​Димитър Иванов: Украйна е част от европейския проект, тя е нашият съюзник, а не Русия

Прекратяването на нашето участиен в „Южен поток“ е политическа санкция с важни последици срещу Москва

Русофилите и почитателите на Путин у нас са безотговорни войнолюбци и враждебни към Родината си хора

Има опасност България да бъде обект на руска агресия, казва пред Faktor.bg енергийният експерт и активист на новата дясна формация „Независима България”

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Иванов, преди дни Движение „Независима България” поиска държавата да излезе от смесеното дружеството за „Южен поток”, какъв ще бъде ефектът от тази мярка, гарантират ли се българските интереси?

- От самото начало проектът „Южен поток“ беше структуриран по начин, който не отговаряше на нашите интереси. Петдесет процента от собствеността се владее от „Газпром“, което на практика означава руско владение на тръбата. Като се има предвид, че и финансирането е руско, нещата стават още по-неблагоприятни. Това е проект, който е политически и е в интерес на Русия. България е ключова страна за този проект. От тук тръгва наземната част и от това идва страхът на българските правителства да противоречат и да не изпълняват волята на руснаците. „Газпром“ не успя да сложи ръка на транзитните тръбопроводи на Украйна и поради това иска да си запази влиянието на доставчик на газ в Европа чрез Северен и Южен поток. Но агресивната политика, която Путин води в Украйна, загуби доверието на международната общност, че е надежден партньор и Европа спря реализацията на проекта. Сега големият въпрос е какво ще направим ние? Ако искаме да се превърнем във фактор на страната на свободния свят, то трябва да прекратим участието си в този проект. Не бива да се крием зад европейските правила и зад гърба на Европейската комисия, а да изразим нашата воля. Тя в случая е важна. Този ход ще ни превърне от „руски послушник“ в достойна и осъзната част от евроатлантическата общност, затова настояваме БЕХ да напусне смесеното дружество.

- Как на фона на украинската криза от последните седмици се проектира газовият проект?

- Украинската криза продължава вече няколко месеца. Русия незаконно окупира и анексира Крим. Сега активно дестабилизира Източна Украйна. Буквално в последните часове украинският парламент прие закон за санкции срещу Русия. Украинското предложение „Газпром“ да продава газа си на украинско – руската граница е много положително. То трябва да бъде подкрепено и с българската позиция. Това е най-евтиният и сигурен начин газовите доставки да продължат. В този смисъл беше и мнението, изразено от еврокомисаря Йотингер. С действията си по „Южен поток“ отново подчертавам, че ще подкрепим тази схема на доставките. Подобен разумен подход към руските газови амбиции ще увеличи шансовете Русия да охлади агресивната си националистическа политика и ще бъде ефективен принос в мирното решаване на кризата.

- Санкциите срещу Русия ще се окажат ли достатъчно ефикасни, за да се избегне въоръжен конфликт с Украйна?

- Никой не желае война и тя би била ужасно развитие, но това не значи, че агресорите могат да правят каквото си искат. На този етап България и нашите западни партньори разчитаме, че икономическите санкции ще обуздаят амбициите на Путин и неговата клика. Прогнозите са, че ограничавайки действието и финансирането на руските компании и олигархични кръгове, неблагоприятният ефект ще се разпростре не само върху тях, но и върху цялото общество, за да окаже натиск за прекратяване на експанзията. За сега тези санкции дават основание да се счита, че имат осезаем икономически ефект. Има разбира се и форма на политически санкции, като например Донецката Народна Република и Луганската Народна Република да бъдат обявени за терористични организации. Това ще постави Русия в сложна ситуация - да не може да оказва подкрепа за тях, което извършва в момента. Да се подкрепят терористи не е препоръчително за никого. Друга политическа санкция е предложението САЩ да обяви Украйна за съюзник подобно на Израел, Южна Корея и други държави. Това също е стъпка с много сериозни последици и ще прекрати тези неща, които руската армия в момента върши на руско- украинската граница. Прехвърляне на хора и бойна техника, нарушаване на въздушното пространство и други. Прекратяването на „Южен поток“ от наша страна също може да се разглежда като политическа санкция с важни последици в този контекст.

- Обект на санкции обаче се оказа и България - Русия спря вноса на селскостопански стоки от нас, обвини ни, че изнасяме оръжие незаконно за Ирак, къде са русофилите и почитателите на Путин у нас, защо мълчат за опита на Кремъл да ни третират като васали?

- За България конкретно санкциите за внос на селскостопански стоки не са значими. Повече от 20 г. Русия е затворила своя пазар за нашите традиционни стоки от времето на социализма, например храни и други, и това е нейният опит да съсипва българската икономика, в частност селското ни стопанство. Воплите, че санкциите на Европа, респективно контрасанкциите на Русия, ще се отразят негативно на икономиката, за мен са напълно несъстоятелни. Нека да си припомним скорошните думи на финансовия министър на Германия – Шойбле: „съображенията за мира и сигурността са много по-важни от икономическите“. Чуваха се оплаквания, за намаляване на броя на руските туристи, какво се оказа, че руските туроператори са много по-опасни за руските туристи, от колкото нашата позиция по украинската криза. Спекулациите, че България и други страни са изнасяли незаконно оръжие на Ирак – винаги ще се намерят мерзавци, които продават оръжие на бандити. Но трябва да отбележим, че политиката на Кремълското ръководство спрямо Източна Украйна, наподобява действията на ИДИЛ в Северен Ирак. Така наречените русофили и почитатели на Путин у нас са безотговорни войнолюбци и враждебни към България хора. Не им симпатизираме. „Независима България” има амбициите да избие от главите на Кремълското ръководство, че можем да бъдем техни васали. Трудна задача, която ни изпълва с решителност и патриотизъм.

