​Георги Котев: Мистерия – за няколко седмици четирима посланици в „Козлодуй”, кроят нещо

През последните години от ядрената енергетика мафията е откраднала между 4 и 6 милиарда лева, казва пред Faktor.bg ядреният физик

Георги Котев е инженер-физик. Завършил е Московския енергиен институт, специалност „Атомни електрически централи и установки". Има над 17 години трудов стаж в АЕЦ „Козлодуй". Специализирал е в Университета в Пиза, Италия. От пет години се занимава с разследване на престъпни практики в областта на ядрената индустрия. 

Интервю на Мая Стоянова

- Г-н Котев, от няколко години нищите потайностите на българската ядрена енергетика, защо в последния момент бе подписан договора с "Уестингхауз" за VII-и блок на АЕЦ, каква според вас бе далаверата на кабинета "Орешарски" или той бе марионетка на по-големи играчи?

- Подписването на т.нар. акционерно споразумение с "Уестингхауз" в последният момент е очевадно от тактически съображения, за да не се допусне някаква форма на противореакция. Но не от страна на политически субекти, а от страна на отделни граждани или сдружения, които да объркат сметките на „играчите”. Далаверата е не само за отиващото си правителство, а за цялата т.нар. „политическа класа” на България, но не и за народа. Някога да сте чули или прочели поне един български политик да се е обявил принципно и неизменно против ядрената енергетика въобще? Поне един едничък? Ако не се сетите за поне едно име, е редно да се замислите защо е така?

Родната ядрена индустрия, като част от общата енергетика на страната е най-голямата корупционна каца, в най-бедната и най-корумпираната страна членка на ЕС. Поради тази причина няма и български политик, който да е видял или съобщил за поне едно престъпление в този сектор, пък било то и за 5 стотинки. А възможно ли е такова неща в нашата Родина?

- Безопасна ли е технологията на "Уестингхауз",  защо този реактор ще бъде по-скъп от два реактора на „Белене” и то без ядреното гориво – това твърди Румен Овчаров?

- В света няма безопасна ядрена технология в областта на ядрената индустрия, независимо от кой край на света идва тя. Дали ще е Уестингхауз, Росатом, Арева (Франция), Канду (Канада) или Зимбабве-атом всичко е смъртоносно опасно. В човешката история не е имало друга индустрия, която да е толкова антихуманна, че да заплашва съществуването на цялата планета във всеки един момент. Що се отнася до цената, принципът е – ако мине номерът. В света няма отворен, прозрачен пазар за продуктите на тази индустрия, който да позволява сравнение, анализ и изводи за икономическа ефективност и изгода. Защото това не е възможно. Евентуална прозрачност в сектора би отворило очите на човечеството и то незабавно би отрекло това самоубийство.

- Появиха се съмнения, че бързат със VII-и блок, защото руснаците отказали да удължат живота на V-и и VI-и блок, възможна ли е такава игра на презастраховане?

-Това е поредната спекулация. Животът на работещите в АЕЦ „Козлодуй” блокове V и VI няма нужда да бъде удължаван, защото той вече е удължен и те биха могли да работят без проблем минимум до 2042-ра и 2046-та години, съответно. Това се случи в периода 1998-ма – 2008-ма години, по времето на три български правителства (на Костов, Сакскобурготски и Станишев). Сега никой от тези и други политически сили „не си спомнят” за това. Парите, заемите към банките по тази модернизация все още не са изплатени от родната АЕЦ (справка – финансовите отчети на АЕЦ-а в Търговския регистър), а вместо това се подготвя дублиране на мероприятието, с цел източването на нови над един милиард лева. Читателите на Faktorr.bg могат да се убедят сами от интернет страницата на френския концерн Арева (виж ТУК), участвала в удължаването живота на блоковете, която доказва верността на твърдението ми. Всеки сам би могъл да го провери и да се убеди.

- В коментар на личния си блог твърдите, че 10 юли е особен ден за енергетиката, какво се случи на тази дата, има ли някаква задкулисна игра?

- На 10-ти юли т.г. АЕЦ „Козлодуй” беше посетена от делегация, водена от посланика на САЩ у нас Нейно превъзходителство г-жа Марси Рийс, съпроводена от зам-директор на американския ядрен регулатор, посланика на България в ООН и други. Въпреки официалното съобщение за това от страницата на АЕЦ-а истинските причини и резултати си остават загадка. Същият ден беше сменен председателят на съвета на директорите на АЕЦ-а г-н Георги Христозов, доказано осъждан в България за финансови престъпления преди много години. Седмица по късно състава на този съвет беше попълнен от освободения, пак на 10-ти юли, дотогавашен изпълнителен директор на БЕХ, за да се оперира и рехабилитира - г-н Иван Йончев. Кога го оперираха, кога го възстановиха и кога пак му намериха топло и доходно място?

Но и това не е всичко. Считано от 4-ти март т.г. родната АЕЦ е посетена само в рамките на няколко месеца от 4-ма посланици на страните Великобритания, Франция, САЩ и Китай (последния на 11-ти юли). Става дума за четирима важни дипломати все от страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Към тях трябва да прибавим и безпрецедентната визита на Генералния директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано (Япония), която агенция е единствено и само на пряко подчинение на СС на ООН. Не остана непредставена и петата страна, постоянен член на СС на ООН - Русия. Неин представител - заместник генерален директор на МААЕ, посети Козлодуй през септември 2013-та година. Аз следя от близо ядрената индустрия (за добро или лошо) вече почти четвърт век, но никога не съм чувал за такава високопоставена международна инвазия, на която и да е била някоя от атомните централи по света.

