​Николай Марков: След Лясковец покушението на Пеевски е поредното дърводелско изпълнение

Прокуратурата е надула балон, който открито компрометира финансова институция

Институциите се използват за преразпределение и саморазправа от лоясали души с неограничена власт

Килъри можеш да си намериш под път и над път, но държавници няма, казва експертът по национална сигурност

Полк. Николай Марков е бивш гард от НСО, който знае много "малки" тайни за най-важните мъже в държавата и не се страхува да ги каже открито. Същите тези тайни, превръщат България в заложник на страха. Завършил е военното училище във Велико Търново и право. Започва работа в Националната служба за охрана (НСО) през 1993 г. Уволнен е през 2007 г. с предявени обвинения за... неизпълнение на “задачата” да направи 50 лицеви опори, както и за обида на началник. По време на делата срещу него разкрива, че държавните охранители шпионират по нареждане на ръководството наши и чужди политици, но това не е разследвано. Пред Faktor.bg Марков отговаря - колко струва едно политическо убийство? Какво ни поднася властта с опита за покушение срещу Делян Пеевски?

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Марков, какъв е вашият прочит на критичната ситуация създала се около депутата Делян Пеевски? Има ли опит за убийство или всичко е театър, който цели да отклони вниманието на обществото от значимите проблеми?

- Задавате въпроса как прочитам ситуацията. Като евтина книга написана на Брайлова азбука , не защото е трудна за четене , а защото героите в нея са с ниска художествена и естетична стойност за страната ни. След издаването на Каравеловото „ Мамино детенце” какво има да се каже още за този типаж. Нелицеприятен, арогантен, но и в същото време простодушен, ако съдя по действията му. Нено, Неновици и Николчовци дал Бог в политиката и бизнеса на България. Изпитвам погнуса от човешка пошлост. Значимите проблеми на обществото ни са далеч по-дълбоки и на светлинни години от такъв тип хора. Ако трябва да съм напълно откровен, мисля,че те самите имат нужда от помощ, въпреки откраднатите пари, с които разполагат. Но нека аз не съм съдникът. Опит за убийство – развеселихте ме.

- Вие познавате системата за сигурност, какво в крайна сметка се крие зад аферата „Пеевски-Василев”?

- Няма драма, нито проблеми между тези наши съграждани. И двамата са назначени, отглеждани и поливани като стайни растения. И двамата служат по един или друг начин на държавата. Назначени да служат. Алчността и властолюбието, обаче, превръщат и добрите в чудовища. Пораснаха с идването на господин Сакскобурготски, внимателно бяха обгрижвани от следващите две правителства и до днес. Причината е една – службата. А тя понякога става тежка, непоносимо за крехки рамене. Като прибавиш и за подправка някои лични особености става гювеч, тюрлю-гьовеч.

- Логично ли е един кредитор да поръча убийството на своя длъжник?

- Не, не е логично. Нека не забравяме, обаче, че тук в нашето отечество има други икономически закони. Много предишни зализани лъвове също бяха длъжници и завършиха с прекалено много куршуми в тялото си. Повече от необходимото за тяхната смърт. Изводът не е труден. Започнеш ли играта на абра – кадабра, не трябва да забравяш, че тя се отнася и за теб. А това не е просто отношение кредитор - длъжник и не е лъжичка за всяка широко отворена уста. Голямата игра изисква не само ум и смелост, но и мъдрост. Връзките и парите не са достатъчни.

- Има ли невидима част на тая театрална постановка, която се опитват да ни наложат в пространството?

- Да ,има. Всъщност няма нищо видимо. Разюзденото въображение не е съюзник в този случай. По-сложно е отколкото изглежда и героите са от политическия спектър, но са скрити зад фондове и офшорки. Има и други свързани банки в играта, част от тях не са български. Важно обаче за тези, които имат власт е да знаят, че е налице предпоставка за заплаха на националната сигурност. Пробивът е външен, но съучастниците са тук и са на високо ниво в държавното управление.

- Как оценявате самата акция - заловените атентатори искали да подкупят един от гардовете на Пеевски, акцията се провалила през май, спипали ги през юни?

- Всяка акция от такъв характер се ръководи от документи от няколко институции. Водеща е прокуратурата. Ако и сега след тази гадост политиците не могат да разберат какво се случва, мога да приема, че всички съвсем умишлено създават порок. Това е лично мое мнение, което не искам да натрапвам, а просто да заостря вниманието към този проблем. Ако една институция не се контролира от никого и е с вертикална структура на управление си има име и то звучи зловещо. Много извратени политици и бизнесмени се възползват от този факт в ущърб на държавата. На практика държава в държавата.

Атентатори, подкупени гардове и прочие е балон. Тежкият проблем е, че прокуратурата е направила и надула балон , който открито компрометира финансова институция. Нищо държавническо в това да виждате? Дори и да има нюанс посочен от тях, не се прави така. Дърводелско изпълнение същото като в Лясковец , същите са и авторите.

- Кой охранява Делян Пеевски? В пресата излязоха данни, че тримата арестувани за покушението са получили по 5 хил. лева за да вербуват гарда му. Каква е цената на едно политическо убийство?

- Охранява го човекът, който го е родил. Другите около него нямат особено значение за професионалист-убиец. Това е мое мнение от това , което съм видял и знам. Ако бях на мястото на Пеевски, щях да помисля по-сериозно върху това, което се случва. Бих влязъл и по- дълбоко. Но животът си е негов.