- Шефът на НАТО Расмусен предупреждава, че Русия може да удари и други държави, какви са основанията за това, кои са мишените, България сред тях ли е?

- За съжаление тази прогноза съдържа в себе си много обективност. България е страна, не случайно наричана „троянски кон“ на Русия, и е много вероятно да бъдем обект на агресия. Трябва да си даваме сметка за това и да бъдем още по-твърди. За това считаме, че изборите на 5-ти октомври ще дадат отговори на важния въпрос: „Можем ли да защитим независимостта си в този размирен свят?“. За четвърт век преход Русия изгради силно влияние тук, в икономиката – огромният брой български олигарси са техни хора. Някои икономически специалисти смятат, че една трета от нашите активи се контролират от проруски бизнесмени. Моето лично мнение е, че този процент е почти два пъти по-голям. Разполагат с огромни пари и контролират медиите, представяйки си, че медийният театър е най-важното политическо действие. Имат огромно влияние в съдебната система, администрацията, секретните служби и политическите партии. Ако искаме да сме в състояние да отразим руски удар, това влияние категорично трябва да се неутрализира. Така можем да разчитаме на самоопределение в бъдеще.

- Срещу служебното правителство се изсипаха атаки за неподходящи кадрови назначения, но само „Независима България” атакува новата власт, че няма до момента официална позиция за поведението на Русия и кризата в Украйна, защо е важна тя за България, още повече след правителството на Орешарски?

- В свое становище изразихме категоричното си мнение, че при обявяване на правителството и изразените приоритети на президента се създаде впечатлението, че живеем в един мирен свят. Това далеч не е така. Украинската криза и нейните развития са най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война. Защо служебното правителство и премиерът мълчат? Страхуват ли се от Русия? Още повече, че имат амбиция да представят Кристалина Георгиева за висш представител на ЕС по външната политика и сигурността. Задължително трябва да изложат подробно своята визия, която респективно ще се отрази и върху нея, за този най-отговорен в момента европейски пост. Преди няколко часа слушах приказки на БСП по същата тема. Сега, ако някой се опитва да идентифицира моята позиция с тази на БСП, ще го помоля да не се държи примитивно. По-добре е да си дадат сметка, че колкото повече категорични заявления има по отношение на кризата Русия – Украйна, това ще бъде актив за България. „Независима България”, счита за наш съюзник в този конфликт Украйна, а не Русия. Украйна е част от европейския проект, който развиваме и ние.

- Вие сте представител на нова дясна формация, виждате ли реформаторите като ваши партньори, опасна ли е сянката на Костов, как гледате на категоричната позиция на Борисов, че ако няма 121 депутати, ще откаже съставяне на кабинет с евентуалните гласове на реформаторите?

- Движение "Независима България“ е един широк кръг съмишленици, обединени около личността и идеите на Алекс Алексиев. Нашите принципи са демокрация, патриотизъм, свободен пазар и справедлив съд. На предстоящите избори ще излезем със своята ясна платформа и отговори на важните въпроси. Тези, които споделят нашите виждания, са ни потенциални партньори, ще търсим общи действия. Етикетите "десни", "патриоти" и "социални" отдавна са загубили смисъл. Ще си позволя да разширя мисълта на Дън Сяо Пин – дали котката е черна или бяла, стара или млада, женска или мъжка - тя трябва да лови мишки, нужни са резултати, а не приказки. Струва ми се, че екзалтацията на медиите последните седмици - кой с кого ще се коалира и кой колко мандата ще има, е доста несериозна. Много по-важно е кой какво ще направи след 5-ти октомври и това не са просто думи. Борисов иска да построи кампанията си върху това - „знаете ме колко съм печен и гласувайте за ГЕРБ, за да имам 121 депутати“. Нека ГЕРБ се огледат кое е доброто за страната, а не само да се вторачват в „пицата на властта“. България няма да загине, ако ГЕРБ няма 121 депутати, колкото и да ни плашат. Ние от Движение „Независима България“ ще се опитаме да направим нещо отговорно за измъчените, обезверени и объркани наши съграждани. Надявам се да успеем.

* Димитър Иванов е народен представител в 37-то и 38-то НС от групата на СДС, заместник председател на Комисията по енергетика и активен участник в старта на пазарните реформи в българската енергетика. Координатор на Комитета срещу АЕЦ “Белене“ 2011г., основател и председател на Движение за енергийна независимост „ДЕН“ 2012г., активен участник в Движение „Независима България”.