- Какво е вашето обяснение за този засилен интерес на световни фактори към българската АЕЦ – какво ни кроят?

- За огромно съжаление, на вашите читатели трябва да призная, че не съм наясно с истинските намерения на този агресивен интерес. Ядрената индустрия няма обичай да предупреждава жертвите си предварително за намеренията си. Независимо от факта, че всички визити са отразени на интернет страницата на АЕЦ-а, те не дават отговор на въпроса ви. Същата индустрия няма навик и желание да информира жертвите си и за последствията от престъпните си деяния. Справка - аварията в АЕЦ „Фукушима-Даичи”. Остава само да гадаем и предполагаме, какво са ни подготвили. Дано успеем да предвидим намеренията им и да успеем да им се противопоставим навреме. Да се надяваме.

- Политици твърдят, че " Уестигхауз" е регистрирана в офшорната зона на САЩ, а според последните промени в родното законодателство тази фирма няма шанс да спечели търга и затова се прави този директен договор?

- Откровено казано не съм наясно с този въпрос. Търсих, но не открих листване на акции на "Уестингхауз" на някоя фондова борса по света. Много е вероятно твърденията на родните политици да са верни, но не е ясно как ще се реагира тогава на това погазване на закона.

-  Има ли шанс все пак VII-и блок да бъде факт, или играта е отново за кражбата на едни пари?

- Сигурен съм на 100%, че проектът за VII-и блок никога няма да се случи и реализира. Да, става дума за източване на огромни пари от родната икономика, които основно ще отидат за корумпиране и превръщане в зависими и послушни на наши политици, които да обслужват чужди интереси.

- Има ли опция следващо правителство да отхвърли договора, произтичат ли от това за нас някакви санкции?

- Аз не виждам такава опция. Потвърждение за това е съобщения в медиите факт, че директорът на "Уестингхауз" - г-н Дани Родерик, по време на последното си посещение у нас на 29-ти юли, се е срещал и разговарял с лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и РБ, но нито един техен представител до сега не ни е информирал за съдържанието и характера на тези разговори. Също така ни е известно, че именно представители на някои от същите политически сили ще бъдат в основата на новото българско правителство след изборите през октомври. Две от тези пет политически сили (ГЕРБ и РБ) едва на петия ден след разговорите имитираха противопоставяне, но с несъстоятелни и доста мъгляви аргументи, без намек от истината около съдържанието на разговорите им с г-н Родерик.

Що се отнася до потенциални санкции, въпросът също е неясен. Никой от нас все още не е виждал съдържанието на акционерното споразумение. На интернет страницата си АЕЦ „Козлодуй” обещава да го публикува, но едва след съгласие за това от страна на Уестингхаус. Вече минаха няколко дни от тогава, но това все още не се случва, ако въобще някога се стигне до там.

- Трябва ли Орешарски,бившият министър Стойнев и хора от БЕХ да бъдат разследвани и подсъдими за поредната далавера в енергетиката?

- Личният ми списък с отговорни лица, заслужаващи разследване и съдебно преследване по повод съсипването и източването на родната енергетика и цялата икономика е много, много, много по-дълъг. Искрено вярвам, че един ден това ще се случи и това ще бъде преломния момент в десетилетното затъване на България в блатото на мизерията.

- Вие сте ядрен инженер, повече от 17 г. сте работил в тази област само в АЕЦ „Козлодуй”, но сте краен противник на тази енергетика, каква е алтернативата й у нас, може ли без сътресения страната да се лиши от своята АЕЦ?

- Япония се лиши от услугите на 54 ядрени реактора, след катастрофата на 11-ти март 2011-та г. Сега се опитват да включат някои от тях, но процесът е много труден и сложен, и въобще не е сигурно, че някога ще успеят. И какво? Нима японците след това живеят по-зле и по-бедно от нас? Ако утре се случи подобна катастрофа в европейска Франция, да не дава Господ, и тя ще бъде принудена да се лиши изведнъж от услугите на 58-те си ядрени реактора. Вярва ли някой у нас, че това ще понижи стандарта на французите под българския? Същото ще се случи ако се наложи и САЩ да се лиши от продукцията на 100-те си действащи ядрени реактора. Ние имаме само два. Какъв е проблемът? Алтернативи има, те са били подтискани в продължение на десетилетия, но близките години неминуемо ще ги наложат.

- Може ли да се пресметне през всичките години какво е откраднала ядрената мафия от „Козлодуй” и провалената „Белене”?

- Абсолютно точна сума е трудно да се посочи, но аз съм твърдо убеден и разполагам с нужните документи и доказателства за откраднати минимум между четири и шест милиарда лева, само за последните 10 години.

Дълги години проекта АЕЦ „Белене” се използваше и все още се използва, за отклоняване на вниманието от истинския грабеж в действащата АЕЦ „Козлодуй”. Това е все едно да се твърди, че от строяща се банка маже да се откраднат повече пари отколкото от действаща, пълна с пачки и трезори. В света няма такъв прецедент.