Гроздан Караджов: Сянката на Костов и смъртта на РБ са измислени тези

Епизодът с “доброволното предаване” на банкера Василев в Белград, освен че е смешен, е и режисиран

ГЕРБ съвсем не е “неясен обект на желанията”, в блокът има както хора, които приемат взаимодействието с Борисов, така и такива, които не го приемат

При преференциалния вот на Реформаторите не играят кебапчета, обещания за бонуси към заплати, пликове с пари или торби с продукти, казва пред Faktor.bg кандидат-депутатът, любимец на Командира

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Караджов, скучно начало на изборната кампания, липсва еуфория, както и истински дебат. Преодолим ли е дефицитът на доверие, обхванал цялото общество? Вие от Реформаторския блок (РБ) как лекувате апатията, обзела избирателите преди избори?

- Дефицитът на доверие в България отдавна е преминал отвъд здравословния минимум, необходим на всяко общество. Имунната система на българското общество е сериозно поразена.

Разбира се, това болестотворно състояние не може да се излекува с обещания или заклинания на шамани, в каквито виждам, че се превръщат някои политици по време на предизборна кампания. От Реформаторския блок сме пределно ясни - нужни са реформи, някой най-сетне трябва да направим. Те няма да са лесни или безболезнени.

Ефектът от едни ще се усети веднага, от други - след години. Но без реформи положението в страната ще става още по-лошо. Сега България е в мъртва точка - все така най-бедната 7 години след членството в ЕС, все така с най-ниските лични доходи, все така най-корумпирана, всека така с най-ниски инвестиции, все така с най-неефективна съдебна система, която продължава да е обект на мониторинг от Европейската комисия, без да е ясно кога ще приключи.

- Предизборната кампания за парламентарния вот ще се запомни с гражданското разлистване. Всички партии разтвориха листите си за лица извън политиката. Вярна или грешна е тази формула - да делим кандидат-депутатите на граждани и политически фигури?

- А кой ги дели? Всеки, който влиза в политиката - или дори заявява намерения, става политическа фигура, той се ангажира с определени политики, които ще изпълнява. Гражданските кандидатури, както и членовете на партии от коалицията споделяме общи ценности и програмни намерения. Всеки от нас има различен поглед към тях, различен прочит и различен начин на представяне.

Принадената стойност е точно в “сблъсъка” на визиите на партийно ангажираните с тези на представителите на гражданското общество. Например, аз съм едновременно в Гражданския съвет на РБ, и в една от листите в София. Изцяло се съобразявам с основните начала и програмата на РБ, но никой не ме цензурира, нито ми слага думи в устата. Това ни прави по-силни.

Вождистките партии, напротив, използват гражданската квота като прикритие на нечисти икономически интереси. Помните, че БСП и ДПС, поддържани от златния пръст на “Атака”, рекламираха предишното си управление като “експертен кабинет”. И още на третата седмица видяхме Делян Пеевски маскиран като “експерт” и предложен за председател на ДАНС.

Това обаче, за което можем да говорим, е, че са необходими нови лица в политиката. Личности, утвърдили се в сферата, в която работят. Само по този начин може да влезе наистина експертното начало, което - в съчетание с решителни и безкомпромисни политически действия, да доведе до поврат в развитието на България.

- Трябва ли да има повече правомощия Гражданският съвет на Реформаторския блок?

- Да! Тази политическа иновация доказа във времето, че може да балансира между партийните отношения в коалицията. Когато се създаваше Гражданският съвет, опасенията бяха, че тази структура ще утежни и като цяло ще направи по-тромава процедурата за вземане на решения.

Но Гражданският съвет е структура, която всъщност е добавена стойност към начина на вземане на решения от политическите партии и наистина доказа, че нов тип политики, макар и трудно, но могат да се правят.

Бъдещето на РБ е в неговата централизация и превръщане в единен политически субект, без това да закрива или да обезличава останалите партии в коалицията. Тук очаквам точно Гражданският съвет да изиграе ключовата роля в изграждането на новия РБ.

- Състезание между силни личности ли ще гледаме на вота или партийни надпревари? Избирателите на РБ показаха вече, че могат да наложат желанието си с преференциалния вот…

- Едното не противоречи на другото. Зависи от това как партиите са подредили листите си. Избирателите на Реформаторския блок са хора, които са съвсем наясно кого избират и защо го избират. В този избор не играят кебапчета, обещания за бонуси към заплати, пликове с пари или торби с продукти. Това е съзнателен граждански избор. Което ни задължава още повече.

- Преди несъстоялия се форум на реформаторите казахте на шега, че не знаете къде отивате – „на конгрес или на концерт”. Избирателите ви вече си мислят, че правите всичко по силите си да не влезете в следващия парламент. Толкова ли са неразрешими проблемите пред РБ и не трябва ли да вложите енергия в разширяване на подкрепата, а не в междуличностни битки?

