​Осман Октай: Партиите да кажат "не" на страха от Доган и да приобщят мюсюлманите

Има свободен ресурс от грамотни и подготвени млади хора, които не са част от обръчите на ДПС и могат да влязат във властта

И БСП и реформаторите да подадат ръка на малцинствата както действа Бойко Борисов

- Президента направи грешка и не покани нито един представител от друг етнос или религиозна група във втория служебен кабинет, казва пред Faktor.bg политическият анализатор

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Октай, как тълкувате обещанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджалийско, че ако вземе властта ще даде поне 10 зам.-министерски постове на мюсюлмани?

- Поздравления за ГЕРБ, защото за момента са единствената политическа формация, която се стреми и прави опити да влезе в т.нар. „смесени райони” и да приобщи към идеите си мюсюлманското население. Тези опити, колкото и плахи да са досега дадоха един много силен старт по време на местните избори, когато в Силистра за първи път ДПС загуби всички крепости в областта, въпреки че има 80% турци като избиратели. Доскоро, където ДПС не можеше да излъчи собствен кмет в този регион, издигаше заедно с БСП. Заедно колеха и бесеха. Но сега за първи път от 20 години нито БСП, нито ДПС имат община в Силистренско. Това показва, че ако някоя политическа сила, която и да е тя си постави политическата цел да разруши модела на Доган, да влезе в регионите – Кърджали, Търговище, Разград, Шумен и Силистра и да подаде ръка на населението, то това начинание трябва да се приветства, а не да се критикува. На миналите парламентарни избори ГЕРБ изпратиха свои наблюдатели в секциите в смесените райони и ДПС не можа да фалшифицира както обикновено резултатите. Като им се отрязя тази възможност, партията на Доган загуби над 220 000 гласа. Всяка формация, независимо в кой спектър е - ляв или десен, ако си направи труда да привлече в редиците си мюсюлманското население, а впоследствие и в държавното управление трябва да бъде поощрявана, защото консолидира нацията. Само така, ще се сложи край на корпорацията и най-вече на модела „Доган”.

- Има ли шанс Бойко Борисов да намери „свободни” от ДПС подготвени и кадърни мюсюлмани, на които да повери властта без да имат ангажимент към етнокорпорацията?

- Разбира се, че има свободен ресурс от грамотни и подготвени млади хора, които не са част от обръчите на Доган. Синовете и внуците на много от основателите на ДПС са изключително ерудирани и високо образовани хора, които нямат нищо общо с партията на Доган през последните 15 години. Те са завършили елитни университети в Европа, организирани са от Фондация „Конрад Аденауер” в едно сдружение „Евет” и нямат нищо общо с ДПС. Те се позиционират във всички региони и са политически независими. Аз ще ви посоча само едно име юристконсулта на Софийска община –Семра Якуб. Голяма заблуда е, че в обръчите на Доган, и в партийните централи по регионите са включени всички изключителни кадри и образовани хора от турското малцинство. В ДПС са всички кариеристи, които обслужват групировките и мафиотското управление на страната. Моделът Доган контролира стотици отрасли в държавата и затова станаха най-омразната политическа формация като постави в изолация и конфронтация самото мюсюлманско общество.

- Председателят на БСП Михаил Миков съзря в обещанието на Бойко Борисов прегръдка между ГЕРБ и ДПС и бъдещо политическо сътрудничество между двете партии. Можем ли да тълкуваме по-този начин думите на лидера на ГЕРБ? Имаме ли основание да се страхуваме, че Доган пак ще разпределя отново порциите като партньор на Бойко Борисов след изборите?

- Много глупави приказки отстрана на Михаил Миков. Изявлението на Бойко Борисов разбира се, че дразни БСП, ДПС, мафията и всички финансово олигархични кръгове, които се позиционираха в цели региони и отрасли в държавата. Михаил Миков вместо да говори глупости нека да се замисли как неговата партия да подаде ръка и да привлече мюсюлманското население. Той отива в другата крайност и прогнозира бъдещо сътрудничество между ГЕРБ и ДПС. Доскоро в редиците на „Коалиция за България” беше етническата формация „Евророма”, а след това се оплакваха пред медиите кой бил „използван” и кой „изнасилен”. Нека и БСП да подаде ръка на мюсюлманското общество и нека представители на малцинствата да членуват в партията му и да заемат важни постове в държавата. Аз лично мечтая за деня когато парламентарните групи на основните политически формации ще имат в редиците си представители на всички етноси. Чак тогава ще има истинска, европейска и натовска България и ще има демокрация, а не конфронтация на етническа основа.

