​Димитър Иванов: Чрез енергетиката Русия води от години необявена война с България

БСП и АБВ са в конкурентна борба, кой по-мащабно иска да продаде Родината и Европа на Кремъл

Шиитският ислямски фундаментализъм на Иран и православният фундаментализъм на Путин са опасно предизвикателство пред света

Трябва да се създаде Енергийно НАТО, което да защити от Москва ЕС и САЩ, предлага бившият син депутат и енергиен експерт

Димитър Иванов е роден в София. Народен представител в 37-то и 38-то НС от групата на СДС. В 38-то НС е заместник председател на Комисията по енергетика и активен участник в старта на пазарните реформи в българската енергетика. Координатор на Комитета срещу АЕЦ “Белене“ 2011г., основател и председател на Движение за енергийна независимост „ДЕН“ 2012г., активен участник в Движение „Независима България”

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Иванов, защо заради конфликтите в Украйна и Крим стигнахме до поредното национално безумие - българите да се делим на русофили и русофоби, пречи ли да си русофил и да си противник на путинщината?

- Разделение на русофили и русофоби е имало в края на 19-ти и началото на 20-ти век в България. Тогава нещата отново са били остри. След така наречената Велика октомврийска революция влиянието минава под егидата на кървавия сталински режим. Именно това разделение продължава и до днес. В момента путинският режим в Кремъл е смесица между сталинската идеология на кървав марксизъм, антихристиянски и античовешки и един фашизъм, основан на културно исторически и религиозни чувства, интерпретирани по вреден начин. Това е много опасно за България, защото ние сме в една посткомунистическа прегръдка на Русия в енергийно, икономическо, медийно и политическо отношение, която в последните е най-голямото предизвикателство за нас, благодарение на нарастващата агресия и раздухвания опасен национализъм в Русия.За съжаление най-високата цена ще платят руските хора, които искат да живеят в демокрация и стабилност, а диктаторските мании на Путин ще ги хвърлят в световна изолация, а вероятно и във война. Той ще загуби тежко, Русия ще загуби тежко и ако ние не сме отговорни за националните си интереси също ще загубим тежко благодарение на многобройните му слуги в България.

- Вместо традиционната игра „ляво” - „дясно” сегашното разделение на русофили и русофоби няма ли да пренареди по някакъв начин класацията за евровота?

- В България не е имало истинско дясно, няма и в момента. Имаше една голяма обществена игра - бившите комунисти да овладеят икономиката, медиите политиката и от другата страна - огромно количество антикомунистически и демократично настроени хора, които трябваше да бъдат излъгани и бяха излъгани. Тук няма време за дълбок анализ какво ставаше тези 24 години, надявам се да му отделим специално място. Вижте политическата реакция в България през последните седмици - псевдодесни реакции на „проевропейските“ и „проатлантически“ сили. Борисов се изказа след КСНС, че няма нужда въобще от санкции срещу Русия защото щели да бъдат половинчати и един вид ще губим време и пари, и си предложи услугите за посредник между Меркел и Путин, които му били големи приятели. Станишев се мята като риба на сухо, ДПС са се спотаили да си гледат пъкленото дело, а АБВ формира новата широка коалиция от германски тип, която ще ни предложат след изборите. За какво „дясно” и „ляво” става дума? Ако си против фашистката агресивна политика на Путин, разбираш неспособността на Европа и САЩ да се противопоставят ефективно, за сега, и трябва да се извършват действия по посока на тяхното активиране. Жалка е позицията, че печалбите на германски, холандски, американски и други корпорации са по-важни от живота и сигурността на 500 млн. европейци и почти 400 млн. жители на САЩ и Канада. Без сигурност няма нищо, няма бизнес - няма демокрация, няма живот.

- Как оценявате парадокса, че столетницата продължава традицията на антифашисткото говорене, обвинявайки всеки, който не е с Путин и Кремъл, за фашист? Адекватни ли са реакциите и на другите партии?