- Няма проблем, който да не може да бъде разрешен, ако всяка от страните извърви своя път. Конгресът все пак се състоя - и макар да не избра председател, одобри предизборната програма и потвърди желанието на всички в Реформаторския блок да се явим заедно на избори - да продължим заедно. Нека ви напомня, че става въпрос за реално единодействие на седем политически субекта - нещо, което се случва за първи път.

- Две теми разделят реформаторите - отношението към Борисов и към Меглена Кунева. Защо ГЕРБ е толкова “неясен обект на желанията” за Реформаторския блок? Ако се окаже отново, че Меглена Кунева е сред „обречените” да загубят вота, провал или победа ще е резултатът за реформаторите?

- Извън Бунюел и филмите му, ГЕРБ съвсем не е “неясен обект на желанията”. В този смисъл, ако се пошегуваме, ГЕРБ е и “неясен обект на нежеланията”. В блока има както хора, които приемат взаимодействието с ГЕРБ, така и такива, които не го приемат. Те са възможен политически партньор в едно управление - Реформаторите не крием това.

Но както и в ГЕРБ, така и в РБ очакваме резултатите от изборите, след които ще стане ясно в каква конфигурация ще е следващото българско правителство.

А резултатът за Реформаторския блок се измерва в гласове - и парламентарно представителство в 43 НС.

- Да допуснем, че изборите са минали, вие и ГЕРБ имате мнозинство, разбрали сте се за реформите. Вие бихте ли подкрепили и бихте ли участвали лично в кабинет начело с Борисов?

- Твърде много са хипотезите в този въпрос, за да получи отговор. От Реформаторския блок вече декларирахме, че настояваме следващият премиер, министър на финансите и на вътрешните работи да са нови лица.

- Мнозина анализатори смятат, че сянката на Иван Костов се е надвесила над РБ и пречи за единството? Доколко е вярна тази теза?

Сянката на Иван Костов, както и смъртта на Реформаторския блок са две не просто преувеличени, а измислени тези. За себе си мога да кажа, че съм научил много от човека и държавника Костов.

А Блокът, отново напомням, е от 7 партии. Така че не говорим за единство, а за единодействие. Никой не иска от тези първоначално пет, а сега седем партии да мислят еднакво и да говорят в един глас, това е белег от друго време -и най-малкото е неестествено. Все пак сме 2014 г., не 1974 г.

- Сега като РБ няма избран лидер, кой ще поеме отговорността за резултатите след 5 октомври?

- Не е нужно да има избран лидер, за да се поеме отговорност. Всяка от партиите в блока има свой председател. Нека не предпоставяме изборните резултати.

- Казусът „КТБ“ е най-горещият картоф след изборите. Какво е решението? Възможно ли е служебното правителство да реши проблема с КТБ и поне малко да успокои обстановката в държавата?

- Не е работа на служебното правителство да решава проблема с КТБ. Има разследване, има проверка на одитори и квестори в самата банка.Ние от Реформаторския блок настояваме случаят КТБ да се поеме от специализираната прокуратура, а главният прокурор да се самоотстрани от казуса поради явна свързаност. На няколко пъти той се набърка извън рамките на компетенциите си, което го класира в кръга на заинтересованите от разграбването на КТБ.

Решенията за КТБ ще се вземат, след като всички си свършат работата, излязат докладите за фактическото състояние на банката и се пристъпи към действие. Това обаче, което може да направи новото правителство, което ще се формира след 5 октомври, е да започне незабавно процедура за избор на нов управител на БНБ, като допусне да се включат и чужденци. Това ръководство на централната банка се компрометира и доказа, че е обвързано с кръговете, допуснали КТБ да се превърна в пирамида.

- След доброволното предаване на банкера Цветан Василев в полицията в Белград има надежда да започне трудната част за всички зависими и обвързани с КТБ? Очаквате ли на бял свят да излезе истината за КТБ? Докъде очаквате да стигне прокуратурата в разследването на тази политико-банкерска сага?

- Очаквам специализираната прокуратура да стигне докрай - т.е. да има перфектни обвинителни актове,които да доведат до осъдителни присъди. Както вече отбелязах, засега действията на главния прокурор не вдъхват надежда в тази посока, затова поискахме г-н Сотир Цацаров да се оттегли, а разследването да поеме специализираната прокуратура. В противен случай съм скептик. А епизодът с “доброволното предаване” на г-н Василев в Белград, освен че е смешен, ми се струва и режисиран. Явно смята, че може да е фактор в предизборната кампания.Но някой го е подвел.