Eдвин Сугарев: Орешарски си тръгва като страхливец, сламено чучело без достойнство

Правителството на Орешарски още от самото начало се легитимира като кабинет на мафията

Ефектът от неговото управление е минус няколко милиарда лева за държавата

Най-вероятно ще има управление на ГЕРБ и Реформаторския блок, казва пред Faktor.bg поетът политик

 Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Сугарев, дългоочакваната оставка на правителството на Пламен Орешарски вече е факт, защо народът не ликува, не е ли това победа на гражданското общество у нас?

- Разбира се, че оставката на правителството си е победа и на гражданското общество у нас, а народът не ликува, тъй като бакиите, които успя да свърши това "дълголетно" за България правителство за решение на следващите управления са достатъчно големи. Народът не ликува защото има реалистична представа какво е наследството. Това правителство, което не трябваше въобще да същeствува, бе легитимирано от олигархията. Колкото и да пропагандират и да омаловажават ролята на протестите именно благодарение на тях се стигна до невъзможност на това порочно управление.

- Един парламент, заченат в задкулисни уговорки си отива в позор, какво е наследството, което ни оставя?

- Ефектът от управлението на Пламен Орешарски е минус няколко милиарда лева за държавата. Пред бъдещото управление на страната ще има много тежки проблеми и задачи за решаване. То трябва да спасява нацията , като приеме наследството от няколко милиарда заеми и задължения за България. Оставя ни една финансова система, която е на ръба на колапса, оставя ни много въпросителни и нерешени задачи в областта на енергетиката, оставя ни едно "похарчено" и забатачено здравеопазване на ръба на пропастта. Но най-важното - оставя ни в наследство една висока степен на нелегитамация на цялата политическа класа и липса на доверие на европейските граждани към държавните институции.

- На кого служеше правителството на Пламен Орешарски през тези 421 мъчителни дни?

- Най-накрая стана ясно на кого служи и чий интереси обслужва кабинетът на Пламен Орешарски. Това е едно олигархично поставено правителство, който изпълнява олигархичната воля на един кръг, свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Хора, които бяха заедно в течение на цели два мандата и се скараха в навечерието на разпада на правителството на Пламен Орешарски.

- Може ли провалът на ДПС и БСП да се определи като успех на опозицията в лицето на ГЕРБ?

- Разбира се, че опозицията имаше своята водеща роля по отношение на разклащане на устоите на това управление. От първия ден на кабинета Орешарски ГЕРБ устояваше докрай мнението си, че тази коалиция е зачената в грях и се гради на олигархични интереси, както и идеята, че тройната коалиция е пагубна за бъдещето на България. Сега вече на всички е ясно, че в състава на тройната коалиция, която ни управляваше през тези мъчителни дни, няма общи принципи, няма общи интереси, освен общия финансов и корпоративен интерес. През целия мандат опозицията в лицето на ГЕРБ не можеше да направи кой знае колко, но за разлика от всички останали победителите на евроизборите все пак се противопоставяха на това порочно управление. Като безспорен успех на опозицията трябва да се отбележи, че ГЕРБ води титанична битка да отстои България да не бъде хвърлена в орбитата на Путинова Русия, а да остане на своето традиционно място в ЕС.

- Написахте писмо до Орешарски с обръщение „Пламене, не служи на тези господари?  Като какъв премиер ще бъде запомнен и може ли да направим паралел между него и Филип Димитров - най-кратко управлявалият министър-председатели?

- Не може да става и дума за някаква прилика между Филип Димитров и Пламен Орешарски. Все пак правителството на Димитров беше първото демократично правителство избрано у нас след 10 ноември, но то се срути по коренно различни причини и преди всичко заради предателството на ДПС, които престанаха да бъдат лоялни политически партньори, а се превърнаха в определен проект и се договориха с бившите комунисти тогава. На второ място, за разрухата на кабинета на Филип Димитров повлия опозицията в лицето на сериозни икономически групировки, на прохождащата мафия у нас. Докато правителството на Пламен Орешарски още от самото начало се легитимира като кабинет на мафията, който не е поставен да управлява за интересите на обществото, а да движи нещата на олигархичните кръгове. Как си тръгва Пламен Орешарски? Тръгва си като най-безличния премиер в новата историята на България и като страхливец. Толкова време не можа да намери в себе си частица човешко достойнство и отлагаше оставката една година. През този период се подложи на редица унижения. В крайна сметка оставката на кабинета зависеше и от премиера, не само от политическите сили, които договарят съдбата му, сякаш той е сламено чучело.