- В случая крадеца най-силно вика дръжте крадеца. Отново ще повторя, руският народ е най-много изстрадал от нацизма и фашизма, също както полския, украинския и др. и за съжаление ще бъдат отново жертвените агнета. България преживя Втората световна война сравнително леко, при нас истинската кланица започна когато дойдоха „антифашистите” сталинисти с Червената армия. Не трябва да допуснем това да се повтори.

Но освен БСП и повечето български партии, особено големите, ги е страх да дразнят Путин, но не смеят да излязат крачка извън строя на ЕС и НАТО. Това е липса на ясна, национално отговорна позиция. Политиката на Орешарски и правителството по тази тема не бих коментирал, защото той е слаб политик, измъчван от тежки зависимости. Аз лично не очаквам нищо добро от него. Да се обясняват само за енергийна зависимост, щетите за туризма и търговията в район, който е силно дестабилизиран, говори за късогледство и липса на каквато и да е държавническа отговорност

- Анализатори прогнозират, че след Крим Путин се готви да си върне и Аляска, трябва ли и това да се случи, за да разберат социалистите в американското правителство какви са реалните заплахи пред света?

- Тези анализатори за анексирането на Аляска са лошо качество и няма да им обръщам внимание. Много по-опасни са амбициите на Путин към бивши съветски републики и членове на бившия Източен блок, като България. Той ще продължи да дестабилизира икономически и пропагандно този район, особено като има такива мракобесници, като депутата от БСП Николай Малинов, които го призовават за поход към Балканите.

- Каква е оценката ви за позицията на Консултативния съвет при президента по темата за Украйна?

- Не мога да дам положителна оценка, защото резултатите от този съвет са нищо. Президентът, надявам се, е добре информиран и знае какво се случва в българските политически партии, особено с тези в парламента. От една страна, те се умилкват на Путин, защото ги е страх от него, но искат и да се държат като част от Европа и НАТО, към които ние принадлежим . Това раздвоение не е добро за България и този парламент, и правителство не са полезни за страната. Лошото е, че не се вижда ясна евроатлантическа позиция, която да създаде чувството у хората за едно по-добро бъдеще.

- Адекватна ли е реакцията на САЩ и Европа срещу действията на Кремъл, ще изместят ли договорките и интересите санкциите, които Русия заслужава?

- Като обща рамка реакцията им е адекватна. Не признават референдума в Крим и са за териториалната цялост на Украйна. Въпросът е, след като са заявили позиция, кои са действията, които ще възстановят ситуацията преди руската анексия на Крим. Мерките, които се приложиха до тук, категорично няма да свършат работа. Аз все още не чувам ясно формулирани цели на поведение на Европа и САЩ. Най-ясно се чува да се спре агресията на Путин към други части на Украйна и други райони извън Украйна. Само че те няма да постигнат и това. Вижда се раздвоение между икономическия интерес и желанието за сигурност. Европа вече губи образа си на проект, който гарантира мира и сигурността на континента. Това е удар във фундамента на европейската идея. Притеснява ме и оценката на Обама от онзи ден, че Русия не е най-голямата опасност. Аз мисля по различен начин, защото съюзът Русия – Иран е мощен енергиен и ядрен комплекс. Двете държави притежават едни от най-големите конвенционални запаси на газ и нефт в света. Така че този съюз не му е нужно да дочака изработването на ядрената бомба на Иран, защото шиитският ислямски фундаментализъм на Иран и православният фундаментализъм на Путин, който той прокламира в Русия и извън нея, са много опасно предизвикателство пред света. За това искам да поставя идеята за създаване на Енергийно НАТО. Нужен е системен отговор на заплахите от Изток. Нека го наречем Пакт за енергийна сигурност, както НАТО създава военно политически гаранции за сигурността, това ново обединение трябва да разработи система за енергийната сигурност на своите членове. В него виждам членовете на Европейския съюз, САЩ и Канада. В технологичен и ресурсен смисъл моето мнение е, че това е напълно възможно. Шистовата революция е един от основните аргументи за това. Идеята, че Европа не може енергийно без Русия не е вярна, по-вярно е друго, че Русия не може без енергийните пазари на Европа. Един такъв нов пакт ще бъде ограничение за политическото и идеологическо проникване на режими, които са богати на енергийни ресурси и са врагове на свободния демократичен свят. Считам, че тази идея българското правителство трябва да я представи в края на април, когато ще има важна среща в Вашингтон за Евроатлантическо сътрудничество. Движение „Независима България“ ще постави тази идея за обсъждане пред българската и европейска общественост и разбира се нашите атлантически партньори, в контекста на бъдещите европейски избори.

