​Григор Лилов: СИК и ВИС не могат да съсипят България, но мафията на белите якички успява

В нашата страна се живее чрез надеждата, но хората не разбраха, че докато управляват бандити, надеждата е една гола илюзия

Гръмналата Корпоративна въобще не е с най-ниския рейтинг

„Войната” Пеевски – Василев е димна завеса пред сговора за изпразването на трезора, казва пред Faktor.bg разследващият журналист

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Лилов, „гнили ябълки” ли се оказаха българските банки, както преди години ги бе нарекъл в секретен доклад един американски посланик?

- Разбира се. В шифрограмата фигурираше Корпоративна банка, която беше затворена, Първа инвестиционна банка, която също затвори врати и я спасяват сега с държавна помощ. Те са гнили не само заради подозрения или факти за тъмни операции, но и защото в тях парите на вложителите отиват за финансиране на свързани лица - фирми на ръководството на банките и олигарсите, работещи с тях. А когато една такава мащабна бизнесгрупа срещне трудности, това светкавично се отразява негативно на банката заради голямата експозиция към нея. това е един от пътищата към фалит на финансовите институции. По света има ограничения за големите кредити, за свързаните лица, обаче у нас са отменени или символични. Това е една от причините за изпразването на банките.

- Хиляди вложители в закъсалата КТБ се тресат сега от една единствена мисъл – ще отвори ли банката гишетата си на 21 юли, каква е вашата прогноза?

- Написах я в профила си във "Фейс/ук" още на 20 юни и отново ще я повторя - ниuакво изплащане на влоговете няма да има на 21 юли - нито чрез Корпоративна, нито чрез дъщерната й "Креди агрикол". Ако се спазва сега действащото законодателство, първо БНБ трябва да отнеме лиценза на Корпоративна, (което до тази неделя не беше направено) въпреки обещанията и да я има съответната публикация в Търговския регистър. Изплащането на спестяванията стартира до 20 дни по-късно. А сега виждаме и опити за ново законодателство в тази област. Приеманото му изисква време, а и никой не знае какви срокове ще определят в него.

Истинската причина за забавянето е тоталната липса на свободни средства в банковата система, в държавния бюджет, във Фонда за гарантиране на депозитите, в Банката за развитие. И сега се протака и печели време, докато гръмне фиксираният курс и всичко се изплати с обезценени докрай левчета.

В нашата страна се живее чрез надеждата, вярва се в нея, но хората така и не разбраха, че докато управляват мафии, надеждата е една гола илюзия.

- Въз основа на каква информация правите прогнозата?

- Ако се доверим на официалната отчетност, от началото на годината е емитиран нов дълг за 6.9 млрд. лв. Активирана е кредитна линия за 3.3 милиарда за спасение на банките - не само тези, които нашумяха. Общо станаха 10 млрд. Сумата е половината от държавния бюджет, една трета от консолидирания и над почти 13% от брутния продукт на нацията. В скоба ще отбележа, че от този порядък бяха показателите на Гърция и Кипър, където се стигна до банкови ваканции, конфискуване на част от размера на влоговете (Кипър). Напоследък световните рейтингови агенции понижиха рейтингите на маса банки, опериращи у нас - вкл. втората по големина, вкл. третата и да не броя по-нататък. За ваша изненада гръмналата Корпоративна въобще не е с най-ниския рейтинг.

- БНБ изнесоха куп информация за състоянието на КТБ, която се оказа невярна или неточна според прокуратурата, но защо правителството и управляващите партии, БСП и ДПС, които бяха в топли връзки с банкера Цветна Василев мълчат, каква игра играят зад гърба на гражданите?

- Играта е обща. В тези дни се наливат парите от Валутния борд за "спасение" на системата, а чрез нея трескаво се изнасят навън. Голямата "Аустрия банк" вече се похвали, че почти милиард евро са пристигнали по сметка от България. Новият шеф на "Райфайзенбанк" заяви, че инвестицията на смесеното им дружество "Райфайзен инвестмънтс" за банки в Източна Европа са рискови, вкл. и тази в България и ще ги оттеглят. Това са само част от официалните потвърждения какво става зад кулисите. А другите австрлийски банки, а мълчаливите като гроб в Швецайрия, тези в Люксембург, в Лихтенщайн, в Малта, на офшорните острови...? Представете си колко много милиарди са напуснали и напускат страната ни, взети и от банките тук, и от Валутния борд.

