​Георги Кадиев: Най-опасната „промяна” за БСП е без Станишев по Станишевски

Обещавам много кръв, пот и сълзи, ако стана лидер на БСП

Сега се появяват много „активни борци“, които говорят срещу порочните практики в управлението на БСП

На 5 октомври сме съперници с АБВ, но след това сме партньори, казва пред Faktor.bg червеният опозиционер


Интервю на Зорница Веселинова

- Г-н Кадиев, оставката на кабинета Орешарски вече е факт, как я посрещнахте?

- Това е закъсняла оставка. Правителството предаде БСП. Сами сме си виновни.

- Анализатори твърдят, че България е разграден двор, а държавата прилича на кокошарник, в който крякат много кокошки (партиите), а един петел (външен фактор) ги оглежда и избира поредната „булка”. Вие как мислите?

- България продължава да е пример за страна в преход: слабо доверие към политическата система, значително влияние на бизнес кръгове, слаби институции, за които не се знае в чий интерес работят, силна корупция. Всичко това бавно се променя, но може да се променя много по-бързо при изявено желание за това на хората. Без желанието от хората, това е невъзможно.

- Как ще приключи сагата „КТБ”? Кой-кого: Делян Пеевски ли ще „извие ръцете” на Цветан Василев, или обратното?

- Конкретните имена са без значение. Проблемът е, че позволихме цяла България да стане заложник на войната между двама души. Техният конфликт разби политическата стабилност, постави под въпрос банковата ни система, заплашва да стагнира икономиката, докато изглежда, че държи като заложници ключови институции в държавата - например БНБ. Това е проблемът и следващото управление трябва да се заеме да откъсне държавата от такива опасни зависимости. В противен случай единият ще победи, ще завземе частта на другия и само след няколко години ще видим същите борби, но с други имена.

- А ще видим ли БСП в следващото управление?

- За БСП най-важното е след конгреса тази седмица да започне процес на промяна и пречистване на партията. Не е най-важното точно какъв процент ще получи БСП на предстоящите избори, важното е да направим промените, които трябваше да се случат още след 2009 г., и да поставим партията на пътя на победата. Ако спечеля изборите за председател на БСП, не мога да обещая победа сега, това означава да излъжа избирателите ни още в първия момент. Мога да им обещая единствено много работа, кръв, пот, сълзи и да сме силна опозиция. Участие в управлението - след 4 години и само ако се справим добре. Разбира се, България е над всички партии и ако единствената ситуация за стабилност е голяма коалиция, ще го обсъдим сериозно, но не това ни е целта. Целта е по –дългосрочна - промяна сега и бъдещи победи.

- В момента БСП грохнала столетничка на смъртно легло ли е, или достопочтена дама, която боледува, но ще оздравее? Какво „хапче” би вдигнало на крака партията, в която членувате?

- Партията ни е в сериозна криза - и морална, и организационна, и демографска. БСП е една малка България, с всичките проблеми на държавата, но в друг мащаб. Но България не случайно е на 1300 години и БСП не случайно е на 123 години. Винаги сме оцелявали и излизали от трудни моменти. И сега ще намерим сили и вяра за това. А лекарствата, които са ни необходими, са много работа, много честност, връщане на колективното начало на вземане на решения като контрапункт на едноличното им налагане от председателя, демократизъм в мненията.

- Защо се кандидатирахте за председател на БСП? Какво Ви отличава от другите претенденти за този пост?

- Кандидатирам се, защото искам автентична промяна, не мимикрия на промяна. Един от хората в ръководството на БСП ми каза „Жоро, откажи се, партията не е готова да направи салто мортале от Станишев към теб“. Това не е салто мортале, не е пирует или двоен аксел. Това е връщане към нормалността. Аз съм много свободолюбив човек и искам БСП да е свободна партия от свободни хора. Моите критици са моите най-големи застъпници. Всички кандидати имат своите качества. Това, което ме различава от тях е, че съм много последователен в търсенето на промяна. Мога да отворя БСП към периферен електорат и съм го правил на редица избори. Мога да разширя трайно доверието към левицата не защото съм много хубав или добър, а защото нямам никакви зависимости - нито политически, нито корпоративни. Когато и с хората, и с политическите опоненти говориш като равен с равен и ги гледаш в очите - тогава получаваш доверие.

- Кои грешки на Сергей Станишев не бихте допуснали?

- Да допусна изпълнителното бюро и националният съвет да забравят да мислят и да се борят за постоянна качествена промяна на БСП. Да допусна да се върви по течението, не срещу него. Да капсулирам ръководството на БСП, като обезсиля колективните органи на партията. Именно там можеш да получиш първа обратна връзка, коректив на мисленето, да чуеш критиците си и да вземете най-доброто решение. БСП не е партия на лидера. БСП е силна, когато е разнообразна.

