​Проф. Пламен Цветков: В историята „Орешарски” ще остане правителство на мафията

Раздялата на Станишев с властта може да се окаже лична трагедия за него

Разводът между БСП и ДПС е заради много пари и съхраняване на електората

Москва не понася провалите, някой може да последва съдбата на Луканов, предрича пред Faktor.bg изследователят на митовете в най-новата ни история

Интервю на Стойко Стоянов

- Проф. Цветков, защо БСП и Станишев се разбързаха толкова за спешни избори, съзирате ли задкулисни сделки?

- Когато говорим за БСП и ДПС, не трябва нито за момент да забравяме, че те не са нормални български партии. Няма съмнение, че БСП е структура, останала непокътната от времето на комунистическия режим. Номенклатурата постепенно се подменя, но тя продължава да владее всичко в държавата – бизнес, финанси, политика, култура – всичко е в нейни ръце. За това тази партия не е нормална, а е просто една мафиотска структура. Същата е и ДПС, само че разликата е, че първата е обхванала територията на цялата страна, а другата е етническа и териториално ограничена. И при двете формации се забелязва и някаква политическа нормалност. Социалистите,  например, си дават сметка, че колкото по-дълго се задържи това правителството на власт, толкова БСП ще има па-малко гласоподавателите на следващите избори. При ДПС нещата са различни, защото избирателите им продължават да са пълни роби на една феодална структура и гласуват както им нареди местният деребей, а той си е човек на Местан и Доган. При БСП също не малка част от вотът е корпоративен и мафиотски, подчинен на местни деребеи, но в големите градове имат и избиратели, които трябва да задържат до себе си. Те разбират, че колкото повече продължава агонията на тази власт, отблъскват привържениците си и търсят изход за собственото си оцеляване във властта.

- Искрен ли е разводът между БСП и ДПС, защо се скараха?

- Те се целуваха до преди няколко месеца, но не трябва да забравяме, че БСП, ДПС и Атака са и кръвно свързани помежду си. Техният източник е един и същ – комунистическата номенклатура, Държавна сигурност, КГБ и руските имперски домогвания, олицетворяващи един корумпиран режим, като този на Путин. Скарването между партньорите, ако изобщо го има е част от инстинкта за самосъхранение на електората на БСП, но и на ДПС. Червените се притесняват, че с тази прегръдка с Доган ще отблъснат привържениците си, които доброволно гласуват за тях. В социалистическите среди съвсем не са доволни от този дълъг съюз с ДПС. Даже демонстрират въвеждането на задължителното гласуване, което е явен удар срещу партньора им и нажежава отношенията им. ДПС също търсят разграничение, напомняйки за обидата от Възродителния процес. Но не на последно място разделянето на много пари винаги е било повод за конфликт между мафиотски формирования. В самата структура на БСП, защото тя не е партия, има различни фракции, които за пари воюват между себе си. Така се появи и изваденото от нафталина АБВ на Седефчов Първанов и Румен Петков. То е продукт на борбите между клановете, а те са характерни за всяка мафия. Готови са да тръгната на война на живот и смърт. Има и много спекулации, че големият проблем е „Южен поток”. Позициите на БСП се виждат, но няма яснота за ДПС, които въпреки, че са по-свързани с Москва, отколкото с Анкара, демонстрират друго отношение към този проект. За съжаление и ГЕРБ демонстрира обвързаност с газовата тръба, нямат ясна позиция, а това е проект, вреден за България, засилващ имперските амбиции на Путин, правещ ни напълно зависими. ДПС демонстрират сякаш не чак толкова голяма обвързаност с „Южен поток”, въпрекиче изглажда не им е безразлично, кой ще го строи, и кой ще печели от него.

- Какво ще остане в историята от едногодишното управление на Орешарски?

- То ще бъде оценено като правителство на мафията, което е било на пълно подчинение на Москва. Това е най-лошото правателство след свалянето на Живков, тоест от 1989 г. насам. То съчетава кабинета на Луканов, зависим от КГБ със абсолютното развихряне на мафията при „Беров”. Както в едно популярна реклама – управлението на Орешарски е две в едно – мафия плюс кремълски интереси, тоест - Луканов плюс Беров. По някакво божие чудо членството ни в ЕС се оказа все пак някаква пречка, за да не последваме съдбата на Беларус, Казахстан и др.

- Какъв е политическият хоризонт пред Сергей Станишев?

- Станишев иска да е вечен, той притежава някаква маниакална деструктивност спрямо собствената му партия. Но не трябва да забравяме много важен факт – този човек няма друг трудов стаж, освен като министър-председател и сега като депутат. Той няма свое професионално занимание, не е работил нищо друго и в чисто личен план една раздяла с политиката и Народното събрание може да се окаже за него голяма лична трагедия, и да му причини сериозна травма. Извън тази си функция, той е едно голямо нищо и не е показал,че умее нещо и може нещо друго да прави.

- Може ли въпреки личните амбиции за власт, кукловодите да отстранят Станишев?

- Съвсем не е е изключено. Той се провали пред господарите си. Задачката му е била не само реализирането на „Южен поток”, но и да пусне в ход „Бургас – Александрополис” и АЕЦ „Белене”, а виждаме, че тези големи проекти на Путин за проникване и влияние в ЕС се провалиха. Като човекът на Москва той се провали тотално. Да не забравяме, че той е и съветски гражданин. Виждаме, че именно върху този провал активистите на АБВ се опитват да се докарат пред господарите от Москва и да вземат реванш.

- Москва не прощава провалите, може ли Станишев да последва съдбата на Луканов?

- Не изключвам и такъв краен вариант. Това го допусках навремето и за Георги Първанов. Но провалените проекти са факт. Все пак има една разлика между Луканов и Станишев и тя е, че Луканов беше много навътре в мафиотските структури, той беше резидентът на КГБ в България. Когато си свързан с тази структура, дори и най-малкото отклонение е смърт. Станишев не е толкова пряко обвързан с КГБ, но не бих се учудил и неговият край да е фатален.

- Кога е разумното време за нови избори?

- Много от сегашните политици нямат и елементарна представа от конституционно право и говорят безумия. Не виждам по-рано от септември избори, та това правителство още не си подало оставката, а знаете, че след това започва една сложна процедура, която изисква време. Росен Плевнелиев е много разумен президент и ще разчете така времето, че изборите да бъдат в един по-нормален месец.

- Има ли шанс десницата да се върне на власт?

- Има шанс, но големият проблем е какво е десница и левица в България? Реформаторският блок има шанс да увеличи влиянието си и да има повече депутати, може да се стигне и до някакво правителство с ГЕРБ, но оставам с усещането, че Борисов упорито бяга от такъв вариант, но все пак той не е изключен.