- Падна ли маската от лицето на Атака, години наред Волен Сидеров се дразнеше, когато го свързваха с Русия и техните служби, но сега разкри сърцето и душата си? Каква трябва да бъде българската национална позиция към такива партии и “патриоти”?

- Волен Сидеров, за тези които знаят нещата, никога не е имал маска. Партията му е създадена от руските секретни служби. Тяхната идея е да съществува една псевдо националистическа доктрина, която да разшири руското влияние и да разруши евроатлантическото сътрудничество. Тук не може да се говори за пета колона, защото руското влияние доминира властта в България и българските институции. Сидеров изпълнява ролята на върха на копието, което трябва да громи враговете на агресивната руска доктрина. Неговата функция е да създава солидна социална база на евразийския съюз в България, това е функцията и на другите националистически образувания в България. Тяхната задача е да формират измамното чувство, че Европа е морално деградирала напълно, а антиамериканизмът е най-важен за нас българите. Освен тези яростни привърженици на евразийската политика на Путин, те имат съратници в целия политически спектър и това е, което ни прави уязвими.

- След руско-украинската криза какво е бъдещето на свързаните с България енергийни проекти?

- Русия не е надежден партньор на България и Европа в енергийно отношение, напротив. Путин иска да изгражда на основата на енергетиката друга общност – Евразия, която да бъде основана на деспотизма, олигархията и да противостои на Западния свят. Поради това ни е нужен Пакт за енергийна сигурност, който да координира тясно енергийното сътрудничество, както НАТО прави това във военното. Необходимо е незабавно вдигане на мораториума за шистов газ, наложен преди две години от ГЕРБ. Това е акт, който може за броени часове да се случи в парламента. В момента в България има доказани находища на шистов газ и са необходими енергични действия по проучване на нови. Дълбоководните сондажи в Черно море и интерконекторите трябва да се ускорят максимално, но това са мерки, които искат време. Необходима ни е нова енергийна стратегия, която да има приоритет - скъсване на енергийната зависимост от Русия. Първанов и Борисов трябва да престанат да говорят за „Южен поток”. Ако за Първанов е оправдано, защото той е политически и енергиен представител на Кремъл в България, то за Борисов е абсолютно неодопустимо. „Южен поток” няма да го има. Нужно е да се работи по „Набуко”, интензивно и тук ни е нужна мощна международна финансова и политическа подкрепа. Вместо да се занимаваме с корупционни глупости като АЕЦ „Белене” и „Южен поток”, имаме европейски ангажимент да либерализираме електро енергетиката през следващата година. Кризата с ЕРП-та е опит за дестабилизиране на енергийната ни система отново под руска диктовка. Русия чрез енергетиката води дълги години необявена война на България, сега са включени политически, медийни и икономически лостове в широк мащаб. Това трябва да видят ясно западните лидери. Путин става все по-агресивен не всеки ден, а всеки час. Жалката позиция на БСП по отношение на евросанкциите е отвратителен опит в конкурентната им борба с АБВ, кой е по-верен слуга на Путин и кой по-мащабно иска да продаде България и Европа на Русия.