Накратко - грабежът продължава. Под предлог паниката след финансовата система се изпразва и артериалната на лева. Накратко - вече сме във фалита.

- Защо по плана на БНБ влоговете от КТБ ще се изплащат в „Креди Агрикол”, или „Виктория” както се твърди, че името й е сменено, а финансовото й състояние е доста тежко? Каква роля е играла всъщност тази банка в голямата афера ”КТБ”?

- Втората, далеч по-малка банка е на загуба от маса години. Но я представиха - лъжат ни, че е добра. Тя съвсем наскоро стана собственост на Корпоративна (практически няколко дни преди драмата) и в нея Цветан Василев сложи за шеф на Надзорния съвет дъщеря си. Ако прочете решението на БНБ за отстраняването на ръководствата, никъде няма да видите името на Радосвета Цветанова Василева.

Тази банка се превърна в онова, което аз наричам "пощенска кутия". А знаете какво е една куриерска служба - тя пренася и пари по електронен път, и ценни пратки с банкноти по неелектронен.

- Банковата криза стартира след скандалите и взаимните поръчки за убийства между Делян Пеевски и Цветан Василев, има ли в действителност такава вражда, или зад кулисите се разиграва друг сценарий, какво не знае обществото за игрите им?

- Тази "война" е театър според мен и го написах преди повече от месец. Доказват го ненамерените кредитни досиета. Сред тях са както тези на фирмите на кръга Цветан Василев, така и тези на кръга около Делян Пеевски. Вие ще унищожите ли документите за заемите на смъртния ви враг, който дори ви е и бил заплашвал с убийство. Но раздуханата публично "война" трябваше да е димна завеса пред сговора за изпразването на трезора.

- Ясен ли е вече размерът на грабежа покрай КТБ – непрекъснато се посочват различни цифри, сякаш целта е объркване и заблуда? В кои посоки ще се разкешат най-големи суми?

- За мен е ясен. Според документите, с които разполагам, ямата е 6 млрд. Ямата в Първа инвестиционна банка засега е глътнала 2 млрд. според "Файненшъл таймс" - гуру на световния финансов свят. Напомням, че обявените като изтеглени от паникьосаните вложители пари са едва 800 млн. 2 милиарда срещу 800 млн.! Явно че не спестителите са причината за кризата, а тежки и нерешени проблеми с ликвидността, за които се сипят милиарди. Искам пак да напомня на непосветените - двамата банкери бяха факторите в Първа частна банка, която фалира при Виденов. В "активите" им е фалиралата "Агробизнесбанк", за която съдът посочи, че от първите дни на създаването си е работила като финансова пирамида. ПИБ е третата им поред банка и беше спасявана през 2008 г.. сега - само шест години по-късно, отново я спасяват и пак виновна е "паниката". Управниците и БНБ съвсем ни взеха за зелен хайвер.

- Мафията на белите якички, която днес е опасала всички държавни институции, по-опасна ли е старите силови групировки – СИК и ВИС? Защо отговорните за стабилността държавни институции допуснаха тази криза, те част ли са от играта?

- Винаги съм твърдял, че трибуквията могат да разстроят хода на държавата, но не могат да съсипят България. Мафията на белите якички - олигарси, политици, бизнесмени обаче е способна и го може. Трибуквията бяха само нейни кукли на конци. Та например колко хора знаят, че двамата заместници на Станишев в БСП са емисари, свързани със СИК, че навремето той живееше в жилищната част на хет-офиса им и дори караше мотор на Маджо? Такова е съдържанието на книгите ми за "Тайните на големите играчи". Описал съм цялата история на подземието и прегръдката му с висшия ни елит в последните ми книги - от "БГ милиардери" до "Политиците. Парите. Мръсните им тайни". Там ще прочетете и за връзките с "Ал-Кайда" (да, има и такива!), и личната правистка и банкерка на Брендо - кокаиновия крал на Европа. Тя е Боряна Линденгер (българка с австрийски паспорт) и е обслужвала маса родни величия, та чак до една прочута нашенска Моника. Същата, дето според Бойко ръководи като мъж държавата, понеже съпругът й - родноевропейски лидер не го може.