- Обкръжението на настоящия председател на БСП години наред мълча за грешките на шефа. А сега го критикува. Вашето мнение за „смелостта” на Мая Манолова, Янаки Стоилов, Нинова и др.?

- Сега се появяват много „активни борци“, които говорят срещу управлението с ДПС, срещу порочните практики на управлението на БСП. Важното е да осъзнаем кои са хората, които искрено и последователно, а не конюнктурно искат промяна в БСП. И да работим заедно за постигането на тази промяна. Моята грешка беше, че не успях да убедя по-голям кръг, критична маса от хора в необходимостта от реформа на БСП.

- Висшият ешелон на Столетницата бе окачествен като „глутницата на Станишев”. Кой е най-хищният вълк от?

- Когато подадох оставката си от националния съвет на БСП и като народен представител през юни, казах, че го правя като опит да дам знак на Станишев и хората около него за това какво трябва те да направят. Макар че видяхме оставката на Станишев, не видяхме оттеглянето на приближените му, които се опитват да запазят влиянието си над партията. Това е голямата заплаха за реформирането на БСП. Това е мимикрията на промяна. Ако този конгрес го допусне, какво всъщност ще кажем на хората на 5 октомври?

- Добромир Гущеров каза, че за БСП Сергей Станишев е като диабета – нищо видимо, но организмът си отива. Бихте ли опонирали на предприемача?

- Не бих влязъл в толкова образни определения. Вече говорихме за това, че БСП наистина е в дълбока криза, но има изход. Само да го поискаме. Аз предлагам да вървим по неутъпкани пътеки, да опитваме нови неща, нов модел на поведение. Надявам се да не продължим без Станишев по станишевски.

- Ще има ли политически анализ за дейността на настоящия председател? Или конгресът ще го изпрати с благодарности – както навремето се разделихте с Тодор Живков?

- Трудно е сега да се прави обективен анализ на 13 години начело на БСП. Станишев имаше своите силни моменти, но последните години, след 2009 г., бе загубено много време за реформа на партията, за привличане на млади хора, студенти. Това не става с даване на 50 лева за глас или обещание за работа. Става с вяра в идеята. БСП забрави да вярва в идеи, а като всички останали партии повярва в договорки и конюнктурност. След конгреса трябва да започне една оценка на състоянието на партията, да видим как да изчистим къщичката си вътре в БСП. Това не е въпрос за публично говорене, нито за хвърляне на някого на вълците. Въпрос на реална промяна.

- Ако ви изберат за председател на БСП, бихте ли работили за коалиция с ГЕРБ? Бойко Борисов каза, че иска да общува с БСП, но не знае кой ще е началникът й.

- БСП има нужда от пречистване и оздравяване, а това не става с коалиция само за да си във властта. Важно е да се стремиш към управлението, защото така можеш да промениш нещо в държавата, но сега трябва да променим първо себе си. Ядосан съм, защото обещахме да върнем България на българите, а я върнахме на ГЕРБ - на тепсия и с панделка. И всичко това поради късогледство, безпринципност и загуба на идеала. Така че ако делегатите на конгреса очакват от мен да се договоря с ГЕРБ или който и да е да останем на власт - това наистина означава да започнем с лъжа от първия ден. Готвим се да сме силна опозиця. Оттам нататък - каквото стане.

-С кои партии трябва и не трябва да се коалира БСП?

- Безспорно трябва да се коалира с партиите от левия сектор, без емоции и сърдене. Чуват се гласове за явяване сами на избори, но аз съм против. Така разединяваме, а не обединяваме лявото пространство. И пращаме всичките си настоящи партньори като подарък на АБВ. Сега има преференциален вот, нека сме коалиция и всяка партия да се доказва. Мисля, че на изборите сме съперници с АБВ, но след това сме партньори. Би било ненормално да сме врагове. Що се отнася до коалиции с нелеви партии, те са въпрос на моментно състояние и конюнктура, които сега не можем да предвидим.

- Kое е първото нещо, което бихте направили, ако Ви изберат за председател на БСП?

- Ново Изпълнително бюро, в което има представители на всички области. Ще създам атмосфера на свободно изразяване на мнение. Аз съм свободолюбив, не злобен и не интригантстващ човек и очаквам това поведение от всички. Преглед на състоянието на БСП, своеобразен одит и предложение за структурни промени. Предложение за промяна във финансирането на централата и областните организации, след като имам цялата документация. Политика на подмладяване на листите за предстоящите избори, с участие на много жени. Издигане на няколко ангажимента, които наистина искаме и можем да спазим. Ангажиментът „Белене“ още ни горчи в устата. В по-средносрочен план - налагане на практика за взимане на решения чрез вътрешнопартийни референдуми, допитвания и избори. Което право имаме по устав, но никога не е е ползвано поради страхът на апарата, че не може да контролира процеса. Няма какво да го контролираме толкова. Времето само ражда своите естествени лидери и най-правилните решения.