПС управлява - процъфтява и незаконият бизнес и корупцията. Когато Чакъров беше екоминистър, чрез главния секретар на министерството Бейсимов е известно, че всички разрешителни за фирми и обекти са бавени с месеци и години до момента, докато не си платят. Имам тази информация от експерти, които са наследили управлението в това министерство от Чакъров. Заварили са над 1000 искания за разрешителни, които не са били придвижени, а някои от тях са престояли повече 1,5 г. При управлението на Чакъров са вършени драстични нарушения и по различни програми. Например, в малки селца в Родопите с турско население е правена канализация на села с по 100-200 души, като линеен метър е достигал цена до 12 хил. лв. Просто и фондове, и бюджет са били нагло източвани. И такива пари после се връщат за купуване на гласове. Водачът на ДПС в пловдивско е известен и с многото си луксозни апартаменти, не само в България, но и в европейски столици. За тях има постъпила информация в ДАНС, но нищо не е задействано. Джевдет Чакъров беше герой и от скандалното дело „Лиани”, което е установило създаване на черна партийна каса с пари от обществени поръчки, но то потъна в ДАНС. Ще настоявам „Лиани” отново да бъде извадено на светло, разсекретено и да бъде предизвикано по него прокурорско разследване. За това дело са се харчили пари на данъкоплатците, но то разкрива как е действала престъпната корпорация ДПС.

- Трябва ли ДПС да бъде изолирано от властта, Местан твърди, че са необходим фактор?

- Аз не съм професионален политик, но обществените нагласи са категорични, че не само за един мандат, а въобще хората не искат ДПС да бъде във властта. Гражданите разбират, че ДПС всъщност не са българските турци и мюсюлмани, а една клика и върхушка, един елит, който консумира властта, като използва гласовете на обикновените турци, за да реализира единствено личните си амбиции. За това най-потърпевши от кликата ДПС са собственият им електорат, той е останал най-безпереспективната и бедна част от обществото. ДПС като политическо ръководство не изпълни едно от основните си предназначения – да поиска наказание за провеждането на Възродителния процес от комунистите за смяната на имената на турците. Напротив, тази върхушка се съюзи и управлява с палачите на турския етнос, а в миналия парламент провали идея за промяна на Наказателния кодекс и отпадането на давностния срок за всички престъпления на комунизма. Предложението беше на Движение 22 септември и подкрепено от ГЕРБ, но когато се стигна до реално гласуване в зала депутатите на ДПС се оказа, че са напуснали или гласуваха „въздържал се”, направиха се на разсеяни и провалиха приемането на този важен текст. Реално депутатите на ДПС се държаха като възродители и затова тази партия е излишна. Тя не може да защити интересите на българските граждани, а работи само за мераците и джоба на Христо Бисеров, Данчо Ментата, Камен Костадинов, Ахмед Доган, Пеевски и цялата плеяда от корпоративни играчи.

- Как си обяснявате факта, че години наред в общините са се случвали корупционни безобразия, а институциите бездействат и си затварят очите?

- Ами прокуратурата е една от отговорните за това институции. Да кажат защо прокурор Черешарова бездейства за далаверите в Първомай. Личната ми гражданска позиция е, че в България националната сигурност и цялата държава са застрашени, защото има тежка корупция по всички нива. За това съд, прокуратура, следствие, МВР не реагират, защото са част от схемите. Когато някой открадне, тези институции не се стараят да въздадат справедливост, а да извършат преразпределение на откраднатото.