​Алекс Алексиев: Наследниците на кървавия комунистически режим отново ме гонят от Родината

Още преди месец ме предупредиха, че няма да ме допуснат до евроизборите

Правителството е корумпирано, то е платен лакей на Москва

Предстоящите избори няма да се честни, управляващите ще манипулират вота на хората, казва пред Faktor.bg известният анализатор

Късно снощи неочаквано ЦИК отмени регистрацията на Алекс Алексиев с мотив, че не отговаря на изискванията за уседналост. Според справка на ГРАО Алексиев е посочил, че настоящият му адрес е в САЩ и това обстоятелство не е било променено до днес. 24 часа по-рано ЦИК го регистрира, а Алексиев изтегли номер 14 на бюлетината. От комисията за сега мълчат как е допуснат скандалният гаф и кой носи вина за това.

Интервю на Стойко Стоянов

- Алекс, подозираш ли политически натиск за решението на ЦИК да те отстрани от участие в изборите за Европейски парламент?

- Абсолютно, нямам никакво съмнение в това, а и не виждам друго логично обяснение. Мотивът на ЦИК, че не отговарям на изискванията за уседналост е просто смешен и е една останка от времето на тоталитаризма и комунизма. Подали сме жалба срещу това решение в съда, но аз съм 100% сигурен, че решението на Темида отново ще бъде срещу мен. В случая не става дума за възможност за поправяне на административна грешка, защото цялата акция срещу мен е поръчана отгоре, от хора със силни позиции. Но независимо от съдебното решение в България ще продължа да си търся правата в Европейските институции.

- Кои се тези „отгоре”, управляващите ли имаш предвид?

- Да, тях визирам основно, но не бих се учудил намеса да имат и хора от опозицията, която също критикувам.

- С какво притесняваш властта в България, за да предприема такива мерки срещу теб?

- Притеснявам ги основно с това, че говоря истини, които никой друг не изрича така категорично. Говоря ясно, че това правителство е абсолютно корумпирано и освен това е един опасен лакей на Кремъл, вместо да работи за интересите на България. Обвиненията ми срещу тази власт са факт. Те поддържат проекта „Южен поток”, срещу който Европа е отрицателно настроена и отказва да го подкрепи. Продължават да подкрепят мораториума върху проучванията за шистов газ и са против санкции за Русия, заради агресията и в Украйна, и в Крим. С тези си позиции това правителство не представлява българските интереси, а работи точно в обратна посока. Те обслужват единствено амбициите на Кремъл и са платени лакеи на Кремъл. Тази истина българският народ трябва да знае.

- Не се ли компрометира ЦИК – първо те регистрира, получи и състезателен номер 14, а преди старта на кампанията те елиминираха?

- Този гаф е лоша атестация за ЦИК. Предполагам, че първоначално не са вярвали, че ще успеем да съберем необходимите 2500 подписа за регистрация на моята кандидатура. Оказа се обаче, че ние предадохме допълнително над 700 подписа и то напълно изрядни. След като не успяха да ме отстранят чрез недействителни подписи, са решили да прибегнат до друга тактика. Но всъщност аз много преди да обявя официално, че ще участвам в тези избори и да се кандидатирам, имаше добре познати в обществото лица, които ме предупредиха: „Не се надявай, никога няма да те пуснат”. Но мисля, че всяко зло е за добро. Вече се произведе скандал. Много хора, които дори нямаше да научат, че съм кандидат, сега вече разбират какво се случва, чуват критичните послания, които отправям.

- Смяташ ли, че тези избори ще бъдат честни и почтени?

- Не, не вярвам, че ще бъдат честни. След като с изкуствени мотиви отстраняваш един претендент, какво им пречи, след като командват цялата система, да фалшифицират изборите, да подменят вота на хората. Но за мен е важно, че бях запланувал една информационна кампания, която да отвори очите на българския народ, какво става с него и около него. Независимо дали ще съм кандидат или не, аз няма да се откажа да говоря и да изпълня мисията си. Дали ще съм европейски депутат за мен е маловажно, главното е да събудим народа и да разбере, че това абсолютно мафиотско правителство цели да изкара България от Европейския съюз, а без Европа ние нямаме никакво бъдеще.

- Твоята фамилия е преживяла трагично идването на комунизма, по-късно успяваш да избягаш от социалистическа България, а сега уж в условия на демокрация отново те спират – какво си мислиш за Родината?

- Комунистите ме прокудиха от Родината, дори с риск за живота ми, защото в тази система не можеше да се издържа. Преди това убиха баща ми зверски, изтезаваха го без съд и присъда, физически го унищожиха. И сега отново се опитват да ме прокудят от Родината. С други думи, наследниците на този кървав режим се разправят сега с хора като мен, но с други форми и начини. Това не може да се търпи от българина, който иска да остане част от Европа и цивилизацията. Това е истината и аз няма да се колебая да я казвам открито навсякъде – в България управлява един престъпен режим.