-  Вие бяхте сред 39-те, които гладуваха и не подписаха основния закон - Конституцията. След като 42-ото НС загуби общественото доверие, можем ли да говорим за срив на парламентаризма ?

- Основният закон - Конституцията, рано или късно ще се промени, защото този преход е довел до недоверието към институцията Български Парламент и е необходимо да се рестартира преходът към демокрация. Конституцията ни има слабости и недостатъци, като най-отчетлива сред тях е липсата на контролен механизъм по отношение на съдебната власт. В България няма правосъдие и не на последно място справедливост и поради нейната Конституция. За да се тръгне отново и отново в позитивна посока, е крайно необходимо да се промени общественият договор, затова се надявам новият парламент да постави като една от първите задачи промяната на основния закон. Зад тази идея застанахме и от партия „ 22 септември”.

- След целувката на Станишев и Местан  ДПС направи рязък завой към ГЕРБ. Има ли опасност за партията на Борисов след изборите, ако приеме подадената ръка за съвместно управление с ДПС?

- Доколкото на мен ми е известно няма такива тенденции в ръководните партийни среди на ГЕРБ. Те не смятат да приемат подадената ръка, а Лютви Местан се страхува да не потъне в забрава и прави някакви жалки опити да остане на гребена във властта. Всички тези писания на разни социолози и политолози за бъдеща коалиция между ГЕРБ и ДПС, както и управление на националното съгласие между ГЕРБ и БСП са абсолютно скарани с реалността и са поредната политическа мантра, която най-вероятно ще бъде развивана през цялата предизборна кампания. Абсолютно погрешна е и тезата, че един ден ДПС и БСП пак ще ни управляват. Обществеността няма да позволи да се повтори модела и опорните точки, спуснати от БСП ще се окажат нереални. Най-вероятно ще има управление на ГЕРБ и Реформаторския блок.

- Бойко Борисов обяви, че ако не получат мнозинство в следващия парламент може да се откаже от властта и ГЕРБ да остане в опозиция, има ли опасност от песимистичен вариант за България - избори до дупка?

- Не ми се вярва да се случи, нямаме нито финансов, нито морален ресурс да си позволим да сменяме властта през месец. Като анализираме електоралните тенденции ГЕРБ ще получи или мнозинство или близко до него , така че ще им трябва един стабилен партньор, какъвто се очертава Реформаторския блок, а може би при добър късмет и нашата партия ”22 септември".

- Като човек, който познава добре Волен Сидеров още от времето на в. „Демокрация”, смятате ли, че ще се пребори и за новия парламент, има ли шанс отново да бъде фактор?

- Според мен Волен няма да издържи като психика и няма да може да се пребори отново за „златния пръст”. Той много се промени от славното време на вестник „Демокрация” и то в много негативна посока. Навремето не поставяше личните интереси на преден план. Самата „Атака” вече е бита карта в политическото пространство и предполагам, че неговите поръчители от Кремъл ще си търсят друг вариант за влияние.

- Какво политическо бъдеще предричате на Николай Бареков - има сътресения в ББЦ, но много сини легенди са негови съмишленици - Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, Петър Стоянов...

- За съжаление преценявам като абсолютно позорно поведението и на тримата „сини” другари. Що се отнася до Стефан Софиянски той заради интереса може да си партнира с всеки. Той искаше да бъде по едно време и партньор на БСП, добре че бившата тройна коалиция не го допусна. За Бакърджиев дори не искам да коментирам, там нещата са ясни по други причини. Единствено се учудвам за политическото късогледство на Петър Стоянов. Политическият проект на Бареков, създаден от Цветан Василев и Делян Пеевски няма бъдеще и виждаме , че всички го изоставят, а коалицията му се разпада. Не смятам, че на следващите избори ще има достатъчен брой неграмотни и неориентирани хора, които да гласуват за подобен тип формация.