Иво Божков: Вътрешният министър ще е най-важният човек в служебния кабинет

Нужна е голяма активност на предсрочните избори, както и наличие на силни личности, смята блогърът

Иво Божков е активист, блогър, член на Протестна мрежа и водещ на публицистично предаване. Един от хората, които излъчваха на живо всички протести през последната годна. Срещнахме се с него, за да поговорим за равносметката от протестите, важните изводи от оставката и какво предстои до изборите и след това.

Интервю на Косара Белниколова

- Г-н Божков, какво успя да се свърши за една година  Протестна мрежа?

- Най-важното е, че неподозирано голям брой активни хора се свързаха помежду си онлайн и офлайн. Това показа, че има голяма маса от хора от различни места от България, включително и от йерархията в държавните институции, които са активни. Изгради се активна комуникационна мрежа, което е основен инструмент за влияние на гражданското общество. Убеден съм, че това ще доведе до физическа промяна – включително и на избори.

- Оставката на правителството победа ли е?

- Оставката трябваше да бъде дадена точно преди година в „нощта на белия автобус”. Реално тогава правителството си отиде. То показа, че праща полиция срещу мирно протестиращи, както и че подменя истината с твърдението, че вандали са счупили автобуса. Това беше откровена лъжа, която създаде Йовчев. Същото се отнасяше и до твърдението, че не се записват лични данни. Аз лично показах няколко пъти, че това не е вярно. Остава една горчила, защото една година се извършваше подмяната. Сега последствията се стоварват върху всички

- Какви бяха щетите за държавата за тази една година?

- Продължава срива на доверието в институциите, което се срина до невероятно ниски нива. За да се управлява една държава, трябва да има поне минимално доверие към правенето на политики. В момента всичко е в ступор. Друга щета са дълговете, които не знаем защо се взимат. Да не забравяме, че на 23-ти юли парламентът беше блокиран, защото тогава се гласуваше първия заем от един милиард. Това беше първата стъпка към задлъжняването в огромни пропорции. По принцип заемът не е лошо нещо, стига да бъде публично защитен и обяснен. Взимането му на тъмно е огромна щета, която ще изплащаме дълги години. Третият проблем е оттегляне на доверието от външните ни партньори. Това много трудно ще се компенсира във времето. Всички партньорски организации на ДАНС са наясно какъв неподходящ избор беше Пеевски и как се направи опит да му се даде достъп до данните на сигурност не само в България, но и на Европа. Не знаем дали е имал такъв, но информацията много лесно може да се източи.

- Какво трябва да се направи от тук нататък, за да може усилията до момента да дадат резултат?

- Нужна е голяма активност на предсрочните избори, както и наличие на силни личности. Хората трябва да осъзнаят, че масово участие на изборите ще неутрализира купените гласове. Също така трябва много силни личности да влезнат в следващото правителство, за да възвърнат доверието в институциите. Най-важна е фигурата на вътрешния министър в него. Той може да сплаши познатия контингент от търговци и брокери на гласове, те са добре познати на МВР, но липсва политическа воля те да бъдат вкарани в ъгъла.

- Подкрепяте ли Ρеферендума за промени в Изборния кодекс, какво мислите за точките в него?

- За мен най-важно е да се въведе задължително използване на преференцията. Листите трябва да бъдат подреждани от гражданите, а не от партийните централи. В момента първият в тях е почти бетониран. За задължителното гласуване съм раздвоен. По принцип не съм привърженик, но в нашата реалност това е един добър начин да се ограничи ролята на малки партии-балансьори, които извличат от кандидатурите си само икономически изгоди.

- Какво следва с Протестна мрежа, в каква посока ще се развивате?

- Това е гражданска инициатива, която провежда политическа дейност чрез каузи. Ролята на партиите е да възприемат тези послания и да ги направят тяхна кауза. Ако никой от политическите субекти не ги възприеме, тогава Протестна мрежа може да стане партия. Според мен това е най-трудният вариант. Изисква се страшно много работа, отдаденост и ресурс. Това е тежко начинание и изисква много време, ако иска да е истинско. Важно е да се случи по естествен начин – от долу нагоре. ПМ обединява много симпатизанти на различни политически сили – Реформаторски блок, Зелените, ГЕРБ, има и хора с откровено леви убеждения – ние сме обединителна платформа. Най-важното от е всичко е да се подкрепи каузата „Граждани срещу мафията”. Няма лошо в политическите амбиции. В момента всички с такива от Протестна мрежа може да ги реализират чрез включване в листи или като независими кандидати.

- Докъде стигнаха сигналите, които подадохте в прокуратурата?

- Най-важният сигнал е този срещу престъпната група Василев-Пеевски-Бареков. В момента се действа най-силно в посока на разследване към първия. Сигналът ще бъде допълнен следващата седмица за данни за незаконно финансиране на Бареков, които минават през неговото НПО. Той публично призна за тях в сайта на ББЦ.

- Помъдряхме ли за една година?

- Учим се на политика, на гражданско участие, на заставане зад политически каузи. За съжаление обаче това става в процеса на случване на нещата. Причината е, че липсва гражданско образование в училище