Цената на политическото убийство е такава днес, че почти всеки може да я плати. При добра мотивация минава просто като услуга. Конспиративните и раздути теории са за развлечение.

- Историята показва, че всички килъри на важни политически фигури се наемат от чужбина? Не е ли много плитко скроена тази театрална постановка, която ни поднасят?

- Цветан Василев не е убиец, нито пък поръчител и е грях да се приписват на който и да е човек, директно или не подобни обвинения. Има елегантни начини да смениш караула. Добре е да става и без главния прокурор, но може би по-нататък. Сега за постановката. Не е театрална, защото ще обидим театъра. Това е гротеска на бедната ни държава. Истинско деградиране на институции и използването им за преразпределение и саморазправа. Това е антидържавно поведение на лоясали души с неограничена власт. Килъри можеш да си намериш под път и над път. Държавници няма.

- Как оценявате работата на прокуратурата? Възможно ли е един поръчител да държи в бюрото си доказателства за покушение?

- Никой не е търсил доказателства, нито има намерени такива в офисите на Цветан Василев. Отидоха за да покажат на нас и на едни други хора, че той вече има червен картон. Цялата държава застана зад момчето Пеевски. Лидерът му Местан го определи и разпозна скоро, като магистрат. Прокуратурата е зад гърба на депутата от ДПС. Сега остава да свържем горните две изречения и се получава нещо чудно. Бях забравил, че създаването на имидж на магистрат на г-н Пеевски е пряко свързано с прокуратурата. При това, не коя да е. Остава и да е бил на работа в бизнеса. Това вече е достойно за шеф на ДАНС. Проблемът ще бъде ако друг ключов играч в прокуратурата е представител на бизнеса в нея ! И това всичко по партийна линия.

- Може ли акция в такъв мащаб да се води без знанието на главния прокурор и ако се окаже , че Делян Пеевски не е в пантеона на поръчаните, кой трябва да понесе последствията от „ювелирната” операция?

- Не може без главния прокурор, но накрая ще излезе така. Засега в този пантеон сложете Цветан Василев , въпреки ,че всичко е далеч по-сложно.

- Преди два месеца депутатът Делян Пеевски се е отказал от охрана на НСО, но преди 5 години гръмна джипът му. Страхувал ли се е депутата да ползва НСО , имайки предвид практиката НСО да охранява и държавните мъже и мафията?

- Кой е този Делян Пеевски ? Това е основният въпрос с простия отговор – никой. Не е случайно ,че толкова години задържат вниманието ви върху него. Ако си отместите погледа и го забравите, ще видите истинския човек и истинския проблем. Ако Иван Костов поеме управлението на държавата за три месеца, тези лица ще се стопят като сняг за минути, сякаш никога не са били. Казвам това, за да са по-ясни лицата на истинското зло , което ни е превзело като чума.

Да се взривяват джипове на хора, свързани с банки в България е утвърдена практика. Това са телеграми с особено значение , форма на различно общуване.

НСО оставете на страна засега. Там нещата са все още виртуални и посредствени, все неща, за които трябва време и воля да се променят в правилна посока. Вероятно това знае и Пеевски. Ангажиментите , които той обслужва, изискват по-сериозна организация извън парадността. Интересен е фактът, че при реална заплаха за живота на депутат, европейски депутат, магистрат, бизнесмен без бизнес в декларацията към НАП, кадровик и прочие качества на личността, действията по защита на живота му са съвсем други. Те са обратното на биене с тъпани и свирене със зурни. Странно е, че започва някакво дежа-вю, с тези реални убийства, все към хора от ДПС с нито един труп, освен самоубийствата. Някак несправедливо е все едни да имат право да са жертви, а за всички други да остава призванието убийци. При това точно в ключови политически периоди. Казвам го с комплимент за изпълнението.

- Преди време в едно ТВ интервю споделихте хипотезата, че през банката на Цветан Василев и свързаният с нея Делян Пеевски е възможно да преминават пари от ислямиски терористични организации, днес раздялата им се свърза вече с големите енергийни проекти като „Южен поток”. Какво ще бъде бъдещето на двамата герои, предизвикали трус в държавата с раздялата си?

- Тази банка има особен статут. Експертите ще ме разберат. Тя е ключ. Съдбата на този ключ не е маловажна, както някои мислят. С тази банка не случайно работиха правителствата на Симеон Сакскобургготски, Тройната коалиция и правителството на Бойко Борисов. Някой спомня ли си как и кое наложи закриването на Държавния резерв ? Защо и тази банка да не замете с трансформирането си определени неща. Може би вече е дошъл и нейният час. С това определени лица ще се изчистят отново. Относно движение на капитали от ислямски организации, мога да припомня как няколко милиона необезпокоявани стигнаха до подставени роми от Плевенско село. През банка. Има и много други случаи с ислямски фондации и други организации. Преценете сами.

- Какъв край предричате на личната вендета между Пеевски и Цветан Василев?

- Глупав край , защото се държат глупаво. Умно постъпи Христо Бисеров. Не трябваше да замесват държавата в схеми, относими към държавна измяна, независимо от цената. Ако следващото управление не уличи в кратки срокове виновните за тази национална катастрофа и не се повдигнат обвинения за измяна, аз ще съм първият враг на тези поредни псевдо-управници. Приятелствата, парите и политиката трябва да отстъпят, за да стъпи страната на здрава основа. Новият дом не трябва да се строи върху пясък.