- Думите на Бойко Борисов със сигурност ще разсърдят и председателя на ДПС в сянка Ахмед Доган. Какъв ще бъде следващия му ход? Вчера след совалките на Борисов в Кърджалийско от пресцентъра ДПС пуснаха в отговор информация, че очакват 100 хил. гости за Курбан Байряма?

- Няма как думите на Бойко Борисов да не са стреснали Ахмед Доган. Единственото притеснение на ДПС през последните 15 години са именно опитите за инвазия от други партии и привличане на представителите на етническите групи, на мюсюлманското население в своите партийни редици. За да наложат датата за изборите 5 октомври от ДПС заеха удобната поза „партер” . Най-малко 150 хил. гласа ще спечели ДПС от съвпадението на датата на изборите с Курбан байряма. Тук е моментът обаче ГЕРБ да наложи един строг контрол на избирателните секции в смесените райони. Ако се създаде такава изборна организация, в която няма фалшификации този финансово-олигархичен кръг ще се прекъсне рано или късно, а с неговия крах ще повлече и модела „Доган”.

- Може ли да очакваме и от Доган обещания и послания към избирателите, които да стегнат редиците за вота? От телевизионен репортаж стана ясно, че в Агенцията по рибарство, ако не си „депесар”, получаваш заповед за уволнение. Ако се предприемат такива чистки, хората ще са принудени да дадат гласа си въпреки волята?

- Възможно е в много смесени региони да бъдат тероризирани хората и избирателите да бъдат подлагани по принуда да дадат гласа си. Този пример, който дадоха вчера е само в една Агенция. А във всички сфери-прокуратура, министерства, фондове и учреждения, са окупирани от модела Доган. Тук искам да отбележа, че на терор са подложени не само мюсюлманите, но и българите. За да приключи всичко това веднъж завинаги бих призовал и БСП и РБ да направят нов прочит и да разбият етнокорпорацията както действа Борисов. Да кажат „не” на страха от Доган, а да защитят избирателите си от неговия порочен модел. Моделът Доган подчинява всички властимащи в държавата без изключения чрез политико-олигархичния натиск и кадруване. Моделът Доган роди скандала КТБ , а в него се намесиха наравно с имената на Делян Пеевски и Цветан Василев и името на главният прокурор Сотир Цацаров. Ако държавната власт и политическите ръководства са на мястото си моделът „Доган” няма как да управлява.

- Резерв ли са ромските гласове за ДПС?

- Ще напомня, че заради загубите от местния вот партията на Доган ухажваше ромите на предишните парламентарни избори. С участието на службите в България те спонсорираха ромски форум в Японския хотел, а организатор на събитието беше Киро Японеца. И сега ще се опитат да купят ромите. За да не се случи това вътрешният служебен министър Йордан Бакалов трябва да направи такава организация за изборите и изключително да наблюдава този контингент.

- Може ли България да се събуди на 6 октомври, а ДПС да бъде втора политическа сила и какви биха били последствията от това разместване?

- Не е добре за България, но е възможен този вариант. БСП най-вероятно ще повтори ситуацията от 1997 година и заради скандалите и вътрешната опозиция в лицето на АБВ ще останат трета политическа сила с 30-35 гласа. ДПС ще бъде втора – с 40 - 45 гласа, а АБВ може да реализира около 15 мандата. Ако на 6 октомври България се събуди и Бойко Борисов и ГЕРБ се поздравят с 140 мандата това ще е най-сериозният удар срещу модела "Доган".

- Ако на Доган се отнеме възможността да раздава порциите ще се разцепи ли партията му?

- Да, всички казват, че няма да управляват с Доган, но никой не прави това, което прави ГЕРБ да се приобщят мюсюлманите и турците, да се спечели доверието им. Дори и президентът, когато конструира своя втори служебен кабинет през този мандат направи грешка и няма нито един представител от друг етнос. Това е изключителен пропуск. Този служебен кабинет, който е израз уж на гражданското общество няма представителство на мюсюлманската общност дори и на по-ниски нива. Голям пропуск, защото това щеше да бъде сигнал, че партийните формации атакуват без страх модела „Доган”. Запомнете едно - ДПС са мощни и силни когато са около софрата на властта и разпределят порциите. Моделът „Доган” е невъзможен за нито една цивилизована страна в Европа. Във всички европейски държави където има етно общества партиите правят всичко възможно да ги приобщят и интегрират.