Ето ви отговорът на вашия въпрос- защо институциите не работят?. Ами те са подчинени именно на лидерите. И дори Иван Искров, дори Пламен Орешарски са сламен гуверньор и сламен премиер, както определих навремето проф. Любен Беров като министър-председател, сложен от "Мултигруп"

- Имат ли връзка банковите скандали с Валутния борд и стабилността му?

- Получихме току-що потвърждение от спешната понеделнишка среща при президента. Запитайте се защо и на тази политическа седянка, и на предишната неизменно присъства Калин Христов - шефът на Борда. Запитайте се защо едно от решенията е молба за спешно приемане в Еврозоната. От години ни го предлагаха по безболезнения начин и винаги българските политици са го отказвали, а сега се разтичаха на пожар, когато е безнадеждно късно. В днешната ситуация вече не отговаряме на никакви критерии и ще минем през така нар. специален механизъм на чакалнята. Според него националната валута (за нас левът) се отвързва от фиксирания й курс и остава на свободни котировки - докъдето стигнат. След половин година или повече време курсът според постигнатите параметри се задържа в така нар. валутна змия +- 10% (плюс, минус) и най-накрая се приема еврото. И тази моя прогноза е на път да се потвърди. Точно на 27 юни 2013 г. публикувах статията "Валутния борд пада, идва хиперинфлация, блокират спестяванията, накрая въвеждаме еврото". Вече знаете, че е обсъждана банкова ваканция, което е блокаж на влоговете и макар задържана за въвеждане, все още фигурира като вариант за действие. А вчера при президента вече се обсъжда падане на Борда в механизма за влизане в еврозоната. За неизбежния хиперинфлационен шок преди това никой не говори, но ще си трием невярващо очите си, когато курсът достигне величини около 100 и нагоре.

- Пускате остри постове във Фейсбук, правите стряскащи коментари във вашето телевизионно предаване, заради такъв ваш текст арестуваха и Чикагото, а един икономист ви обвини публично, че спекулирате с информация и насаждате психоза, как спазвате границата между провокацията и сериозния анализ? Оправдани ли са исканията на БНБ за строги санкции за публикации по тези важни за обществото теми?

- Аз тогава запитах защо мен не ме задържат, а пъхнаха в ареста няколко души заради препечатките. Набързо ги освободиха. Аз съм популярна личност, имам родни и международни награди, книгите ми са в библиотеките на външни министерства по света, аналитични центрове в чужбина, университети от Бряшляновата лига, че дори и в библиотеката на Американския конгрес. Ще стане голям международен скандал.

Не ме задържат и защото се позовавам на официални - публични, служебни или пазени в тайна документи на МФ, БНБ, правителството, родни институции, МВФ, Европейската централна банка, Банката за международни разплащания в Базел Швейцария и т.н. Според законите у нас засега са подсъдни слухове и клюки, но не факти, при това с документи, някои от които са на стената ми във "Фейсбук".

Та затова подготвиха промените в закона. Колеги и анализатори написаха (например Е-вестник), че ако досега е имало закони, които да обслужат някои хора, сега за първи път се прави закон, който да затвори точно определена уста - моята. БНБ ми поиска от 2 до 5 години затвор, политиците единодушно вдигнаха срока на 10 години. Заради това, че предупреждавам хората какво ни чака и да си спасят парите.

Проблемът е, че такъв закон е посегателство срещу основно демократично право - свободата на словото и е брутална цензура. Има обаче още един аспект, на който колегите и юристите не обърнаха внимание, когато ме защитаваха - той е посегателство и срещу основите на каквото и да е пазарно стопанство. Никаква фондова борса не може да има без обективна информация, никакви баланси и отчети няма да са верни - от тези на банките до онези на фирмите, след като изнасянето на истината за тях грози с тюрма.

Когато едно управление смята, че "сушата, кишата и Гришата" (популярен лаф от времето на социализма) са виновни за бедите, то е катастрофално. Проблемите не се борят със заплахи и цензура, а с бързи и решителни реформи, които ги няма.

За съжаление катастрофата вече е факт и ще изпием горчивата чаша до дъно. Дано три икономическо-финансови катастрофи за 24 години преход най-сетне ни научат не само да избираме харесалите ни политици, а непрекъснато, повтарям непрекъснато, всекидневно да търсим и отговорността от тях, вкл. и от любимците ни. Така се правят бели държави.